Autor Wątek: Wydawnictwo Mandioca  (Przeczytany 565389 razy)

Offline Adolf

Odp: Wydawnictwo Mandioca
« Odpowiedź #2970 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 12:57:32 »
Nie wiem czy zauważyliście, ale pomiędzy Makiem, a wykwintną restauracją jest bardzo duża przestrzeń do zagospodarowania. Studio Lain bym nazwał taką samotną, osiedlową pizzerią, która wyrobiła sobie markę i może konkurować z sieciówkami z fast foodem, serwując bardziej wykwintne fast foody i czasem nawet jakiegoś steka jak uda im się kupić tanią wołowinę.

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #2971 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 12:59:12 »
Z "Mglistym Wymiarem" też mnie bardzo dziwi marna sprzedaż, bo to świetny komiks, fajnie wydany i przetłumaczony, więc chciałbym więcej tak wydawanego Corbena.

Ale czasem o sukcesie tytułu decyduje specyficzna chwila, forma lub promocja. Pamiętam jak "Ziemiomorze" na miękko zalegało w koszach z tanią książką, by po chwili eleganckie zbiorcze wydania sprzedały się świetnie i pociągnęły całą serię tytułów Le Guin.

Offline holcman

« Odpowiedź #2972 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 13:02:13 »
Z tym Eternautą będzie tak jak z Savage Dragonem - czytelnicy chcą, wydawcy z jakiegoś powodu nie wydają.

Z tym „czytelnicy chcą” jest trochę jak z wydarzeniami na FB. Kliknięcie „wezmę udział” nic nie kosztuje, faktycznie pojawienie się na wydarzeniu to już jakiś wysiłek i konieczność zorganizowania się. Bardzo łatwo się pisze komentarz „shut up and take my money”, dużo trudniej to money wyciąga z portfela.

Offline Saruto

« Odpowiedź #2973 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 13:05:19 »
Nadmienię, że zwróciłem jedynie uwagę na dysonans między jednym wydawcą amerykanozy z północy upłynniającym cały nakład w kilka godzin/dni, a drugim wydawcą amerykanozy z południa, który lęka się o sprzedaż absolutnej klasyki.
Z czego to wynika każdy wie choć jest to smutne.
Dodam jeszcze, że nie zaglądam nikomu do talerza.  :)
Może dlatego, że ludzi których kręci klasyka jest coraz mniej? Po prostu tak się już nie robi komiksów i sporo osób odbija się od nich.

Offline holcman

« Odpowiedź #2974 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 13:07:43 »
Z "Mglistym Wymiarem" też mnie bardzo dziwi marna sprzedaż, bo to świetny komiks, fajnie wydany i przetłumaczony, więc chciałbym więcej tak wydawanego Corbena.

Marna nie, ale poniżej oczekiwań. Gdyby było trochę lepiej to już byśmy byli mocno zanurzeni w prace nad „Denem” vol 1, a tak musimy trochę przekonfigurować ten projekt.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2975 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 13:09:18 »
Dla mnie też :-)

szczerze mówiąc, jakbyś mnie pytał ;), to ja bym zaczął od integrala Dena - to jest jakaś tam kultowa marka
także liczę, że się nie zniechęcisz i będzie Den w komplecie :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline holcman

« Odpowiedź #2976 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 13:12:40 »
szczerze mówiąc, jakbyś mnie pytał ;), to ja bym zaczął od integrala Dena - to jest jakaś tam kultowa marka
także liczę, że się nie zniechęcisz i będzie Den w komplecie :)

Jasne, można było i tak, tylko trwałoby to dużo dłużej. No i dla mnie marką jest sam Corben, a nie tylko „Den”. Ale widocznie się pomyliłem, bo te mityczne masy, które by „Dena” wykupiły natychmiast „Mglistym Wymiarem” już tak bardzo nie były zainteresowane :-)

Offline bocik

« Odpowiedź #2977 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 13:17:29 »
Z tym „czytelnicy chcą” jest trochę jak z wydarzeniami na FB. Kliknięcie „wezmę udział” nic nie kosztuje, faktycznie pojawienie się na wydarzeniu to już jakiś wysiłek i konieczność zorganizowania się. Bardzo łatwo się pisze komentarz „shut up and take my money”, dużo trudniej to money wyciąga z portfela.

Więc czasami lepiej milczeć również jako "wszechwiedzący wydawca" ... przecież info samo nie wyciekło.

Offline holcman

« Odpowiedź #2978 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 13:24:39 »
Więc czasami lepiej milczeć również jako "wszechwiedzący wydawca" ... przecież info samo nie wyciekło.

A kto jest „wszechwiedzącym wydawcą”? Bo na pewno nie ja :-) I jakie info wyciekło?

Offline tuco

« Odpowiedź #2979 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 13:30:43 »
Jasne, można było i tak, tylko trwałoby to dużo dłużej. No i dla mnie marką jest sam Corben, a nie tylko „Den”. Ale widocznie się pomyliłem, bo te mityczne masy, które by „Dena” wykupiły natychmiast „Mglistym Wymiarem” już tak bardzo nie były zainteresowane :-)
z mitycznymi masami to trochę przesadziłeś. osobiście dla mnie też bardziej Corbena cenię za inne rzeczy, co nie zmienia faktu, że kiedyś kiedyś, dawno temu, gdy posucha na polskim ryneczku była okrutna, zamarzyłem sobie poznać Corbena, biorąc na pierwszy cel właśnie nieobecnego i "mitycznego" Dena (no i później Mutantów, ale to dlatego, że wcześniej zostali skutecznie zajawieni w Komiksie Fantastyce). Sądzę, że potencjał (nieobecnej wcześniej) w Polsce fali MH/HM jest wśród polskich komiksowych dziadów całkiem wysoki. Corben i jego Den to właśnie takie mityczne ikony dla tej grupy polskich czytelników.

Druga rzecz. Doceniając bardzo Kulturę Gniewu (za naprawdę wiele spraw), sądzę jednak również, że to wydawnictwo nie ma takiego naturalnego daru sprzedaży swoich "produktów", jak ma np. Arek ze Studia lub właśnie Koleś (przepraszam, nie pamiętam imienia) z Mandioki. Każdy z nich robi to na swój własny sposób, często dostając za to burę od niektórych czytelników. Myślę, że SLain sprzedałoby Dena na pniu, w dodatku multiplikując okładkową corbenowską goliznę do nieprzytomności ;P
« Ostatnia zmiana: Cz, 09 Październik 2025, 13:48:31 wysłana przez tuco »

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2980 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 13:36:06 »

dla ciebie i dla mnie Corben mistrz :) ale jak zapytasz o jego komiksy zawsze padnie Den :)

i taka okladeczka ;) bez piersi tez by robila robote ;)

zachęcam ! myslę, że sukces Dena mógły pociągnąć też Mglisty wymiar :)
« Ostatnia zmiana: Cz, 09 Październik 2025, 13:42:19 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline holcman

« Odpowiedź #2981 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 13:44:12 »
Druga rzecz. Doceniając bardzo Kulturę Gniewu (za naprawdę wiele spraw), sądzę jednak również, że to wydawnictwo nie ma takiego naturalnego daru sprzedaży swoich "produktów", jak ma np. Arek ze Studia lub właśnie Koleś (przepraszam, nie pamiętam imienia) z Mandioki. Każdy z nich robi to na swój własny sposób, często dostając za to burę od niektórych czytelników. Myślę, że SLain sprzedałoby Dena na pniu, w dodatku multiplikując okładkową corbenowską goliznę do nieprzytomności ;P

Jeśli chodzi o to ostatnie zdanie to pełna zgoda! Postawiłbym nawet jakieś pieniądze na to :-)
Natomiast co do „naturalnego daru sprzedaży” to myślę, że dajemy sobie w tym aspekcie radę, choć na pewno inaczej niż SL, czy Bartek z Madioki. Inaczej nie bylibyśmy na rynku od 25 lat i nie mieli tytułów, które doczekały się i 5 dodruków/wydań.

Offline Szekak

« Odpowiedź #2982 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 14:13:40 »
A kto jest „wszechwiedzącym wydawcą”?
Nie przeszkodziło ci to jednak sugerować, że to forum to miejsce dla prostaczków uganiających się jedynie za mainstreamową papką, gdzie fakty są takie, że w dużej części to na jego użytkownikach jedzie sprzedaż choćby Mandioki, w której temacie ta dyskusja się odbywa. Gdzie byłoby lepsze miejsce na ubolewanie nad porzuceniem Eternauty? Na FB kultury gniewu? Tam są postacie z wystarczająco wysublimowanym gustem?
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline holcman

« Odpowiedź #2983 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 14:23:24 »
Nie przeszkodziło ci to jednak sugerować, że to forum to miejsce dla prostaczków uganiających się jedynie za mainstreamową papką

Słucham? :-)

Offline Melkazir

« Odpowiedź #2984 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 14:24:29 »
Fantagraphics wypuszcza w listopadzie wznowienie w j. angielskim, tu i ówdzie można już w przedsprzedaży złapać za ok 200 zł.
Tu i ówdzie, czyli gdzie? bo jak patrzyłem w różne miejsca to koszt wysyłki do Polski i VAT mnie miażdżył