Autor Wątek: Wydawnictwo Mandioca  (Przeczytany 566131 razy)

Offline Kadet

Odp: Wydawnictwo Mandioca
« Odpowiedź #2685 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 21:06:10 »
Jeżeli Sherlock Heolmes to jakaś wariacja z bohaterem, a nie kolejne retellingi tego co napisał Doyle to moje zainteresowanie pozycja wzrosło :) Ktoś coś więcej wie może?

Z tego, co mi wiadomo, to mają być klasyczne adaptacje opowiadań, i ja się z tego bardzo cieszę - bo moje doświadczenie jest takie, że w dotychczasowych latach było właśnie więcej tych wariacji (Sherlock z wampirami, Sherlock z Ctulhu, Sherlock podróżujący w czasie, Sherlock steampunkowy itd. itp.), a klasycznych retellingów - mniej :)
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Dracos

« Odpowiedź #2686 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 21:11:36 »
Tzn rozumiem przesyt Holmesem w takich fantastycznych anturażach. Jednak ja bym z chęcią coś poczytał z bohaterem, nowe przygody, właśnie z zachowaniem przyziemności. Coś jak w głowie Sherlocka Holmesa, to było całkiem udane. A tak jak mam czytać komiks i zacznie mi się przypominać fabuła to odbiera mi sporo funu.

Offline Archelon

« Odpowiedź #2687 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 21:28:38 »
Kilka zdań o komiksie i autorach:

https://www.zonanegativa.com/las-aventuras-de-sherlock-holmes-berardi-y-trevisan/

Na dole artykułu wymienione są opowiadana zawarte w komiksie:
https://spider145hqs.com/2021/10/12/as-aventuras-de-sherlock-holmes-de-berardi-trevisan/

Wynika, że jest sześć pierwszych opowiadań o detektywie.
W polskiej wersji:
Skandal w Bohemii
Związek rudowłosych
Sprawa tożsamości
Tajemnica doliny Boscombe
Pięć pestek pomarańczy
Człowiek z wywiniętą wargą (Krzywousty)

Zakładka kojarzy mi się z Elizabeth Stride, trzecią (?) ofiarą Kuby Rozpruwacza.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2688 dnia: Pn, 21 Październik 2024, 21:54:09 »
Dzięki za te informacje :)

Co prawda wolałbym grafikę promocyjną bardziej bezpośrednio nawiązującą do opowiadań, no ale komiks wygląda ciekawie i solidnie.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Online Nephilim

« Odpowiedź #2689 dnia: Wt, 22 Październik 2024, 16:22:39 »
Dzięki za grafikę do "Sherlocka", Itachi.

Czy ktoś kojarzy może, czy ta kobieta z niemal odciętą głową to jest nawiązanie do jakiejś konkretnej przygody Holmesa, czy taka wariacja na temat? Lubię Sherlocka Holmesa i czytałem wszystkie powieści i większość opowiadań, ale jakoś nie przychodzi mi nic do głowy...

(bo co do tego "Człowieka witruwiańskiego" z dorobionym pentagramem, to jestem na 90% pewny, że nic takiego nie było u Conana Doyle'a)
Wariacja.

Każdy autor zakładki stara się przemycić w pracy coś dla siebie charakterystycznego. Tutaj, autor - von Ritter, znany przede wszystkim z tworzenia grafik i okładek dla branży muzycznej (głównie offowy metal) przemycił tak lubiany przez siebie okultyzm i black magic :) Swoją drogą, brakuje takiej tematyki w klasycznym nurcie Doyle'a.

Offline Midar

« Odpowiedź #2690 dnia: Wt, 22 Październik 2024, 17:14:59 »
Pościk przypominający ode mnie  ;)

Premiera nowego wypasionego wydania Drogi we Francji - À paraître le 31/10/2024

Bartek napisał, ze pre-ordery będą do 20.10, ale dalej można zamawiać - także to może być jedna z ostatnich szans. Żeby później zaś nie było płaczu.

Ten człowiek, to zero konkretów. Pre-order nadal dostępny, a dla mnie 20 czy 22 miało duże znaczenie w kwestii kasy.

Offline Archelon

« Odpowiedź #2691 dnia: Wt, 22 Październik 2024, 19:21:00 »
Wariacja.

Każdy autor zakładki stara się przemycić w pracy coś dla siebie charakterystycznego. Tutaj, autor - von Ritter, znany przede wszystkim z tworzenia grafik i okładek dla branży muzycznej (głównie offowy metal) przemycił tak lubiany przez siebie okultyzm i black magic :) Swoją drogą, brakuje takiej tematyki w klasycznym nurcie Doyle'a.

Conan Doyle tworzył w takiej tematyce. Był zafascynowany spirytyzmem. Jest autorem dwutomowego dzieła The History of Spiritualism.

Z artykułu:
https://www.national-geographic.pl/historia/czas-nawiedzonych-niektorzy-probowali-nawiazac-kontakt-z-duchami/
Do wyjątkowo zaangażowanych spirytystów należał Arthur Conan Doyle, twórca najbardziej racjonalnej postaci literackiej – Sherlocka Holmesa. Prywatnie był całkowitym przeciwieństwem mistrza dedukcji. Regularnie rozmawiał ze zmarłą żoną, a po I wojnie światowej także z poległym synem. Za ich radą ożenił się po raz drugi i wraz z małżonką objeżdżał świat, od Australii po Afrykę Południową i USA, by wygłaszać prelekcje o duchach. Stałym doradcą obojga został arabski dżin o imieniu Phineas.

W Polsce wydano zbiory opowiadań Conan Doyle'a dotyczące duchów, przeklętych przedmiotów, hipnozy.

Igranie z duchami:
W zbiorze znajdują się utwory opowiadające o różnego rodzaju niewyjaśnionych zjawiskach takich jak duchy, ale nie tylko. Pisarz stworzył wciągające opowieści o przeklętym toporze, egipskiej mumii czy o telepatii. Język utworów stanowi dobitne potwierdzenie niesamowitej skali talentu ich autora. Książka przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom grozy, jak i czytelnikom ceniącym brytyjską przedwojenną prozę.

Dziwne zjawiska
Zawiera siedem opowiadań grozy. Opowiadanie "Kapitan Gwiazdy Polarnej" jest wspomniane przez Lovecrafta w eseju „Nadnaturalny horror w literaturze”.

Zagadka Cloombera, to powieść gotycka.

Offline parsom

« Odpowiedź #2692 dnia: Wt, 22 Październik 2024, 20:11:38 »
I ogłosił światu epokowe odkrycie - istnienie wróżek.

Offline Itachi

« Odpowiedź #2693 dnia: Wt, 22 Październik 2024, 20:26:06 »
Ten człowiek, to zero konkretów. Pre-order nadal dostępny, a dla mnie 20 czy 22 miało duże znaczenie w kwestii kasy.

Też uważam, że terminy powinny zostać dotrzymywane. No bo po co ogłaszać czas, kiedy można zamówić preorder, kiedy się go ostatecznie nie weryfikuje? Exlibris też mógłby zostać już udostępniony, żeby móc ocenić jak wygląda. Ogólnie Droga to taka pułapka. Mandioca chciałby maksymalnie zarobić, czyli sprzedać w ^&*% egzemplarzy, najlepiej właśnie w preorderach. Z drugiej strony ciężko ocenić ilu ludzi zamówi tą wypasioną wersję, bo dwóch poprzednich było lekko trzy tysie. Czyli przeciągną przedsprzedaż na tyle ile mogą, natomiast czy to ma sens? Nie wiem, bo raczej zlecenie do drukarni we Francji poszło już na pewno.

A tak na serio? Czekacie na to trzecie wydanie? Bo ja tak, dlatego że kolorowej wersji jeszcze nie czytałem, natomiast... komiks pod względem graficznym dzieli i rządzi, jednak lektura scenariusza za drugim razem już tak mocno nie siada. Jest dobrze-poprawnie, natomiast hype pewnie będzie taki, że za kilka miesięcy to będzie topka na forum 2024 roku.

Może to będzie kontrowersyjna teza, jednak moim zdaniem inne komiksy Manu oferują pod tym względem zdecydowanie więcej, a takiego szumu wokół nich nie było.
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Online Nephilim

« Odpowiedź #2694 dnia: Wt, 22 Październik 2024, 21:20:39 »
Conan Doyle tworzył w takiej tematyce. Był zafascynowany spirytyzmem. Jest autorem dwutomowego dzieła The History of Spiritualism.
Miałem na myśli Sherlocka 'walczącego' z jakąś sektą okultystyczną ;) Ale dziękuję za info. Muszę się zagłębić.

Online Komediant

« Odpowiedź #2695 dnia: Wt, 22 Październik 2024, 22:41:38 »
Niebo w głowie - kolejny, po Deogratiasie sprzed wieków i w miarę świeżym T'Zee - bardzo mocny 'afrykański' tytuł. Płynna, mocno przerysowana kreska z porozciąganymi postaciami. Po parudziesięciu stronach lektury (akcja w Kongo) - komiks bardzo brutalny, barbarzyństwo postaci potrafi zjeżyć włosy na głowie i plecach.

Offline skil

« Odpowiedź #2696 dnia: Wt, 22 Październik 2024, 23:48:16 »
Niebo w głowie - kolejny, po Deogratiasie sprzed wieków i w miarę świeżym T'Zee - bardzo mocny 'afrykański' tytuł. Płynna, mocno przerysowana kreska z porozciąganymi postaciami. Po parudziesięciu stronach lektury (akcja w Kongo) - komiks bardzo brutalny, barbarzyństwo postaci potrafi zjeżyć włosy na głowie i plecach.

Świetny komiks, a odnoszę wrażenie, że przeszedł kompletnie bez echa. U mnie będzie w topce roku, a Drogi nie będzie ;)
A poza tym uważam, że Rosja powinna być zniszczona.

Offline Kadet

« Odpowiedź #2697 dnia: Śr, 23 Październik 2024, 00:51:41 »
Swoją drogą, brakuje takiej tematyki w klasycznym nurcie Doyle'a.

I dlatego jego opowiadania o Sherlocku lubię :/ Moim zdaniem wprowadzenie do nich spirytyzmu Doyle'a czy jakichś innych tematów SF-okultystyczno-paranormalnych tylko by im zaszkodziło. Kiedy Doyle zaczął zbliżać się w Sherlocku do tej granicy ("The Creeping Man" na przykład), rezultaty moim zdaniem nie były najlepsze.

Dziękuję z całego serca!

Offline Midar

« Odpowiedź #2698 dnia: Cz, 24 Październik 2024, 19:47:28 »
Możecie ocenić jak wygląda nowe wydanie (egzemplarz sygnalny) „Drogi”, w rym zapowiadany ex libris.

« Ostatnia zmiana: Cz, 24 Październik 2024, 19:53:06 wysłana przez Midar »

Offline michał81

« Odpowiedź #2699 dnia: Cz, 24 Październik 2024, 20:49:55 »
No nie wiem, jakieś takie zwyczajne, nielimitowane.....