Autor Wątek: Wydawnictwo Mandioca  (Przeczytany 565760 razy)

Offline isteklistek

Odp: Wydawnictwo Mandioca
« Odpowiedź #2280 dnia: Wt, 09 Kwiecień 2024, 13:21:08 »
Oczywiście, że jest inaczej. Przykładów jest mnóstwo: ja jestem zainteresowany wydaniami takimi, jak zaoferowało nam wydawnictwo LIbertago. Powiedzmy dwa tomy na rok jakiś mistrzów europejskiego komiksu, tytułów w kolejce by się znalazło mnóstwo. Niestety na dziś dzień od tego wydawnictwa nie brałbym nic, po prawdzie ich projekt chyba trochę zwolnił. A jak się pojawi Sideca z nowymi zapowiedziami w stylu wszystkie tomy Daredevila? W tamtym czasie, gdy to ogłosili byłem zajarany i bym w to wszedł - dziś nie ma takiej opcji. Na drugiej szali jest Dredd od Ongrysa, który trochę wyhamował, ale się kręci, więc wszystko gra, choć mogłyby się pojawiać głosy niezadowolenia, że idzie za wolno, że im się nie uda do końca ... ale jakoś ja trzymam kciuki, że uda się do końca, albo zrobią co w ich mocy, aby tak się stało. Gdyby uruchomili projekt "Vampirella" też na kilka lat rozpisany, to bym wszedł.

Kolejna sprawa. Masz jakieś serię 3-4 tomowe z rynku amerykańskiego, które bardzo lubisz i często wracasz, więc w sumie kupiłbyś wydanie polskie, gdyby się pojawiło. Gdyby to miał zamiar wydać Taurus, to ja bym kupił dopiero wtedy, gdy pojawi się całość. Nie ma takiej opcji, gdy mam już wydanie amerykańskie, abym kupował od nich pojedyncze tomy, ale już od innych wydawnictw bym kupował pojedyncze tomy.

Offline volker

« Odpowiedź #2281 dnia: Śr, 10 Kwiecień 2024, 13:06:50 »
Na Gildii pojawiła się znowu Droga w wersji CZ/B deluxe z dopiskiem ostatnie egzemplarze.

https://www.gildia.pl/komiksy/596123-droga-wersja-b-w-deluxe

Offline Xmen

« Odpowiedź #2282 dnia: Śr, 10 Kwiecień 2024, 16:24:07 »
Udało mi się kupić.
Teraz mogę obcować z czymś wyjątkowym i ekskluzywnym. Mam nadzieję że mi nie odjebi* i nie będę patrzył na innych z góry.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #2283 dnia: Śr, 10 Kwiecień 2024, 16:45:01 »
Na Gildii pojawiła się znowu Droga w wersji CZ/B deluxe z dopiskiem ostatnie egzemplarze.

https://www.gildia.pl/komiksy/596123-droga-wersja-b-w-deluxe
I po wszystkiemu już, komiks niedostępny. Wydany 29.03, 10.04 tego samego roku jest już niedostępny.  Tak się powinno sprzedawać komiksy.
BTW na stronie sklepu w opisie informacja, że było to wydanie limitowane

Offline Popiel

« Odpowiedź #2284 dnia: Śr, 10 Kwiecień 2024, 16:49:18 »
Tymczasem inny komiks Wydawnictwa Mandioca - "Historie środka" Michała Arkusińskiego - został nominowany do łódzkiej nagrody "Plastry Kultury 2023" w kategorii literatura.

To kolejne wyróżnienie dla naszego ulubionego medium, jako fan i współtwórca mogę tylko się cieszyć i zachęcić do głosowania.

https://plasterlodzki.pl/plastry-kultury-2023-nominacje/

Offline Death

« Odpowiedź #2285 dnia: Śr, 10 Kwiecień 2024, 16:58:12 »
Tymczasem Alvar Mayor 3 już wydrukowany i pewnie ci, którzy kupili cały preorder 6/6 dostaną paczki po weekendzie. W tym tygodniu to chyba nie, bo już środa.
Szczerze mówiąc nie mogę się doczekać, bo w końcu będę miał m.in. swój egzemplarz czarno - białej Drogi, tam są z tyłu jakieś dodatki, a nawet nie wiem jakie.

Offline badday

« Odpowiedź #2286 dnia: Śr, 10 Kwiecień 2024, 17:16:43 »
Tymczasem inny komiks Wydawnictwa Mandioca - "Historie środka" Michała Arkusińskiego - został nominowany do łódzkiej nagrody "Plastry Kultury 2023" w kategorii literatura.

To kolejne wyróżnienie dla naszego ulubionego medium, jako fan i współtwórca mogę tylko się cieszyć i zachęcić do głosowania.

https://plasterlodzki.pl/plastry-kultury-2023-nominacje/

Podziel się historią z fb o koledze Marcinie, bo jest tego warta. :)

Offline Popiel

« Odpowiedź #2287 dnia: Śr, 10 Kwiecień 2024, 18:20:13 »
Podziel się historią z fb o koledze Marcinie, bo jest tego warta. :)

Ano.

Krótka historyjka, związana z nominacją komiksu „Historie środka” do łódzkich „Plastrów Kultury 2023”.

2004. Jestem w apogeum komiksowego neofickiego fanbojstwa. Kupuję, pożyczam i czytam praktycznie wszystko, co wpadnie mi w ręce (bozia jedna wie, ile chłamu przerobiłem, zanim wyrobiłem sobie jako taki gust). A chodziłem wówczas często do pewnej łódzkiej wypożyczalni VHS „Charlie”, bo mieli czujne filmy, klasyki i awangardę, spoza mainstreamowej oferty, to był wtedy mój kolejny konik.

No i w tej wypożyczalni pracował taki Marcin, fajne rzeczy polecał, gadaliśmy o filmach, potem zeszło jakoś na komiksy. Podrzucał mi Moebiusa, Spiegelmana i Bilala, kiedy sądziłem, że szczytem komiksowości jest Wolverine tłukący się z Kokoszem. Był dobry flow.

A potem Marcin przestał pracować, w sumie był smuteczek (nie nie, dzieciaki, to nie jest historia gejowskiego romansu), bo w tamtym czasie nie za bardzo było z kim pogadać o komiksiorach. A nie było social mediów, żeby utrzymać znajomość. Dyliżanse zaś jeździły nieczęsto.

Dwadzieścia lat później Michał Arkusiński narysował opublikowane przez Wydawnictwo Mandioca „Historie środka”. Nazwiska współscenarzystów nic mi nie mówiły. Ale było spotkanie autorskie na festiwalu i okazało się, że pan Marcin z wypożyczalni to Nitro Mazaki, tekściarz i wokalista legendarnego łódzkiego 19 Wiosen, którego teksty obok moich i Leszka Ślażyka zaadaptował Michał do swojego komiksu. Znów się znamy!

I taka to wzruszająca historia, jak komiksy łączą ludzi a Uroboros zjada własny ogon.

No także głosujcie, kto chce xD

Offline Archelon

« Odpowiedź #2288 dnia: Śr, 10 Kwiecień 2024, 19:18:42 »
Chłopaki,

................

I jak już pisałem, żaden z naszych komiksów nie pojawi się w ŻADNYM komiksowym topie sprzedaży. Mamy wypracowane swoje kanały sprzedaży. Jedni wolą Gildię, inni targi, trzeci coś innego a my mamy swoje przemyślenia i na razie idzie nieźle.

..............

:)

https://www.gildia.pl/promocje/498

Przedstawiamy zestawienie komiksowe top5 za okres 28.03.2024 - 10.04.2024

1. Droga
2. Toppi. Kolekcja. Tom 6: Japonia
3. Thorgal - 1 - Zdradzona czarodziejka (twarda oprawa, wyd. 2023)
4. Sędzia Dredd - Kompletne Akta 19
5. Incal - wydanie limitowane rozszerzone o Tajemnice Incala (wydanie 2024)

Myślę, że miło ujrzeć takie zestawienie.
Gratulacje.

Offline LukCook

« Odpowiedź #2289 dnia: Śr, 10 Kwiecień 2024, 19:23:18 »
 ;D

Niektóre posty starzeją się bardzo szybko i brzydko :D

Offline michał81

« Odpowiedź #2290 dnia: Śr, 10 Kwiecień 2024, 19:53:45 »
3. Thorgal - 1 - Zdradzona czarodziejka (twarda oprawa, wyd. 2023)
WTF?

Offline tuco

« Odpowiedź #2291 dnia: Śr, 10 Kwiecień 2024, 20:07:41 »
WTF?
Taka bumerska historyjka o wikingu pantoflarzu, który przed ślubem służył starszej rudej jędzy....

Offline michał81

« Odpowiedź #2292 dnia: Śr, 10 Kwiecień 2024, 20:11:29 »
Taka bumerska historyjka o wikingu pantoflarzu, który przed ślubem służył starszej rudej jędzy....
to wiem, bardziej mi chodzi, ze to jest na 3 miejscu

Offline dreamer36

« Odpowiedź #2293 dnia: Pt, 12 Kwiecień 2024, 08:56:45 »
Ale niektórym się już w dupach przewraca... To kupujecie daną wersję/okładkę dlatego, że jest limitowana, czy dlatego, że Wam się podoba bardziej?

Bo jeżeli dlatego, że jest limitowana - to jest to dopiero żal - jak nie będzie limitowane to komiks będzie gorszy? Będziecie się czuli mniej prestiżowo czytając komiks, który nagle ktoś dodrukował? Przypominam, że ogólnie nasze hobby jest traktowane jako dziecięce i nikt poważnie komiksów nie traktuje, więc błagam Was - o jakim "prestiżu" my w ogóle mówimy? No chyba, że polaczkowe "ja mam limitke a somsiad nie ma" Wami kieruje, to tym bardzie mi Was żal...  chyba,  że chodzi tylko o to, żeby się szybko wyprzedała i można było januszować na allegro albo olx...

A jeżeli dlatego, bo Wam się bardziej podoba - to w czym problem, że kilkadziesiąt osób więcej będzie obcować z czymś, co dla Was ma szczególną wartość, co uważacie za wyjątkowe?

Najlepiej robić jak Studio Lain - okładka WARIANTOWA, wersja WARIANTOWA - i jak się komuś podoba to kupi, a nie dlatego że limitowane albo bez dodruków.

I życzę wszystkim, żeby jedynym Waszym problem w zyciu był fakt, że złe wydawnictwo dodrukowało komiks, a miał być limitowany...

Miłego weekendu - piąteczek piątunio :)

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #2294 dnia: Pt, 12 Kwiecień 2024, 09:55:57 »
to wiem, bardziej mi chodzi, ze to jest na 3 miejscu
Fakt, powinno być wyżej.