Autor Wątek: Wydawnictwo Mandioca  (Przeczytany 566760 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline HugoL3

Odp: Wydawnictwo Mandioca
« Odpowiedź #2220 dnia: Nd, 07 Kwiecień 2024, 23:56:19 »
Ok. Dla mnie to takie dodatki bez znaczenia, a biorąc pod uwagę że wolę kolorowe to nawet bym się nie zawahał.
Ale współczuję dramatu.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2221 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 08:57:01 »
Wygląda na to, że jednak będzie dodruk i Eternauta, sądząc po ostatnim wpisie Mandioci na FB.

Online xanar

« Odpowiedź #2222 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 09:27:23 »
W sumie to dlaczego miałaby ich interesować opinia tych co kupili, przecież już mają wasze pieniądze :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline ryba

« Odpowiedź #2223 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 09:39:09 »
Na allegro kilka BW Drogi ze sporą przebitką względem pierwotnej ceny. DODRUK, gonić spekulantów, niech się wezmą do roboty.

Online xanar

« Odpowiedź #2224 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 09:46:36 »
Co to za jakaś dziwna mentalność, co was obchodzi co robią inni ludzie, no i co z tego, że ktoś sobie wystawił komiks drożej, na dom zarobi jak to sprzeda czy jak, zajmijcie się sobą.

Offline Takesh

« Odpowiedź #2225 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 09:54:53 »
Dokładnie. Co Was obchodzi co robią inni? Chce zrobić dodruk, to niech robi. Po co się interesujecie? :)

Offline Sędzia

« Odpowiedź #2226 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 09:56:51 »
Dokładnie. Co Was obchodzi co robią inni? Chce zrobić dodruk, to niech robi. Po co się interesujecie? :)

Tutaj to akurat proste - ci inni sami się zapytali, co o tym sądzimy.

Offline Szekak

« Odpowiedź #2227 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 10:15:28 »
Na allegro kilka BW Drogi ze sporą przebitką względem pierwotnej ceny. DODRUK, gonić spekulantów, niech się wezmą do roboty.

To zamiast ich gonić, czemu dajesz im zarabiać?

Cześć,
wezmę Armie Zdobywcy. Podaj dane do przelewu.

Pozdrawiam,
Damian

Ale jak potrzeba Armii zdobywcy to już nie gonimy, tylko ich popieramy, tak? Co za hipokryzja. Każda rzecz ma swoją wartość. Jak coś chcesz, płać, jak nie chcesz - nie płać, kup se wersje kolorową i goń sobie spekulantów swoim kosztem, a nie kosztem innych.

I jeszcze taka uwaga ogólna - niektórzy mówią ciągle o tych spekulantach, a tak naprawdę nie macie pojęcia, czy jakikolwiek egzemplarz jest wystawiony przez spekulanta. Spekulantem jest osoba która świadomie kupuje coś by zarobić, a tutaj mamy sytuacja w której nie wiemy czy tak było, trzeba by było się spytać Bartka ile osób kupiło kilka sztuk. Sztuki wystawione na allegro to mogą być sztuki od normalnych klientów którzy uznali, że skoro jest szansa zarobienia to ten komiks nie jest dla nich na tyle istotny by go za wszelką cenę zachować w kolekcji, bo np. wystarczy im kolorowa wersja.
« Ostatnia zmiana: Pn, 08 Kwiecień 2024, 10:22:41 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Online xanar

« Odpowiedź #2228 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 10:23:53 »
Niech sobie robi, tylko później niech się nie zdziwi, że przy następnej takiej akcji nikt nie będzie brał go na poważnie z tymi limitowanymi wersjami.

A jak taki "spekulant komiksowy" sprzeda ten komiks z tą "niemoralną" przebitką i później za te złe pieniądze pójdzie i kupi u tego samego wydawcy więcej komiksów to będzie źle czy dobrze ?
« Ostatnia zmiana: Pn, 08 Kwiecień 2024, 10:27:02 wysłana przez xanar »

Offline komiks

« Odpowiedź #2229 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 12:33:57 »
Sztuki wystawione na allegro to mogą być sztuki od normalnych klientów którzy uznali, że skoro jest szansa zarobienia to ten komiks nie jest dla nich na tyle istotny by go za wszelką cenę zachować w kolekcji, bo np. wystarczy im kolorowa wersja.
Okazja czyni skalpera ;D ;D ;D
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Damian xyz

« Odpowiedź #2230 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 13:14:08 »

I jeszcze taka uwaga ogólna - niektórzy mówią ciągle o tych spekulantach, a tak naprawdę nie macie pojęcia, czy jakikolwiek egzemplarz jest wystawiony przez spekulanta. Spekulantem jest osoba która świadomie kupuje coś by zarobić, a tutaj mamy sytuacja w której nie wiemy czy tak było, trzeba by było się spytać Bartka ile osób kupiło kilka sztuk. Sztuki wystawione na allegro to mogą być sztuki od normalnych klientów którzy uznali, że skoro jest szansa zarobienia to ten komiks nie jest dla nich na tyle istotny by go za wszelką cenę zachować w kolekcji, bo np. wystarczy im kolorowa wersja.

Bardzo trafne spostrzeżenie.

Ostatnio ja jestem "spekulantem" bo po 40-letniej zbieraninie zacząłem sprzedawać. I robię to tak, że sprawdzam cenę na allegro i jeśli coś kosztuje 200 zł to ja sprzedają za 150-100. Więc jakby nie patrzeć spekuluję.

Online xanar

« Odpowiedź #2231 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 13:19:38 »
Niedobrze - komiks prawem nie towarem !

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #2232 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 13:22:44 »
Niech sobie robi, tylko później niech się nie zdziwi, że przy następnej takiej akcji nikt nie będzie brał go na poważnie z tymi limitowanymi wersjami.
A tymczasem w rzeczywistości kilka osób pomarudzi a ten, kto miał kupić i tak kupi. Scream czy Mucha odwalili bardziej chore akcje i jakoś nie plajtują z tego powodu.
A jak taki "spekulant komiksowy" sprzeda ten komiks z tą "niemoralną" przebitką i później za te złe pieniądze pójdzie i kupi u tego samego wydawcy więcej komiksów to będzie źle czy dobrze ?
A jak zarobione w ten sposób pieniądze wyda na dziwki to będzie dobrze czy źle? Będziesz to kontrolował?

Nie wiem czy oglądałeś "Wall Street" (ten oryginalny). Tam masz bardzo wymowne zakończenie w tej kwestii. Można ciężko pracować budując drogi, gotując jedzenie, lecząc ludzi i na tym zarabiać. A można zarabiać nawet jeszcze więcej nie robiąc zupełnie nic pożytecznego czy wręcz szkodząc. Pieniądz może być z tego ten sam, ale korzyść społeczna całkowicie różna.
Batman returns
his books to the library

Offline komiks

« Odpowiedź #2233 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 13:39:35 »
Ostatnio ja jestem "spekulantem" bo po 40-letniej zbieraninie zacząłem sprzedawać. I robię to tak, że sprawdzam cenę na allegro i jeśli coś kosztuje 200 zł to ja sprzedają za 150-100. Więc jakby nie patrzeć spekuluję.

Przecież nawet prawo przewiduje, że jak coś odsprzedajesz nowe, w krótkim terminie od nabycia, to jesteś handlarzem i podlegasz opodatkowaniu ;D
Więc nie mieszaj pojęć.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Online xanar

« Odpowiedź #2234 dnia: Pn, 08 Kwiecień 2024, 13:45:06 »
A tymczasem w rzeczywistości kilka osób pomarudzi a ten, kto miał kupić i tak kupi. Scream czy Mucha odwalili bardziej chore akcje i jakoś nie plajtują z tego powodu.A jak zarobione w ten sposób pieniądze wyda na dziwki to będzie dobrze czy źle? Będziesz to kontrolował?

Nie wiem czy oglądałeś "Wall Street" (ten oryginalny). Tam masz bardzo wymowne zakończenie w tej kwestii. Można ciężko pracować budując drogi, gotując jedzenie, lecząc ludzi i na tym zarabiać. A można zarabiać nawet jeszcze więcej nie robiąc zupełnie nic pożytecznego czy wręcz szkodząc. Pieniądz może być z tego ten sam, ale korzyść społeczna całkowicie różna.

Nie wiem skąd pomysł, że chce coś kontrolować, napisałem wcześniej:
Co to za jakaś dziwna mentalność, co was obchodzi co robią inni ludzie, no i co z tego, że ktoś sobie wystawił komiks drożej, na dom zarobi jak to sprzeda czy jak, zajmijcie się sobą.

Przecież nawet prawo przewiduje, że jak coś odsprzedajesz nowe, w krótkim terminie od nabycia, to jesteś handlarzem i podlegasz opodatkowaniu ;D
Więc nie mieszaj pojęć.
Chyba, że sprzeda po pól roku od nabycia, jakoś jest tak, że rzeczy kolekcjonerskie nie podlegają opodatkowaniu po tym czasie, tylko nie wiem czy to nie jest kwestia interpretacji i jaka jest definicja kolekcji wg skarbowego.
Zresztą za jedną książkę nikt raczej nikogo nie będzie ściągał, ostatnio powprowadzali te pułapy na tych wszytkich portalach i to jest jakiś punkt odniesienia.
« Ostatnia zmiana: Pn, 08 Kwiecień 2024, 13:47:30 wysłana przez xanar »