Autor Wątek: Wydawnictwo Mandioca  (Przeczytany 565401 razy)

Wintermute i 3 Gości przegląda ten wątek.

Offline Itachi

Odp: Wydawnictwo Mandioca
« Odpowiedź #2070 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 14:17:27 »
Dla dobra ogółu jest jakieś 1,5 tysiąca egzemplarzy dostępnych na rynku  :)
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline komiks

« Odpowiedź #2071 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 14:19:30 »
Gdyby to była tylko inna okładka, to zgoda, ale jednak te wersje się znacząco różnią między sobą. Moim zdaniem Mandioca powinna mieć taki tytuł w stałej ofercie.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Enceladus

« Odpowiedź #2072 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 14:25:20 »
Gdyby to była tylko inna okładka, to zgoda, ale jednak te wersje się znacząco różnią między sobą. Moim zdaniem Mandioca powinna mieć taki tytuł w stałej ofercie.

Ja nawet pójdę dalej - takie komiksy jak Raport Brodecka i Blast powinny być także w stałej ofercie.
He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!

Offline Szekak

« Odpowiedź #2073 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 14:30:13 »
Ja pojde jeszcze dalej, wszystkie komiksy mandioki powinny byc w stalej ofercie, kazdy w wersji kolorowej i czarnobialej, dla dobra ogolu!
« Ostatnia zmiana: So, 06 Kwiecień 2024, 14:31:51 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Death

« Odpowiedź #2074 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 14:30:34 »
Ciekawe po ile egzemplarzy inwestorzy brali, że tak teraz jojczą. Ogłaszajcie wszędzie dodruk, ogłaszajcie.
Szczerze mówiąc nie Twój interes ile kupili.
Kupili i wydawnictwo sprzedało nakład, który sobie założyło. Także dzięki nim. Twoja propozycja, to januszerka na pełnej godna orderu Virtuti Cebulari.  ;D

A nawiązując do tego co mówi Itachi, to też czekam na swoją Drogę B&W mimo, że zamówiłem pakiet wszystkich komiksów marcowych zaraz po tym jak ruszyła sprzedaż i faktycznie nie jest to komfortowa sytuacja zamówić coś co miało być w limitowanym niskim nakładzie i dyskutować na forum o dodruku, zanim jeszcze się ten towar otrzymało. xD
Jest to mega, mega wkurzające. Coś mi się wydaje, że jeśli wydawnictwo zagra kartą dodruku, to ilość kolejnych preorderów może być wyraźnie niższa niż poprzedniej. Kolejny raz ci, którzy kupili w przedsprzedaży mają najpóźniej. Przecież gdybym nie był na festiwalu w Krakowie i nie odebrał sobie zamówionego w przedsprzedaży Alacka Sinnera i nie kupił kolejnej Drogi, to bym chyba rozniósł internet gdybym się dowiedział, że ja jeszcze nie mogłem przeczytać, a tu już mowa o dodruku. :D Dlatego kupiłem 6/6, bo data premiery obu najbardziej mnie interesujących albumów czyli Sinnera i Drogi była najpóźniejsza. Gdybym wiedział, że jakiś inny komiks opóźni moje dwa najbardziej wyczekiwane albumy tego roku, to bym w preorder nie wchodził. Na szczęście oba te rewelacyjne komiksy już mam przeczytane i mnie nosi trochę mniej. Ale nosi jak widzę płaczków, którzy od grudnia nie kupili komiksu, cały czas mogą przeczytać wersję kolorową, a psioczą na tych, którzy kupili (z różnych powodów) ten album. Wydawnictwa powinny bardziej doceniać kolekcjonerów, bo jeśli wszyscy się ogarną, że kupują o wiele za dużo niż są w stanie przeczytać i zaczną kupować tylko tyle komiksów ile są w stanie przetrawić, to ten nasz sztucznie napompowany rynek pęknie i połowa wydawnictw pójdzie z torbami. :D

Online zerodwatrzy

« Odpowiedź #2075 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 14:32:52 »
Imo potencjalna korzyść (finansowy komfort wydawcy, możliwość eksperymentowania i wszystkie inne bajery typu zapraszanie autorów) z nawiązką wynagrodzi czytelnikom to, że limitowana edycja nie jest aż tak limitowana. Biorę prawie wszystko od Mandioki i chcę od nich jeszcze więcej i szybciej, mogę zatem być nieco nieobiektywny ;P

Offline Enceladus

« Odpowiedź #2076 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 14:34:24 »
Ja pojde jeszcze dalej, wszystkie komiksy mandioki powinny byc w stalej ofercie, kazdy w wersji kolorowej i czarnobialej, dla dobra ogolu!

Dla dobra ogółu nie pisz już takich idiotycznych rzeczy...  ::)
He's A Jackass! Who Wrestles With Murderers Dressed Like Clowns And Throws Them In Prison, So They Can Break Out Of Prison And Then Murder More People!

Offline Itachi

« Odpowiedź #2077 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 14:37:52 »
Imo potencjalna korzyść (finansowy komfort wydawcy, możliwość eksperymentowania i wszystkie inne bajery typu zapraszanie autorów) z nawiązką wynagrodzi czytelnikom to, że limitowana edycja nie jest aż tak limitowana. Biorę prawie wszystko od Mandioki i chcę od nich jeszcze więcej i szybciej, mogę zatem być nieco nieobiektywny ;P

Tak, po ewentualnym dodruku podpiszą 10 nowych umów na komiksy, zaproszą 15 autorów i postawią w Warszawie Muzeum Komiksu Argentyńskiego XD

Kończę temat, życzę Mandioce wszystkiego najlepszego, niech się rozwijają i ogłaszają kolejne hity, ale nie dajcie robić z siebie ludzi yhym mało ogarniętych, że to w jakimś stopniu zrewolucjonizuje rynek w Polsce :)
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline starcek

« Odpowiedź #2078 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 14:40:56 »
Szczerze mówiąc nie Twój interes ile kupili.
Kupili i wydawnictwo sprzedało nakład, który sobie założyło. Także dzięki nim. Twoja propozycja, to januszerka na pełnej godna orderu Virtuti Cebulari.  ;D
[...]

O proszę, inwestor się odezwał januszujący? Tobie za obronę handlarzy powinni wpiąć takie Virtuti. :-D
A dlaczego Mandioca ma nie ogłaszać wszędzie dodruku żeby wszyscy chętni teraz nie przepłacali?
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Szekak

« Odpowiedź #2079 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 14:41:07 »
Dla dobra ogółu nie pisz już takich idiotycznych rzeczy...  ::)
Postanowilem dostosowac sie do twojego pozomu gdy przeczytalem, ze trzeba bardziej zadbac o zwyklych ludzi ktorzy chca przeczytac komiks, dlatego wlasnie z mysla o nich trzeba dodrukowac limitowana, czarnobiala wersje komiksu ktory jest normalnie dostepny na rynku.

Normalny czlowiek ktory chce przeczytac komiks sobie kupi i przeczyta, natomiast jak sie okazuje teraz placza ci, co zamowili i zrezygnowali z zamowienia, po czym ich zapiekla pupka jak sie dowiedzieli, ze sie wyprzedalo. Egmont tez po 10 latach puscil kolejne wydanie komiksu ktorego od dawna nie bylo na rynku, wiec przyrownywanie systuacji w ktorej mowi sie o dodruku zanim osobe ktore komiks kupily zdazyly go dostac i jest dostepna nornalna wersja na rynku to jakies szalenstwo.

Offline greg0

« Odpowiedź #2080 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 14:41:46 »
Francja drukuje ile fabryka dała, w Polsce dyskusja nad dodrukiem kilkuset sztuk.
Francuzi robią dodruk wydania limitowanego?

Świat schodzi na psy.
Ważne żeby narzekać...

Offline Szekak

« Odpowiedź #2081 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 14:43:50 »
A to wydanie cz/b we francji tez bylo limitowane? Szczerze watpie.

Offline Enceladus

« Odpowiedź #2082 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 15:00:26 »
Postanowilem dostosowac sie do twojego pozomu gdy przeczytalem, ze trzeba bardziej zadbac o zwyklych ludzi ktorzy chca przeczytac komiks, dlatego wlasnie z mysla o nich trzeba dodrukowac limitowana, czarnobiala wersje komiksu ktory jest normalnie dostepny na rynku.

Normalny czlowiek ktory chce przeczytac komiks sobie kupi i przeczyta, natomiast jak sie okazuje teraz placza ci, co zamowili i zrezygnowali z zamowienia, po czym ich zapiekla pupka jak sie dowiedzieli, ze sie wyprzedalo. Egmont tez po 10 latach puscil kolejne wydanie komiksu ktorego od dawna nie bylo na rynku, wiec przyrownywanie systuacji w ktorej mowi sie o dodruku zanim osobe ktore komiks kupily zdazyly go dostac i jest dostepna nornalna wersja na rynku to jakies szalenstwo.

Gdybyś się dostosował, to być takich głupot nie pisał...
Jeśli ktoś np. z zewnątrz "komiksowa" sięgnął po komiks "Droga" to jest szansa, że sięgnie także po inne tytuły Manu Larcenet'a. Wydawnictwa pewne tytuły powinny mieć cały czas w stałej ofercie (dodruki) i nic w tym dziwnego.

Czy Droga w wersji kolor jest taka sama jak w wersji czarno-białej?

Kolejna fałszywa twoja teza... [Szekak]natomiast jak sie okazuje teraz placza ci, co zamowili i zrezygnowali z zamowienia, po czym ich zapiekla pupka jak sie dowiedzieli, ze sie wyprzedalo[/quote]

Niestety, można zauważyć, że czasami wydawnictwa komiksowe stają się zakładnikiem tych co "limitki" i "handelek".

Offline perek82

« Odpowiedź #2083 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 15:10:42 »
Za każdy razem jak czytam o czymś limitowanym to mam przed oczami tę scenę.
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2084 dnia: So, 06 Kwiecień 2024, 15:16:22 »
A to wydanie cz/b we francji tez bylo limitowane? Szczerze watpie.

Dargaud
25 marca o 07:01  ·
🌩 Découvrez l’adaptation en bande dessinée par Manu Larcenet du roman « La Route », le chef-d’œuvre de la littérature américaine !
🛒 Au milieu d’un monde perdu à jamais, un père et son fils errent sur une route la peur au ventre : des hordes de sauvages cannibales terrorisent ce qui reste de l’humanité… Survivront-ils ?
📚 La BD « La Route » de Manu Larcenet - d’après l’œuvre de Cormac McCarthy, chez Dargaud
🖋️ Également disponible en édition noir et blanc, avec un dos toilé et des pages inédites, au tirage limité.
📚 Le roman « La Route » de Cormac McCarthy, édition collector avec des illustrations de Manu Larcenet, chez Points
📆 En librairie le 29 mars
📍 En partenariat avec Le Monde
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00