Autor Wątek: Wydawnictwo Mandioca  (Przeczytany 564811 razy)

Offline Castiglione

Odp: Wydawnictwo Mandioca
« Odpowiedź #3120 dnia: So, 11 Październik 2025, 16:57:32 »
To faktycznie prawdziwi fani komiksów piszą te opnie, mają nawet takie unikaty jak "Shankar" czy "Żywa stal" w wydaniu Kurza ;D

Pozostaje trzymać kciuki by ktoś inny wydal, choć na pewno nie zrobi tego tak ładnie jak by to zrobila Mandioca.
Wydania Mandioki są bardzo porządne, aczkolwiek większość to zwykły komiks w twardej oprawie. Czy ja wiem, czy to takie nie do przeskoczenia?

Offline Sędzia

« Odpowiedź #3121 dnia: So, 11 Październik 2025, 18:23:48 »
Jakbym się miał czepiać, to bym powiedział, że to nie jest krytyka, tylko narzekanie. Ale fakt faktem, że zupełnie tego nie pamiętam. W przeciwieństwie do uzasadnionej krytyki co do ingerencji w rysunki przy "czyszczeniu" kadrów.

Offline Xmen

« Odpowiedź #3122 dnia: So, 11 Październik 2025, 18:32:25 »
Ale nie rozumiesz zachwytów nad komiksem, bo serial Cię znudził ? LOL
Hehe, ja serialu nie widziałem, ale tak w skrócie skąd zachwyty nad tym komiksem? dlaczego to taki potencjalny hicior.
Pamiętam, że caza u nas miał być czymś wyjątkowym, forumowicze z "lepszym" gustem bardzo go hajpowali, a okazał się ramotą z ładnymi rysunkami, tylko nie wiadomo o czym. Było tutaj trochę rozczarowanych głosów.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Brvk

« Odpowiedź #3123 dnia: So, 11 Październik 2025, 18:50:00 »
Caza nie okazał się ramotą, tylko forumowicze z "gorszym" gustem bardzo go nie docenili.  8)

Offline NuoLab

« Odpowiedź #3124 dnia: So, 11 Październik 2025, 19:01:14 »
kurcze spóźniłem się z memem o kilka stron...

:P

Offline Xmen

« Odpowiedź #3125 dnia: So, 11 Październik 2025, 19:05:37 »
Caza nie okazał się ramotą, tylko forumowicze z "gorszym" gustem bardzo go nie docenili.  8)
Hehe, możliwe. W takim razie czym się okazał? :)
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline komiks

« Odpowiedź #3126 dnia: So, 11 Październik 2025, 20:05:15 »
Jakbym się miał czepiać, to bym powiedział, że to nie jest krytyka, tylko narzekanie. Ale fakt faktem, że zupełnie tego nie pamiętam. W przeciwieństwie do uzasadnionej krytyki co do ingerencji w rysunki przy "czyszczeniu" kadrów.

Mówisz o tych malkontentach, którzy nie mieli jeszcze komiksu w rękach i przed premierą narzekali, jak źle jest odrestaurowany? Potem okazało się, że nie mieli racji.

Rysunek jest rzeczywiście mocno wyczyszczony. Niemniej, kiedy np. spojrzymy na kadr z monetą i zwrócimy uwagę na nos Kovala, to widać, że w wersji czarno-białej jest więcej kresek niż w wydaniu Prószyńskiego.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Sędzia

« Odpowiedź #3127 dnia: So, 11 Październik 2025, 21:00:26 »
Mówisz o tych malkontentach, którzy nie mieli jeszcze komiksu w rękach i przed premierą narzekali, jak źle jest odrestaurowany? Potem okazało się, że nie mieli racji.

No nie no, przecież 8 postów wcześniej niż post KzT jest bezsprzeczny przykład Szekaka, że zostało usunięte coś, co nie powinno zostać usunięte. To, że w jednym miejscu jest dobrze (lepiej?) nie oznacza, że w innym nie wyczyszczono za dużo. Więc jak najbardziej mieli rację.

Offline Brvk

« Odpowiedź #3128 dnia: So, 11 Październik 2025, 21:22:43 »
Hehe, możliwe. W takim razie czym się okazał? :)
Pewnie dla każdego trochę czymś innym. To, że kilku ludziom na forum się nie podobało to nie znaczy, że właśnie oni wydali sąd prawdziwy i ostateczny. Eternauta też nie wszystkim się zapewne spodoba, co nie przekreśla sensu wydania go na naszym rynku.

Offline komiks

« Odpowiedź #3129 dnia: So, 11 Październik 2025, 21:34:31 »
No nie no, przecież 8 postów wcześniej niż post KzT jest bezsprzeczny przykład Szekaka, że zostało usunięte coś, co nie powinno zostać usunięte. To, że w jednym miejscu jest dobrze (lepiej?) nie oznacza, że w innym nie wyczyszczono za dużo. Więc jak najbardziej mieli rację.

Wciąż wygląda o wiele lepiej niż wydanie kolorowe od Prószyńskiego, prawie na każdym kadrze, który otworzę losowo, jest lepiej w wersji czarno-białej, wiem bo mam oba wydania.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Sędzia

« Odpowiedź #3130 dnia: So, 11 Październik 2025, 21:58:15 »
Wciąż wygląda o wiele lepiej niż wydanie kolorowe od Prószyńskiego, prawie na każdym kadrze, który otworzę losowo, jest lepiej w wersji czarno-białej, wiem bo mam oba wydania.

Ja tego nie kwestionuję, to wydanie mi się bardzo podoba (na zdjęciach - nie kupiłem, bo nie mam potrzeby posiadania Funky Kovala), ale jednak usunięcie fragmentu oryginału to wada. Wiedząc o tym, że na 100% doszło do usunięcia tego fragmentu nie można mieć pewności, że nie dokonano innych zmian.

I nie chodzi o to, żeby się przekonywać czy to duża wada, czy jednak mała i nic nieznacząca. Chodzi o to, że ten temat wywołał sporą (i na dodatek uzasadnioną) krytykę, podczas gdy w ogóle nie zwróciłem uwagi, żeby ktoś się szczególnie czepiał koloru stron, co zresztą w ogóle nie jest zrozumiałe.

edit: już chyba wiem, czemu nie zwróciłem uwagi na krytykę papieru - rzuciłem okiem na kilka stron tematu Kurca w okolicach gdy była rozmowa o tym papierze i wszyscy się zachwycali tym papierem, a jedyną krytykę jaką widziałem to odnośnie braku takiej informacji, że nie będzie biały. Na Allegro i FB nie szukam opinii, stąd pewnie ten rozdźwięk.
« Ostatnia zmiana: So, 11 Październik 2025, 22:09:13 wysłana przez Sędzia »

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3131 dnia: So, 11 Październik 2025, 23:46:23 »
Wydania Mandioki są bardzo porządne, aczkolwiek większość to zwykły komiks w twardej oprawie. Czy ja wiem, czy to takie nie do przeskoczenia?
No dobra, sam sobie muszę postawić gwiazdkę, bo wpakowałem oba tomy Sinnera do etui i fakt faktem wygląda to zajebiście.

Offline pszemcio

« Odpowiedź #3132 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 14:36:08 »
Dwa slowa odnosnie In., ktory pojawil sie w temacie chwile temu - bardzo polecam. Jest to bez watpienia jeden z najlepszych tytulow jaki przeczytalem w tym roku. Chociaz skupia sie na absurdach zycia codziennego, dotyka problemow, z ktorymi boryka sie obecnie wielu ludzi. Robi to zgrabnie balansujac miedzy humorem i melancholia, z duza dawka emocjonalnej glebi. Kapitalna rzecz i jestem pewien, ze znajdzie swoje miejsce w Top 10 tego roku. Nie moze byc inaczej.

Pełna zgoda, choć nie wiem czy wymaga twardej oprawy i fajerwerków, jakie w Mandioce często są obecne. On by mógł spokojnie wyjść w miękkiej ze skrzydełkami i być tani. Cena w tym przypadku jest ważna, bo to typ komiksu, który ma szansę wyjść poza bańkę

Offline mandioca

« Odpowiedź #3133 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 16:17:52 »
zapomnij o miękkiej ze skrzydełkami (inna sprawa, że wydajemy takie komiksy ale jakoś nie często są przedmiotem zachwytów, właśnie na akcept czekają dwa...).

Ten komiks wygląda jak cz-b a jest kolorowy, ma takie gówienko, które trzeba nadrukować, więc kreda.
A jak kreda i trochę stron to klejenie i szycie (jak zawsze u nas) a jak już kolor, kreda, klejenie i szycie to różnica między miękką ze skrzydełkami a twardą to naprawdę grosze...

Offline donT

« Odpowiedź #3134 dnia: Wt, 14 Październik 2025, 17:29:14 »
Patrze na swoja polke z tytulami od Mandioci i widze taki Ziemia, Niebo, Kruki - komiks w calosci kolorowy, wydany na offsecie, na miekko, ze skrzydelkami. A w przypadku In., ktory kolor ma jedynie okazyjnie, mowicie, ze tak sie nie da. Nie czepiam sie, ale to tlumaczenie kuleje.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.