Autor Wątek: Wydawnictwo Mandioca  (Przeczytany 565262 razy)

Offline komiks

Odp: Wydawnictwo Mandioca
« Odpowiedź #3000 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 21:17:33 »
Cóż, i dlatego właśnie:

Znowu przyszedłeś robić zamęt?

Eternauta był już w tłumaczeniu.
Gdyby Mandioka ogłosiła w osobnym wpisie, że rezygnuje z Eternauty, to krytyka byłaby większa.
Po prostu większość nie zauważyła tego "ogłoszenia" o rezygnacji z Eternauty, które było postem pod postem.

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Leyek

« Odpowiedź #3001 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 21:23:39 »
wątek Mandioci a przez kilka stron praktycznie rozmowa Szymona z KG z forumowiczami :)

Ciężko nazwać rozmowa sytuację jak jedna strona unika odpowiedzi, a na starcie obraża resztę uczestników "rozmowy".

Offline Adolf

« Odpowiedź #3002 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 21:33:45 »
A ja tak powiem, że trochę głupio to wygląda. Wydawca mówi wprost, że go nie stać na wydanie komiksu, a tu lud się buntuje, że niedobry wydawca, obiecał i nagle się wycofuje... Prawda jest taka, że ludzie wolą kupować komiksy Muchy z babolami (przypalony, drogi fast food) niż delikatesy z Mandioki.

A kolega Holcman dał fajne porównanie i od razu wszyscy obrażeni. Nie ma co pośladów spinać chłopaki. Sami piszecie, że portfelami się pokazuje na co mamy ochotę.

Offline Melkazir

« Odpowiedź #3003 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 22:43:28 »
Polecam Libristo.
Widziałem właśnie, ale oni są u mnie na czarnej, bo nie potrafią pakować. Jednak jak nie będzie wyboru to się skuszę na nich. Lepszy rydz niż nic

Offline dreamer36

« Odpowiedź #3004 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 23:28:48 »
Marna nie, ale poniżej oczekiwań. Gdyby było trochę lepiej to już byśmy byli mocno zanurzeni w prace nad „Denem” vol 1, a tak musimy trochę przekonfigurować ten projekt.

Mglisty wymiar jest znakomity - Corben świetnie rysuje (choć specyficznie i masowemu odbiorcy mainstreamowych Marveli i DC raczej nie podejdzie...). Cieszy mnie słowo "przekonfigurować" - znacznie lepsze niż "zaniechać" lub "porzucić" :)

A tak szczerze powiedziawszy - czy nie można jest raz w Macu, a raz w wykwintnej restauracji? A na co dzień po prostu zjeść w miarę smacznie i zdrowo? Czy to zawsze musi być pogarda fanów jednych do fanów drugich?

PS. Tak jak nigdy nie rozumiałem wojen konsolowych - długo miałem XBoxa i zazdrościłem świetnych exów na PS, więc po prostu kupiłem PS zamiast bluzgać i się wyżywać w sieci. Ten świat schodzi na psy...

Offline Castiglione

« Odpowiedź #3005 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 23:32:21 »
No właśnie dlatego, żeby nie musieć zżymać się na decyzję o odpuszczeniu Eternauty (i czym innym jest napisać "szkoda", a czym innym "a może jednak wydacie" i tu jakiś mniej lub bardziej karkołomny pomysł"). Sądząc po wpisach Mandioci, nie jesteś jedyny, sprzedaż klasyków idzie gorzej niż oczekiwali, w związku z czym taka, a nie inna decyzja.

Decyzje wydawnicze w takim przypadku zazwyczaj nie są podejmowane na podstawie deklaracji "ja bym kupił" tylko m.in. na podstawie tego, jak się sprzedają podobne komiksy.
Jeżeli ktoś pisze "a może jednak" to nie jest porada biznesowa, tylko sposób na okazanie, że szkoda mu tego komiksu. Powody decyzji wydawcy raczej każdy rozumie, niemniej to również karkołomny pomysł, żeby czytelnik miał się czuć winny, że w Polsce nie wyjdzie klasyczny komiks SF, bo wcześniej nie kupił "Sherlocka Holmesa"...

A zmieniając nieco temat, czytam dalej tego "Alacka Sinnera" i o ile późniejsze historie wchodzą mi dużo lepiej niż pierwsza, to pod względem edycyjnym nie poznaję Mandioki - tylu literówek jeszcze nigdy nie widziałem u tego wydawcy, wręcz ich publikacje to był dla mnie produkt wzorcowy dla innych.

Offline bocik

« Odpowiedź #3006 dnia: Cz, 09 Październik 2025, 23:58:51 »
Stek zamówiony   :P

Offline holcman

« Odpowiedź #3007 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 08:38:33 »
Ciężko nazwać rozmowa sytuację jak jedna strona unika odpowiedzi, a na starcie obraża resztę uczestników "rozmowy".

Udzieliłem już wszystkich odpowiedzi niczego nie unikając, ale skoro język polski trudny do odwołajmy się do mojego ulubionego języka matematyki:

Ilość stron na formum poświęcona
Mandioca 201
KG 248
Timof 186
Kurc 180
Ongrys 158

Razem 973

Ilość stron na formum poświęcona Studio Lain 1662

Naprawdę nie trzeba być szczególnie wkręconym w to forum, żeby widzieć, jakie komiksy najbardziej kręcą jego użytkowników. A teraz wróć do posta kolegi, do którego się odniosłem w tym jakże obrazoburczym komentarzu :-)

Offline PabloWu

« Odpowiedź #3008 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 08:49:00 »
Tylko że w temacie Studia Lain wydawca jest jednym z najbardziej aktywnych autorów postów, to nie ma co się dziwić takim liczbom. No i każdego traktuje normalnie, z szacunkiem, wrzuca zajawki komiksów, pyta się co wydać, daje propozycje wydawnicze, dzielnie znosi różne przytyki w swoją stronę i się nie obraża gdy ktoś ma trochę inne zdanie.

Offline Koora

« Odpowiedź #3009 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 08:55:36 »
Liczba stron w wątku Studia Lain wynika z interkacji z wydawcą, a nie 1:1 z tego jakie komiksy kręcą forumowiczów. Naprawdę nie trzeba być mocno wkręconym w forum żeby to zauważyć ;)
Piszę to jako osoba, która kupuje bardzo zróżnicowane komiksy i nie zamyka się na jeden gatunek. Mam na przykład wszystko co wydała Mandioca. Ale kupuję też sporo od Studia czy Kultury Gniewu.

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #3010 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 09:04:02 »
Udzieliłem już wszystkich odpowiedzi niczego nie unikając, ale skoro język polski trudny do odwołajmy się do mojego ulubionego języka matematyki:

Ilość stron na formum poświęcona
Mandioca 201
KG 248
Timof 186
Kurc 180
Ongrys 158

Razem 973

Ilość stron na formum poświęcona Studio Lain 1662

Naprawdę nie trzeba być szczególnie wkręconym w to forum, żeby widzieć, jakie komiksy najbardziej kręcą jego użytkowników. A teraz wróć do posta kolegi, do którego się odniosłem w tym jakże obrazoburczym komentarzu :-)
Hahahah. Dobra, czyli dużo komentarzy na forum = dobra sprzedaż? Dawno takiej bzdury nie czytałem.

Offline holcman

« Odpowiedź #3011 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 09:05:05 »
No i każdego traktuje normalnie, z szacunkiem, wrzuca zajawki komiksów, pyta się co wydać, daje propozycje wydawnicze, dzielnie znosi różne przytyki w swoją stronę i się nie obraża gdy ktoś ma trochę inne zdanie.

Każdego traktuje normalnie, dlatego pozwalam sobie i na „szpileczki”, bo to jest coś dla mnie właśnie normalnego. I nie obrażam się za przytyki i inne zdanie. Tylko dla mnie wydawcy to forum nie jest centre of the attention. Nasi czytelnicy są w zdecydowanej większości gdzie indziej. 

Offline holcman

« Odpowiedź #3012 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 09:05:46 »
Hahahah. Dobra, czyli dużo komentarzy na forum = dobra sprzedaż? Dawno takiej bzdury nie czytałem.

A gdzie ja napisałem coś o sprzedaży? Serio, mocno kuleje tu czytanie ze zrozumieniem.

Offline holcman

« Odpowiedź #3013 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 09:06:54 »
Liczba stron w wątku Studia Lain wynika z interkacji z wydawcą, a nie 1:1 z tego jakie komiksy kręcą forumowiczów. Naprawdę nie trzeba być mocno wkręconym w forum żeby to zauważyć ;)

Arek zrobił z tego forum przybudówkę SL :-) Widzę to i szanuję :-)

Offline Szekak

« Odpowiedź #3014 dnia: Pt, 10 Październik 2025, 09:08:38 »
Holcman, nie ma to jak unikać odpowiedzi w odpowiedzi na zarzut unikania odpowiedzi. xD

Praktycznie wszyscy których znam z forum kupują komiksy wszystkich wydawnictw, i te ambitniejsze, i te mniej ambitne, więc twoje kiwki i wyliczane stron to śmiech na sali.

Chciałbym kiedyś ujrzeć komiks tak ambitny jak CE wydany przez KG, świat byłby piękniejszy. Do pełnego obrazu brakuje tylko by SL przejęło Eternaute, wtedy nagle forum stałoby się najlepszym możliwym miejscem do utyskiwania w tej sprawie.
Piękno jest w oczach patrzącego.