Autor Wątek: Wydawnictwo Lost In Time  (Przeczytany 664388 razy)

Offline Death

Odp: Wydawnictwo Lost In Time
« Odpowiedź #2595 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 14:51:53 »
I tak nie przeczytasz bo trzeba czekać na wydanie całości, chyba że będziesz czytał po kilka razy, a jak już wydadzą trzeci tom, to wtedy mogłoby pójść w integralu. To jest właśnie problem z takimi wydaniami. Inna sytuacja jest w seriach jak KiK czy Thorgal, bo tam tomy są pomyślane jako zamknięte historie. No chyba, że tutaj jest podobnie, ale coś mi się nie wydaje, przy trzech tomach.
No ja tak właśnie robię. Kupuję na bieżąco, a czytam dopiero jak jest całość. Dlatego nie lubię takich wydań, bo niepotrzebnie wydam na trzy zeszyty więcej kasy niż na jeden zbiorczy, będzie mi to zajmować co najmniej 2 x tyle miejsca na półce, a plusów brak. I tak będę czekać. Jeśli chodzi o samo czytanie, to mnie jest wszystko jedno czy to wyjdzie w pojedynczych zeszytach, w odcinkach w Relaxie, czy w integralu, bo i tak najczęściej czytam komiksy dopiero jak będzie całość, ewentualnie jakiś kompletny cykl, w sensie zamknięta historia, która będzie miała ręce i nogi. Ale lepiej mieć więcej pieniędzy w portfelu i więcej miejsca na półce. Z tym wydawnictwem jest akurat fajna rzecz, której nie można powiedzieć o wielu innych. Po prostu im ufam i wiem, że wyjdą wszystkie trzy tomy.

Offline Brvk

« Odpowiedź #2596 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 15:00:46 »
Single czytam od razu, a po wydaniu kolejnego albumu powtarzam sobie serię od początku. Mam dzięki temu większą stopę zwrotu wydanej gotówki  8) :D A serio to przyjemnie wracać do takich serii, to jak czytanie komiksów w dzieciństwie i młodości - bierzesz i czytasz, bez myśli o tym, że nie poznasz końca. (Ale przyznaję, z Jeremiahem mam problem - powtórzyć 30 tomów to nie w kij dmuchał 😛)

Offline kosmoski

« Odpowiedź #2597 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 16:16:28 »
Dobrze, że nie czytasz Lucky Luka ;)

Offline Brvk

« Odpowiedź #2598 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 16:44:08 »
Dobrze, że nie czytasz Lucky Luka ;)
He he, czytam, ale na szczęście nie trzeba za każdym razem odświeżać sobie fabuły.

Offline Sybirak14

« Odpowiedź #2599 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 19:31:36 »
Jedyną serią,którą czytam na bieżąco jest Jeremiah.Za dobre to ,aby czekać ;)W przypadku pozostałych serii czekam na ich zakończenie.Mam co czytać,więc mogę poczekać.Inna rzecz ,że obecnie jestem bardziej  wybredny przy wejściu w nową serię jak jest długa i wydawana jest  w pojedynczych tomach.

Offline Konrad

« Odpowiedź #2600 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 19:56:22 »
No to dla odmiany macie grubasa (444 strony!) jako trzecią sierpniową zapowiedź, czyli kompletne wydanie Krucjaty
https://www.bedetheque.com/serie-16592-BD-Croisade-Nomade.html
🔥🔥ZAPOWIEDŹ🔥🔥
Po wielu miesiącach przygotowań w sierpniu czeka Was premiera "Krucjaty" duetu Dufaux ("Łupieżcy imperiów", "Dwie maski") i Xavier ("Tango").😁
👉Nasze wydanie będzie zawierało wszystkie osiem oryginalnych albumów, czyli oba powstałe cykle. Lata temu w Polsce ukazał się tylko pierwszy cykl złożony z czterech tomów.
------------------------
▶️"Krucjata" będzie komiksem nisko rabatowanym. Dotyczy to obu wersji okładkowych.
▶️Dwie okładki: limitowana (czerwona) oraz standardowa (z kilkoma postaciami).
▶️Na naszej stronie zapiszecie się do powiadomień, dzięki którym otrzymacie maila o starcie przedsprzedaży (jak zwykle po zapowiedziach wszystkich nowości sierpnia).
------------------------
Na Ziemię Świętą pada widmo kolejnej wojny. Pod dowództwem Grzegorza z Arcos i niespokojnego księcia Tarentu chrześcijanie przygotowują się do odbicia Jerozolimy z rąk sułtana Ab’dul Razima.
Krzyżowcy za wszelką cenę pragną odzyskać znajdujące się tam ciało przenajświętszego X3. Waleczny Walter z Flandrii sprzeciwia się krucjacie, którą otwarcie nazywa szaleństwem. Złamane serce zdaje się otrzeźwiać go z wojennych zapędów. Mimo to przyjdzie mu walczyć z demonem potężniejszym nawet od ludzkiej ambicji. Straszliwy byt Qua’dj knuje bowiem z ukrycia, by zebrać bogate żniwo dusz ruszających na siebie wojowników. Piękna i nieustępliwa Syria z Arcos może okazać się kluczem do zwycięstwa sił światła. Kto jednak zwycięży walkę o jej miłość?
Wydanie zawiera osiem albumów składających się na całość tej niezwykłej serii łączącej historię z fantastyką i egzotyczną demonologią. To popis nieprawdopodobnej wyobraźni Jeana Dufaux ("Dwie maski", "Fox", "Skarga Ziem Utraconych") ujętej w ryzy jego pisarskim warsztatem i doświadczeniem. Fabule nie ustępują kroku ilustracje autorstwa Philippe’a Xaviera ("Tango", "Wąż i kojot"), utrzymane w tradycyjnym duchu komiksu frankofońskiego, a przy tym pełne ekspresji. Całość uzupełniają dodatki objaśniające tło historyczne tej na poły baśniowej opowieści.
------------------------
Podstawowe informacje:
👉Tytuł: Krucjata. Wydanie zbiorcze
👉Tytuł oryginalny: Croisade. Tome 1-8
👉Scenariusz: Jean Dufaux
👉Rysunki i kolory: Philippe Xavier
👉Tłumaczenie: Jakub Syty
👉Redakcja: Maria Lengren
👉Korekta: Agata Bogusławska
👉Skład: Piotr Margol
👉Liczba stron: 444
👉Format: 215 x 290 mm
👉Oprawa: twarda
👉Papier: kredowy
👉Druk: kolor
👉Wydawnictwo: Lost In Time
👉Wydawca oryginalny: Le Lombard
👉Data wydania: 26 sierpnia 2025 r.
👉Cena okładkowa: 200 zł
👉ISBN-13: 978-83-68346-31-2
👉ISBN-13 wyd. limitowanego: 978-83-68346-32-9
Podstawowa:

Limitowana:

« Ostatnia zmiana: Pt, 18 Lipiec 2025, 20:02:33 wysłana przez Konrad »

Offline Takesh

« Odpowiedź #2601 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 20:29:14 »
A tutaj puścili niezłego grubasa. No super...

Ja osobiście wolałbym te dwie części osobno. Mam pierwszą część wydaną w zeszytach i z chęcią bym dokupił drugą część. A tak to muszę sobie to dobrze przemyśleć, czy dokonać tego zakupu.

Ewentualnie poszukam w oryginale...

Offline srogin

« Odpowiedź #2602 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 20:38:30 »
Dobry ten pierwszy cykl?

Offline Dracos

« Odpowiedź #2603 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 20:59:02 »
Ja osobiście wolałbym te dwie części osobno. Mam pierwszą część wydaną w zeszytach i z chęcią bym dokupił drugą część.

Też bym tak wolał, ale to chyba z rozmysłem jest zaplanowane żeby kupili i ci którzy mają wydanie albumowe.

Offline komiks

« Odpowiedź #2604 dnia: Pt, 18 Lipiec 2025, 21:08:40 »
Wygląda fajnie, ale Fox też wydawał się fajny, a nie był, jakoś nie mam zaufania do Dufauxa.
Ktoś skrobnie jakąś opinię?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline keram2

« Odpowiedź #2605 dnia: So, 19 Lipiec 2025, 06:27:42 »
W ogóle mnie nie wciągnęło.
Dziś po latach niewiele pamiętam, oprócz tego, że nie była to opowieść czysto historyczna, lecz była tam metafizyka, czy wręcz fantastyka. Pamiętam, że uznałem to za niepotrzebne kombinowanie (tzn. wyprawy krzyżowe powinny być tematem dostatecznie ciekawym bez mieszania fantastyki).
Nie zamierzam wracać do tej serii.

Offline Koalar

« Odpowiedź #2606 dnia: So, 19 Lipiec 2025, 09:15:56 »
Zacząłem czytać pierwszy tom Krucjaty i nawet nie dokończyłem. Dla mnie tam nie działo się dosłownie nic i tylko mnie zastanowiło, jak można robić takie nieciekawe komiksy, a przynajmniej ich początki, będąc profesjonalnym scenarzystą z takim dorobkiem. W dodatku nie podeszła mi kreska, płaska z komputerowymi kolorkami no me gusta. Może się jednak rozkręciło, hm, komuś musiało się zresztą podobać, skoro wyszło tyle tomów i nawet mamy kolejne wydanie.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline zarombisty

« Odpowiedź #2607 dnia: So, 19 Lipiec 2025, 10:02:57 »

No i mam tu teraz problem ...

Ostatnio przerzuciłem się na komiksy od Lost in Time, bo są naprawdę dobre i ciekawe.
W dodatku w niezłej cenie są grubaski.
Ale ...
Dlaczego Krucjata ???
Przecież to był jeden z najgorszych komiksów jakie czytałem, już 1 tom ledwo przemęczyłem.
Dalej też nie było lepiej.
Dufaux wybitnym scenarzystą nie jest, jego komiksy oceniam średnio - przeczytać i szybko zapomnieć.
Nie wiem czy tu były jego początki przy tym komiksie ? Bo wyszło kiepsko.
Wystarczy też spojrzeć na oceny: na gildii jeszcze jakoś pomiędzy 3 a 4, ale na WAK to co komiks to średnia 1.0 (w skali od 1 do 10).

No i nie wiem teraz czy to brać czy nie ...
Jak brać to chyba jedynie dla kreski (rysunków).
Wymarzone:
1. Nemesis the Warlock
2. Zenith
3. Solomon Kane

Online Komediant

« Odpowiedź #2608 dnia: So, 19 Lipiec 2025, 10:15:55 »
Dorwałem kiedyś po taniości komplet “Konkwistadora” tego samego duetu, 4 tomy, może przez dwa i pół dałem radę przebrnąć, słabizna. Krucjaty nie pamiętam czy czytałem, mogłem sprawdzać pierwszy tom i nic nie zostało w głowie. Akurat czytam Łupieżców Imperiów, tu już Dufaux bardziej się przyłożył, generyczny frankofon, ale da się czytać (dość mechaniczne tłumaczenie nie pomaga). Najbardziej pozytywnie Dufaux zaskoczył mnie ostatnio kiedy w zeszłym roku dorzuciłem do jakiegoś zamówienia dawno wydany tomik Jessiki Blandy, akurat trzeci - sensacyjno-obyczajowa fabuła zamknięta w jednym albumie, klimat w stylu niektórych Jeremiahow (najbliżej do Broni w wodzie), no i tam Dufaux miał lepszego tłumacza (Birek).
A najwyżej z jego fabuł cenię niezmiennie Murenę, ciekawe kto puści integrale.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2609 dnia: So, 19 Lipiec 2025, 10:55:38 »
Nie wiem czy tu były jego początki przy tym komiksie ? Bo wyszło kiepsko.
To komiks z 2007 roku.