Autor Wątek: Wydawnictwo Lost In Time  (Przeczytany 663774 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

ukaszm84

• Gość
Odp: Wydawnictwo Lost In Time
« Odpowiedź #1470 dnia: Wt, 29 Sierpień 2023, 22:55:27 »
Mi nawet nie chodzi o same dialogi jako takie, choć wybitne to one nie są. Mam na myśli ich cel - generalnie ten komiks wygląda tak: jakaś scenka - długi dialog (czy bardziej monolog) podczas jazdy na koniach - scenka - monolog przy ognisku - scenka - monolog na koniach - scenka - monolog przy ognisku. A na koniec idiotycznie i niewiarygodne zakończenie. Te wszystkie rzeczy, których się dowiadujemy z tekstów powinny być pokazane w medium wizualnym, jakim jest komiks. Też sprzedałem, a nie robię tego jakoś bardzo często. Choć akurat komiksy LiT dobrze schodzą z drugiej ręki, co też miało wpływ na moją decyzję ;)

Offline Death

« Odpowiedź #1471 dnia: Wt, 29 Sierpień 2023, 23:30:03 »
wygląda tak: jakaś scenka - długi dialog (czy bardziej monolog) podczas jazdy na koniach - scenka - monolog przy ognisku - scenka - monolog na koniach - scenka - monolog przy ognisku.
Czyli Red Dead Redemption. :)

Offline Nephilim

« Odpowiedź #1472 dnia: Śr, 30 Sierpień 2023, 10:57:15 »
Hooka Hey - Koszmarna ekspozycja w dialogach i banalne zupełnie wnioski.
Liczyłeś na wnioski i analizy pokroju Umberto Eco czy bardziej Cormac McCarthy? C'mon. Dialogi są tutaj przecież w stylu Buddyego Longwaya. Piszę bez złośliwości ale mam wrażenie, że nie jesteś zbyt obiektywny w ocenie westernów, poza jednym.

"Hooka Hey!" to świetny, rozrywkowy western a do tego pięknie narysowany, odmienny stylistycznie od generycznych komiksów pokroju "Wild West".

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1473 dnia: Śr, 30 Sierpień 2023, 11:02:43 »
Liczyłeś na wnioski i analizy pokroju Umberto Eco czy bardziej Cormac McCarthy? C'mon. Dialogi są tutaj przecież w stylu Buddyego Longwaya. Piszę bez złośliwości ale mam wrażenie, że nie jesteś zbyt obiektywny w ocenie westernów, poza jednym.

"Hooka Hey!" to świetny, rozrywkowy western a do tego pięknie narysowany, odmienny stylistycznie od generycznych komiksów pokroju "Wild West".

Napisałem dwa posty wyżej, co dokładnie mi się nie podoba w dialogach. I nie są to żadne wnioski, ani analizy. A obiektywny, oczywiście, nie jestem w żadnych ocenach. Jak każdy z nas.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1474 dnia: Śr, 30 Sierpień 2023, 11:09:53 »
Liczyłeś na wnioski i analizy pokroju Umberto Eco czy bardziej Cormac McCarthy? C'mon.
Omawianego komiksu co prawda nie czytałem, ale nigdy nie zrozumiem bronienia jakichś średniaków argumentem, że to nie jest wysoka literatura. Nie trzeba czytać tylko noblistów, żeby oczekiwać od czegoś, że będzie trzymało jakiś poziom. A tytuł rozrywkowy wcale nie oznacza, że musi być prostacko napisany, że dialogi muszą być eskpozycją, fabuła pretekstowa albo nielogiczna, a zachowania bohaterów nierealistyczne, itd. Zasłanianie braków konwencją nie sprawi, że dany tytuł stanie się lepszy, bo i prostą fabułę można napisać dobrze lub źle.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #1475 dnia: Śr, 30 Sierpień 2023, 12:02:11 »
Omawianego komiksu co prawda nie czytałem, ale nigdy nie zrozumiem bronienia jakichś średniaków argumentem, że to nie jest wysoka literatura. Nie trzeba czytać tylko noblistów, żeby oczekiwać od czegoś, że będzie trzymało jakiś poziom. A tytuł rozrywkowy wcale nie oznacza, że musi być prostacko napisany, że dialogi muszą być eskpozycją, fabuła pretekstowa albo nielogiczna, a zachowania bohaterów nierealistyczne, itd. Zasłanianie braków konwencją nie sprawi, że dany tytuł stanie się lepszy, bo i prostą fabułę można napisać dobrze lub źle.
Nie bronie sredniaka tylko uważam, że @ukaszm84 mija sie z prawdą w ocenie tego komiksu a skoro nie czytales to nie stawaj z bomby w opozycji co do mojej opinii. Średniakiem sa np Legendy Zachodu a H.H to komiks zdecydowanie wyróżniający się i trzymający poziom.

"Tytuł rozrywkowy wcale nie oznacza, że musi być prostacko napisany", oczywiście, niemniej w H.H. wszystko się spina i nie jest to fabuła pokroju Skorpiona więc cała dyskusja z tym Twoim niezrozumieniem wydaje mi się zbędna. Zapraszam do punktowania mnie i nie rozumienia w momencie kiedy będę próbował wnieść na wyższy poziom artyzmu/wywyższyć komiks pokroju Maska Fudo czy Swiat Akwilonu: Krasnoludy (co raczej nie nastąpi) :)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1476 dnia: Śr, 30 Sierpień 2023, 12:09:43 »
Nie bronie sredniaka tylko uważam, że @ukaszm84 mija sie z prawdą w ocenie tego komiksu a skoro nie czytales to nie stawaj z bomby w opozycji co do mojej opinii. Średniakiem sa np Legendy Zachodu a H.H to komiks zdecydowanie wyróżniający się i trzymający poziom.

Nie ja jeden jak widać po wyrażonych tu opiniach "mijam się z prawdą". Ale jeśli uważasz, że opisywanie całej przeszłości bohaterów w dymkach zamiast jej pokazywania albo to zakończenie,

Spoiler: PokażUkryj
gdzie bohater z dupy przypadkiem spotyka swojego wroga w barze w innym mieście

świadczą o wyróżnianiu się i trzymaniu poziomu, to masz do tego prawda. Ale to nie jest żadna "prawda", z która ja czy ktokolwiek inny się mija, tylko Twoja opinia.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #1477 dnia: Śr, 30 Sierpień 2023, 12:20:57 »
Nie ja jeden jak widać po wyrażonych tu opiniach "mijam się z prawdą". Ale jeśli uważasz, że opisywanie całej przeszłości bohaterów w dymkach zamiast jej pokazywania albo to zakończenie,

Spoiler: PokażUkryj
gdzie bohater z dupy przypadkiem spotyka swojego wroga w barze w innym mieście

świadczą o wyróżnianiu się i trzymaniu poziomu, to masz do tego prawda. Ale to nie jest żadna "prawda", z która ja czy ktokolwiek inny się mija, tylko Twoja opinia.
A z kolei na francuskich forach H.H. jst oceniany wyżej niż na tym forum i co z tym zrobisz? Jeden rabin powie tak, drugi...

Po prostu spróbuj raz jeszcze przeczytać dialogi u Deriba zanim zarzucisz cokolwiek Neyefowi.

Pax między chrześcijany.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1478 dnia: Śr, 30 Sierpień 2023, 13:31:42 »
Derib nie opowiada o przeszłości Buddy'ego w dialogach, tylko ją pokazuje.

A opinie są różne i do tego zmierzałem - to Ty mówisz o mijaniu się z prawdą, ja mówię, że tutaj "prawdy" nie ma, są tylko różne opinie.

Offline szulig

« Odpowiedź #1479 dnia: Śr, 30 Sierpień 2023, 14:17:55 »
Tak się złożyło że przeczytałem dwa dni temu HokaHey i Catamount. Jedno po drugim. Mimo iż bardzo różnią się (tempo akcji, rysunki) oba komiksy to zarówno jeden jak i drugi bardzo miło się czytało. Na pewno były lepsze od Blueberrego ktorego czytałem kilka lat temu.
Co do zarzutów stawianych w HH, mi nie przeszkadzają. Oba komiksy wchodzą szybko i przyjemnie ale tak jak ktoś napisał jeden woli to a drugi to. Nie żałuje wydanych pieniędzy ani poświęconego czasu na te tytuły

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1480 dnia: Śr, 30 Sierpień 2023, 15:02:16 »
Hooka Hey jest dobrym komiksem o kończącej się pewnej epoce, pięknie narysowanym z mocnym przesłaniem, końcówka może i trochę naiwna ale mimo wszystko realna i satysfakcjonująca.
Buddy Longway, przeczytałem pierwszy tom i dałem sobie spokój, słabo pamiętam ale to był taki młodzieżowy Domek na Prerii. Nie wiem,może mi coś umknęło aż odświeżę z ciekawości.
Grunt że każdy może znaleźć coś dla siebie, pozdro.

Offline Nephilim

« Odpowiedź #1481 dnia: Śr, 30 Sierpień 2023, 15:40:43 »
Derib nie opowiada o przeszłości Buddy'ego w dialogach, tylko ją pokazuje.

A opinie są różne i do tego zmierzałem - to Ty mówisz o mijaniu się z prawdą, ja mówię, że tutaj "prawdy" nie ma, są tylko różne opinie.
No dobrze. Niech tak bedzie :) Nie ma co się spierać. Szkoda nerwów i dnia. Pokój i miłego dnia, wszystkim :)

Offline Konrad

« Odpowiedź #1482 dnia: Pt, 01 Wrzesień 2023, 18:58:46 »
Super cena jak za takiego grubasa:
🔥🔥ZAPOWIEDŹ🔥🔥
Przychodzimy do Was z pełną zapowiedzią "Króla rozpustników" (oryg. "Le Roy des Ribauds") Vincenta Brugeasa i Ronana Toulhoata.😁
⭐️Ronan Toulhoat⭐️ pojawi się jako gość 34. Międzynarodowego Festiwalu Komiksu i Gier w Łodzi. 😎
👉"Król rozpustników", podobnie jak "Łupieżcy Imperiów" i "Toppi. Kolekcja", będzie nisko rabatowany.
-------------------
Choć nisko urodzony, ten, którego zwą Smutnym Panem, jest jedną z osób budzących w królestwie największy postrach i zarazem najbardziej tam szanowanych.
Oficjalnie to oddany sługa swojego władcy, króla Filipa Augusta, odpowiedzialny za jego straż przyboczną. Lecz w cieniu, przy wsparciu swoich groźnych szpiegów oraz siepaczy, ribaldów, obserwuje, manipuluje, a czasami usuwa tych, którzy wchodzą mu w drogę, zarówno w dzielnicach biedoty, jak i na dworze.
Jednak w środku zimy 1194 roku zostaje mu powierzona misja odnalezienia morderców akwitańskiego handlarza winem, która może doprowadzić do jego zguby.
-------------------
Podstawowe informacje:
👉Tytuł: Król rozpustników. Księga I
👉Tytuł oryginalny: Le Roy des Ribauds vol. 1-3
👉Scenariusz: Vincent Brugeas
👉Rysunki i kolory: Ronan Toulhoat
👉Tłumaczenie: Jakub Syty
👉Redakcja i korekta: Izabela Rutkowska
👉Skład: Piotr Margol
👉Liczba stron: 464
👉Format: 203x290 mm
👉Oprawa: twarda
👉Papier: kredowy
👉Druk: kolor
👉Wydawnictwo: Lost In Time
👉Wydawca oryginalny: Akileos
👉Data wydania: 28 września 2023 r.
👉Cena okładkowa: 185 zł
👉ISBN: 978-83-67270-51-9

« Ostatnia zmiana: Pt, 01 Wrzesień 2023, 19:00:43 wysłana przez Konrad »

Offline Nowicjusz

« Odpowiedź #1483 dnia: Pt, 01 Wrzesień 2023, 19:15:43 »
Może być fajne, na BD są dostępne 4 albumy teraz, ale ile całość będzie liczyć? 6? Czyli dwa grubasy u nas?

Offline Konrad

« Odpowiedź #1484 dnia: Pt, 01 Wrzesień 2023, 19:20:02 »
@Nowicjusz
Będą dwa integrale:
- I cykl  to tomy 1-3 - 464 strony (160 + 144 + 160)
- II cykl to będą tomy 4-5 - prawdopodobnie jakieś 270 stron (136 stron tomu 4 i pewnie podobna liczba stron tomu 5, który jeszcze nie powstał)