Autor Wątek: Wydawnictwo Lost In Time  (Przeczytany 660620 razy)

Offline burberry

Odp: Wydawnictwo Lost In Time
« Odpowiedź #1110 dnia: Cz, 12 Styczeń 2023, 15:25:19 »
Sygnalne egzemplarze Wypadku na polowaniu już w rękach wydawcy, ładna cegiełka wyszła, tutaj prezentacja wydania:

Wygląda super... czy warto? Staram się być selektywny, jeśli chodzi o tytuły, a co nie podejdzie, bez żalu sprzedaję. Tutaj graficznie szykuje się perełka.

Offline Lost In Time

« Odpowiedź #1111 dnia: Pt, 13 Styczeń 2023, 17:09:18 »
LiT- na kiedy planowany jest pierwszy zbiorczy tom Przysięgi ?

Jest już na etapie korekty, wyjdzie najpóźniej w marcu.
Zapraszam na stronę wydawnictwa -> www.lostintime.pl
Facebooka -> www.facebook.com/lostintimepl/
Instagrama -> www.instagram.com/wydawnictwolostintime/

Offline Konrad

« Odpowiedź #1112 dnia: Pt, 13 Styczeń 2023, 19:48:50 »
I oficjalnie  :)
🔥🔥ZAPOWIEDŹ🔥🔥
Na ten rok szykujemy także "Hoka Hey!", solowy komiks Neyefa, opowiadający o młodym chłopcu z plemienia Lakota, wychowanym przez pastora.🤠
Zamknięta w jednym tomie historia, która rozbija bank we Francji:
👉Nominacja uczniów liceów do nagrody festiwalu w Angouleme
👉Najlepsza zamknięta opowieść w głosowaniu BDGest'Arts 2022 (3. miejsce zajęło zapowiedziane przez nas "Celle qui parle").
👉4,5/5 wg użytkowników BDGest
👉4,6/5 wg użytkowników Babelio
👉Kilkadziesiąt tysięcy egzemplarzy sprzedanych w ciągu zaledwie paru miesięcy od premiery.
👉Prawa sprzedane do pięciu krajów.

Wydawnictwo Rue de Sèvres wrzuciło swój nowy katalog. Są 3 nowe komiksy, które zostaną u nas wydane!
https://www.editions-ruedesevres.fr/sites/default/files/public/Catalogue_RdS_Spring%202023_Planches_Web-1.pdf

Hoka Hey - western, one-shot, 224 strony. We Francji zbiera bardzo wysokie oceny, kandydat na komiks roku 2022
https://www.bedetheque.com/BD-Hoka-Hey-458306.html
https://www.editions-ruedesevres.fr/hoka-hey

I teraz pozostaje pytanie któż to będzie wydawał i jeszcze nie zapowiedział. Obstawiam, że Hoka Hey to może być nasze kochane Lost In Time, już w listopadzie podsuwałem im ten tytuł

Offline Konrad

« Odpowiedź #1113 dnia: Nd, 15 Styczeń 2023, 18:48:31 »
I kolejny  ;)
🔥🔥ZAPOWIEDŹ🔥🔥
W pierwszej połowie roku opublikujemy "Prawdziwą historię Czarnej Dalii".
15 stycznia 1947 r. doszło do jednej z najgłośniejszych zbrodni w historii. Sprawa morderstwa Czarnej Dalii do dziś pozostaje niewyjaśniona.
Run i Florent Maudoux przybliżają w swym komiksie ostatnie miesiące życia Elizabeth Short, znanej lepiej jako Czarna Dalia.
Autorzy zamieścili w albumie obszerną dokumentację sprawy –informacje pochodzące z odtajnionych dokumentów FBI, wycinki z ówczesnych gazet, a także sylwetki podejrzanych o popełnienie zbrodni.

Wydawnictwo Rue de Sèvres wrzuciło swój nowy katalog. Są 3 nowe komiksy, które zostaną u nas wydane!
https://www.editions-ruedesevres.fr/sites/default/files/public/Catalogue_RdS_Spring%202023_Planches_Web-1.pdf

A Short Story (Prawdziwa historia Czarnej Dalii) - one-shot, 112 stron. Historia przedstawia ostatnie miesiące życia Elizabeth Short (Czarna Dalia). Samego komiksu jest tutaj 64 strony, a reszta to dokumentacja złożona ze zdjęć, fragmentów raportów, wycinków prasowych itp.
https://www.bedetheque.com/serie-80441-BD-A-Short-Story-La-Veritable-histoire-du-Dahlia-Noir.html
https://www.editions-ruedesevres.fr/short-story

No to został jeszcze tylko LowReader

Offline Leyek

« Odpowiedź #1114 dnia: Nd, 15 Styczeń 2023, 22:31:24 »
Eh i po co takie słabe/średnie rzeczy wydają. Przecież to nawet nie ma dobrego potencjału sprzedażowego (bo te generyczne frankofony ze smokam/samurajami to jeszcze jestem w stanie zrozumieć, że mają swoich amatorów).

Offline Dracos

« Odpowiedź #1115 dnia: Nd, 15 Styczeń 2023, 23:06:17 »
Jakbym miał zgadywać to chyba jest to próba sięgnięcie po czytelników spoza komiksowa. Histora Czarnej Dalii jest dosyć znana była powieść i film (i to chyba niejeden), nawiązania do tej sprawy są rzucane od czasu do czasu np w serialach. Nie mowiąc o tym że była to też sprawa szeroko komentowana przez ówczesną prasę w US. Więc może i zainteresuje to kogoś kto normlanie na komiksy patrzy z góry, ale to takie gdybanie. Ja nie kupię, nie mój klimat kompletnie.

Offline Randal63

« Odpowiedź #1116 dnia: Nd, 15 Styczeń 2023, 23:37:01 »
Mój też nie, odpuszczam. Czekam na preorder Przysięgi. ;)

Offline eridraven

« Odpowiedź #1117 dnia: Pn, 16 Styczeń 2023, 08:57:54 »
"Prawdziwą historię Czarnej Dalii" to dla mnie akurat najciekawsza pozycja, gdyż forma jest inna niż w standardowym komiksie. Stawiam 50/50 - hit/kit, a weryfikacja nastąpi podczas lektury i albo obie cześci będą się wzajemnie uzupełniać i stanowić jedną spójną całość, albo będą sobie przeszkadzały.
Komiks to tylko hobby

Piszę sobie na blogu: Comixxy

Offline nocny

« Odpowiedź #1118 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 20:11:05 »
🔥🔥ZAPOWIEDŹ🔥🔥
W tym roku wybierzemy się również do Afryki, a to za sprawą "T'Zée - Une tragédie africaine".
Appollo i Brüno ("Tyler Cross") zabierają czytelników do Afryki Środkowej lat 90., aby opowiedzieć o upadającym reżimie tytułowego T'zee. Autorzy przedstawiają losy członków prezydenckiego klanu po tym, jak w kraju wybucha wojna domowa. Chociaż akcja została osadzona w fikcyjnym państwie, autorzy czerpali z historii Afryki, m.in reżimu Mobutu.
Jeden z najlepiej ocenianych zeszłorocznych komiksów we Francji, nominowany do nagrody na zbliżającym się festiwalu w Angouleme.🙂

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1119 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 20:12:25 »
Wygląda bardzo spoko. Ale w takich sytuacjach zawsze się zastanawiam po co używać fikcyjnego państwa, skoro opiera się historię na faktach. I potem jak czytam to się zastanawiam czy to jest prawda czy nie, zamiast traktować również jako źródło wiedzy.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #1120 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 21:09:42 »
Ale w takich sytuacjach zawsze się zastanawiam po co używać fikcyjnego państwa, skoro opiera się historię na faktach.
Dlaczego? Opublikuj w Polsce komiks na faktach o pogromie kieleckim albo o Jedwabnem to bez wątpienia się przekonasz dlaczego.
Batman returns
his books to the library

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1121 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 21:15:38 »
Dlaczego? Opublikuj w Polsce komiks na faktach o pogromie kieleckim albo o Jedwabnem to bez wątpienia się przekonasz dlaczego.

Gdyby ktoś zamienił Jedwabne na Bawełniane, nie sądzę żeby wiele to zmieniło. Są w historii sytuacje żywo dyskutowane i jak ktoś nie chce tej dyskusji to niech po prostu jej nie zaczyna zamiast zamieniać nazwę. Natomiast nie sądzę, żeby to był ten przypadek, o Mobutu była cała masa dzieł kultury i nie kojarzę specjalnych kontrowersji w tym temacie. Ja sądzę, że twórcy robią to, żeby stworzyć wrażenie uniwersalności historii, ale nie wydaje mi się, żeby to było dobre podejście.

Offline Koalar

« Odpowiedź #1122 dnia: Śr, 18 Styczeń 2023, 22:28:47 »
Ale to nie jest historia danego reżimu, tylko opowieść czerpiąca z różnych historii i z wyobraźni autorów. Jakby były konkretne nazwy, to ktoś mógłby zwrócić uwagę, że takie a takie wydarzenia miały miejsce w innym kraju albo w ogóle do nich nie doszło.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Konrad

« Odpowiedź #1123 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 04:22:59 »
Wydawnictwo nie zwalnia, bo to T'Zée to bardzo fajna zapowiedź. Kreska Bruno już mi się podobała w Tylerze Crossie
https://www.bdgest.com/preview-3464-BD-t-zee-une-tragedie-africaine-recit-complet.html

Aż przypomniał mi się mój komentarz z listopada, gdy proponowałem im 10 tytułów do wydania i teraz 3 z nich są już zapowiedziane 8) Czekam na kolejne :)

W lutym prawdopodobnie premiera 1 tomu Przysięgi, bo kończą już jego skład
https://lostintime.pl/przysiega-tom-1/

W podobnym czasie chyba wyjdzie też Colorado Train, bo na stronie są już wszystkie szczegóły wydania:
66zł, 240 stron, miękka oprawa, format 165×210mm i offsetowy papier
https://lostintime.pl/colorado-train/

Cieszy też, że nie wszystko będzie wydawane z automatu w formacie 240×320mm. Z informacji na stronie wydawnictwa widzę, że w 215×290mm ma być to T’Zée, integral Voleurs d’Empires (Złodzieje imperiów) oraz Celle qui parle (Ta, która mówi). Ten ostatni dodatkowo na papierze offsetowym. W 240×320mm będzie Przysięga i Hoka Hey. Tak to wygląda na ten moment, ale oczywiście mogą być jeszcze jakieś zmiany
« Ostatnia zmiana: Cz, 19 Styczeń 2023, 04:26:14 wysłana przez Konrad »

Offline nocny

« Odpowiedź #1124 dnia: Cz, 19 Styczeń 2023, 12:00:10 »
LiT wrzuciło na FB swoją topkę sprzedażową za 2022:

« Ostatnia zmiana: Cz, 19 Styczeń 2023, 13:50:41 wysłana przez nocny »