Autor Wątek: Wydawnictwo Lost In Time  (Przeczytany 661574 razy)

Offline gashu

Odp: Wydawnictwo Lost In Time
« Odpowiedź #975 dnia: Cz, 27 Październik 2022, 14:46:43 »
Ale w tworzeniu tej części Sokal nie brał już chyba udziału?

Offline Death

« Odpowiedź #976 dnia: Pt, 28 Październik 2022, 09:11:15 »
Jak to nie? Przecież on zmarł jak już praktycznie była gotowa. Tworzyli ją kilka lat, a potem już głównie poprawiali błędy i przekładali premierę. On zmarł pod koniec jej tworzenia.

Offline plast

« Odpowiedź #977 dnia: Pt, 28 Październik 2022, 13:12:35 »
Jak "czytałem" "Przybysza" to mi się Syberia nieodparcie kojarzyła. Muszę w końcu przejść najnowszą odsłonę, pierwsze dwie to majstersztyki.

Offline Itachi

« Odpowiedź #978 dnia: So, 29 Październik 2022, 14:36:01 »
Dzieci kapitana Granta

Na forum pojawiły się dwa obozy, jeden był zadowolony z tego że w komiksie głównymi bohaterami są zwierzątka, drugi wolałby standardowe ludzkie postacie . I tak podczas lektury sam kilkukrotnie zadawałem sobie pytanie, czy taki zabieg był uzasadniony? Szczerze? Cholera wie...

Trzymając się oryginału, to wiadomo. Czy zabieg autora spowodował odświeżenie historii? Pewnie tak. Ocenę zostawiam Wam. Ja się jej nie podejmę.

Nie będę zbyt mocno skupiał się na fabule, w końcu to komiksowa adaptacja powieści z 1868 roku. Część z Was pewnie zna ją doskonale. Wolę ten czas poświęcić na opisanie emocji, jakie towarzyszyły mi podczas lektury. Bawiłem się całkiem dobrze, komiks trzyma w napięciu, te budowane jest dosyć spokojnie, aż dochodzi do małego wybuchu i akcja samoczynnie się napędza. Graficznie momentami wręcz wstrzymywałem oddech i przez kilka minut przyglądałem się pojedynczym kadrom.
Spoiler: PokażUkryj
Jak w momencie kiedy bohaterowie zostali unieruchomieni na drzewie podczas powodzi, a piorun spowodował jego zapalenie. Magiczne połączenie barw, rozświetlonej pomarańczy oraz lodowatego błękitu.

Takich scen jest zdecydowanie więcej, myślę że spokojnie można uznać ten komiks za klasykę gatunku. Podobny klimat jak kilka lat temu w niedzielne popołudnie, kiedy do gotującego się rosołu oglądało się w telewizji programy Roberta Makłowicza oraz Wojciecha Cejrowskiego na tvp2. Albo jak seans w kinie "W pustyni i w puszczy". Odnosi się wrażenie, że odkrywamy coś nowego, dzikiego. Wręcz uczymy się nowych rzeczy.

Myślę że spokojnie mogę Was zachęcić do zakupu.

Dla mnie to mocne 8/10
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline Death

« Odpowiedź #979 dnia: Nd, 30 Październik 2022, 01:01:59 »
Komiks Sokala i Schuitena czyli Aquarica ma wyjść za około 3 tygodnie.

Offline Itachi

« Odpowiedź #980 dnia: Pn, 31 Październik 2022, 19:45:23 »
W w połowie listopada opublikujemy wydanie zbiorcze "Aquariki" Benoîta Sokala (kultowa seria gier "Syberia") oraz François Schuitena ("Mroczne miasta").🙂
------------------------
👉Premiera 18 listopada wraz z trzecim tomem kolekcji dzieł Sergia Toppiego.
👉Przedsprzedaż listopadowych nowości wystartuje jutro (1 listopada, wtorek) w naszym sklepie i Allegro.
------------------------
Roodhaven, rok 1930.
Ten spokojny port od pokoleń żyje z wielorybnictwa, kultywując pamięć mieszkańców, którzy stracili życie na morzu. Pewnego dnia fale wyrzucają na plażę fantastyczne stworzenie - gigantycznych rozmiarów kraba, niczym istotę zrodzoną z wyobraźni pijaka. Mieszkańcy miasteczka niepokoją się i podnoszą wrzawę, tym bardziej że w ciele skorupiaka znajdują się szczątki statku wielorybniczego, który zatonął przed laty.
Niezwykłe odkrycie odbija się echem w świecie nauki, a na miejsce przyjeżdża młody badacz John Greyford. Zafascynowany napotkanym zjawiskiem, staje w obronie stworzenia. Nie podejrzewając nawet, dokąd zaprowadzi go ta przygoda, odkrywa, że wewnątrz zwierzęcia podróżuje młoda dziewczyna, która również wygląda jak istota z innego świata. Nazywa się Aquarica i wybiera Johna Greyforda, aby pomógł ocalić jej lud.
Komiks stworzony przez Benoîta Sokala (kultowa seria gier "Syberia") i François Schuitena ("Mroczne miasta").
------------------------
Podstawowe informacje:
👉Tytuł: Aquarica. Wydanie zbiorcze
👉Tytuł oryginalny: Aquarica. Tome 1 : Roodhaven, Aquarica. Tome 2 : La baleine géante
👉Scenariusz: Benoît Sokal, François Schuiten
👉Rysunki: Benoît Sokal, François Schuiten
👉Przekład: Jakub Syty
👉Redakcja i korekta: Izabela Rutkowska
👉Skład: Piotr Margol
👉Liczba stron: 152
👉Format: 240x320 mm
👉Oprawa: twarda
👉Papier: kredowy
👉Druk: kolor
👉Wydawnictwo: Lost In Time
👉Wydawca oryginalny: Rue de Sèvres
👉Data wydania: 18 listopada 2022 r.
👉Cena okładkowa: 115 zł
👉ISBN-13: 978-83-67270-22-9

« Ostatnia zmiana: Pn, 31 Październik 2022, 19:47:15 wysłana przez Itachi »

Offline Itachi

« Odpowiedź #981 dnia: Pt, 04 Listopad 2022, 16:54:58 »

Offline Konrad

« Odpowiedź #982 dnia: Pn, 07 Listopad 2022, 20:38:50 »
Kontynuujemy przygodę z "Wampirem: Maskaradą".🙂
Po dwóch tomach "Kłów zimy" przyjdzie pora na "Świat Mroku: Szkarłatną odwilż". Podobnie jak we wcześniejszych tomach, wydanie będzie zawierać dodatki do gry RPG.
https://www.facebook.com/lostintimepl/posts/pfbid0eHZmzYTjj6VbFGW8rwDvsVgnqXQd4JWgg1aE3jEyLLanBe5cd6pigmyVAxiDo5Ul

Ta mini seria składa się z 3 zeszytów
Kilka stron do obejrzenia:
https://www.worldofdarkness.com/news/exclusive-preview-of-the-world-of-darkness-crimson-thaw-1-comic-book

Online michał81

« Odpowiedź #983 dnia: Pn, 07 Listopad 2022, 21:05:07 »
Ta mini seria składa się z 3 zeszytów
Tak, ale należy pamiętać, że zeszyty tej mini serii mają po 32 strony.

Spoiler: PokażUkryj
I będzie kontynuacja w postaci Werewolf The Apocalypse

Offline Randal63

« Odpowiedź #984 dnia: So, 12 Listopad 2022, 07:20:32 »
LiT ma rękę do westernów, może by tak wydali  "Western Valley" ? Dwa tomy tworzą zamkniętą całość co daje idealny zbiorczy.

Offline Randal63

« Odpowiedź #985 dnia: So, 12 Listopad 2022, 07:32:29 »
Albo to. Wspaniała kreska z dużą ilością detali w tle. Tylko że nie wiem ile tego aktualnie jest. :(

Offline Lost In Time

« Odpowiedź #986 dnia: So, 12 Listopad 2022, 16:14:52 »
@Randal63

Tych akurat nie, ale na przyszły rok mamy już zaplanowane trzy westerny  :)
Zapraszam na stronę wydawnictwa -> www.lostintime.pl
Facebooka -> www.facebook.com/lostintimepl/
Instagrama -> www.instagram.com/wydawnictwolostintime/

Offline Itachi

« Odpowiedź #987 dnia: Nd, 13 Listopad 2022, 19:24:02 »
🔥🔥ZAPOWIEDŹ🔥🔥
Miło nam poinformować, że w przyszłym roku opublikujemy kolekcję "West Legends", przybliżającą przygody słynnych postaci Dzikiego Zachodu, m.in. Wyatta Earpa, Siedzącego Byka i Buffalo Billa. 🤠🤠

« Ostatnia zmiana: Nd, 13 Listopad 2022, 19:26:21 wysłana przez Itachi »

sum41

• Gość
« Odpowiedź #988 dnia: Nd, 13 Listopad 2022, 20:18:31 »
Kurde oni mnie wykoncza...

Offline death_bird

« Odpowiedź #989 dnia: Nd, 13 Listopad 2022, 21:19:54 »
Skoro w "przyszłym roku": jeżeli jeszcze nie jest za późno pod kątem tłumaczenia i jeżeli Wydawnictwu w ogóle zależy na takich "detalach" to prawdziwe imię wodza brzmiało Siedzący Bizon a "Siedzący Byk" to takie złośliwe przeinaczenie wymyślone przez wrednych Jankesów celem ośmieszenia wroga, który mocno zalazł im za skórę.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".