Autor Wątek: Wydawnictwo Lost In Time  (Przeczytany 660791 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Leyek

Odp: Wydawnictwo Lost In Time
« Odpowiedź #885 dnia: Pt, 02 Wrzesień 2022, 23:42:56 »
Bez odpoczynku dla portfela! Okładki super.

Dla mnie na szczęście odpoczynek będzie, ew. nad tym kryminałem się zastanowię. Bo reszta to, jak wspomniał @Martin_Eden, generyczne frankofony ;)

Offline LukCook

« Odpowiedź #886 dnia: So, 03 Wrzesień 2022, 00:25:13 »
Dla jednych generyczne a dla drugich bardzo dobre pozycje. Ja wpisuję się w grupę chwalącą LiT nie tylko za fajny dobór tytułów ale też za zamykanie serii i świetny poziom edytorski.

Co do ostatnich zapowiedzi to poprzedni tytuł Tenuty, jak i warstwa wizualna w Katedrze Otchłani bardzo przypadły mi do gustu. Znając dokonania twórców tym bardziej czekam na nowe premiery.

Z tym generycznych frankofonem to taka dziwna akcja bo dostajemy różne gatunki i style, które są od siebie tak różne, że ciężko nazwać je generycznymi.
Generyczne to może być superhero.

Offline tuco

« Odpowiedź #887 dnia: So, 03 Wrzesień 2022, 00:37:19 »
Z tym generycznych frankofonem to taka dziwna akcja bo dostajemy różne gatunki i style, które są od siebie tak różne, że ciężko nazwać je generycznymi.
Generyczne to może być superhero.
dlaczego nie? to nie jest określenie pejoratywne, oznacza "rodzajowe", czyli dokładnie wpisujące się w swój gatunek. myślę, że jest wiele osób oczekujących właśnie takich produktów. nie znam tych tytułów, ale okładki i logo Soleil nie pozostawiają kompletnie żadnych złudzeń.

Offline LukCook

« Odpowiedź #888 dnia: So, 03 Wrzesień 2022, 00:57:28 »
dlaczego nie? to nie jest określenie pejoratywne, oznacza "rodzajowe", czyli dokładnie wpisujące się w swój gatunek. myślę, że jest wiele osób oczekujących właśnie takich produktów. nie znam tych tytułów, ale okładki i logo Soleil nie pozostawiają kompletnie żadnych złudzeń.

Oczywiście, że nie jest to określenie pejoratywne ale odnoszę wrażenie, że od jakiegoś czasu ma na forum wydźwięk negatywny. Może to być tylko moje odczucie.

Offline Leyek

« Odpowiedź #889 dnia: So, 03 Wrzesień 2022, 09:23:32 »
@LukCook Pewnie masz rację. Ja używam tego określenia jako takiego z negatywnym wydźwiękiem. Dla mnie generyczny oznacza tutaj coś bez własnego charakteru, takiego samego jak tysiąc innych pozycji (z w miarę poprawnymi rysunkami i scenariuszem, ale nic nie wnoszącego), ogólnie średniak na 5-6/10 na który szkoda papieru i "slotu" wydawcy.
Egmont też takie coś zaczął 4 czy 5 lat temu wydawać w albumikach w miękkiej, sam wziąłem część pierwszych tomów, ale nigdy nie chciało mi się tego przeczytać po przekartkowaniu. Nawet już nie pamiętam tytułów. Na szczęście chyba już sobie odpuścili.

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #890 dnia: So, 03 Wrzesień 2022, 10:02:16 »
Dla mnie na szczęście odpoczynek będzie, ew. nad tym kryminałem się zastanowię. Bo reszta to, jak wspomniał @Martin_Eden, generyczne frankofony ;)

Co za manipulacja! Nio, nio, nio 😉. LiT idzie u mnie na wydawnictwo roku.
"Generyczne" chyba rzeczywiście zaczyna być rozumiane jako "przeciętne, powtarzalne". Sam wpadam w pułapkę takiego myślenia.

Offline adamarluk

« Odpowiedź #891 dnia: So, 03 Wrzesień 2022, 10:06:44 »

Egmont też takie coś zaczął 4 czy 5 lat temu wydawać w albumikach w miękkiej, sam wziąłem część pierwszych tomów, ale nigdy nie chciało mi się tego przeczytać po przekartkowaniu. Nawet już nie pamiętam tytułów. Na szczęście chyba już sobie odpuścili.
Nie odpuścili, komiksy wpisujące się w generyczne frankofony to chociażby wszystkie Armady, Lanfeusty, z nowszych Nagalyod czy Odrodzenie. Dobrze to określiłeś - przeciętniaki.

Offline Leyek

« Odpowiedź #892 dnia: So, 03 Wrzesień 2022, 10:29:24 »
Co za manipulacja! Nio, nio, nio 😉
"Generyczne" chyba rzeczywiście zaczyna być rozumiane jako "przeciętne, powtarzalne". Sam wpadam w pułapkę takiego myślenia.

Zastanawiałem się czy zareagujesz ;) Kłamstwa nie było, wspominać wspominałeś a w jakim kontekście to już trzeba przeczytać oryginalną wypowiedź ;)

No dla mnie obecnie tak można odczytywać ten wyraz. Jeśli oznacza on coś typowego, rodzajowego to będzie to coś przeciętnego, średniego. Praktycznie z jakiego zbioru nie weźmiesz typowego, standardowego przedstawiciela to będzie to coś dążącego do średniej.

Nie odpuścili, komiksy wpisujące się w generyczne frankofony to chociażby wszystkie Armady, Lanfeusty, z nowszych Nagalyod czy Odrodzenie. Dobrze to określiłeś - przeciętniaki.

Tamte wydawane w miękkiej były jeszcze gorsze ;)
« Ostatnia zmiana: So, 03 Wrzesień 2022, 10:32:03 wysłana przez Leyek »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #893 dnia: Wt, 06 Wrzesień 2022, 18:42:27 »
🔥🔥ZAPOWIEDŹ🔥🔥
Wybiegamy w przyszłość i ujawniamy pierwszy z komiksów zaplanowanych na ostatni kwartał bieżącego roku.
Po wrześniowej dawce fantasy i kryminałów przyjdzie pora na kolejny komiks obyczajowy w naszym katalogu.
Będzie nim "Powrót pszczołojada", powieść graficzna autorstwa Aimée de Jongh ("Dni piasku") w przekładzie Olgi Niziołek.🙂
#komiks #aimeedejongh #powrótpszczołojada #lostintimepl #wydawnictwolostintime

Offline nocny

« Odpowiedź #894 dnia: Wt, 06 Wrzesień 2022, 18:53:43 »

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #895 dnia: Wt, 06 Wrzesień 2022, 18:56:09 »
Warsztatowo Dni piasku to był najwyższy możliwy poziom, choć dla mnie trochę zbyt łzawo. Tutaj czerń i biel sama w sobie odejmie trochę łagodności, więc mam spore oczekiwania.

Offline Nowicjusz

« Odpowiedź #896 dnia: Nd, 11 Wrzesień 2022, 16:21:25 »
Właśnie zobaczyłem sobie zapowiedź Maski Fudo, i podstawowa okładka dla mnie lepiej wygląda niż limitowana, choć ta limitowana pewnie lepiej wizualnie pasuje od limitki Legendy o Szkarłatnych obłokach.

Offline Szekak

« Odpowiedź #897 dnia: Nd, 11 Wrzesień 2022, 16:57:28 »
Imo limitka fajniejsza, dobry klimat, plus jak juz zauwazyles, swietnie zgrywa sie z poprzednim komiksem.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline 79ers

« Odpowiedź #898 dnia: Nd, 11 Wrzesień 2022, 19:08:19 »
Izunas mam nadzieję, że w dwutomówkach.

Offline Konrad

« Odpowiedź #899 dnia: Nd, 11 Wrzesień 2022, 19:24:17 »
Izunas mam nadzieję, że w dwutomówkach.
Czemu w dwutomówkach? Raczej podobnie jak Legenda... i Maska Fudo będzie integral zbierający wszystkie 4 albumy. Wyjdzie dla nas taniej i do tego zajmie mniej miejsca na półkach. A jeśli powstanie trzeci cykl to wtedy LiT wyda go właśnie w podwójnym tomie

A przy okazji jeśli chodzi o Powrót pszczołojada to LiT podaje na swojej stronie, że wyda w miękkiej oprawie. Trochę szkoda, bo wolałbym w twardej jak Dni piasku
« Ostatnia zmiana: Nd, 11 Wrzesień 2022, 19:31:03 wysłana przez Konrad »