Autor Wątek: Wydawnictwo, które nie zaliczyło (jeszcze) wtopy to...  (Przeczytany 2200 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline PJP

Wydawnictwo, które nie zaliczyło (jeszcze) wtopy to...
« dnia: So, 19 Lipiec 2025, 08:12:43 »
Zachęcony ostatnią akcją z Muchą stworzyłem taki temat, bo... w przeciągu ostatnich 2-3 lat mieliśmy ładny wysyp błędów, wpadek i krzywych akcji związanych z wydawaniem komiksów. Z czego to wynika? Z oszczędności? Lub z chciwości (jak kto woli)? Z olewania czytelników - wydawnictwa przyzwyczaiły się, że głupi czytelnik weźmie dosłownie wszystko? A fan, który zostawił kilka czy kilkanaście tysięcy w wydawnictwie z pewnością po raz kolejny da się złapać na tę samą sztuczkę o wyjątkowości publikacji (nie będzie dodruków!) lub da wcześniej grubą kasiorę na przedsprzedaży.
Można wpisywać wpadki lub... wydawnictwa, które jeszcze nie zaliczyły poważniejszej wtopy.

Offline stab

Odp: Wydawnictwo, które nie zaliczyło (jeszcze) wtopy to...
« Odpowiedź #1 dnia: So, 19 Lipiec 2025, 08:17:00 »
Ale moim zdaniem tu nie chodzi o błędy czy wtopy, tylko jak wydawnictwo sobie z nimi radzi. Mucha i Scream to chyba najgorsze wydawnictwa jeśli chodzi o "gaszenie pożaru".

Offline PJP

« Odpowiedź #2 dnia: So, 19 Lipiec 2025, 08:21:58 »
To też prawda. Ostatnio zauważyłem, że sporo biorę od Lost in Time, a wcześniej rzadko. Muchy od dawna nic specjalnie nie kupowałem i nie czytałem, ale ich zachowanie jest kiepskie.

Offline komiks

« Odpowiedź #3 dnia: So, 19 Lipiec 2025, 12:19:05 »
To o czym jest ten temat? 🙃
O wydawnictwach, które nie zaliczyły wtopy.
Czy o wydawnictwach, które zaliczyły wtopy?
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline PJP

« Odpowiedź #4 dnia: So, 19 Lipiec 2025, 13:10:27 »
Głównie o tych, które nie zaliczyły, ale można pisać także o tych, co zaliczyły - ku przestrodze ;)

Offline Alienus66

« Odpowiedź #5 dnia: So, 19 Lipiec 2025, 14:13:58 »
Nie ma chyba takiego przynajmniej te które znam

Offline Castiglione

« Odpowiedź #6 dnia: So, 19 Lipiec 2025, 15:15:54 »
Wtopę zaliczyło pewnie każde (mniejszą czy większą) i nic w tym dziwnego, bo wszyscy są tylko ludźmi, według mnie istotniejsze, kto jak do takiej wtopy się odniósł i co zaproponował w zamian. Czyli kwestia ogólnego podejścia i czy to recydywa, co w sumie też pokazuje podejście do prowadzonej działalności.

Z takich osobiście najbardziej mnie wkurzających, to jakość korekty w komiksach Screamu (choć muszę zaznaczyć, że w nowszych tytułach, z którymi miałem do czynienia, było już dużo lepiej - nie idealnie, ale naprawdę mocno lepiej) i cyrki, które odwala Mucha przy stosunkowo niewielkiej liczbie publikacji (korekta swoją drogą też średnia).

edit.
Aha, i ostatnio coraz bardziej mnie wkurza brak koncepcji w Egmoncie na wydawanie komiksów z kaczkami oraz fatalna jakość ich kioskowej działalności w tym temacie.
« Ostatnia zmiana: So, 19 Lipiec 2025, 15:18:26 wysłana przez Castiglione »

Offline komiks

« Odpowiedź #7 dnia: So, 19 Lipiec 2025, 15:19:01 »
Los Kraba
Nagle Comics

Offline Xmen

« Odpowiedź #8 dnia: So, 19 Lipiec 2025, 15:33:47 »
Ale moim zdaniem tu nie chodzi o błędy czy wtopy, tylko jak wydawnictwo sobie z nimi radzi. Mucha i Scream to chyba najgorsze wydawnictwa jeśli chodzi o "gaszenie pożaru".
Wtopy się zdarzają ale jednak ilość tych wtop np u takiej muchy to duży problem.

Taurus to chyba jedna wielka wtopa, obietnice, pourywane serie.
Wątpię, że jest jakieś wydawnictwo które nie zaliczyło wtopy. Może jakieś z tych nowszych ale to kwestia czasu, wszędzie pracują tylko ludzie.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Spiff

« Odpowiedź #9 dnia: So, 19 Lipiec 2025, 16:25:12 »
Można wpisywać wpadki lub... wydawnictwa, które jeszcze nie zaliczyły poważniejszej wtopy.

Nasza Księgarnia

"Fistaszki zebrane"

Nie przypominam sobie, żeby ktoś uskarżał się na literówki, kiepski papier, dziadowskie szycie-klejenie, skrzypiące okładki, śmierdzący druk czy tragiczne tłumaczenie .
Nawet terminy wydań kolejnych tomów nigdy nie były przesunięte "bo tłumacz" , "bo drukarnia" , "bo coś tam".
Pełna profeska.
Szkoda, że NK nie wydaje więcej komiksów.
- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Offline PJP

« Odpowiedź #10 dnia: So, 19 Lipiec 2025, 16:28:08 »
Z takich ostatnich to drażni mnie brakoróbstwo Egmontu w kaczkach, akcja z Tytusopedią czy Ratmanem ;)
Błądzić jest rzeczą ludzką, ale traktowanie odbiorców jak debili czy leszczy do wyciągania im forsy z kieszeni to już insza inszość.
Czytając więcej wymagamy więcej a kosmiczne ceny za niektóre wydania i specyficzne podejście wydawców powodują wkurw.

Offline Alienus66

« Odpowiedź #11 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 17:25:57 »
Czy ktoś wie jakie mają nicki przedstawiciele lub powiązani z wydawnictwami na tym forum? Bo po za Arkiem z Lain to nie znam. A chciałbym się dowiedzieć czy są tu jacyś przedstawiciele szczególnie interesuję mnie Lost in time i taurus...

Offline Lobo

« Odpowiedź #12 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 17:30:46 »
Lost in Time chyba działa pod tym samym nickiem co nazwa wydawnictwa
« Ostatnia zmiana: Śr, 23 Lipiec 2025, 17:34:56 wysłana przez Lobo »

Offline komiks

Offline Xmen

« Odpowiedź #14 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 19:53:41 »
...ale można by ich wymienić.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.