Autor Wątek: Wpływ filmów na komiksy  (Przeczytany 13257 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kapral

• Gość
Odp: Wpływ filmów na komiksy
« Odpowiedź #75 dnia: Pt, 11 Grudzień 2020, 11:37:29 »
Takie gadanie to czysty seksizm. Dlaczego koleżanka powiela szkodliwe stereotypy? W XXI wieku? To gorzej niż zrobić sobie black face'a.

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #76 dnia: Pt, 11 Grudzień 2020, 12:51:43 »
Takie gadanie to czysty seksizm. Dlaczego koleżanka powiela szkodliwe stereotypy? W XXI wieku? To gorzej niż zrobić sobie black face'a.
;D O nie! Co moje ręce zrobiły?!, że tak powtórzę za Balladyną. :'(
A tak na serio, to stereotypy wzięły się skądś, a zresztą nie uważam przywiązywania większej wagi do emocjonalnej warstwy historii za coś negatywnego, więc ten raczej nie jest "szkodliwy". Przecież to taka sama składnia całości, jak intryga albo worldbuilding.

Offline Jigsaw

« Odpowiedź #77 dnia: So, 12 Grudzień 2020, 02:09:34 »
Wspaniałe to jest. Dorosły (?) facet tłumaczy sobie i innym dorosłym facetowi, że nastoletnie dziewczyny chodzą do kina na rzeczy, na które tak naprawdę nie chcą chodzić :D
No i forumowe nastolatki mnie zakrzyczały :'(

brvk

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: So, 12 Grudzień 2020, 02:21:42 »
Nie czytałem całego wątku, ale się wtrącę -

To córka wyciągnęła mnie na większość filmów superbohaterskich do kina. I rzeczywiście, interesowała się przede wszystkim fabułą, potem namawiała mnie na kupno komiksów, bo chciała szerzej poznać losy bohaterów. I kompletnie nie interesowała jej rozmowa o niuansach artystycznych. Walor obyczajowy był najważniejszy.

Dodam, że poza tym komiksem interesuje się w bardzo ograniczonym stopniu. Jako dziecko przerobiła, za moją namową, kilka razy Kajka i Kokosza, trochę Asteriksa, nieco Fistaszków. Ale sama z siebie to tylko superbohaterami się zainteresowała, bezdyskusyjnie pod wpływem filmów. Niestety komiksów w tym zakresie nie poznała wiele, bo ojciec nie przychylił się do próśb o kupno.
« Ostatnia zmiana: So, 12 Grudzień 2020, 02:26:16 wysłana przez brvk »

ramirez82

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: So, 12 Grudzień 2020, 07:03:48 »
Niestety komiksów w tym zakresie nie poznała wiele, bo ojciec nie przychylił się do próśb o kupno.

I dobrze! Niech czyta Kajkosze i inne rzeczy, które podsuwa jej ojciec ;)

Offline Cringer

« Odpowiedź #80 dnia: So, 12 Grudzień 2020, 10:34:40 »
Niestety komiksów w tym zakresie nie poznała wiele, bo ojciec nie przychylił się do próśb o kupno.
I dobrze, niech czyta to co lubi ojciec. Swoich własnych zainteresowań nie warto rozwijać  ::)

brvk

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: So, 12 Grudzień 2020, 11:42:05 »
Córka dużo czyta, ale zdecydowanie woli książki. W Poznaniu ma fajnie zaopatrzoną bibliotekę komiksową, a jednak nie wybrała się tam. I dostaje kieszonkowe, ale woli wydać na coś innego, niż komiksy.

Zresztą sympatia do superbohaterów odchodzi tak szybko, jak przyszła.
« Ostatnia zmiana: So, 12 Grudzień 2020, 11:44:09 wysłana przez brvk »

Offline Jigsaw

« Odpowiedź #82 dnia: Nd, 13 Grudzień 2020, 02:37:19 »
Córka dużo czyta, ale zdecydowanie woli książki.
Komiks to też książka :D No, może jej odmiana. Tylko w komiksie nie liczy się jedynie zapis tekstowy, a w szczególności warstwa ilustracyjna - tu potrzeba zamiłowania też do sztuki, jakakolwiek w komiksie by nie była.
Osobiście nad czytanie komiksów również stawiam czytanie prozy, bardziej pobudza wyobraźnię i skłania do własnej interpretacji - w komiksie dostajemy niektóre rzeczy na gotowo.
Zresztą sympatia do superbohaterów odchodzi tak szybko, jak przyszła.
Też wszystkim nie przechodzi - zawsze wolałem to, od brazylijskich telenowel ;)

brvk

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: Nd, 13 Grudzień 2020, 15:38:21 »
Miałem na myśli to, że córce sympatia do superbohaterów przechodzi. W zasadzie przeszła.
Nawet podpytałem, czy nadal chce jakieś komiksy i czy ma żal, że nie kupowałem ich, gdy mnie o nie podpytywała. I co? I "nie, ojciec, szkoda kasy. Zresztą są w bibliotece." "A byłaś?" "Wiesz, że nie mam czasu."

Offline Cringer

« Odpowiedź #84 dnia: Nd, 13 Grudzień 2020, 16:17:32 »
Za późno, straty zostały poczynione. Jest o 1 mniej czytelnika superhero. Spokojnie można cię obwiniać o brak kolekcji Spidermana.

brvk

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: Nd, 13 Grudzień 2020, 17:13:07 »
Spokojnie można mnie też za to pochwalić.

Offline Jigsaw

« Odpowiedź #86 dnia: Wt, 15 Grudzień 2020, 01:31:28 »
Ja to nikogo bym nie winił, a tym bardziej nie chwalił. Takich osób, u których nie "chwyciło" jest pewnie więcej - nie te czasy, w których rozrywka wygląda jak obracający się kalejdoskop, w którym ciężko uchwycić jakiś element.
 A i kino nie to, bo właściwie go nie ma, więc tym bardziej brak zajawki na SH u tych, którzy z komiksem nie mieli za bardzo do czynienia.
 Na szczęście jeszcze gry mają się dobrze, więc to też może być jakiś motywator.

Offline Pan M

« Odpowiedź #87 dnia: Pn, 11 Styczeń 2021, 06:52:36 »
Na sugestie jak to ogrom kobiet nie lubi, albo po prostu nie interesuje się superhero napisze w kontrze jedno .

Fanfiki. Tworzenie tak zwanych shipów, skupianie się na emocjonalnej stronie postaci, czasem to wszystko podlane szczególnie mocną fascynacją w stronę konkretnej postaci i często też aktora, który ją gra.

To samo jest przy Star Wars.

Ta jedna dość istotna rzecz, nie została napisana, a w sumie bardzo pięknie dopowiada temat.

Lavender Blue w sumie wyczerpała temat, ale myślę, że ten jeden istotny element należało jeszcze podkreślić.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #88 dnia: So, 10 Lipiec 2021, 21:19:31 »
jak wrażenia po black widow? ja muszę przyznać ze brakowało mi marvela w kinach i nawet nie zdawałem sobie z tego sprawy. dla mnie film na prawdę niezły. bardziej akcyjniak i nie ma strzelania promieniami z dupy. kameralny, fajnie zagrany. szkoda tylko ze nie mam jak wyłapać odniesień do seriali z disney plus, ale może odpala u nas ten streaming na koniec roku.

Offline Motyl

« Odpowiedź #89 dnia: So, 10 Lipiec 2021, 21:41:18 »
Wrażenia jak najbardziej pozytywne. Przyjemnie się oglądało. Odniesień do seriali nie powinno być. Po pierwsze zdjęcia do Wdowy skończyły się w październiku 2019 roku, czyli przed pracą nad serialami. Zresztą seriale rozgrywają się po Endgame, a fabuła Wdowy wciśnięta jest między Wojnę bohaterów a Wojnę bez granic.
Spoiler: PokażUkryj
Za to scena po napisach sugeruje połączenie z serialem dotyczącym innego Mściciela.

Na pewno do obejrzenia Doktora Strange'a 2 warto wcześniej rzucić okiem na Wanda/Vision.