Autor Wątek: Ustawienie komiksów na półkach  (Przeczytany 53634 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline xanar

Odp: Ustawienie komiksów na półkach
« Odpowiedź #105 dnia: Śr, 15 Lipiec 2020, 12:39:34 »
Mi jak się nie mieściły na pólkach to po prostu sprzedawałam, ale jak kto lubi, można kota zorganizować i wpuszczać na strych a najlepiej kocice są bardziej agresywne  :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline gashu

« Odpowiedź #106 dnia: Śr, 15 Lipiec 2020, 12:44:41 »
Gdybym nie miał żony, to wynosiłbym na strych te wszystkie Donaldy i Marvele, żeby nie straszyły panien.  :o

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #107 dnia: Śr, 15 Lipiec 2020, 14:30:47 »
Stary, 3x4m = 12m2 powierzchni na ścianie, plus około 32cm głębokości, ZAZDROSZCZĘ i gratuluję.

Podobnie jak inni musiałem zapakować część kolekcji (wszystko z TMSemic, figurki) do pudeł bo ciężko znaleźć w mieszkaniu w bloku miejsce na 3m regał (szerokości) nie mówiąc o 4mb, no chyba że się nie ma innych mebli, obrazów, tv itp

Zazdrościć nie ma czego, bo moje mieszkanie jest mocno standardowe, a gratulacje przyjmuję, bo faktycznie bardzo ładnie sobie ten regał wkomponowałem. Też mam w mieszkaniu inne meble, obrazy, TV, itp. - wystrój równie standardowy, jak metraż mieszkania. Ludzie tutaj, z tego co widzę, mają komiksy poupychane po kilku mieszkaniach/domach i jeszcze opisane i skatalogowane... wyższa logistyka lol

Offline xanar

« Odpowiedź #108 dnia: Śr, 15 Lipiec 2020, 14:52:39 »
Mają po parę mieszań czy domów to sobie upychają, kto bogatemu zabroni :)
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #109 dnia: Śr, 15 Lipiec 2020, 19:37:21 »
Też można sprzedać. Nawet 10 tys. można sprzedać. A posiadanie 10 tys. komiksów to już kompletnie jest bez sensu. Może i uda się to wszystko z raz przeczytać, ale trudno już będzie potem wrócić przynajmniej do połowy z nich. To jaki jest sens kupowania komiksu żeby go przeczytać, po kilku tygodniach zapomnieć (jak się czyta takie ilości komiksów, to może nawet szybciej) i trzymać w kartonie?
Można, tylko po co? Mam sprzedać, bo się Tobie nie podoba, że mam za dużo? Mam sprzedać, bo się Tobie nie podoba jak je przechowuję? ... ci do tego.

1. Na półkach mam 744 książki. Komiksy to zainteresowanie poboczne. Nie będę wyjmował książek żeby robić miejsce na komiksy.

2. Do komiksów wróciłem niedawno. Przeleżały w kartonach na strychu kilkanaście lat. Cieszę się, że nie sprzedałem wszystkich, bo znacznie wygodniej jest teraz znieść z góry co mnie interesuje niż wszystko drugi raz kupować.

3. Przy takim zbiorze siłą rzeczy nie da rady czytać wszystkiego codziennie. Sięgam do różnych jego części w zależności na co aktualnie mam ochotę, o czym z kimś dyskutuję, o czym piszę artykuł, itd., itp. Jeśli do czegoś nie planuję sięgnąć w najbliższej przyszłości może wylądować w pudle na strychu, ale wtedy i tak kiedy będę tego potrzebował to dotarcie do tytułu zajmie mi najwyżej 5 minut. Jacyś niedzielni czytelnicy radzą mi, że trzeba to sprzedać. Serio? I jak będę tego potrzebował to mam to kupować drugi raz? Przeglądać allegro modląc się by tytuł po kilku latach nadal był dostępny i to nie w jakiejś horrendalnej cenie? Zamiast zdjąć w pięć minut czekać trzy dni na przesyłkę?

4. Niektóre komiksy, jak na przykład semiki, nie nadają się do trzymania na półce. Z praktycznego punktu widzenia najlepiej sprawdza się trzymanie ich w pudełku.

5. Kioskowe serie WKKDC, WKKM, SBM wyglądają obrzydliwie i nie chcę ich na półce w salonie. To tak jakbym się chwalił kolekcją plastikowych zabawek z odpustu.
Batman returns
his books to the library

Offline starcek

« Odpowiedź #110 dnia: Śr, 15 Lipiec 2020, 22:41:28 »
Po zrobieniu 20 metrów bieżących półek na książki, w czasach gdy komiksy zajmowały może ledwie 20% z tego, miałem podobną refleksję jak Apasz. Nie ma jak regularna selekcja i zmniejszanie zbiorów, by osiągnąć stan, gdy pławi się człowiek w tym, co najbardziej lubi. Odpada zabawa z pudłami, upychaniem po kątach, piwnicach i innych lokalizacjach.

Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Leyek

« Odpowiedź #111 dnia: Cz, 16 Lipiec 2020, 01:00:59 »
W sumie - gdybym miał przechowywać komiksy na strychu, to chyba trzymałbym je raczej w plastikowych pudełkach z pokrywami. Zawsze to lepsze zabezpieczenie przed gryzoniami czy wilgocią. A do tego w przezroczystym pudełku od razu widać co jest.

Pomysł w teorii sensowny, w praktyce obstawiam, że przy próbie podniesienia pudełka zostałyby w rękach tylko części do trzymania/pokrywka ;) Nosiłem ostatnio w plastikowych pudłach szkło i w dwa razy mniejszych kartonach komiksy, waga była podobna, a plastik przy takim połowicznym obciążeniu ledwo, ledwo wytrzymywał. Poza tym pudła plastikowe ciekawe czy dałoby się odpowiednie w ogóle znaleźć, te z którymi się spotkałem mają zaokrąglenia w dolnych krawędziach + ścianki pod lekkim kątem na zewnątrz, mało praktyczne.

Offline eferce

« Odpowiedź #112 dnia: Cz, 16 Lipiec 2020, 11:27:38 »
Wracając z oftopu o pudłach do tematu wątku.
Na zjęciu wariant 'ustawienia komiksów na półkach' dla milośników okładek i ekspozycji i marnotrawienia miejsca.

Nie jest to moje ostatnie słowo bo mam zielone światło na zabudowe korytarza wokół schodów wiec czekają kolejne 4 ikeowe półeczki.

Offline death_bird

« Odpowiedź #113 dnia: Cz, 16 Lipiec 2020, 23:40:44 »
Najlepsze tomy najtrudniejszymi do sięgnięcia. Hardkor.  8)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Hans

« Odpowiedź #114 dnia: Pt, 17 Lipiec 2020, 02:56:48 »
Wyglada super z tymi okładkami, ale ja zawsze obawiałbym się o stan takich komiksów za jakiś czas.

Offline gashu

« Odpowiedź #115 dnia: Pt, 17 Lipiec 2020, 12:53:57 »
Każdy komiksiarz powinien mieć po 2 egzemplarze ulubionych pozycji - jeden na półkę, a drugi w sejfie.

Offline jotkwadrat

« Odpowiedź #116 dnia: Pt, 17 Lipiec 2020, 15:59:34 »
I trzeci w pudle na strychu  ::)

Użytkownik usunięty53490

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: Pt, 17 Lipiec 2020, 16:52:52 »
Można, tylko po co? Mam sprzedać, bo się Tobie nie podoba, że mam za dużo? Mam sprzedać, bo się Tobie nie podoba jak je przechowuję? ... ci do tego.

1. Na półkach mam 744 książki. Komiksy to zainteresowanie poboczne. Nie będę wyjmował książek żeby robić miejsce na komiksy.

2. Do komiksów wróciłem niedawno. Przeleżały w kartonach na strychu kilkanaście lat. Cieszę się, że nie sprzedałem wszystkich, bo znacznie wygodniej jest teraz znieść z góry co mnie interesuje niż wszystko drugi raz kupować.

3. Przy takim zbiorze siłą rzeczy nie da rady czytać wszystkiego codziennie. Sięgam do różnych jego części w zależności na co aktualnie mam ochotę, o czym z kimś dyskutuję, o czym piszę artykuł, itd., itp. Jeśli do czegoś nie planuję sięgnąć w najbliższej przyszłości może wylądować w pudle na strychu, ale wtedy i tak kiedy będę tego potrzebował to dotarcie do tytułu zajmie mi najwyżej 5 minut. Jacyś niedzielni czytelnicy radzą mi, że trzeba to sprzedać. Serio? I jak będę tego potrzebował to mam to kupować drugi raz? Przeglądać allegro modląc się by tytuł po kilku latach nadal był dostępny i to nie w jakiejś horrendalnej cenie? Zamiast zdjąć w pięć minut czekać trzy dni na przesyłkę?

4. Niektóre komiksy, jak na przykład semiki, nie nadają się do trzymania na półce. Z praktycznego punktu widzenia najlepiej sprawdza się trzymanie ich w pudełku.

5. Kioskowe serie WKKDC, WKKM, SBM wyglądają obrzydliwie i nie chcę ich na półce w salonie. To tak jakbym się chwalił kolekcją plastikowych zabawek z odpustu.

Ponieważ odsetek komiksiarzy w społeczeństwie nie jest zbyt imponujący i przeciętny komiksiarz "w realu" ma z 1-2 znajomych komiksiarzy, można domniemywać, że do swoich upakowanych zbiorów sięgasz na potrzeby dyskusji internetowych. Naprawdę warto? Żeby spróbować udowodnić jakiemuś randomowemu internaucie coś, czego on i tak nie przyjmie do wiadomości? Ech... A w ogóle to uniesienie i niegrzeczne odzywki zupełnie niepotrzebne. Po prostu skorzystaj z mądrości innych użytkowników, którzy dzielą się tu swoim zdroworozsądkowym podejściem i sprzedaj :)

eferce - z ciekawości, nie boisz się, że wypadniesz przez tę barierkę sięgając po Łuczników? ;)

I trzeci w pudle na strychu  ::)

Hehehe dobre, dawno się tu tak nie uśmiałem  ;D

Offline starcek

« Odpowiedź #118 dnia: Pt, 17 Lipiec 2020, 20:24:28 »
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline eferce

« Odpowiedź #119 dnia: So, 18 Lipiec 2020, 16:55:53 »
eferce - z ciekawości, nie boisz się, że wypadniesz przez tę barierkę sięgając po Łuczników? ;)

Rzeczywiście  Łucznicy, Kraina, i Władca nad przepaścią . Taka kolejność uniemożliwia "siegniecie na sekunde" przechodząc korytarzem. A w następstwie usłyszenie, że "godzinami mnie nie ma".
I tak ulubione Asteriksy z regału po prawej powodują niesnaski ;)

Co do stanu to wiadomo, że blakna. Dlatego wybrałem pomieszczenie z małym oknem i często rotuje.
W tym przypadku jednak ekzpozycja>archiwizacja.

Jakie znacie tytuły w HC tej samej grubości warte przeczytania i z pięknymi okladkami? Bo przyznam, że poza Thorgalem ciężko coś znaleźć. Albo nie ma 5 tomów (tyle wchodzi) albo SC np. Ptak Czasu uginają się.
« Ostatnia zmiana: So, 18 Lipiec 2020, 16:59:06 wysłana przez eferce »