Autor Wątek: Tore Oficyna Wydawnicza  (Przeczytany 114070 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maxim1987

Odp: Tore Oficyna Wydawnicza
« Odpowiedź #420 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 08:38:24 »
Obecnie kupuję tylko Zagora (z przyzwyczajenia) i Julię (naprawdę spoko kryminalno-sensacyjne opowieści). Dylan mi nie podszedł (moze to kwestia doboru tytulów przez Tore) a od Nathana się odbiłem.

Offline Megatron

« Odpowiedź #421 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 09:13:58 »
Podczas lektury Nathana miałem ten uśmiech, że autor musi być nerdem. Sam przeczytałem czy obejrzałem wszystko co się da w klimacie cyberpunkowym i co kawałek widziałem że on też to zna. To był komiks od kórego nic nie oczekiwałem i zaskoczyłem się na plus. Szkoda że się źle sprzedaje, zaciekawił mnie do oferty Tore i już kupiłem większość Dylan Dogów.

Offline wojtast

« Odpowiedź #422 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 10:08:02 »
Ja się zainteresowałem i skuszę na najnowszą Julię bo 'Toppi', ale jak seria ma tak pozytywne opinie to na pozostałe tomy też się pewnie skuszę bo w sumie wygląda ciekawie.
Przeczytałem sobie skanlację najnowszego wydanego u nas Dylan Doga. Chciałem tylko sprawdzić z czym to się je, ale wchłonąłem i przeczytałem cały tomik z marszu i mi się spodobało, więc sobie go kupię i w DD też chętnie wejdę w to co jest dostępne w sklepach.
Tym samym zainteresowała mnie ogólnie cała oferta wydawnictwa, które wcześniej ignorowałem.
Chociaż nie ukrywam, że najchętniej poczekałbym na jakąś promkę na Gildii na jakieś hurtowe zakupy.
Na razie do koszyka najnowsza Julia i DD, żeby obczaić też styl wydania.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #423 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 10:10:53 »
samo to że są dostępne skanslacje komiksów tore, które de-facto nie są specjalnie drogie, tłumaczy niską sprzedaż

Offline wojtast

« Odpowiedź #424 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 10:25:32 »
Trochę na dwoje babka wróżyła.
Niektóre tomy DD są już wyprzedane, więc tragedii chyba nie ma.
Ja przeczytałem tylko jeden tom skanlacji, ot tak od niechcenia żeby spróbować, mimo że mam stertę innych rzeczy w kolejce do czytania. Gdyby skanlacje nie były dostępne to wątpię czy kupiłbym kolejne serie w ciemno biorąc pod uwagę zaległości czytelnicze.
A tak, jak już wiem że mi podeszło, to wolę czytać na papierze.
(zwłaszcza że są tanie jak barszcz)

Offline deFranco

« Odpowiedź #425 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 10:45:57 »
Ja biorę Dylana i Julię.
Dylany są ok, ale w fotel nie wgniatają. Jak dla mnie póki co najlepsze DD wydał Egmont.
Kilka naprawdę mocnych tytułów, w tym moje ulubione "Zamek grozy, Pamiętnik niewidzialnego,
Partia ze śmiercią". Próżno szukać Dylanów na tym poziomie u Tore, ale nie tracę nadziei.
Nie wierzę, że Egmont wydał już wszystko co najlepsze. Czytałem na italiańskich stronach streszczenia
wszystkich odcinków (+ oceny czytelników) i niektóre naprawdę rokują dobrze.
No ale wydawca też ma swój gust i muszę to brać pod uwagę.
Julia też jest ok. Bez szału. Liczyłem na bardziej skondensowane zagadki typowo kryminalne,
w sensie rozwiązywania morderstw, a tu jest sporo akcentów położonych na akcję, sensację, a nie
typową "zbrodnię po angielsku" i "kto zabił?". Ale nie jest źle. Dobrze się to czyta.
Jeno ostatnia "Julia" kuleje ze względu na słabsze rysunki (a szkoda, bo akurat scenariusz jest dobry).

Podsumujmy:
2020 (start na koniec roku): Dylan x1  Zagor x1  Julia x1 = 3
2021 (złota era): Dylan x4  Zagor x2  Julia x 3 = 9
2022 (przyhamowanie): Dylan x2  Zagor x1  Julia x2  Nathan x1 = 6
2023 (mizeria): Dylan x1  Zagor  x1  Julia x1 = 3

Nie jest to chyba przypadek. Coś tam się chyba zadziało. Oby z tego wyszli.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline kosmoski

« Odpowiedź #426 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 12:44:21 »
Jedyne wydawnictwo, z którego kupuję wszystko jak leci.
To idealne komiksy na chwilę relaksu, czyta się szybko i przyjemnie
(no może poza oldschoolowym Zagorem, który czasami trochę przynudza).

Offline Lavender Blue

« Odpowiedź #427 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 13:27:38 »
Niedawno kupiłam z Dylanów dwupak Kuba Rozpruwacz/Ludzka maszyna od Bum, i jako że stary odcinek (Kuba) w przeciwieństwie do nowego bardzo mi się podobał, to właśnie zamówiłam najstarsze Dylany od Tore. Nawet nie wiedziałam, że tyle wydali z pierwszych odcinków. Plus Zagor #1 - jako ramotka powinien mi się spodobać, ale przez setting miałam trochę wątpliwości, więc zakup się odkładał. Także dzięki za ruch w temacie, zmotywowaliście mnie. I mam nadzieję, że wydawnictwo jednak będzie jakoś powoli ciągnąć...

Julię #1 już mam i mi nie podeszła. Nathan do sprawdzenia na przyszłość, bo niestety w cyberpunku nie siedzę i większości smaczków nie wyłapię.

Offline PJP

« Odpowiedź #428 dnia: Pt, 15 Wrzesień 2023, 16:26:43 »
Twardo trzymam się Dylana, chociaż Nathan też spoko. Julię przeczytałem pierwsze i odpuściłem, bo dość nudnawe, nawet jak na pulpę ^^ Mdła postać i całe tło kiepskie.

Offline vision2001

« Odpowiedź #429 dnia: Śr, 27 Wrzesień 2023, 21:17:44 »
Dylan Dog "QWERTYNGTON"

PREMIERA podczas Międzynarodowy Festiwal Komiksu i Gier w Łodzi.

Online radioblackmetal

« Odpowiedź #430 dnia: Pn, 09 Październik 2023, 19:52:10 »
@up można już zamawiać w sklepie gildii
Tolerancja nie oznacza akceptacji.

The darkness will swallow everything

Offline vision2001

« Odpowiedź #431 dnia: Pt, 13 Październik 2023, 17:53:31 »
Najnowszy Dylan Dog już w księgarniach. Info o tym pojawiało się i znikało, jak Qwertyngton...
A co jeszcze tej jesieni?

:)

Online Castiglione

« Odpowiedź #432 dnia: Pt, 13 Październik 2023, 17:56:44 »
No spoko, ale poprzedni tom ponad rok temu... Coś chyba słabo przędą.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #433 dnia: Pt, 13 Październik 2023, 18:08:34 »
Bierę wszystko. Po pierwsze dlatego, że te pozycje to fajne odskocznie na jeden wieczór, a po drugie bo chce, żeby Tore z nami zostało :-*.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline 79ers

« Odpowiedź #434 dnia: Pt, 13 Październik 2023, 18:09:04 »
Brakuje tych komiksów od Bonelliego  :(
Czyli zgodnie z planem lecą NN po kolei.