Autor Wątek: Tomasz Kołodziejczak odchodzi z Egmontu  (Przeczytany 53819 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kadet

Odp: Tomasz Kołodziejczak odchodzi z Egmontu
« Odpowiedź #135 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 13:08:56 »
Gdzie był Gond... znaczy Egmont przed 2013 rokiem?

A gdzie wtedy było Hachette?

Jeśli cytujesz jeden post, to przydałoby się zacytować też te :)

Zanim pojawiło się WKKM (2012) Egmont z superhero wydał:

Batman/Sędzia Dredd: Uśmiech śmierci
Batman: Powrót Mrocznego Rycerza
Batman: Mroczny Rycerz Kontratakuje
Green Arrow: Kołczan
Spider-Man: Splątana sieć
Batman: Black & White II
Green Lantern: Dziedzictwo - Testament i ostatnia wola Hala Jordana
Batman: Ego
Batman: Rok pierwszy
Wolverine
The Ultimates
Czarna Wdowa: Pajęczyca
Batman: Zagłada Gotham
Fantastyczna Czwórka: 1234
Inhumans
Batman: Gotham w świetle lamp gazowych
Daredevil: Diabeł stróż
Batman: Azyl Arkham
Batman: Hush
Superman: Na wszystkie pory roku

I doszedłem dopiero do 2006 roku, dalej mi się nie chce. Więc sorry, ale bazylujesz okrutnie.

Było tego więcej:
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #136 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 13:11:27 »
Bazyl przestań kłamać, Egmont wydawał przed 2013 rokiem superhero co zostało udowodnione kilka postów wyżej. Nie brzydzisz się patrzyć w lustro?

Offline HugoL3

« Odpowiedź #137 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 13:11:30 »
Zwracam honor użytkownikowi ukaszm84.
Widocznie nie byłem w tamtych czasach na tyle rozgarnięty, żeby się w tym połapać, moja wina.
Ale Spider-Mana za dużo nie było, a wtedy był to mój ulubiony superbohater.
Zatem wycofuje, powiedzmy w 70% swoje roszczenia wobec TK.
Mimo to, życzyłbym sobie takiej oferty jaka jest teraz, właśnie w tamtych czasach, kiedy byłem gnojem i najbardziej chciałem czytać te historyjki, a niekoniecznie dziś gdy mam 30 lat.

Offline radef

« Odpowiedź #138 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 13:21:39 »
Tylko po prostu wtedy za bardzo popytu na superhero nie było.
Żeby nie było - rolę Kołodziejczaka w Egmoncie do ok. 2013, a może nawet do ok. 2017, oceniam różnie, bywało lepiej, bywało gorzej. Być może gdyby podjął lepsze decyzje, to nie byłoby tak wielkiego kryzysu Egmontu ok. 2011 roku, ale nie zmienia to faktu, że superbohaterowie są dzisiaj dużo, dużo popularniejsi niż byli dekadę temu.
Dekadę temu takie filmy jak "Człowiek ze stali" czy "Iron Man 2", gigantyczne hity na świecie, które zarobiły kilkaset milionów dolarów, w Polsce miały widownię w kinach na poziomie 200 tysięcy widzów, co było wówczas porządnym wynikiem jak dla superhero w Polsce.
Dziś 2. "Shazam" ma już w Polsce lepszy wynik, trochę powyżej 200 tysięcy, choć na całym świecie jest klapą, a te ok. 200 tysięcy to najgorszy wynik dla filmu superhero w Polsce od paru dobrych lat.
Oczywiście widownia kinowa nie przekłada się 1:1 na popularność komiksowych superbohaterskich, ale superbohaterowie stali się w Polsce dużo bardziej mainstreamowi, co przekłada się też na to, że tak jak kiedyś był problem ze sprzedażą kilkuset sztuk, to dziś sprzedaż jest dużo wyższa.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #139 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 13:35:11 »
Komiksy są coraz droższe i coraz gorzej się sprzedają, nic więc dziwnego że Kołodziejczak nie czekał na bezrobocie tylko zaczął szukać nowego zajęcia.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #140 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 13:42:38 »
No to wyobraź sobie, że jakby nastawił się na Superbohaterów w tamtym czasie to by pewnie skończył jak wymienieni wcześniej przez z mnie wydawcy. W takiej sytuacji już nawet nie chodzi o Twoje egoistyczne podejście tylko ewidentnie nie zrozumienie lub nie znajomość rynku komiksowego jaki wtedy był.

W 2011 był jeden superhero, w 2012 gdy startowało Hachette już 3 komiksy, w 2013 kilkanaście tytułów z New 52. Przez lata po kropli, w pół roku gwałtowny wzrost. Czyli można było ale tego nie robiono.

A gdzie wtedy było Hachette?

Jeśli cytujesz jeden post, to przydałoby się zacytować też te :)

Hachette zbierało siły. W UK WKKM wyszło w 2011 r, nasz oddział zrobił to rok później. To Egmont Polska miał 20 lat obecności na rynku. Wiedzę, doświadczenie, środki i nic z tym nie robił. Wszystko musiał odgruzować właśnie nowicjusz na naszym rynku a nie największe wydawnictwo. A TK był wtedy jego szefem. Przypominam też co się stało w 2019 roku - ucięto w połowie WKKM i WKKDC a Egmont ograniczył liczbę tytułów DC, bo znów nie miał konkurencji na tym polu. Czyli to nie przypadek a świadomy ruch że Egmont jak nie ma konkurencji to nie wydaje komiksów.

Ja tam do lat 2004-2007 nic nie mam. Wtedy wydawali superhero, bo inni też wydawali. I przestali jak zostali tylko oni. Ale pokażcie mi listę superhero Egmontu z lat 2008-2012. Chodzi o te 5 lat po upadku Mandragory i Dobrego komiksu.
« Ostatnia zmiana: So, 15 Kwiecień 2023, 13:59:22 wysłana przez Bazyliszek »

Offline HugoL3

« Odpowiedź #141 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 13:50:32 »
Tylko po prostu wtedy za bardzo popytu na superhero nie było.
Żeby nie było - rolę Kołodziejczaka w Egmoncie do ok. 2013, a może nawet do ok. 2017, oceniam różnie, bywało lepiej, bywało gorzej. Być może gdyby podjął lepsze decyzje, to nie byłoby tak wielkiego kryzysu Egmontu ok. 2011 roku, ale nie zmienia to faktu, że superbohaterowie są dzisiaj dużo, dużo popularniejsi niż byli dekadę temu.
Dekadę temu takie filmy jak "Człowiek ze stali" czy "Iron Man 2", gigantyczne hity na świecie, które zarobiły kilkaset milionów dolarów, w Polsce miały widownię w kinach na poziomie 200 tysięcy widzów, co było wówczas porządnym wynikiem jak dla superhero w Polsce.
Dziś 2. "Shazam" ma już w Polsce lepszy wynik, trochę powyżej 200 tysięcy, choć na całym świecie jest klapą, a te ok. 200 tysięcy to najgorszy wynik dla filmu superhero w Polsce od paru dobrych lat.
Oczywiście widownia kinowa nie przekłada się 1:1 na popularność komiksowych superbohaterskich, ale superbohaterowie stali się w Polsce dużo bardziej mainstreamowi, co przekłada się też na to, że tak jak kiedyś był problem ze sprzedażą kilkuset sztuk, to dziś sprzedaż jest dużo wyższa.

Dysponujesz takimi danymi jakie wyniki filmy SH notowały w Polsce? Od 2000 roku na przykład? Ktoś to mierzy?
Tak jak pisałem wcześniej, za dzieciaka bardziej kręcił mnie Spider-Man niż np Daredevil czy Punisher.
Mimo, że otrzymaliśmy 3 filmy kinowe, o których było głośno no i troszkę też zarobiły, z komiksami o tym bohaterze była posucha.

Ja wiem, że teraz można podpiąć ten boom na superhero pod olbrzymi sukces kinowy Marvela, ale na ulicy/komunikacji miejskiej/kawiarniach/whatever naprawdę rzadko widzę kogoś kto by czytał te komiksy SH. Jeżeli już widzę kogoś młodego to raczej lata z telefonem. Wczoraj widziałem młodego chłopca, który czytał Kaczki ze Sknerusem, podajże Rosy. No i jeden z trenerów na siłowni dorwał któryś z tomów z kolekcji Panini dla Carrefoura.
« Ostatnia zmiana: So, 15 Kwiecień 2023, 13:54:12 wysłana przez HugoL3 »

Online michał81

« Odpowiedź #142 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 13:52:13 »
W 2011 był jeden superhero, w 2012 gdy startowało Hachette już 3 komiksy, w 2013 kilkanaście tytułów z New 52. Przez lata po kropli, w pół roku gwałtowny wzrost. Czyli można było ale tego nie robiono.
Ja tylko przypomnę ci, bo masz sklerozę to temat startu NEW52 w Polsce był on omawiany kilka razy. Egmont rok wcześniej przygotowywał się do wydawania tych komiksów, przed startem testu kolekcji Hachette (z tego co pamięta to pierwsze przecieki były już na Komiksowej Warszawie). To tak jak u Muchy, która zapowiedziała rok z wyprzedzeniem X-men Jima Lee. Więc nie pieprz kolejny raz tych samych głupot, że przyczyną większej ilości był start kolekcji. A jak masz na to niezbite dowody to je przedstaw, a nie zmyślasz. 
« Ostatnia zmiana: So, 15 Kwiecień 2023, 13:53:51 wysłana przez michał81 »

Offline Moreroms

« Odpowiedź #143 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 13:53:53 »
…Przypominam też co się stało w 2019 roku - ucięto w połowie WKKM i WKKDC a Egmont ograniczył liczbę tytułów DC…
A nie wziąłeś może pod uwagę, że WKKDC i ograniczenie DC przez Egmont było spowodowane słabą sprzedażą komiksów DC?

Offline xanar

« Odpowiedź #144 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 13:55:20 »
Przypominam też co się stało w 2019 roku - ucięto w połowie WKKM i WKKDC a Egmont ograniczył liczbę tytułów DC, bo znów nie miał konkurencji na tym polu. Czyli to nie przypadek a świadomy ruch że Egmont jak nie ma konkurencji to nie wydaje komiksów.
Przecież to co ty wypisujesz to jest debilizm do kwadratu, trzy firmy ograniczyły wydawanie, ale to na pewne nie przez, to że był mniejszy popyt  ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::)
Tylko TK zablokował dwie korporacje potem sam zaczął mniej wydawać, bo wiadomo korporacje nie chcą zarabiać piniędzy  ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::)

TK chciał chciał zniszczyć superhero bo nie lubi, co pawie mu się udało, ale w Egmoncie przejrzeli na oczy i w końcu go zwolnili po 30 latach ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::) ::)
« Ostatnia zmiana: So, 15 Kwiecień 2023, 13:58:38 wysłana przez xanar »
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Kadet

« Odpowiedź #145 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 14:00:06 »
Czyli to nie przypadek a świadomy ruch że Egmont jak nie ma konkurencji to nie wydaje komiksów.

Mógłbyś w tym świetle wyjaśnić, dlaczego po "ucięciu w połowie" WKKM (trudno nazwać ucięciem sytuację, gdy seria pierwotnie planowana na 60 tomów kończy się na tomie 170) Egmont wcale nie przestał wydawać Marvela i dlaczego po zakończeniu kolekcji "Star Wars" Egmont nie tylko nie przestał wydawać komiksów SW, ale zaczął publikować ich jeszcze więcej? Bo jeśli nie, to obawiam się, że niestety dopasowujesz wybrane fakty do swojej z góry założonej tezy :(
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #146 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 14:14:52 »
@Kadet
Mam chyba prawo do swojego zdania, jak ja widzę i oceniam ruchy Egmontu.
Co do twojego pytania to proste - bo SBM cały czas leciało i skończyło się dopiero w listopadzie 2021 roku. Plus Mucha cały czas drobiła swoje Marvele - X-Men, Wolverine itd.

@Moreroms
A kto wpadł na pomysł, żeby wypuścić solowego Aquamana w Polsce? No kto? Przecież to z góry było skazane na niepowodzenie. Zamiast wtedy NML, Invasion, 52. Gołym okiem widać dysproporcję liczby tytułów egmontowego Marvela a DC, mimo że na polu Marvela jest konkurencja. I proszę mi nie mówić, że DC jest mniej popularny w Polsce. Knightfalla czy DCecsed trzeba było dodrukowywać. To nie problem popularności, tylko doboru tytułów.

@xanar
Tak

@michał81
A gdzie są twoje dowody? Czemu od lat żądasz ode mnie jakichś dowodów, chociaż sam też nie masz niczego na poparcie swoich słów. Ja mam swoje poglądy na ruchy rynkowe Egmontu, ty masz swoje. I one są tyle samo warte i tak samo wiarygodne. To że ty krzyczysz, że masz rację, nie znaczy wcale że tak jest. Ja też się mogę mylić, ale tak widzę te wszystkie luki w publikacjach, duble, klejenie lub rozbijanie albumów. I mam do tego prawo.

Offline Kadet

« Odpowiedź #147 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 14:27:50 »
@Kadet
Mam chyba prawo do swojego zdania, jak ja widzę i oceniam ruchy Egmontu.
Co do twojego pytania to proste - bo SBM cały czas leciało i skończyło się dopiero w listopadzie 2021 roku. Plus Mucha cały czas drobiła swoje Marvele - X-Men, Wolverine itd.

Masz prawo do swojego zdania i opinii, ale nie masz prawa do przeinaczania faktów. Dotyczy to każdego uczestnika dyskusji.

Sam przywołałeś WKKM, a teraz mówisz, że jednak Egmont nie zwolnił z Marvelami po jego zakończeniu. Zresztą, czy zwolnił po zakończeniu SBM w 2021 r.?

Spytałem też o "Star Wars" - tu odpowiedzi nie udzieliłeś.

Dziękuję z całego serca!

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #148 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 14:38:17 »
@UP
No bo wciąż jechała SBM, więc nie ograniczali. Jak się skończyła w 2021 to jeszcze była Mucha, plus Hachette nie przestało wydawać komiksów jak kiedyś Mandragora i DK. Po niecałym roku znowu zaczęli testować nową Kolekcję komiksów Marvela, plus od wiosny 2021 roku wydają BiZDC.

Co do Star Warsów, to w 2020 roku stracili dział Książki. Może dlatego rozwinęli się w komiksy, bo to im zostało z tego uniwersum? Plus Disney wypuszcza ciągle nowe filmy i seriale ze Star Wars, a to pobudza zainteresowanie klientów. Tak kombinuję w tym temacie.

Online michał81

« Odpowiedź #149 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 14:39:49 »
@michał81
A gdzie są twoje dowody? Czemu od lat żądasz ode mnie jakichś dowodów, chociaż sam też nie masz niczego na poparcie swoich słów. Ja mam swoje poglądy na ruchy rynkowe Egmontu, ty masz swoje. I one są tyle samo warte i tak samo wiarygodne. To że ty krzyczysz, że masz rację, nie znaczy wcale że tak jest. Ja też się mogę mylić, ale tak widzę te wszystkie luki w publikacjach, duble, klejenie lub rozbijanie albumów. I mam do tego prawo.
Sprawdź sobie Batcave oraz poszukaj w wypowiedziach@ kelena na komikspec, który to potwierdzał. No chyba że zarzucasz @kelenowi kłamstwo, ale nie widzę podstaw, aby mu w tej kwestii nie wierzyć.