Autor Wątek: Tomasz Kołodziejczak odchodzi z Egmontu  (Przeczytany 53817 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline nekro

Odp: Tomasz Kołodziejczak odchodzi z Egmontu
« Odpowiedź #30 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 15:53:44 »
A to nie jest "nasza" Gluta?

Offline death_bird

« Odpowiedź #31 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 15:58:58 »
W tej kwestii na forum miało już miejsce oficjalne dementi.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Kandor

« Odpowiedź #32 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 16:02:33 »
Ten w Egmoncie, kto czyta nasze forum raportował nie tylko samemu TK, ale też jeszcze komuś z kierownictwa. No i chyba doszli do podobnych wniosków co i ja. ;)

Osobiście - nie jestem fanem "dożywotnich" stanowisk, zwłaszcza tych ważnych i wysokich. Jasne - jak ktoś ma własną, prywatną firmę to niech sobie rządzi dożywotnio jeśli tak mu się podoba - Rafał Brzoska, Właściciel Dino, Kulczyk, Solorz itp. Ale jak mamy międzynarodowe wydawnictwo typu Egmont, to jest zwykłą sprawą, że zmieniają się dyrektorzy oddziałów regionalnych. TK sprawował swoją funkcję naprawdę długo. Niczym Arsene Wenger w Arsenalu Londyn. W końcu jednak trzeba ustąpić. Jak Nawimar wspomniał ja się dziwiłem wcześniej tym brakiem rotacji. Nawet w sąsiednich wydawnictwach były przetasowania w ostatnim czasie.

Dostaliśmy info, że 2022 był najlepszym sprzedażowo rokiem Egmontu Polska. To chyba jednak nie wystarczyło. Polski oddział sprzedał dział "Książki". Wobec swojej dotychczasowej działalności to dla mnie było naprawdę duże zaskoczenie. Wydawnictwo tak siedzące w Disneyu przestanie sprzedawać bajki dla dzieci z ich bohaterami. Dziwne z punktu widzenia klienta na którym siedzę.

I jeszcze dodam od siebie. Od dawna pisałem tutaj i na poprzednim forum, że  moim zdaniem Egmont nie ma własnej strategii wydawniczej komiksów superhero. Podczepił się pod listę konkurencji, która sama podniosła ten rynek z gruzów. Rozrośli się, to prawda, ale ja widziałem, że to nie oni wyznaczają szlaki, tylko podążają za kimś innym. Wydawanie Conana czy Szninkiela najlepszym przykładem. Oprócz tego kolejnym ruchem było żerowanie na nostalgii TM Semic, które zwinęło się ponad 20 lat temu. I jeszcze chwalenie się tym, jak to TK robił w zeszłym roku na WTK i w Łodzi. Na czymś takim ma się opierać największe wydawnictwo komiksowe w Polsce? Serio? Może ktoś z góry też to zauważył? Może doszedł do podobnych wniosków? Albo zadecydowały zupełnie inne czynniki, o których nie mam zielonego pojęcia. W każdym razie taki myśli mnie naszły po tym newsie miesiąca. I to niekoniecznie dziś, tylko już dawno chodziły mi po głowie.

Nowej szefowej Egmont Polska życzę wszystkiego najlepszego na nowym stanowisku. Żebyśmy my jako ich klienci dostali jak najwięcej dobrych komiksów za rozsądne ceny. I jak najmniej dubli.
Nie wiem jaka będzie ta następczyni TK, ale wiem, kto jest największą łajzą na tym forum.

Online Necr09

« Odpowiedź #33 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 17:12:24 »

Pani Monika to może glutamiluta?

dementuję, jestem Magdalena, miło mi ;)
FGO: 758,469,198

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #34 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 17:14:40 »

Nie.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Leyek

« Odpowiedź #35 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 17:24:21 »
Dziwię się, że jeszcze nikt nie pomyślał, że może TK idzie do Hachette. Żeby sabotować kolekcje od środka, jeszcze skuteczniej ;)

Offline AntekSocjalny

« Odpowiedź #36 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 17:24:49 »
Zgadzam się. Miał większą wiedzę i znajomości (Panini). Ale moim zdaniem nie przysługiwało się to aż tak bardzo korzystnie dla klientów i komiksiarzy jakby mogło. Nie dodałeś jeszcze, że wcześniej miał też niechęć do superhero i przed 2012 rokiem bardziej forsował frankofony w Polsce.

@starcek
Akurat tutaj obstawiałbym umowny zakaz konkurencji przez jakiś czas po rozwiązaniu umowy. Egmont może stosować takie klauzule przy kierowniczych stanowiskach.
Nie zdziwię się Bazyl jak jeszcze zatęsknisz za Panem Tomkiem, jak zaczniesz płakać, że superhero Ci ograniczyli, itp.

Powodzenia Panie Tomaszu.

Offline Leyek

« Odpowiedź #37 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 17:32:09 »
Tak na poważnie to jeden duży gracz (NSC) miał ostatnio sporą stratę, której chyba do tej pory nie zakleił. I może jest też zdecydowany pójść mocniej w dziecięcy/młodzieżowy segment. Wtedy TK by pasował idealnie.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #38 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 18:09:00 »
Nie dodałeś jeszcze, że wcześniej miał też niechęć do superhero i przed 2012 rokiem bardziej forsował frankofony w Polsce.
Ale bym się śmiał, gdyby teraz Egmont ograniczył superhero.

Offline deFranco

« Odpowiedź #39 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 18:21:06 »
Ja cały czas nie mogę dojść do tego, w którym magazynie czytałem wywiad sprzed lat,
z Kołodziejczakiem. Świat komiksu, albo coś podobnego z publicystyką (jeśli ktoś,
wie, albo na to trafi niech napisze, bo mnie to dręczy  ;))
. Gdzie nie zostawił
suchej nitki na Semicu. Że ten ogłupia czytelników, że Egmont się odcina itp..
Życie go szybko wyjaśniło.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #40 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 18:32:07 »
"Na razie bez komentarza." ;)

sum41

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 18:35:34 »
Ja cały czas nie mogę dojść do tego, w którym magazynie czytałem wywiad sprzed lat,
z Kołodziejczakiem. Świat komiksu, albo coś podobnego z publicystyką (jeśli ktoś,
wie, albo na to trafi niech napisze, bo mnie to dręczy  ;))
. Gdzie nie zostawił
suchej nitki na Semicu. Że ten ogłupia czytelników, że Egmont się odcina itp..
Życie go szybko wyjaśniło.

Pieniądze weryfikuja bardzo szybko wszelakie postawy i poglady 😁

Offline donT

« Odpowiedź #42 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 18:41:14 »
"Na razie bez komentarza." ;)

I wszystko jasne. Podkupili go!
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Death

« Odpowiedź #43 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 19:01:29 »
Jeśli ten crossover Holc-Koł nie wyda Gusa, to już chyba żodyn. :)

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #44 dnia: Cz, 13 Kwiecień 2023, 19:03:39 »
Jeśli ten crossover Holc-Koł nie wyda Gusa, to już chyba żodyn. :)

Dobrze, że nie napisałeś Koł-Holc, bo to już prawie jak kołchoz.