Autor Wątek: Tomasz Kołodziejczak odchodzi z Egmontu  (Przeczytany 53766 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Online Xmen

Odp: Tomasz Kołodziejczak odchodzi z Egmontu
« Odpowiedź #360 dnia: Nd, 27 Lipiec 2025, 13:38:31 »
Oj tam ,oj tam. TK zrobił z nim wywiad i wszystko pójdzie w zapomnienie. Jeszcze żywe trupy wydają, nie zdziwię się jak dostaną nagrodę wydawnictwa roku.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #361 dnia: Nd, 27 Lipiec 2025, 14:26:52 »
No tak, Ty to zawsze personalne ataki :D
W gruncie rzeczy potwierdziłeś to, co napisałem, więc nie wiem, czy to taki atak. Bardziej kręcę sobie bekę.

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #362 dnia: Nd, 27 Lipiec 2025, 14:31:29 »
 Z ciekawszych rzeczy w tym wywiadzie pada  że rynek. będzie napędzany przez dorosłych i starszych nastolatków, którzy staną się głównymi odbiorcami. Zjawisko to można porównać do „efektu luksusowej szminki” – ludzie, nie mogąc pozwolić sobie na podstawowe dobra, jak mieszkanie czy samochód, będą inwestować w przyjemności, takie jak komiksy czy gry komputerowe. Coraz więcej osób będzie pracować nie na zabezpieczenie podstawowych potrzeb, lecz na realizację swoich pasji, co dodatkowo napędzi rynek gier jako formę eskapizmu.Poruszono też irytującą kwestię cen komiksów. Nie rosną one z powodu złośliwości wydawców. Warto przypomnieć, że w czasach TM-Semic ceny wcale nie były niskie. Na przykład, jak wspominał Tomasz Kołodziejczak, komiks Batman kosztujący 9900 zł (obecnie 99 groszy po denominacji) odpowiadał cenie kilograma wołowiny. To pokazuje, że komiksy już wtedy były relatywnie drogie, choć pamięć o tym może być zniekształcona.

Online Xmen

« Odpowiedź #363 dnia: Nd, 27 Lipiec 2025, 14:43:36 »
Nastolatki i młodzi dorośli będą woleli imprezy, podróże i wyjścia do miasta ze znajomymi. Fani komiksu to tylko mały procent. To bardziej jego pobożne życzenie, że młodzi będą się ustawiać w kolejce do centrum komiksu po komiksy cieńsze od okładek.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Adolf

« Odpowiedź #364 dnia: Nd, 27 Lipiec 2025, 15:24:45 »
W gruncie rzeczy potwierdziłeś to, co napisałem, więc nie wiem, czy to taki atak. Bardziej kręcę sobie bekę.

Potwierdziłem tylko, że masz kompleksy. Czemu właściwie mnie nie lubisz, bo już nie pamiętam?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #365 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 10:24:25 »
Ujmę prościej - mam bekę z tego mesjanistycznego tonu twoich postów. Teraz Lain weszło w Top Cow, więc Lain jest święte, będziesz o tym przypominał w każdym poście i pisał oburzone tyrady, jak tylko ktoś napisze coś innego.

O Taurusie i Centrum Komiksu dowiedziałeś się w momencie, gdy wystawiło na sprzedaż kilka sztuk "Darkness" i przeżywasz to od pół roku, że komuś poleciłeś ich sklep ::) Żadna inna gałąź ich działalności cię nie obchodzi, więc no oczywistym jest, dlaczego tak się rozpisujesz, jaki to ich właściciel jest zły i dlaczego cię w ogóle podnieca jego osoba.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #366 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 11:09:20 »
Warto przypomnieć, że w czasach TM-Semic ceny wcale nie były niskie. Na przykład, jak wspominał Tomasz Kołodziejczak, komiks Batman kosztujący 9900 zł (obecnie 99 groszy po denominacji) odpowiadał cenie kilograma wołowiny. To pokazuje, że komiksy już wtedy były relatywnie drogie, choć pamięć o tym może być zniekształcona.

To TM-Semic był relatywnie drogi w porównaniu do reszty - w 1990 ceny zapierdzielały jak F1 ale z tego co znalazłem  to Thorgale z Orbity kosztowały ok. 6000-8000 zł, Komiks-Fantastyka z Wieczną Wojną Marvano to 5500 zł, czasopismo Fantastyka 3900 zł. Sam pamiętam jaki opad szczęki wywołał u mnie fakt, że za komiks o objętości kpt Żbika miałbym płacić 9900 zł i było to dla mnie jednym z powodów dla których nie wszedłem nigdy w superhero.

Offline jahred666

« Odpowiedź #367 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 18:54:55 »
ja pamiętam jak na rynek weszły komiksy z Pegasusa. 9000 zł za Iana Kaledine to był MEGA SZOK dla mnie, pamiętającego i kupującego komiksy za 500-2000 zł...

Offline Adolf

« Odpowiedź #368 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 19:20:25 »
@Castiglione Policzek jaki dostałem od Taurusa zdajesz się przeżywać bardziej niż ja przeżywam. Nie mam aż takiej obsesji żeby zbierać brudy na właściciela, bo na razie to sam pokazuje, że nie jest wart czasu komiksiarzy. A skoro Cię śmieszy, że lubię Studio Lain, bo daje mi ulubione komiksy z młodości, to niewykluczone, że warto już pogadać z terapeutą.

Offline keram2

« Odpowiedź #369 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 22:03:44 »
ja pamiętam jak na rynek weszły komiksy z Pegasusa. 9000 zł za Iana Kaledine to był MEGA SZOK dla mnie, pamiętającego i kupującego komiksy za 500-2000 zł...

No to źle pamiętasz, mam do dziś Kaledina i pozostałe tytuły i na każdym z nich jest cena 7000 zł i pamiętam, że tyle za nie płaciłem, jeżeli ty płaciłeś więcej to być może kupowałeś z drugiej ręki.

Komiksy Pegasusa pojawiły się w kioskach jesienią 1990 i ich cena nie była niczym niezwykłym, tyle samo (czyli 7000) kosztowało wówczas pismo "Komiks", np. Valerian, Rozbitkowie czasu, druga część Pelissy.

Offline starcek

« Odpowiedź #370 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 22:06:23 »
Dla mnie szokiem było, że ktoś chciałby to czytać. Tak jak Tetfola, czy Arię.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline keram2

« Odpowiedź #371 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 22:16:05 »
Rzecz gustu, ja dziwiłem się czemu ktoś ma wydawać 9500 na superbohaterów, skoro może kupić za 7000 tytuły Orbity, Pegasusa i "Komiksu", w dodatku wydawane w większym formacie i na lepszym papierze.

Offline Brvk

« Odpowiedź #372 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 02:17:07 »
Nie pamiętam cen, ale pamiętam, że udawało mi się namówić kogoś na zakup komiksu z Orbity, a na komiksy o Batmanie było ciężko. Z drugiej strony - Zabójczy żart wymieniłem na loda w kubku o smaku kiwi, więc wartość komiksu bywała... płynna?😉

Offline wojtpil

« Odpowiedź #373 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 13:57:53 »
Temat Tomasz Kołodziejczak odchodzi z Egmontu ciągle żyje :)

A Pan Tomek odszedł z wydawnictwa 30 czerwca 2023 r.
To już 2 lata...

Offline OokamiG

« Odpowiedź #374 dnia: Wt, 29 Lipiec 2025, 14:17:50 »
Bo to tak jak z narodzinami Chrystusa. Teraz żyjemy w erze Egmontu bez TK.