Autor Wątek: TM-Semic  (Przeczytany 128052 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline komiks

Odp: TM-Semic
« Odpowiedź #585 dnia: Pn, 20 Październik 2025, 19:38:57 »
Więc różnica jest najwyżej semantyczna. Nie było rynku, albo Mandragora nie była w stanie wymagań rynku spełnić. Ale wychodzi i tak na to samo.
Wcale nie wychodzi. To, że Mandragora nie potrafiła, nie znaczy, że się nie dało.

Analiza wsteczna zawsze skuteczna.
Oczywiście, że tak. Nigdzie nie napisałem, że zrobiłbym to lepiej, napisałem, że Mandragora nie potrafiła i podtrzymuję. Gdyby prowadzenie biznesu było łatwe, to każdy osiągałby sukcesy.

W latach 90-tych była Nokia teraz jest Apple a jutro będzie coś innego, zobacz sobie ile Apple miał nietrafionych pomysłów.
LOL i co z tego wynika? Bo chyba właśnie sobie zaprzeczyłeś. Z tego wynika, że jak jedna firma upada, to inna przejmuje "rynek", czyli rynek ma się dobrze, tylko firmy upadają.

Jak jesteś wydawnictwem, którego wydaje komiksy to wydajesz komiksy.
Nie no komedia. Myślenie na poziomie przedszkolaka.
Jaką mamy wizję rozwoju na za 5 lat?
- eee, no wydajemy komiksy.
- to jest to! dobra, koniec spotkania, rozejść się.
3 lata później - o kurr, chyba upadamy, co poszło nie tak?

To ile masz tych firm jak tak wszytko wiesz ?
Trzeba mieć firmę, żeby znać podstawy?
Pewnie Mandragora też to wiedziała, tylko nie podjęli trafnych decyzji.
Nie ma to nic wspólnego z "nie było rynku", po prostu się zmienił.

Czyli tak ja wyżej wspominane, nie mieli hajsu na Spider-many/X-meny czy Batmany i nie przetrwali "okresu posuchy" bo najwyraźniej tylko tak się dało.
To nie było rynku, czy nie mieli hajsu? ;)
Widzisz, zaczynasz łapać.

Widzę, że Dobry komiks wydawał Sider-mana Straczyńskiego no to chyba ciężko już o coś lepszego ze Spidera.

Za to Egmont wydawał Mangi jak np. InuYasha, Ranma 1/2, czy Miecz Nieśmiertelnego, które pourywał a teraz wydają to inni na twardo i na miękko. xD

No to chyba jednak nie było rynku.
Kto powiedział, że to co zrobił Dobry komiks lub Egmont było jedynym i najlepszym rozwiązaniem? I kto powiedział, że trzeba było w tamtym czasie koniecznie wydawać Spider-Mana albo Batmana? Jeśli stawiasz z góry założenia, co powinni wydawać albo robić, to wtedy rzeczywiście byli skazani na upadek.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Szysza32

« Odpowiedź #586 dnia: Pn, 20 Październik 2025, 19:50:15 »
Widzę, że Dobry komiks wydawał Sider-mana Straczyńskiego no to chyba ciężko już o coś lepszego ze Spidera.
Spider-Man Straczyńskiego to były raptem ze 3 zeszyty na 30 kilka wydanych, no to chyba ciężko, aby były czynnikiem przeważającym.

Online xanar

« Odpowiedź #587 dnia: Pn, 20 Październik 2025, 20:40:31 »
Jak odgadnąć, że ktoś jest konfiarzem? Nie musisz - sam ci powie.
A co to ma do tego, to był bieżący przykład  ::)

Spider-Man Straczyńskiego to były raptem ze 3 zeszyty na 30 kilka wydanych, no to chyba ciężko, aby były czynnikiem przeważającym.
3x2 było czyli 6.
Oni tam wydawali po 2/3 pozycje miesięcznie.
Były też inne tytuły:
Ultimate X-Men, New X-Men, Superman/Batman

Oczywiście, że tak. Nigdzie nie napisałem, że zrobiłbym to lepiej, napisałem, że Mandragora nie potrafiła i podtrzymuję. Gdyby prowadzenie biznesu było łatwe, to każdy osiągałby sukcesy.
LOL i co z tego wynika? Bo chyba właśnie sobie zaprzeczyłeś. Z tego wynika, że jak jedna firma upada, to inna przejmuje "rynek", czyli rynek ma się dobrze, tylko firmy upadają.
Nie no komedia. Myślenie na poziomie przedszkolaka.
Jaką mamy wizję rozwoju na za 5 lat?
- eee, no wydajemy komiksy.
- to jest to! dobra, koniec spotkania, rozejść się.
3 lata później - o kurr, chyba upadamy, co poszło nie tak?
Trzeba mieć firmę, żeby znać podstawy?
Pewnie Mandragora też to wiedziała, tylko nie podjęli trafnych decyzji.
Nie ma to nic wspólnego z "nie było rynku", po prostu się zmienił.
To nie było rynku, czy nie mieli hajsu? ;)
Widzisz, zaczynasz łapać.
Kto powiedział, że to co zrobił Dobry komiks lub Egmont było jedynym i najlepszym rozwiązaniem? I kto powiedział, że trzeba było w tamtym czasie koniecznie wydawać Spider-Mana albo Batmana? Jeśli stawiasz z góry założenia, co powinni wydawać albo robić, to wtedy rzeczywiście byli skazani na upadek.
Czyli jesteś świetnym teoretykiem  ;D Czemu tej swojej wiedzy nie chcesz sprawdzić w praktyce przecież to wszytko takie proste, pokażesz jak to się robi.
Chce ci się z tą swoją wiedzą na etacie u kogoś robić, dziwne - sukces gwarantowany.

Nie komedia, bo ryzujesz tu realne pieniądze.
I jak w takim Dobrym komiksie nie sprzedawał się (nie opłacało) taki Spider-mam

Dobry komiks - 2005
Amazing Spider-Man #5 - 68 stron za 6,90 zł

Mucha Comics - 2007
Astonishing X-Men #1: Obdarowani - 156 stron za 65 zł

Trochę przepaść cenowa.

To raczej nikt tam nie wpadnie na pomysł, weźmy to wydawajmy grubiej zamiast 2 zeszytów z 5 i dajmy to w cenie ze 4 razy większej xD

Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline komiks

« Odpowiedź #588 dnia: Pn, 20 Październik 2025, 20:47:37 »
Czyli jesteś świetnym teoretykiem  ;D Czemu tej swojej wiedzy nie chcesz sprawdzić w praktyce przecież to wszytko takie proste, pokażesz jak to się robi.
Chce ci się z tą swoją wiedzą na etacie u kogoś robić, dziwne - sukces gwarantowany.

Nie komedia, bo ryzujesz tu realne pieniądze.
I jak w takim Dobrym komiksie nie sprzedawał się (nie opłacało) taki Spider-mam

To raczej nikt tam nie wpadnie na pomysł, weźmy to wydawajmy grubiej zamiast 2 zeszytów z 5 i dajmy to w cenie ze 4 razy większej xD

Nigdzie nie napisałem, że to jest proste i że ja to potrafię.

Masz i odwal się ode mnie człowieku.
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/mandragora/msg333151/#msg333151

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline michał81

« Odpowiedź #589 dnia: Pn, 20 Październik 2025, 20:54:23 »
Mandragorę to pogrzebało co więcej niż brak zainteresowanie komiksami superbohaterskimi. To była jedna z przyczyn, ale nie decydująca.

Online xanar

« Odpowiedź #590 dnia: Pn, 20 Październik 2025, 21:05:39 »
Nigdzie nie napisałem, że to jest proste i że ja to potrafię.

Masz i odwal się ode mnie człowieku.
https://forum.komikspec.pl/dzial-ogolny/mandragora/msg333151/#msg333151

Przecież my tu piszemy, w temacie TM-Semic, że nie było rynku na sh i kto się za to nie brał to nie szło.

Co to ma do tego, że jakieś inne wydawnictwa w międzyczasie powstały i wydają co innego.

Takie JPF też nie upadło, ale oni to pewnie biznes planu nie mieli bo cały czas to samo wydają. xD
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online radef

« Odpowiedź #591 dnia: Pn, 20 Październik 2025, 21:23:01 »
Czy nie było? No właśnie, to nie jest tak, że zupełnie nie było. Po prostu miał on znacznie mniejszy potencjał i zdecydowanie trudniej było osiągnąć sukces.

I w tym momencie trzeba powiedzieć, że TM-Semic jest akurat przykładem wydawnictwa, które nie potrafiło przekuć chwilowej mody z początku lat 90., kiedy wszystko z zachodu sprzedawało się na pniu, na długofalowy sukces. Oczywiście czynniki zewnętrzne nie pomagały - amerykański rynek komiksów ogarnął wielki kryzys, filmy z Batmanem dołowały, a Marvel nie potrafił zabrać się do adaptacji, natomiast u nas była coraz większa konkurencja ze stron innych rozrywek. Do tego jeszcze doszło przejęcie skandynawskiego Semica przez Egmont, które doprowadziło do tego, że TM-Semic stał się osobną firmą, co jeszcze skomplikowało sytuację.

Są po prostu okresy, kiedy zainteresowanie danym produktem jest większe, a są okresy, gdy zainteresowanie jest słabsze. I wydawca oczywiście powinien prowadzić działania, które mogą poprawić ten stan rzeczy, ale nie wszystko od niego zależy. W innym temacie był przywołany przykład JPF-u. JPF byłby historyczną ciekawostką, gdyby nie to, że Polsat kupił prawa do Sailor Moon, a RTL 7 do Dragon Balla. JPF w żaden sposób nie wpłynął na to, że nagle oba te anime stały się hitem w Polsce, a zarobił na tym miliony. Czasem po prostu trzeba mieć... szczęście.

Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline HugoL3

« Odpowiedź #592 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 09:12:59 »
Są po prostu okresy, kiedy zainteresowanie danym produktem jest większe, a są okresy, gdy zainteresowanie jest słabsze. I wydawca oczywiście powinien prowadzić działania, które mogą poprawić ten stan rzeczy, ale nie wszystko od niego zależy. W innym temacie był przywołany przykład JPF-u. JPF byłby historyczną ciekawostką, gdyby nie to, że Polsat kupił prawa do Sailor Moon, a RTL 7 do Dragon Balla. JPF w żaden sposób nie wpłynął na to, że nagle oba te anime stały się hitem w Polsce, a zarobił na tym miliony. Czasem po prostu trzeba mieć... szczęście.

Urodziłem się za późno, aby w pełni radować się ofertą Semica. Po roku 2000 różne były obiekty zainteresowań moje i moich rówieśników. Było pewne powiązanie pomiędzy tym, co oglądaliśmy w TV, a tym co później rodzice kupowali nam w kioskach. Na kanałach z kreskówkami było pełno Spider-mana, X-Men, Batmana... a w kiosku był już wtedy tylko Mix Komiks czy tam jakiś inny twór od Axela. Kiedy pojawił się DK to było super, każdy od nas to kupował, brali też Street Fightera i Silent Hill bo znali te gry/oglądali na Hyper.
Tak, Kaczora Donalda też się kupowało co tydzień, ale szczerze nie pamiętam by ktokolwiek to czytał, bo zawsze chodziło o zabawki.
Gazetki zaczęły upadać, mimo że było całkiem sporo anime w TV to magazyn Kawaii też nie dał rady.

W sumie to w kinach były już filmy Marvela, o ile Daredevil raczej banku nie rozbił, tak Spider-man i X-men już chyba dobrze sobie poczynali.
O ile sam upadek Semica jakoś mnie nie dziwi, tak czemu po nim nie udało się na nowo rozkręcić mody na kalesony, to wciąż pozostaje dla mnie zagadką.

Offline Masonna

« Odpowiedź #593 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 11:46:31 »
@UP
Czy TK mówi tam, że TM Semic to był malutki epizod wobec wielkości Egmontu Polska? Bo 2 lata temu w swojej prelekcji "Jak zbudowałem rynek komiksu w Polsce" tak można by to odczytać z jego słów. :)

Przecież taka jest rzeczywistość. Ile działał TM-SEMIC a ile Egmont Polska?
Komary rypią...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #594 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 12:22:34 »
@UP
10 lat działał, nawet ciut więcej jako Fun Media. Tyle ile teraz Egmont wydaje nieprzerwanie Superhero. Uważasz, ze czasookres od 2013 roku do dziś, to mało czasu?

Offline michał81

« Odpowiedź #595 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 12:34:38 »
@UP
10 lat działał, nawet ciut więcej jako Fun Media. Tyle ile teraz Egmont wydaje nieprzerwanie Superhero. Uważasz, ze czasookres od 2013 roku do dziś, to mało czasu?
Nie wiem jak to liczysz ale Egmont wydaje komiksy superbohaterskie dłużej niż Tm semic. Sorry trollu ale jeden Batman rocznie też się liczy.

Offline Yorik

« Odpowiedź #596 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 12:44:04 »
@Bazyliszek, jako Twój wierny fan z przykrością stwierdzam, że gdy mowa o Egmoncie zakładasz jakieś klapki na oczy i przestawiasz rzeczywistość po swojemu. Możesz nie lubić Kołodziejczaka, ale obecny rynek został zbudowany przez niego prawie od zera. Gdzie było to uformowane i wychowane pokolenie TM-Semic, gdy trzeba było utrzymać Mandragorę i Dobry Komiks? To, że TK dostał wielką pomoc w postaci ogólnego boomu na superbohaterów, to inna sprawa. Rozumiem że gdy TK na swoim kanale z dumą mówi "zbudowałem polski rynek komiksowy, ja" to niektórym się to może nie podobać. Zadowolenie z siebie jest w Polsce przez niektórych źle odbierane. Ale tak po prostu było.
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline Gustavus_tG

« Odpowiedź #597 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 16:08:22 »
Pan Tomasz pewnie chciałby w to wierzyć, tak często to powtarza i tak usilnie to podkreśla. Miał istotny wkład, to na pewno. Natomiast bardziej niż jednym z wielu budowniczych tego rynku mam wrażenie próbuje kreować się na jego architekta. A tu się jeszcze okazuje, że on ten rynek zbudował "prawie od zera". Może i komuś zbudował, ale dla takiego niedzielnego czytacza to aż tak istotny nie był. Rust czy Wróbel, o to co innego.

Offline michał81

« Odpowiedź #598 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 16:16:48 »
Takie WITCH nadal prześciga w sprzedaży te wszystkie semikowe powroty w wydaniach Egmontu. Nawet Kaczory. Więc chyba jednak Kołodziejczak do tych budowniczych obok Rusteckiego i Wróblewskiego się zalicza. Zapytaj komiksiarza o to kim są ci trzej to każdy ci odpowie. Zapytaj natomiast komiksiarę to na 100% nie słyszała o ekipie z semika. Tak się właśnie buduje legendy.

Offline Xmen

« Odpowiedź #599 dnia: Wt, 21 Październik 2025, 16:16:57 »
@Bazyliszek, jako Twój wierny fan z przykrością stwierdzam, że gdy mowa o Egmoncie zakładasz jakieś klapki na oczy i przestawiasz rzeczywistość po swojemu. Możesz nie lubić Kołodziejczaka, ale obecny rynek został zbudowany przez niego prawie od zera. Gdzie było to uformowane i wychowane pokolenie TM-Semic, gdy trzeba było utrzymać Mandragorę i Dobry Komiks? To, że TK dostał wielką pomoc w postaci ogólnego boomu na superbohaterów, to inna sprawa. Rozumiem że gdy TK na swoim kanale z dumą mówi "zbudowałem polski rynek komiksowy, ja" to niektórym się to może nie podobać. Zadowolenie z siebie jest w Polsce przez niektórych źle odbierane. Ale tak po prostu było.
Można lubić, można nie lubić. Nie można jednak zgadzać się z czymś co nie jest prawdą.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.