Autor Wątek: TM-Semic  (Przeczytany 128392 razy)

Offline hansior

Odp: TM-Semic
« Odpowiedź #510 dnia: Śr, 04 Czerwiec 2025, 11:05:44 »
Ja TM-Semic zacząłem w 1993 od Batmana. Wcześniej czytałem komiksy od starszego brata, który czytał tylko polskie komiksy tamtych czasów. W 1994 mój znajomy zaczął kupować Spider-mana, to było co czytać. Mieliśmy regularne wizyty w pobliskim antykwariacie, żeby uzupełnić kolekcje o starsze numery. Z czasem znajomy zrezygnował z komiksów. Ale ja zostałem i nigdy nie przerwałem. Spider-mana już nie czytałem, bo nie miałem pieniędzy na kolejną serię.

Offline komiks

« Odpowiedź #511 dnia: Śr, 04 Czerwiec 2025, 11:44:49 »
Zabójczy żart najbardziej przereklamowany komiks jaki czytałem. To już chyba lepszy jest Rok pierwszy.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #512 dnia: Śr, 04 Czerwiec 2025, 13:00:13 »
Przegapiłem, bo moje pierwsze TM Semici to 1995 rok i PUNISHER: OSTATNIE DNI. Znaczy czytałem wcześniejsze numery w jakichś bibliotekach i się napalałem aż wreszcie miałem uściubione trochę grosza i kupiłem w kiosku. I dostałem dokładnie to czego chciałem i czego się spodziewałem. I to było dobre. 1994 rok kaczki/Tom & Jerry/Królik Bugs, 1995 Marvel/DC. I większość dostałem właśnie od TM Semic, które jest wielkie. Żadne inne wydawnictwo by tak nie rozpaliło miłości do komiksów w tamtym czasie.

Offline hansior

« Odpowiedź #513 dnia: Śr, 04 Czerwiec 2025, 14:06:49 »
Cytat: komiksopedia.pl
Wielka gratka dla wszystkich fanów TM-Semic i polskiej popkultury lat 90.! Już we wrześniu 2025 roku, podczas Międzynarodowego Festiwalu Komiksu i Gier w Łodzi (27-28 września), światło dzienne ujrzy publikacja Projekt Rust – wywiad rzeka z Marcinem Rusteckim.
Marcin Rustecki to postać legendarna. Jako kultowy redaktor naczelny wydawnictwa TM-Semic, 35 lat temu wprowadził do Polski superbohaterów z Marvela i DC, kształtując wyobraźnię całego pokolenia. Ale Rustecki to nie tylko wydawca – to także twórca komiksowy o niezwykle charakterystycznym stylu, a przede wszystkim wspaniały człowiek i niezrównany gawędziarz.

Do wspomnień i powrotu do przeszłości namówił go Jakub Demiańczuk, dziennikarz Polityki, gdzie zajmuje się szeroko pojętą popkulturą, a także były redaktor naczelny kultowego miesięcznika Ślizg.

Projekt Rust to nie tylko zbiór niesamowitych historii i wspomnień. Książka będzie bogato ilustrowana licznymi zdjęciami z ery TM-Semic (i nie tylko) oraz unikalnymi ilustracjami autorstwa Marcina Rusteckiego.

Wydawca, BUM Projekt, zapowiada, że w najbliższych tygodniach będzie odsłaniać kolejne karty i informacje związane z publikacją, która uświetni 35-lecie TM-Semic.

(Uwaga: Zamieszczona grafika nie jest okładką książki. Autorem zdjęcia jest Daniel Hilbrecht, którego prace znajdziecie również w książce!)

« Ostatnia zmiana: Śr, 04 Czerwiec 2025, 14:10:56 wysłana przez hansior »

Offline SawiK

« Odpowiedź #514 dnia: Śr, 04 Czerwiec 2025, 14:24:51 »
Od tego to wszystko się zaczęło, czerwiec 1990r:

Offline deFranco

« Odpowiedź #515 dnia: Śr, 04 Czerwiec 2025, 14:33:00 »
A ja miałem wszystko co wydał TM-Semic i Fun Media. Wszyściutko. W 2006 roku zacząłem wyprzedawać
kolekcję na Allegro. Po kilku latach naszła mnie nostalgia i znów zacząłem odkupywać, przynajmniej
te serie, które mnie interesowały. I to był mój błąd. Mnóstwo kasy przepaliłem, a był to już okres gdy
za Semiki ludzie zaczynali żądać coraz więcej monet. Uzbierałem tak ze 40% tego co chciałem
i rzuciłem w cholerę. Na co mi to ? Znów się wyprzedałem. Lepiej było poczekać aż Egmont zacznie wznawiać
na porządnie. Tym bardziej, że po wnikliwej analizie stwierdziłem, że większość Semika już mnie nie jara.
Zależało mi tylko na Punisherze i Lobo. Może trochę Conan i może niektóre Batmany z pierwszych lat,
takich jak ten ze Strachem (kryzys tożsamości czy jakoś tak).
Z tymi wznowieniami to różnie bywa. Punisher wyszedł, Lobo stanął. Stare Batmany chyba nie są planowane.
Conan Barbarzyńca ? Może kiedyś przy dobrych wiatrach.
Co do Semika, to nie powiem niczego, czego już tu nie padło. Regularnie zacząłem kupować go od 1991
i już na zawsze jakaś cząstka tego zjawiska we mnie zostanie.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline Xmen

« Odpowiedź #516 dnia: Śr, 04 Czerwiec 2025, 14:45:05 »
Mogliby zacząć wydawać lobo, dziwię się , że jeszcze tego nie robią.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #517 dnia: Śr, 04 Czerwiec 2025, 15:55:29 »
A ja miałem wszystko co wydał TM-Semic i Fun Media. Wszyściutko.
... Oczywiście nie wiem na pewno, ale mam silne przypuszczenia, że nie masz na myśli tego co piszesz, bo TM-Semic to też m.in. takie tytuły:

Mam nadzieję, że kolega z grupy Facebookowej się nie obrazi, że pokazuję miniaturki jego zdjęć. Z tego co widzę wciąż brakuje mu kilkudziesięciu pozycji do zebrania wszystkiego, a szuka od wielu lat...

Edit: nie zwróciłem uwagi, że na zdjęciach "Romans" to nie polskie okładki, więc kontekst, cytuję:
Dzisiaj, kolejny raz, chciałbym się pochylić nad jednym z najrzadszych tytułów wydanych przez TM-Semic.
ROMANS
Najprawdopodobniej wyszło 7 numerów - 1/91, 1-6/92. Jedyne źródło, które o tym mówi to Biblioteka Narodowa, która posiada najprawdopodobniej wszystkie te egzemplarze. Czy wyszło tego więcej? Niewiadomo. Członkowie redakcji wspominają tylko o tym, że tytuł taki był i szybko został skasowany, bo się nie sprzedawał. I że to był u nas magazyn z opowiadaniami, a nie stricte komiks i że drukowano w nim listy od czytelników (głównie Pań) w których opisywały swoje miłosne przygody 🙂 Możemy zatem założyć, że na tych 7 numerach stanęło. Ale...
Przeszukując internet natrafimy na szwedzkie wydanie "Romansu". Możemy trafić na kilka numerów i wychodzi na to, że to u nich był w całości komiks 🙂
Jak to było u nas? Tego dowiemy się dopiero wtedy jak ktoś z Warszawy pójdzie do Biblioteki Narodowej i poprosi o pokazanie mu "Romansu" i porobi zdjęcia i je nam tutaj pokaże 😃
Wtedy będziemy pewni na 100% czy to był komiks czy magazyn 🙂 Ktoś chętny?
Poniżej zdjęcia dwóch szwedzkich numerów 👇
« Ostatnia zmiana: Śr, 04 Czerwiec 2025, 16:00:26 wysłana przez Piterrini »

Offline deFranco

« Odpowiedź #518 dnia: Śr, 04 Czerwiec 2025, 16:37:52 »
Wszystkie zeszyty komiksowe + jakieś magazyny (?) Starlet, Pony (jakieś plakaty były w środku czy coś).
Muminki też.
Jak pojawiła się lista w necie, to wiem że miałem wszystko co tam było. Może jakieś dziwne okolicznościowe wydania nie do końca komiksowe i albumy z naklejkami nie były tam ujęte.
Album z naklejkami Star Wars też miałem jeszcze do niedawna a masę podwójnych naklejek próbowałem
sprzedać na allegro. Przez lata nie było chętnych. Nawet nie pamiętałem, że to był TM-Semic.
« Ostatnia zmiana: Śr, 04 Czerwiec 2025, 16:39:31 wysłana przez deFranco »
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline angelscorpion

« Odpowiedź #519 dnia: Śr, 04 Czerwiec 2025, 21:11:11 »
Ja zacząłem zbierać komiksy TM-Semic od Punishera 9/91. W kolejnym roku doszedł X-Men, Batman, Superman, Spider-Man. Skończyłem w okolicach połowy 1996 roku, gdy ceny były już na tyle wysokie, iż ciężko było wszystko pogodzić. Z ciekawostek - kiedyś gdzieś dorwałem 2 bajki dla dzieci w rozmiarze bardzo małym. I pewnie poszłyby gdzieś w świat, gdy okazało się, że zostały wydane przez TM-Semic🙂 Zostawiłem je sobie na pamiątkę. To była seria "Pixi".

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #520 dnia: Cz, 05 Czerwiec 2025, 00:13:23 »
Moim pierwszym komiksem był Superman 1/90. Kupiłem go w Krakowie vis a vis Poczty Głównej pod takim filarem. Teraz tam są chyba jakieś ciuchy czy coś. Zakupu dokonałem tuż przed Wigilią Bożego Narodzenia, w ciemny zimowy wieczór i był to mój pierwszy prawdziwy komiks z Człowiekiem ze Stali. Wcześniej miałem tylko to czarno białe pirackie wydanie więc na pierwszy zeszyt rzuciłem się jak ŚJ na klamkę. Później okazjonalnie kupowałem coś z innych serii ale Supermana kupowałem co miesiąc. Później doszły Wydania Specjalne a Marvela ruszyłem dopiero wtedy jak wygrałem od jednego kolegi masę X-Menów, Punisherów, Mega Marveli. Założyliśmy się o jakąś pierdołę z astronautyki i on przegrał zakład. Resztę dokupowałem pod Halą Targową Towarzyszyłem temu wydawnictwu do samego końca. W 2019 musiałem część kolekcji wyprzedać, żeby sobie kupić nowe łóżko na nowe mieszkanie. Do dziś nie mogę odchorować tych wyprzedanych tytułów. Zostawiłem sobie Supermana, Batmana, Wydania Specjalne, Spawna, Wild CATS, Star Wars (Po latach udało mi się namówić redakcję SWK na wydanie historii Empire's End wieńczące historie Dark Empire i i II), Top Komiks i Mega Komiks. Dzięki TM Semic zajawiłem się na komiksy Image/Top Cow ale były dla mnie zbyt drogie więc nie mogłem sobie na wiele pozwolić. Jednakże kilka tytułów sobie kupiłem dzięki opisowi Arka Wróblewskiego. Superman/Aliens, Kingdom Come, Spawn/Batman. Po latach postanowiłem skompletować sobie wszystko z Elektrycznym Supermanem, wrzucałem zdjęcia w wątku o Supermanie. No i teraz Studio Lain spełnia moje marzenia wydając Spawna i kolejne tytuły, które ma zaplanowane.

TM Semic na zawsze pozostanie w mojej pamięci, mimo swoich wad.
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #521 dnia: Cz, 05 Czerwiec 2025, 09:01:53 »
W dobrym momencie rozpętała się ta "wspomnieniówka", bo dziś właśnie upływa nam równo 35 lat od ujawnienia się tego wiekopomnego projektu  8)

https://paradoks.net.pl/read/48330-dzien-tm-semic-2025-35-rocznica-powstania-legendarnego-wydawnictwa

Offline Death

« Odpowiedź #522 dnia: Cz, 05 Czerwiec 2025, 10:00:46 »
No przecież właśnie dlatego rozpoczęła się ta dyskusja, bo jest ta rocznica...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #523 dnia: Cz, 05 Czerwiec 2025, 12:11:52 »
TM-Semic nie istnieje już ponad 20 lat, jednak trudno byłoby opowiedzieć o komiksie w Polsce z pominięciem tej firmy. Dzisiejszy dzień to okazja, żeby choć wspomnieć te czasy. Wszystkiego dobrego dla czytelników i redakcji.

To jest dobry cytat, bo TK na tej jego prelekcji, jak on zbudował rynek komiksu w Polsce  ;D , jednak się udało. :)

Offline Nawimar III

« Odpowiedź #524 dnia: Cz, 05 Czerwiec 2025, 12:36:02 »
Tyle że rocznica jest dzisiaj :)