Autor Wątek: TM-Semic  (Przeczytany 127902 razy)

Offline Kandor

Odp: TM-Semic
« Odpowiedź #420 dnia: Nd, 20 Luty 2022, 18:34:36 »
Każdy może przeczytać, bo Łukasz udostępnił to w sieci i jest możliwość pobrania za darmo.
Tak, ja mam właśnie z tego źródła, zdaje się  przeczytałem na telefonie w pdfie :-) Wcześniej był problem z dostępnością papierowych egzemplarzy, nakład się wyprzedał.

Offline Motyl

« Odpowiedź #421 dnia: Nd, 20 Luty 2022, 23:07:55 »
TM Semic wychodził te 8 lat, potem jeszcze próbował jako Fun Media.

TM-Semic lata 1990-2001
Fun Media lata 2002-2003

8 lat? W którym uniwersum?

Wcześniej był problem z dostępnością papierowych egzemplarzy, nakład się wyprzedał.

Nakład 400 sztuk. A i tak chwilę się sprzedawał.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #422 dnia: Pn, 21 Luty 2022, 05:18:07 »
No dla mnie 8 lat, bo Spider-Man wychodził od 1990 do końca 1998 roku. W 1999 ja już nie widywałem w kioskach komiksów TM Semic. Znaczy jak mówicie, że były to się nie kłócę, tylko ja ich już w witrynach nie widywałem.

Dzięki za linka - pewnie przeczytam. Heh - ponad rok mieszkałem w Gdańsku i nie wiedziałem, że jest coś takiego jak Bałtycki Festiwal Komiksu, czy Pracownia komiksowa. No ale na Uniwersytet nie zaglądałem. Gdańsk to zło. :)
« Ostatnia zmiana: Pn, 21 Luty 2022, 05:24:08 wysłana przez Bazyliszek »

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #423 dnia: Pn, 14 Marzec 2022, 23:38:50 »
Ktoś skomentował mój filmik o Spider-Manach TM Semic, że 1998 to najrzadszy rocznik na rynku wtórnym. Ktoś to może potwierdzić? Ktoś próbował kompletować te Pajączki?

Online Crono

« Odpowiedź #424 dnia: Pn, 14 Marzec 2022, 23:59:11 »
Być może tak jest. Weź pod uwagę to, że nakłady były wówczas sporo niższe niż na początku lat 90.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #425 dnia: Wt, 15 Marzec 2022, 00:07:06 »
Niby tak, ale kto by chciał czytać rocznik 1998, jak tam tylko słaba Clone Saga leciała. :)

sum41

• Gość
« Odpowiedź #426 dnia: Wt, 15 Marzec 2022, 08:22:37 »
Ja ☺

Offline Tymon Nadany

« Odpowiedź #427 dnia: Wt, 15 Marzec 2022, 09:08:13 »
Sam nieraz widziałem jak zeszyt z tego rocznika przekraczał na allegro 100 zł oczywiście w stanie bdb.

Offline SawiK

« Odpowiedź #428 dnia: Wt, 15 Marzec 2022, 10:34:35 »
Bazyl może tu chodzi bardziej o kompletację całego Pająka🤷 Ja osobiście kupowałem właśnie po to. Udało się mam komplet. Nie czytałem jeszcze, stanalem przed 1/96.
Mały nakład równa się większą cena, szybciej i taniej kupisz roczniki 91-95 niż 98.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #429 dnia: Wt, 15 Marzec 2022, 11:16:53 »
Sam myślałem o skompletowaniu Spider-Mana TM Semic w całości. Ale skoro Egmont go dubluje na twardo, pozostanie mi się skupić właśnie na tych paru późniejszych numerach, których nie mam i których w Epicach najbliższej przyszłości nie będzie, czyli 2-6/97 czy parę numerów z 1996 r. Tylko w zeszłym tygodniu zaszedłem na Bibliotekę UW i tam było takie stoisko ze starymi książkami i facet miał też parę komiksów. Tyle, że za ASM 6/97 z Daredevilem i wirusem Vulture chciał 30 zł. Czyli nawet 10 zł więcej niż chcą w Centrum komiksu. Drogo. Miał też trzy numery Wydań Specjalnych Batman vs Predator, za 200 zł.

Zatem jeszcze chwila zanim te parę Pająków a potem Punisherów uda mi się zebrać na papierze. Trzeba zebrać fundusze i poszukać niższych cen. W takim Antykwariacie Grochowskim Władca Murów był za 15 zł.

Offline michał81

« Odpowiedź #430 dnia: Wt, 15 Marzec 2022, 12:12:31 »
Nie ma to jak przepłacać za komiksy z powycinanymi kadrami. 🤔

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #431 dnia: Wt, 15 Marzec 2022, 12:28:22 »
Właśnie ci napisałem, że NIE będę przepłacał za stare TM Semici, bo dla mnie nie są warte 20-30 zł za 52 strony gazetowego papieru. Ja jak dokupowałem to zawsze za mniej niż 10 zł. Pogrzeb Supermana i Rządy Supermana kupowałem parę lat temu po 7-8 zł za sztukę, Punishery nawet za mniej.

Ale każdy twój komentarz nie o Egmoncie, to zwykle facepalm.

Offline Hobgoblin

« Odpowiedź #432 dnia: Wt, 15 Marzec 2022, 12:31:32 »
Za nostalgie się płaci. Na papierze offsetowym tez druk inaczej wygląda, często lepiej.
Ale wtedy w latach 90tych  zdecydowanie wolellibyscie obecne, nowe wydania. Nawet  Marvel Arek na stronach klubowych narzekal na jakosc wydan w PL.

Ale test z Sąd nad Gotham w grudniu 93 się nie powiódł finansowo i dopiero Spawn i Wild Cats zaczeły być wydawane jako komiksy, które mają w założeniu posłużyć dłużej.

Choć zostały mi już tylko pojedyncze pozycje i pozbywałem się hurtowo jak były po 50groszy to mnie to cieszy, że TM semic ma drugą młodość i ktoś to chce kupować. To daje takie odczucie, że nie wszystko się zmieniło.
« Ostatnia zmiana: Wt, 15 Marzec 2022, 12:33:34 wysłana przez Hobgoblin »

Online donT

« Odpowiedź #433 dnia: Wt, 15 Marzec 2022, 12:37:23 »
Ja to rozumiem.

Napisze to w ten sposob. Za bajtla zdarzylo mi sie miec bardzo ostre zapalenie pluc i bylem uziemiony w domu przez 3 tygodnie. Pamietam, ze poprosilem swego tate czy idac nastepnego dnia po zakupy, kupilby mi tez jakis komiks. Do tej pory pamietam, jak z samego ranka ojciec zakradl sie po cichu do mego pokoju i polozyl przy moim lozku 2 komiksy - Spider-Man 11/93 oraz X-Men 6/93. Nie zdarzylo mi sie nigdy wczesniej aby rodzice kupili mi wiecej niz jeden komiks. Poczulem sie wyjatkowo... Jednakze, te Tm-Semici dawno mi przepadly, sami wiecie jakim sie jest glupim w okresie dorastania i jak mala wage sie do pewnych spraw przywiazuje. Dlaczego o tym pisze? Bo niecale 3 lata temu, po dlugiej, ciezkiej chorobie tata zmarl... Za punkt honoru postawilem sobie odkupic te komiksy, bez znaczenia na cene. Po co? Po to aby pamietac, aby je miec, aby moc odtworzyc te piekne, bezcenne wspomnienia, zamknac oczy i znow miec 11 lat czekajac, az tata wroci ze sklepu z nowym komiksem dla mnie...

Nie wszytko w zyciu jest takie zero-jedynkowe jak sie czasem wydaje.
You know nothing. Hell is only a word. The reality is much, much worse.

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #434 dnia: Wt, 15 Marzec 2022, 12:53:28 »
Też utraciłem swojego pierwszego własnoręcznie kupionego TM Semica, czyli Punisher Ostatnie Dni 4/95. Znaczy wymieniłem go kiedyś za Kaczory Donaldy gdzieś w podstawówce. :) I też potem na studiach jak udało mi się trafić na trochę podniszczony egzemplarz w jakimś kartonie pod Stokrotką, to kupiłem z miejsca. I teraz właśnie odzyskałem pierwszego Królika Bugsa, którego mi tata kiedyś kupił.

https://www.instagram.com/p/CbDjuWaMwLN/