Autor Wątek: Tłumaczenia komiksów  (Przeczytany 118365 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline turucorp

Odp: Tłumaczenia komiksów
« Odpowiedź #1350 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 19:28:57 »
Jak tam podobno mają 880 tys. żołnierzy, to ile to jest z 5% bez tej administracji, to tyle to zmianie, że nic nie zmienia.

Odróżniasz mobilizację od ochotników? @Zwirek napisał, że Ukraina nie posłała kobiet i wrzucił jakieś wykwity o SH. Na argument, że jednak posłała, ty wyskakujesz, że posłała za mało. Dno i metr mułu.

Omnibusa nikt nie przegada. Wszystko wie a jak mu zarzucisz, że nie wie, to napisze, że to ty nie wiesz.

Ważne, że "specgruparodrigez" wie i potrafi się "konstruktywnie odnieść".

Tak, będę kombinował i sprawdzę czy piszesz prawdę.
źródło
A teraz przewijasz tekst, do którego zlinkowałeś i doczytujesz czym jest "personel wojskowy" i ile kobiet służy bezpośrednio w wojsku. Piękny samobój.

A jakby nie były jednak skuteczne, to przecież na bank by o tym powiedzieli, to najlepszy czas i miejsce. Skoro Ukraina faktycznie wysyła kobiety walki, to oznacza, że są w rozpaczliwej sytuacji. Nikt tego nie praktykuje, jeżeli nie jest zmuszony. Ale w Nibylandii oczywiście podjarka.
Cudowny "argument", średnio 100 razy dziennie onucowi propagandyści się nim posługują na polskich portalach.

Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1351 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 19:35:34 »
Cudowny "argument", średnio 100 razy dziennie onucowi propagandyści się nim posługują na polskich portalach.

Teraz bez żadnych podtekstów? Skąd Ty to wiesz? Przeglądam Twittera, a to trochę taki internetowy ściek obecnie pod Muskiem się zrobił. Wyskakują mi nieraz jakieś prawackie odpały, ale czegoś takiego nigdy nie widziałem.

Offline Brvk

« Odpowiedź #1352 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 19:35:44 »
Aha, rozumiem, że do lekarzy też nie chodzisz, bo oni też mają dokładnie taki sam pogląd.
Co za dyskryminatorzy.
Aha, rozumiem. Ktoś z troski o czyjeś zdrowie piętnuje jego wygląd.

W tym wątku odwracanie kota ogonem, manipulacja i szarpanie się za słówka osiągnęło internetowe wyżyny.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1353 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 19:37:38 »
Aha, rozumiem. Ktoś z troski o czyjeś zdrowie piętnuje jego wygląd.

W tym wątku odwracanie kota ogonem, manipulacja i szarpanie się za słówka osiągnęło internetowe wyżyny.

No jesteś najlepszym tego przykładem. Wykaż mi gdzie ja piętnowałem gdziekolwiek czyjś wygląd? Dałem jedynie rozwiązanie na sytuację, którą opisała @Harlequinka.

« Odpowiedź #1354 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 19:38:12 »
  Jeżeli się nim posługują, to pewnie jeden z niewielu przypadków gdy mają rację.

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #1355 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 19:42:57 »
Nie będę mówił kto, ale w tym wątku jest jedna osoba, która okazała się specjalistą od lingwistyki, cybernetyki, historii, mniejszości narodowych, wojskowości oraz mediów. Sami zgadnijcie kto to.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline komiks

« Odpowiedź #1356 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 19:43:20 »
A teraz przewijasz tekst, do którego zlinkowałeś i doczytujesz czym jest "personel wojskowy" i ile kobiet służy bezpośrednio w wojsku. Piękny samobój.

XD przecież Ty nie kopiesz nawet w piłkę, tylko we własną głowę hahaha  :D
Dam Ci szansę, podaj liczbę kobiet na froncie, a potem źródło.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Brvk

« Odpowiedź #1357 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 19:43:27 »
No jesteś najlepszym tego przykładem. Wykaż mi gdzie ja piętnowałem gdziekolwiek czyjś wygląd? Dałem jedynie rozwiązanie na sytuację, którą opisała @Harlequinka.

Ja piszę, że dziewczyny są krytykowane za wygląd, ty odpowiadasz, że w takim razie powinny schudnąć i to ja się czepiam. Przecież ta rozmowa jest absurdalna. Ale niech będzie - moja wina, ja was wszystkich nie rozumiem, niech będzie.

Offline Adolf

« Odpowiedź #1358 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 19:44:16 »
Nie chce mi się czytać tego wszystkiego z ostatnich stron, ale czy jest tu coś o tłumaczeniach komiksów?

Offline turucorp

« Odpowiedź #1359 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 19:47:52 »
Nie chce mi się czytać tego wszystkiego z ostatnich stron, ale czy jest tu coś o tłumaczeniach komiksów?
To wszystko jest o tłumaczeniu komiksów.
Wyobraź sobie, że tłumaczki i tłumacze uważnie czytają ten wątek i nie popuszczą :D
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1360 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 19:51:13 »
XD przecież Ty nie kopiesz nawet w piłkę, tylko we własną głowę hahaha  :D
Dam Ci szansę, podaj liczbę kobiet na froncie, a potem źródło.

W której linii?
Jeśli się nie orientujesz, to ZSU nie podaje ŻADNYCH danych na temat swoich stanów liczebnych. Ten tekst o ilości kobiet jest wyjątkiem.

Offline Leyek

« Odpowiedź #1361 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 19:54:51 »
Wyobraź sobie, że tłumaczki i tłumacze uważnie czytają ten wątek i nie popuszczą :D

Niech czytają, niech widzą, że czytelnicy tłumaczonych przez nich rzeczy to prostaki (wg Twojej opinii). To i niech i tłumaczą jak dla prostaków, a nie nowomową dla elit. Jeśli są dwie poprawne formy to co za problem użyć tej mniej problemowej i powszechnie przyjętej? Przecież nie debatujemy tutaj o najwyższej klasy literaturze czy jakichś eksperymentach, a o rzemieślniczym superhero.

Offline Murazor

« Odpowiedź #1362 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 19:55:27 »
To wszystko jest o tłumaczeniu komiksów.
Ojej nie popuszczą, to jak to ludzię będą czytać? Dorzuć jeszcze "jak się nie podoba to nie czytajcie" i może skończy się jak z Akolitą.

Offline komiks

« Odpowiedź #1363 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 20:00:31 »
@Turu Czyli nie możesz podać liczby kobiet na froncie, tak myślałem.
Więc podtrzymuję swoje zdanie, że głównie walczą mężczyźni, co nie oznacza, że nie ma kobiet, bo jest ich całkiem sporo, ale nadal trudno byłoby obronić tezę, że tworzą lepsze oddziały niż męskoosobowe. Totalna fantazja, bo nawet nie ma takich tradycji wojskowych. Z resztą tak samo jak nie ma tradycji kobiecych służb mundurowych, ale może kiedyś będą, kobiety do dzieła, ja będę w tej kwestii kibicował razem z Sikorskim. Może warto zaktywizować dla tej idei środowiska feministyczne? Mają dość dobrą siłkę przebicia, wiec można to wykorzystać, jako liderkę widziałbym tutaj Panią Lempart, ona potrafi powiedzieć do wiwatu.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline turucorp

« Odpowiedź #1364 dnia: Cz, 22 Sierpień 2024, 20:05:35 »
Niech czytają, niech widzą, że czytelnicy tłumaczonych przez nich rzeczy to prostaki (wg Twojej opinii).
Nigdzie w tym wątku nie napisałem nic o "prostakach", więc nie kłam.
Wśród ludzi obytych, wykształconych i wyrafinowanych jest wielu szowinistów, rasistów, mizoginów, homo- i trans fobów itp.
W grupie czytelników komiksów stanowicie mniejszy procent niż kobiety w ZSU :)

@Turu Czyli nie możesz podać liczby kobiet na froncie, tak myślałem.
Nie, nie myślałeś. Zwyczajnie klepiesz żenujące bzdury, żeby tylko "wyszło na twoje". Z myśleniem nie ma to za wiele wspólnego :/