Byc moze AI rozwiaze to. Juz swietnie radzi sobie z tekstem pisanym. Wkrotce odbierze robote korektorom a potem i redaktorom. Robi to w 5 minut. Jestem tez przekonany ze zastapi tlumaczy. 2-3 lata i to stanie sie codziennoscia.
Nie, no nie. Zupełnie nie.
Wiem, że są próby tłumaczenia tekstów z pomocą AI. Ci mniej uczciwi, bardziej leniwi albo obojętni puszczają potem taki tekst bezpośrednio w obieg. Ci bardziej odpowiedzialni dbają o to, by jakiś tłumacz czy redaktor przeglądał to, co wypluje z siebie AI, i poprawiał. Nie jestem do takiej praktyki przekonany z powodów, które podałem w poprzednim poście; a także dlatego, że jeśli robi się taką korektę sumiennie i porządnie, to oszczędności czasowe wcale nie są takie duże, jakby się mogło wydawać.
Ale AI w roli redaktora? To już jakiś kosmos. Przecież mówi się, że jeśli AI ma coś robić, to te żmudne zajęcia pod nadzorem człowieka, a tu miałoby działać w pozycji, w której samo nadzorowałoby twórczą pracę innych ludzi? Z jakiej paki? Na jakich zasadach? Przecież redakcja to też sprawdzanie faktów, to poprawianie tekstu pod względem stylistycznym i estetycznym... Nie, nie widzę tego zupełnie. Zdarzało mi się redagować różne teksty - mój zakres obowiązków bywał rozmaity, ale czasem obejmował takie rzeczy, których AI nie miałaby prawa nawet wiedzieć, a co dopiero robić. AI samo co chwila zmyśla i halucynuje, a miałoby sprawdzać, czy np. fakty historyczne w tekście są prawdziwe?
Przyznam szczerze, że nie jestem ekspertem w dziedzinie AI, ale moim zdaniem naiwne wydaje się myślenie, że gdy się pojawi, np. w tłumaczeniu albo w korekcie książek, to nagle poprawi się ich jakość i znikną błędy. Nie. Nie znikną. Ponieważ sądzę, że AI jest tak silnie promowane przez wielkie firmy nie dlatego, że przynosi poprawę w jakości, ale dlatego, że pozwala załatwiać różne rzeczy
szybciej i
taniej. Po jego wprowadzeniu będzie można pozwalniać trochę ludzi, będzie można szybciej podsunąć gotowy produkt pod nos konsumenta, zwiększyć produkcję i zwiększyć zyski. A że przy okazji jakość spadnie? To nie będzie miało bezpośredniego przełożenia na wyniki.