Autor Wątek: Timof Comics  (Przeczytany 720058 razy)

Szekak i 2 Gości przegląda ten wątek.

Online Szekak

Odp: Timof Comics
« Odpowiedź #2835 dnia: Śr, 26 Listopad 2025, 22:44:08 »
Widze, ze nie tylko bylo kolorowane, ale tez niektore elementy rysunkow byly poprawiane, przerysowywane, np kola od powozu.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2836 dnia: Śr, 26 Listopad 2025, 23:08:56 »
Ja bym pewnie olał, ale ta miękko-okładkowa cegła wygląda po prostu szpetnie, więc wymiana to chyba mus...
Tylko pytanie, czy to też nie będzie miękkookładkowa cegła? W sumie też zacząłem się zastanawiać nad zdublowaniem sobie tego komiksu. Oryginału pozbywać się nie ma opcji, ale jako uzupełnienie...

Offline zombie001

« Odpowiedź #2837 dnia: Śr, 26 Listopad 2025, 23:19:25 »
@Castiglione No ja mam nadzieję, że nadal aktualna jest wersja, która była wtedy podawana  - "wydajemy na miękko, żeby zbić cenę, ale kolorowa będzie na twardo"

Coś w tym stylu pisano/wyjaśniano. Chociaż wiem, że od tego czasu wiele się mogło zmienić. W każdym razie, jak będzie znowu miękka to nie biorę.
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2838 dnia: Śr, 26 Listopad 2025, 23:23:19 »
A no to spoko, jak było takie info, to jest nadzieja.

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #2839 dnia: Cz, 27 Listopad 2025, 15:15:47 »

✌️😁

Offline Konrad

« Odpowiedź #2840 dnia: Cz, 27 Listopad 2025, 20:19:47 »
Jest i szczegółowa zapowiedź Zamieszki przeszłe i przyszłe
Joe Sacco powraca! Jego wywiady dla amerykańskich mediów ćwierkają, że to może być jego ostatni komiksowy reportaż 😲
"Zamieszki przeszłe i przyszłe"
Autor: Joe Sacco
Tłumaczenie: Piotr Czarnota
Cena: 79 zł
ISBN: 978-83-68259-43-8
Format: 195X265
Oprawa: twarda
Liczba stron: 140
Zalecane dla odbiorcy: Młodzież i dorośli
Komiks nr 502
Data wydania: 8 grudnia 2025

Niniejszy reportaż opowiada o serii krwawych starć między muzułmanami i hindusami, do których doszło w trzech dystryktach indyjskiego stanu Uttar Pradeś w 2013 roku.
W porównaniu z innymi podobnymi wydarzeniami zamieszki w Muzaffarnagarze były tragiczne, lecz stosunkowo niewielkie – zginęło kilkadziesiąt osób, a dziesiątki tysięcy zostało zmuszonych do opuszczenia swych domów.
Ograniczona skala tych wydarzeń pozwoliła mi porozmawiać z urzędnikami, politykami, lokalnymi przywódcami oraz ofiarami – głównie bezrolnymi chłopami.
W poprzednich komiksach opisywałem już krwawe starcia i masakry, ale to właśnie te zamieszki szczególnie mną wstrząsnęły. Są one archetypem tego, co działo się w przeszłości – i co, niestety, może wydarzyć się ponownie. Choć ta historia jest głęboko zakorzeniona w realiach Indii, jej znaczenie wykracza daleko poza granice tego kraju. Stawia bowiem pytania o uniwersalny charakter przemocy: jakich narracji używają sprawcy, by usprawiedliwić własne czyny? Jaką rolę odgrywa przemoc w demokracji? I wreszcie – jak tłum, a nie tylko jego przywódcy, wpływa na bieg wydarzeń?
Joe Sacco

Offline Konrad

« Odpowiedź #2841 dnia: Dzisiaj o 00:45:07 »
I Latająca forteca
‼Zapowiedź‼ Nasz ostatni tytuł w 2025 roku‼
Miguela Vilę mieli już Państwo szansę poznać, natomiast Lorenzo Palloni to debiutant na polskim rynku.
Autor: Lorenzo Palloni
Rysunki: Miguel Vila
Tłumaczenie: Agnieszka Bienias
Cena: 99 zł
ISBN: 978-83-68259-45-2
Format: 174X240
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
Liczba stron: 204
Zalecane dla odbiorcy: Młodzież i dorośli
Komiks nr 503
Data wydania: 8 grudnia 2025
Pewnej letniej nocy w 1933 roku w pobliżu Vergiate, w regionie Varese, rozbił się tajemniczy samolot, pozostawiając za sobą gęstą zasłonę różowego dymu i nierozwiązaną sprawę morderstwa. Mussolini natychmiast nakazał zatuszować incydent i powołał Specjalny Gabinet, który miał przeprowadzić tajne dochodzenie w sprawie niezidentyfikowanego obiektu latającego. Nikt nigdy nie widział takiego samolotu, ale każdy, absolutnie każdy, ma swoją opinię na temat tego, co się stało: niemiecka tajna broń, brytyjska technologia, amerykański samolot. To, co odkryją bohaterowie, zmusi ich do konfrontacji z siłami pozaziemskimi i obcymi technologiami, po raz pierwszy w historii ludzkości, wyprzedzając wydarzenia w Roswell o trzydzieści lat i na nowo definiując oblicze ufologii. A wszystko to w wirze międzynarodowego spisku szpiegowskiego.
Lorenzo Palloni i Miguel Vila stworzyli pełną napięcia opowieść retro science fiction, zainspirowaną jednym z najdziwniejszych wydarzeń w historii Włoch.