Autor Wątek: Taurus Media  (Przeczytany 504955 razy)

Offline xanar

Odp: Taurus Media
« Odpowiedź #2355 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 00:40:13 »
Ale ogólnie to w czym jest problem, że sprzeda i zapłaci od tego vat i dochodowy ?
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline Xmen

« Odpowiedź #2356 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 02:17:07 »
Wylewasz, wylewasz 😉 nie tylko w tym temacie. Jesteś tu wiodącym hejterem 😁
przejrzałem pierwszą stronę twoich wiadomości i w sumie samo marudzenie, na ceny, na coś tam jeszcze albo na tych co też marudzą. Więc przyganiał kocioł garnkowi :)
Taurus niech sobie sprzedaje ile chce, niech wiedzie się im jak najlepiej. Bardziej zwracam uwagę na to, że ich zapewnienia i ocieplanie wizerunku nie koniecznie muszą mieć przełożenie na rzeczywistość, a większość już im przyklaskuje. Później nie płaczcie jak znowu zostawią was z rozgrzebanymi seriami.
 Może sprzedawać komiksy za ile chce, ma do tego prawo. Tylko trochę gryzie się to z tym co mówi.
Masz jakąś potrzebę bronienia wydawnictw które są nie do końca uczciwe z klientami, ostatnio broniłeś muchy, teraz tyfusa. Nie wiem jakie masz pobudki?,
 czy coś z tego masz? czy tak uważasz? ale spoko. Czy ja ci zwracam uwagę, że masz inną opinię niż ja?
Kolego przyklaskiwać będzie ci tylko ferajna z twojej piaskownicy. Tak to jest, że ludzie mają swoje zdanie, często negatywne, zwłaszcza jak ktoś leci z nimi w kulki.
« Ostatnia zmiana: Pn, 28 Lipiec 2025, 02:30:18 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Dracos

« Odpowiedź #2357 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 08:11:07 »
- Kuba wyraźnie mówi, że jest zwolennikiem wydawania komiksów na miękko, bo to niższa cena czyli niższy próg wejścia dla klienta;

To jest oczywiste mijanie się z prawdą wystarczy porównać dowolny integral 3-5 albumowy z tą samą ilością pojedynczych albumów i nigdy cena nie jest niższa jest zawsze wyższa czasem dość znacznie. (oczywiście porównywać należy ten sam rocznik, wielkość wydawnictwa i pewnie kilka innych zmiennych dla uczciwości by się przydało ale na to już brak danych) No chyba że ktoś lubi sobie 1/5 historii przeczytać i jest tym ukontentowany, to wtedy faktycznie przepłaci za pojedynczy album, ale zawsze to mniej niż za całość historii w integralu.

Offline xanar

« Odpowiedź #2358 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 08:34:34 »
Chodziło o nowy ludzi, taki randomowy koleś prędzej kupi trejda za parę dych żeby zobaczyć co to jest niż integrala za parę stów.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online Castiglione

« Odpowiedź #2359 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 10:13:00 »
Obejrzałem w końcu i nawet spoko wywiad.

No i jakoś się nie pochwalił, że ma także sklep na Allegro, zwany Enklawą Komiksu, gdzie... sprzedaje komiksy jako skalpel.
Powiedział, że stare Kaczory Donaldy sprzedaje i po stówie.

Więc miałeś 3-17 czerwca czas żeby zamówić w Gildii, ale nie zdążyłeś. Wychodzi 14 dni (2 tygodnie) to wystarczający czas, żeby wejść na sklep Gildii i zamówić, albo dla maruderów zrobić to w Strefie Komiksu.
Lain jak to Lain, lepiej tak niż wcale, ale no nie nazywajmy sukcesem, że komiks był to kupienia przez 14 dni ::)

To lepiej jakby randomowo wrzucali pozycje na sklep i będzie jak będzie?

Jak Ongrys np?
Takie głupie pisanie. No kurde nie lepiej, co nie znaczy, że teraz to jest jakieś spełnienie marzeń i nie wolno złego słowa napisać.

Offline Lipa

« Odpowiedź #2360 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 10:20:54 »
Można napisać, wszystko można.

Tylko głośno się zastanawiam co lepsze i jednak szala plusów zdecydowanie (wg mnie) przechyla się na stronę Studia Lain

Znasz ilość sztuk, wiesz w jakim sklepie, jakiego dnia i o której godzinie startuje przedsprzedaż. Nakłady niemałe, biorąc pod uwagę, że taki Nestor u Screama wydawany jest w 400 sztukach i od premiery masz dużo czasu na jego zakup.

Jeśli chodzi o Lain, to mają dobry kontakt tu na forum, na Facebooku, ludzie sami się nakręcają i jakoś im się to kręci, gdzie duża część pozycji u nich dla mnie to wydmuszki, gdzie okładka i reklama jest lepsza niż dany komiks. No może z tym duża przesadziłem, ale na kilku tytułach się przejechałem (TO TYLKO MOJE ZDANIE).

Ale cieszę się, że od Batona im ruszyło to fajnie, sięgnęli po Spawna i tylko się cieszyć.

Online Castiglione

« Odpowiedź #2361 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 10:26:50 »
Tylko głośno się zastanawiam co lepsze i jednak szala plusów zdecydowanie (wg mnie) przechyla się na stronę Studia Lain
No jak porównujemy dwie skrajne opcje, to tak.

Ale istnieją też inni wydawcy i normalniejsze sposoby wydawania komiksów. Jakby to, że komuś nie do końca odpowiada model działania SL, nie oznacza, że uwielbia działania Taurusa.

Offline Lipa

« Odpowiedź #2362 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 10:34:39 »
No to kolego - jakie jeszcze są inne opcje?

Ongrys odpadł

Egmont? Zapowiedzi dwa miesiące prędzej, data premiery jest, zamawiać możesz od razu u nich w sklepie, gdzie też była wojna z Bronią X, że ktoś nie zdążył, albo slipcase

Kultura Gniewu? Timof? Mucha? Scream?

Raczej wszystko to podobny model i to nie jest wina sposobu zapowiedzi, tylko że jest popyt i ludzie sami tą spirale nakręcili na ich pozycje

Offline Spiff

« Odpowiedź #2363 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 10:40:38 »
To jest oczywiste mijanie się z prawdą wystarczy porównać dowolny integral 3-5 albumowy z tą samą ilością pojedynczych albumów i nigdy cena nie jest niższa jest zawsze wyższa czasem dość znacznie. (oczywiście porównywać należy ten sam rocznik, wielkość wydawnictwa i pewnie kilka innych zmiennych dla uczciwości by się przydało ale na to już brak danych) No chyba że ktoś lubi sobie 1/5 historii przeczytać i jest tym ukontentowany, to wtedy faktycznie przepłaci za pojedynczy album, ale zawsze to mniej niż za całość historii w integralu.
Do takich cenowych porównań najlepiej nadają się [chyba] wydania Ongrysa.

Wydanie zbiorcze z extra dodatkami vs. albumy na miękko:

najtaniej:
Bruno Brazil t. 2 zbiorczy (Gildia) -108 zł
Bruno Brazil t. 5,6,7,8 album (Smak Liter) ~`85 zł
...

Bruno Brazil t. 2 zbiorczy (Bonito) - 119 zł
Bruno Brazil t. 5,6,7,8 album (Bonito) ~`90 zł

Spoiler: PokażUkryj

- No i jesteśmy na bezludnej wyspie.
- Jaka tam ona bezludna! A ty, to pies?

Online Castiglione

« Odpowiedź #2364 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 10:45:29 »
No to kolego - jakie jeszcze są inne opcje?

Ongrys odpadł

Egmont? Zapowiedzi dwa miesiące prędzej, data premiery jest, zamawiać możesz od razu u nich w sklepie, gdzie też była wojna z Bronią X, że ktoś nie zdążył, albo slipcase

Kultura Gniewu? Timof? Mucha? Scream?

Raczej wszystko to podobny model i to nie jest wina sposobu zapowiedzi, tylko że jest popyt i ludzie sami tą spirale nakręcili na ich pozycje
Z toku dyskusji zrozumiałem, że rozmawiamy, czy lepsze zamawianie od Lain o 12:00 czy rozgrzebane serie od Taurusa. Od obu jest mnóstwo lepszych opcji.

Co do Ongrysa to raczej nie ma wielkich problemów z kupieniem ich komiksów.

Offline Lipa

« Odpowiedź #2365 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 10:51:21 »
Z toku dyskusji zrozumiałem, że rozmawiamy, czy lepsze zamawianie od Lain o 12:00 czy rozgrzebane serie od Taurusa. Od obu jest mnóstwo lepszych opcji.

Co do Ongrysa to raczej nie ma wielkich problemów z kupieniem ich komiksów.
Zaczęliśmy od tego, że sposób, czy tam system sprzedaży Studia Lain wielu osobom nie leży i pytam się jakie lepsze rozwiązanie niż pełna transparentność

Online Castiglione

« Odpowiedź #2366 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 10:56:22 »
No ale o co ty pytasz? Lepsze rozwiązanie jest takie, jak u prawie każdego wydawcy, komiks się ukazuje i nie trzeba się zabijać, żeby go dostać w takiej wersji, w jakiej chcesz, ani nie masz na jego zakup okienka przez 2 tygodnie, a potem oczekiwania, że na Gildię wleci kilka szt. ze zwrotów.

Ja model SL traktuję jako mniejsze zło, bo pewnie sporo z ich tytułów inaczej by się nie ukazało po polsku, no ale zadawanie pytania, co może się ludziom nie podobać w takim systemie wydawniczym, jest trochę krótkowzroczne.
« Ostatnia zmiana: Pn, 28 Lipiec 2025, 11:17:01 wysłana przez Castiglione »

Offline Nephilim

« Odpowiedź #2367 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 11:03:25 »
A ja się zgodzę z @Komediantem bo troszkę tutaj puściły Wam hamulce. Niepotrzebnie.

Kiedyś byłem mega fanem Taurusa i uważam, że wydali mega dużo dobrych rzeczy i nie puszczali średniej ligi frankofonów jak czyni to LiT. Potem się na nich obraziłem za pokpienie wielu serii lecz teraz trzymam za nich kciuki bo chcę i wierzę, że wskrzeszenie Walking Dead znowu nakręci im budżet i wrócą to serii  takich jak Undertaker, Ira Dei czy Shi. Daję im jeszcze jedną szansę i tyle.

Słabe są niektóre akcje dziejące się w stacjonarnym sklepie i pchanie Lainów za wyższe pieniąchy oraz sprzedawanie komiksów francusko i angielsko-języcznych w przeliczniku 4 zł za okładkowe euro ale co zrobić. Każdy orze jak może ;) Niech działają, niech wydają!

Offline Death

« Odpowiedź #2368 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 11:57:44 »
Co do modelu sprzedaży Lain, to chyba nikomu się tak na dłuższą metę nie podoba. Ale jeszcze gorzej, to rozgrzebać kilkanaście serii. To wolę być snajperem w samo południe. Podajcie datę, kiedy o godzinie 12:00 będę mógł kupić Ira Dei 3-4, Shi 5-6, Elryka 4, Orbital 8, Undertakera 7, Queen & Country 4-8, Aristophanię 3-4, Zabójcę 6-13, Terre 1-3 i kilka innych. Będę jak Bruce Willis w Dniu Szakala.

Offline Alienus66

« Odpowiedź #2369 dnia: Pn, 28 Lipiec 2025, 12:14:09 »
Ciesze się że od niedawna siedzę w komiksach bo jakbym miał tyle rozgrzebanych serii przez taurusa to chyba by mnie szlag trafił....współczuję