Autor Wątek: Taurus Media  (Przeczytany 505868 razy)

Offline komiks

Odp: Taurus Media
« Odpowiedź #2310 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 22:09:17 »
Pierwsze 30min to cały czas reklama taurusa i centrum komiksu. Tak przez cały wywiad czy faktycznie będzie coś o tym "czy zbliża się kryzys rynku komiksowego w Polsce?"

Tak będzie praktycznie do końca, cały wywiad to jest jedna wielka reklama. Ogólnie dla mnie mało ciekawe, nic się nie dowiedziałem, historię Centrum Komiksu znałem z filmu.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Death

« Odpowiedź #2311 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 22:12:49 »
W pewnym momencie padły słowa, że chcą dokończyć serie takie jak: Shi, Elryk, Undertaker, Aristophania. Te pamiętam, że wymienił. Jeśli wiecie, w której minucie to mówił, to może warto zobaczyć, bo może padły tam jeszcze jakieś inne tytuły.

Offline Koalar

« Odpowiedź #2312 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 22:29:52 »
To może te niewydane do końca serie to jest troska wydawcy o nasze miejsce na półce :o
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2313 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 22:45:16 »
Rekompensują te milimetry z twardych opraw ;D

Offline Archelon

« Odpowiedź #2314 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 23:05:51 »
Mnie zaskakuje pewien dysonans.
Z wywiadu wyłania się sympatyczny człowiek zainteresowany dobrem komisarzy. Zła kobieta z Image, dokończą Żywe Trupy. Dokończą inne zawieszone serie (przynajmniej część). Ceny z rabatami pod zainteresowanych klientów.
Wywiad laurka. No można wyczuć szpilę w kierunku Studia Lain.

Podczas Komiksowej Warszawy byłem świadkiem (sobota podczas rozkładania stanowisk) jak bohater niezbyt miło odnosił się innych wydawców (tych co dzielą z nim stanowisko). Chodziło, że dziewczyna zajęła byt dużo (wizualnie to było miejsce na jeden tytuł) miejsca na komiksy nie będące w ofercie Taurusa. Po sposobie wypowiedzi, barwie głosu, mimice itd. stwierdziłem, że dawno takiego nieprzyjemnego gościa nie trafiłem.

Offline Marcin78

« Odpowiedź #2315 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 23:22:09 »
Trochę narracja ostatnich wypowiedzi jest taka antytaurusowa. Tylko jaka jest alternatywa i jak naprawdę wyglądała sytuacja z zawieszeniem wydawania różnych serii.
W zakresie TWD jednak chyba wychodzi na to że Taurus mówił prawdę. Gdyby oni wtedy coś spieprzyli, nie zapłacili itp. nikt teraz by im nie dał nadal tego wydawać. Może chytra baba z Image naprawdę była negatywną postacią.
Chyba teraz stoimy przed dylematem czy chcemy żeby próbowali dokończą serię i wspieramy to zakupami czy niech zostaną niedokończone i negujemy wydawnictwo.
Ja wsparłem, parę rzeczy zamówione. To druga szansa ode mnie.
Sam się dziwię bo w komentarzach na fb nieźle po nich jechałem.
Warto dawać drugie szanse, tak myślę.
PS. Kilka lat temu od ich komiksów zaczynałem każde zamówienie, mieli nosa do ciekawych pozycji.
PS 2. Chyba udam się do sklepu, poznać osobiście i wyrobić sobie zdanie na żywo.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2316 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 23:34:48 »
Narracja antytaurusowa to ogólnie trwa już z kilka lat. Ja tam pisałem w innym wątku, że nie skreślam i na pewno fajnie, że próbują się ogarnąć. No ale też pewnie inaczej podchodzę, jeżeli nigdy nic od nich nie zbierałem i nie zostałem z pustymi zapewnieniami.

Gościa prywatnie nie znam, więc też ciężko wyrabiać sobie opinię, niemniej no wychodzi trochę hipokryzja z niektórych wypowiedzi, które były tu cytowane.

Offline Adolf

« Odpowiedź #2317 dnia: So, 26 Lipiec 2025, 23:37:03 »
Jak zauważacie, jest to typ, który ma dwa oblicza. Przed wydaniem Trupów pociągnął za sznurki i poszedł się wybielić u Kołodziejczaka. Osoba nieobeznana odbierze go jak jakiegoś zbawcę polskiego komiksowa. Osoba, która trochę interesuje się fandomem komiksu tylko uśmiechnie się z politowaniem jak większość osób tutaj. Przede wszystkim potwierdziły się słowa Youtubera Wombaya, że Kuba delikatnie mówiąc, nie jest sympatykiem Studia Lain. Bardzo śmiesznie drwi sobie z tego lubianego przez nas wydawnictwa i myśli, że się śmiejemy razem z nim, a my raczej się śmiejemy z niego. Ale trochę nam wyjaśnił w czym tkwi źródło jego kompleksów - ma on sklep i casualowi czytelnicy, którzy go odwiedzają, nie kupują w nim droższych wydań zbiorczych za ponad 100 zł. I żeby jego interes przetrwał potrzebne są takie prostsze integrale, najlepiej w miękkich okładkach. No i jakoś się nie pochwalił, że ma także sklep na Allegro, zwany Enklawą Komiksu, gdzie... sprzedaje komiksy jako skalpel.

Ale typ jest bardzo ustawiony w środowisku. Nie wiem jak to się stało, ale nawet ostatnio Mała Kasia przywoziła mu gości komiksowych z Białogardu, którzy podpisywali u niego komiksy Studia Lain, którym tak pogardza... I tak, straszy kryzysem, bo ma w tym interes. Przeszkadzają mu źli komiksiarze, którzy wolą wydania zbiorcze, grube cegły, które się słabiej sprzedają w jego sklepie. To trochę zabawne, bo ja np. zamawiam sobie Spawna w poznańskim sklepie KiK i jego właściciel nie narzeka na konkurencję w Internecie, bo jest uczciwy, daje dobre rabaty i fani sami wolą do niego przyjść na zakupy niż kupować w dyskontach.

Offline JanJ

« Odpowiedź #2318 dnia: Nd, 27 Lipiec 2025, 00:32:02 »
Od jakiejś 42 min zaczyna się ciekawiej, bo Panowie nie rozmawiają już o Centrum Komiksu, a o rynku komiksowym. Tak, jest też wątek o kryzysie, który ma nadejść, tak przynajmniej przewiduje Kuba.

Mnie z tej rozmowy zastanawia jedno. Nagle zaczynają rozmawiać co się sprzedaje lepiej, a co gorzej, i dziwią się, że taki Asteriks w twardej okładce chwycił, albo że lepiej sprzedają się twarde zbiorcze niż cieńsze budżetowe wydania mimo usilnych prób TK. Kurcze, obaj Panowie siedzą mocno w tym rynku od 30 lat i wygląda na to, że nadal nie czują co się sprzeda lepiej a co gorzej... Ja nigdy nie prowadziłem takiego biznesu, więc może się nie znam, ale myślałem, że po tylu latach mają lepsze wyczucie. Jak był krach i uwalili masę serii, to nie dziwota, że ludzie nie chcą wchodzić w nowe serie na miękko, tylko wolą od razu kupić integral na twardo.

No i wg. mnie rację ma Adolf, że Kuba ma chyba nie do końca dobry obraz rynku sprzedając komiksy głównie stacjonarnie. Jednak większość z nas kupuje przez internet gdzie ceny są znacznie niższe. Te ceny 180-190 za Supermana to nie wiem skąd on wziął. Jak sprzedaje po okładkowej to nie dziwota, że mu nie idą.

Offline MałaKasia

« Odpowiedź #2319 dnia: Nd, 27 Lipiec 2025, 00:45:28 »
Kolejne sprostowanie (ale bez spiny, być może nie ma żadnego znaczenia): nikomu nikogo nie przywoziłam :D

Mario Alberti naciskał, że chciałby podczas pobytu w Polsce zobaczyć Warszawę; bardzo mu zależało. W trakcie korespondencji mailowej okazało się, że nie chodzi o "piękne miasto w Polsce" (sugerowałam inne, np. Kraków, Gdańsk, Poznań itp.), ale konkretnie o Warszawę.
Wiedziałam, że część osób nie będzie miała szansy dotrzeć na Białogard Comic Con. Dlatego sama poprosiłam sklep Centrum Komiksu, aby ugościł włoskich autorów podczas ich pobytu w Warszawie - jak się okazało, było duże zainteresowanie spotkaniem, więc miało to sens. Chodziło zarówno o promocję komiksu, jak i udostępnienie takiego spotkania większej liczbie zainteresowanych czytelników (większej niż tylko uczestnicy BCC 2025).
I jeszcze raz: poprosiłam sklep. Centrum Komiksu i Taurus prowadzone są przez Maćka i Iwonę Pietrasików.

Włosi zwiedzali Warszawę w sumie przez półtora dnia, a spotkanie z nimi w CK trwało jakieś 2 godziny. Swoją drogą, fantastyczni ludzie i na pewno każdy, kto miał szansę chwilę z nimi porozmawiać, odniósł pozytywne wrażenie :)

Offline komiks

« Odpowiedź #2320 dnia: Nd, 27 Lipiec 2025, 00:49:35 »
Jakub wspomniał o tym w wywiadzie? Bo chyba przeoczyłem.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #2321 dnia: Nd, 27 Lipiec 2025, 00:57:10 »
Wyjątkowo obłudny hipokryta. Piętnuje sprzedaż komiksów i odświeżanie  strony, o 12.00 w jednym sklepie, słowami "to nie o to chodzi, to ma dostarczać frajdy, nie dodatkowego stresu". Gada coś o niedojrzałości rynku. 🙂

Porzucając i rozgrzebując swoje serie, dostarczył samej frajdy czytelnikom. Obiecując kontynuacje, i kłamiąc od lat dostarczył jej jeszcze więcej. Gdyby wszyscy tak funkcjonowali, rynek z pewnością byłby bardziej dojrzały.

Kolejna próba reanimacji trupa. "Ciepłe" i "wzruszające" wspominki i do porzygu serdeczne opowiastki. Klepanie po plecach i spijanie z dziubków. Pudrowane laurki nie zatuszują smrodu zgnilizny, który roztacza to "wydawnictwo".

Offline Death

« Odpowiedź #2322 dnia: Nd, 27 Lipiec 2025, 01:23:30 »
Ja tylko chciałem napisać, że sobie właśnie pomyślałem, że Taurus ma swój duży udział w tym, że na przykład wydawnictwom Lost in Time i Studio Lain tak dobrze schodzą wydania zbiorcze. Po prostu ogólne zaufanie do wydawnictw, które zostawiały nas z ręką w nocniku z wieloma otwartymi seriami było skutecznie niszczone między innymi właśnie przez Taurusa. Ile razy mieli coś kontynuować, a znowu wychodził jakiś nowy chudy komiks z jedynką na grzbiecie... Czekam na kontynuacje wielu serii. Czyny, a nie słowa. :)
« Ostatnia zmiana: Nd, 27 Lipiec 2025, 02:40:28 wysłana przez Death »

Offline Adolf

« Odpowiedź #2323 dnia: Nd, 27 Lipiec 2025, 01:52:53 »
Kolejne sprostowanie (ale bez spiny, być może nie ma żadnego znaczenia): nikomu nikogo nie przywoziłam :D

Mario Alberti naciskał, że chciałby podczas pobytu w Polsce zobaczyć Warszawę; bardzo mu zależało. W trakcie korespondencji mailowej okazało się, że nie chodzi o "piękne miasto w Polsce" (sugerowałam inne, np. Kraków, Gdańsk, Poznań itp.), ale konkretnie o Warszawę.
Wiedziałam, że część osób nie będzie miała szansy dotrzeć na Białogard Comic Con. Dlatego sama poprosiłam sklep Centrum Komiksu, aby ugościł włoskich autorów podczas ich pobytu w Warszawie - jak się okazało, było duże zainteresowanie spotkaniem, więc miało to sens. Chodziło zarówno o promocję komiksu, jak i udostępnienie takiego spotkania większej liczbie zainteresowanych czytelników (większej niż tylko uczestnicy BCC 2025).
I jeszcze raz: poprosiłam sklep. Centrum Komiksu i Taurus prowadzone są przez Maćka i Iwonę Pietrasików.

Włosi zwiedzali Warszawę w sumie przez półtora dnia, a spotkanie z nimi w CK trwało jakieś 2 godziny. Swoją drogą, fantastyczni ludzie i na pewno każdy, kto miał szansę chwilę z nimi porozmawiać, odniósł pozytywne wrażenie :)

Tak Cię wywołałem, bo już wcześniej mnie zaciekawiło jakim cudem goście z Białogardu trafili do sklepu gdzie Studio Lain, które daje Ci pieniążki za pracę, nie jest lubiane przez pana prowadzącego ten sklep i robiącego szemrane akcje skalpelskie na komiksach Lain oraz kłamaniu w tej sprawie. Szczerze przyznajesz, że to Twoja własna inicjatywa, więc szanuję, że nic nie kręcisz w temacie. Według mnie tak nie do końca dobra, choć wskazujesz masę pozytywów. Jest jeszcze drugi sklep komiksowy, na stacji metra, ale on również nie był w porządku w stosunku do Studia Lain. Osobiście sądzę, że można było wybrać jakąś bibliotekę czy inną placówkę kulturalną i efekt byłby taki sam, a nawet lepszy. Na pewno kierowałaś się dobrymi pobudkami, ale wyszło ciut kontrowersyjnie.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2324 dnia: Nd, 27 Lipiec 2025, 02:23:09 »
Tutaj nawet nie trzeba siedzieć w komiksowie żeby widzieć, że to wywiad laurka.
Komiksiarze po prostu wyłapują bardziej hipokryzję jegomościa. Laina nie lubi ale nie przeszkadza mu to sprzedawać ich komiksów z chorą przebitką.
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.