Autor Wątek: Taurus Media  (Przeczytany 505239 razy)

Offline Rodrigues

Odp: Taurus Media
« Odpowiedź #2280 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 09:18:41 »
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Alienus66

« Odpowiedź #2281 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 09:22:03 »
Dlatego uj im w de

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2282 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 09:26:07 »
bo jeżeli to sklep który jest chamskim skalperem (wystarczy spojrzeć na ceny Spawna i Darkness)
bo jak tak się zachowują to jak bardzo będą podnosić ceny później (już widzę ceny brakujących tomów gdzieś w środku, za 80-90 zł za tom)
bo mają odbudować zaufanie a już widzę kombinowanie na starcie więc co będzie później?

Taurus był kiedyś w moim top 3 ulubionych wydawców, miałem całość ŻT od nich ale puściłem bo doczekać się nie mogłem kontynuacji, w sumie nawet położyłem na tym krzyżyk, jest co czytać.
Nawet trochę się ucieszyłem bo chciałbym całość przeczytać ale jak już drugiego dnia walą takie coś to mi się odechciewa bo za chwilę odjaniepawlą coś jeszcze lepszego.
No ja rozumiem, że swoje za uszami mają, ale akurat zmiany rabatu w sklepie nie nazwałbym kombinowaniem. Jak któryś im się akurat skończy i będą sprzedawać po 100, no to faktycznie będzie wyglądać słabo.

Offline komiks

« Odpowiedź #2283 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 09:43:12 »
Jak któryś im się akurat skończy i będą sprzedawać po 100, no to faktycznie będzie wyglądać słabo.

https://archiwum.allegro.pl/oferta/zywe-trupy-tom-4-najskrytsze-pragnienia-nowa-warszawa-i15241801338.html
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Alienus66

« Odpowiedź #2284 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 09:53:11 »
Jak ta enklawa jest ich to już całkowicie u mnie stracili szacunek przecież tam często wrzucane było komiksy w Januszowych cenach. Pierdole kupuję po angielsku żywe trupy w fajnym wydaniu....

Offline vision2001

« Odpowiedź #2285 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 10:23:25 »
nie wiem czy ten allegrowy sklep (a wydaje mi się że tak) to Taurus czy ktoś inny ale już lecą w uja, wczoraj było niecałe 45 zł już jest prawie 5 dych,
Podobny myk mieli przy Asgardzie. Kumpel zbiera Thorgala od Hachette, więc podpowiedziałem mu co i jak. Spojrzeliśmy na allegro dzień po dniu i wpierw mieli cenę bardzo dobrą, a dnia następnego cena była, że "posprawdzam sobie po premierze w dyskontach".
A znając ich model sprzedażowy (allegro), to de facto niczemu się w tym temacie już nie dziwię :)

Offline Szekak

« Odpowiedź #2286 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 10:27:45 »
Taurus jest zazwyczaj dobrze rabatowany w sklepach, wiec każdy komu za drogo na allegro kupi sobie na spokojnie w dyskoncie.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Piterrini

« Odpowiedź #2287 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 10:43:59 »
Dwa słowa o Żywych Trupach - serii, marce, decyzji wydawniczej Taurusa, jako przerywnik w dyskusji o cenach i sklepie Allegro ;)

Pierwszy(-e?) tom czytałem jeszcze jak Empiki miały "czytelnie", pamiętam że mimo dobrego wydania cena (przynajmniej okładkowa) była dla mnie zaporowa jak na komiks czarno-biały ze względnie uproszczonymi rysunkami (wtedy DK były "w przeliczeniu" dwukrotnie tańsze...). A sama treść - nie zachwyciła, o ile rozumiem że komiks zasługuje na dobre oceny, tak nie rozumiem fenomenu - mam (i miałem) bowiem wrażenie, że ten zachwyt nad serią był nieco na wyrost, jakby to była jakaś dekonstrukcja gatunku, tymczasem jest to wykorzystywanie tropów znanych z chociażby filmów Romero... Co prawda zdaje się nie być innej (a na pewno nie tak długiej i rozpoznawalnej) serii komiksowej osadzonej w zombie apokalipsie, z tej perspektywy TWD rzeczywiście był wyjątkowy (no ale tego w 2000-którymś roku nie wiedziałem, zestawiałem po prostu z innymi mediami jakie znałem).

Serial wręcz przeciwnie - to już był czas jak "hitowe" seriale o jakich wokół po prostu się rozmawiało odchodziły lub odeszły (Lost, Prison Break, Heroes, 24...), sam głównie w tym medium tylko po mainstreamie się poruszałem wtedy, no i nie spodziewałem się, że jakiś serial chwyci podobnie jak te z poprzedniej dekady. Tymczasem jak TWD leciał na TVP to dosłownie wyczekiwałem kolejnego odcinka, niby było powtarzanie schematów, ale zrobione na poziomie, co prawda innym, ale wg mnie wcale nie gorszym niż klasyki Romero. Oczywiście dotyczy to tylko początku serialu, kompletnie wtedy nieświadomy dlaczego, ale szybko odpadłem kiedy serial zaczął się "rozwadniać" i powtarzać sam po sobie, teraz oczywiście wiem, że poziom pierwszego sezonu (i początku drugiego) to zasługa Franka Darabonta...

Zmierzam do tego, że w kraju serial był najbardziej popularny gdzieś w okolicy początku Negana, to było prawie 10 lat temu, mimo tego komiks został wtedy urwany, na pewno lepiej się orientujecie dlaczego niż ja, zdecydowanie jednak nie miało to związku z popularnością marki. Wracanie do serii teraz, obym się mylił, wygląda jak łabędzi śpiew, seriale jako medium się zbytnio "zdywersyfikowały" (pomijając to co się z TWD jako marką dzieje) - jest kilka hitów a resztę oglądają garstki ludzi, z czego o żadnych z tych tytułów nie ma regularnych rozmów jak o chociażby TWD czy GoT dekadę temu (nawet nie cofając się do jeszcze poprzedniej dekady). Na obronę decyzji wydawniczej za to fakt, że komiks sprzedawał się przecież długo przed początkiem serialu, więc nie jest tak, że widownia bezpośrednio przecina się z czytelnikami, także może i okaże się to decyzją bardzo dobrą, ciężko przewidzieć... Taki Egmont w ramach "zalewania rynku" wrócił do Hellblazera i zobaczcie ile tego wydali, a seria ma tylko ułamek rozpoznawalności takiego TWD.

W skrócie: powrót do wydawania serii po tylu latach, i też jak już dawno minęły czasy świetności marki to z jednej strony może być łabędzi śpiew Taurusa, ale może też okazać się sukcesem i wydawnictwo będzie na tej franczyzie "żyć" przez kolejne lata. I w ogóle mnie nie zdziwi ta druga ewentualność - jeszcze kilka lat i ludzie zatęsknią za oryginalnym TWD (serialem), co niejako "zmusi" markę do połączenia tych wszystkich spin-offów i da, chociaż na chwilę, drugie życie, taka druga fala popularności jest nieunikniona, a komiks tylko na tym może skorzystać.

Offline greg0

« Odpowiedź #2288 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 10:48:33 »
Taurus jest zazwyczaj dobrze rabatowany w sklepach, wiec każdy komu za drogo na allegro kupi sobie na spokojnie w dyskoncie.
A skąd wiadomo, że dodruki w "ograniczonym mocno nakładzie" będą dostępne w dyskontach?
Ważne żeby narzekać...

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2289 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 11:18:50 »

Offline Szekak

« Odpowiedź #2290 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 11:44:37 »
A skąd wiadomo, że dodruki w "ograniczonym mocno nakładzie" będą dostępne w dyskontach?
Wszystkie komiksy Taurusa sa, plus wydawca potwierdził na fb.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline greg0

« Odpowiedź #2291 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 12:07:54 »
Wszystkie komiksy Taurusa sa, plus wydawca potwierdził na fb.
To dobrze.
Obawiałem się tzw. Ograniczonej dystrybucji- neoGildia, patoEnklawa.
Ważne żeby narzekać...

Offline Saruto

« Odpowiedź #2292 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 17:25:20 »
W skrócie: powrót do wydawania serii po tylu latach, i też jak już dawno minęły czasy świetności marki to z jednej strony może być łabędzi śpiew Taurusa, ale może też okazać się sukcesem i wydawnictwo będzie na tej franczyzie "żyć" przez kolejne lata. I w ogóle mnie nie zdziwi ta druga ewentualność - jeszcze kilka lat i ludzie zatęsknią za oryginalnym TWD (serialem), co niejako "zmusi" markę do połączenia tych wszystkich spin-offów i da, chociaż na chwilę, drugie życie, taka druga fala popularności jest nieunikniona, a komiks tylko na tym może skorzystać.
Pamiętaj, że stare dziady się dorobiły, pospłacały kredyty i teraz można szaleć ;) Sam kupiłem już 12 z 27 i czekam na dodruki i kolejne tomy.

Offline komiks

« Odpowiedź #2293 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 17:29:15 »
Sam kupiłem już 12 z 27 i czekam na dodruki i kolejne tomy.

Jesteś dla mnie hardkorem 😂🤞🎲
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Konrad

« Odpowiedź #2294 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 18:35:40 »
Sam kupiłem już 12 z 27 i czekam na dodruki i kolejne tomy.
Ja tak samo, od razu po wiadomości na FB wziąłem 13 dostępny tomów z Tantisa i Taniej Książki (wychodziło w okolicach 24zł za tom). Uwielbiam całą serię (nawet gdy jeszcze nie siedziałem w komiksach to oryginał czytałem na bieżąco zachęcony serialem) i myślałem, że nie doczekam tego powrotu po polsku.