Autor Wątek: Taurus Media  (Przeczytany 505206 razy)

Offline Flagranta

Odp: Taurus Media
« Odpowiedź #2265 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 20:44:27 »
Oczywiście nie jest fajną sprawą, że są niepokończone serie. Ale kto oglądał wywiad z szefem to powinien trochę inaczej spojrzeć. Chcieli wydawać skorpiona, orły Rzymu, ale zostali olani przez Francuzów. Od tego zaczął się "upadek" wydawnictwa. Ale ja jestem w stanie zrozumieć, że po takim potraktowaniu trochę się odechciewa wydawania komiksów. Tym bardziej szacunek, że chcą się odbudować. Mam nadzieję, że się uda i będą znowu tym wydawnictwem z samego szczytu. I myślę, że niektórym tutaj na forum przydałoby się trochę empatii i refleksji.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2266 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 21:16:51 »
No ja dam szansę. Akurat od Taurusa nigdy za bardzo niczego nie zbierałem, więc nie mam do nich jakiegoś osobistego żalu, za to komiks zawsze chciałem spróbować, więc wezmę ze 2 tomy, żeby się przekonać, z czym to się je.

Mimo wszystko fajnie, że próbują się odbić.

Dziś wystarczy spojrzeć na The Boys Ennisa.
Rozumiem, co masz na myśli, ale przykład trochę nie na miejscu, bo wszystkie tomy od dawna niedostępne - też lecą w kulki z tą serią.

Offline komiks

« Odpowiedź #2267 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 22:00:56 »
26 lipca na kanale TK Otwarte Komiksy, będzie wywiad z Jakubem. W zapowiedzi czytamy " ...o rynku, o klientach, o planowanych publikacjach, ale także o podbieraniu sobie tytułów", pewnie dowiemy się czegoś więcej o Trupach.

Z mojej perspektywy - osoby która nie posiada ani jednego komiksu Żywych Trupów:
1. Obecnie nie ma możliwości kupienia całej serii.
2. Jeżeli mam wchodzić w serię, to chcę mieć gwarancję, że będę mógł na spokojnie kupić wszystkie tomy.
3. Całość to jakieś 1500 zł, więc nie kupię na raz, ale też forma - kupuj bo za chwilę dodruk się wyczerpie i nie będzie - nie odpowiada mi. Tak to można się bawić z pakietem, ale nie z serią 30 razy z rzędu. Nie mam zamiaru potem płacić 150 zł za "unikaty" na Allegro.

Czekam na rozwój wydarzeń i obserwuję.

Tymczasem można poczytać stary wywiad sprzed 11 lat z Jakubem, właśnie o Żywych Trupach.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2268 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 22:13:47 »
To wydawnictwo ma obecnie zerową wiarygodność. Nie wiem, jak można się dziwić, że ludzie zakładają porzucenie serii po paru dodrukach. To nawet brzmi prawdopodobnie w ich przypadku.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline Raveonettes

« Odpowiedź #2269 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 22:27:43 »
A nie lepiej kupić w oryginale? Sam mam całą serię w HC i naprawdę język jest bardzo przystępny.

Offline michał81

« Odpowiedź #2270 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 22:35:19 »
Rozumiem, co masz na myśli, ale przykład trochę nie na miejscu, bo wszystkie tomy od dawna niedostępne - też lecą w kulki z tą serią.
Jak lecą w kulki? Wydali całość i robili dodruki. Rynek się nasycił. Pewnie jak znowu będzie wzrost zainteresowania to puszczą komplet dodruków.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2271 dnia: Wt, 22 Lipiec 2025, 23:48:44 »
Tak się rynek nasycił, że każdy kolejny dodruk znika chwilę po premierze. To powinno być normalnie dostępne, szczególnie że serial jest cały czas popularny, a nie latać na Allegro po kilka stów za tom.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2272 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 00:50:07 »
Ja sam bym kupił całość the boys ale cena pewnie będzie kosmiczna.
Ktoś kto nie ma ani jednego tomu żywych trupów i chce mieć całą serię musi być bardzo odważny albo nie mieć co robić z pieniędzmi.
« Ostatnia zmiana: Śr, 23 Lipiec 2025, 00:54:22 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Alienus66

« Odpowiedź #2273 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 06:08:20 »
Dla nowych już praktycznie starych wydań nie ma w sklepach żywych trupów pojedyńcze tylko.... Pozostają tylko dodruki w pojebanych cenach i na łasce taurusa czy dodrukują albo od Januszy biznesu na allegrach jakby taurusowi się odwidziało Patologia z tym Polskim rynkiem komiskowym aż się odechciewa cokolwiek zbierać...

Offline stab

« Odpowiedź #2274 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 07:30:59 »
Również miałem zamiar sprawdzić, ale ilość plus cena dodruków i fakt że to wydawnictwo w każdej chwili może przejść w stan hibernacji skutecznie ostudził mój zapał. Kolegów co zaczynają to zbierać podziwiam za odwagę.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2275 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 07:31:16 »
To wydawnictwo ma obecnie zerową wiarygodność. Nie wiem, jak można się dziwić, że ludzie zakładają porzucenie serii po paru dodrukach. To nawet brzmi prawdopodobnie w ich przypadku.

Czyli mają dobry punkt startowy bo gorzej już być nie może  :)
Mi osobiście podoba się ta próba odrodzenia, trzymam kciuki aby im się udało  bo kiedyś to było moje ulubione wydawnictwo. Daję kredyt zaufania i wsparcie ,kupiłem teraz Węża i Włócznię, następne w kolejce Zamek Zwierzęcy i nowe Trupy. Panowie i Panie, wiem że konkurencja na rynku jest ostra, róbcie wszystko aby odzyskać wiarygodność, wyciągnijcie wnioski i nie spierdolcie tego  :)

Offline Saruto

« Odpowiedź #2276 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 07:41:11 »
Dla nowych już praktycznie starych wydań nie ma w sklepach żywych trupów pojedyńcze tylko.... Pozostają tylko dodruki w pojebanych cenach i na łasce taurusa czy dodrukują albo od Januszy biznesu na allegrach jakby taurusowi się odwidziało Patologia z tym Polskim rynkiem komiskowym aż się odechciewa cokolwiek zbierać...

Przecież im się nic nie odwidziało ;) Po obu stronach był według mnie problem. Image miał ich w pompce, a oni nie potrafili z nimi rozmawiać. Z tego co czytałem, to w Image zaszły zmiany. Więc można mieć nadzieję, że tym razem dialog pójdzie lepiej.
Poza tym żeby były dodruki, to też muszą umowę podpisać ;)

Offline eyesore

« Odpowiedź #2277 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 08:55:56 »
Oprócz Gildii wrzucili też taniej na swoim profilu na Allegro.
Tom 28 - premiera 21.08.2025
https://gildia.pl/zywe-trupy-28-pewna-zguba.html
https://allegro.pl/oferta/zywe-trupy-tom-28-pewna-zguba-przedsprzedaz-17732258924
Tom 1 - premiera 07.08.2025
https://gildia.pl/zywe-trupy-1-dni-utracone-wyd-iii.html
https://allegro.pl/oferta/zywe-trupy-tom-1-dni-utracone-wznowienie-przedsprzedaz-17731753520
Tom 2 - premiera 07.08.2025
https://gildia.pl/zywe-trupy-2-wiele-mil-za-nami-wyd-iii.html
https://allegro.pl/oferta/zywe-trupy-tom-2-wiele-mil-za-nami-wznowienie-przedsprzedaz-17731870342
Tom 3 - premiera 07.08.2025
https://gildia.pl/zywe-trupy-3-bezpieczenstwo-za-kratami-wyd-iii.html
https://allegro.pl/oferta/zywe-trupy-tom-3-bezpieczenstwo-za-kratami-wznowienie-przedsprzedaz-17731885931

Co ciekawe najnowszy 28 tom ma cenę okładkową 84zł, a wznowienia pierwszych 3 tomów zaledwie 69zł. Myślałem, że będzie odwrotnie skoro jak mówili w wywiadzie "Reedycja tomów od pierwszego w górę będzie w ograniczonym mocno nakładzie, co da nam pewną gwarancję, że nie ugotujemy się magazynowo"
nie wiem czy ten allegrowy sklep (a wydaje mi się że tak) to Taurus czy ktoś inny ale już lecą w uja, wczoraj było niecałe 45 zł już jest prawie 5 dych,
Taurusie, jeżeli czytasz te forum i to jest Twój sklep, to zapytam: 

Naprawdę, kurwa?  Tak chcesz odzyskać twarz?

Offline Castiglione

« Odpowiedź #2278 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 09:06:27 »
No ale w tym przypadku w czym problem? Skoro na okładce jest 69 zł, to chyba nie ma im czego wypominać, że oferują za 49.

Offline eyesore

« Odpowiedź #2279 dnia: Śr, 23 Lipiec 2025, 09:17:43 »
No ale w tym przypadku w czym problem? Skoro na okładce jest 69 zł, to chyba nie ma im czego wypominać, że oferują za 49.
bo jeżeli to sklep który jest chamskim skalperem (wystarczy spojrzeć na ceny Spawna i Darkness)
bo jak tak się zachowują to jak bardzo będą podnosić ceny później (już widzę ceny brakujących tomów gdzieś w środku, za 80-90 zł za tom)
bo mają odbudować zaufanie a już widzę kombinowanie na starcie więc co będzie później?

Taurus był kiedyś w moim top 3 ulubionych wydawców, miałem całość ŻT od nich ale puściłem bo doczekać się nie mogłem kontynuacji, w sumie nawet położyłem na tym krzyżyk, jest co czytać.
Nawet trochę się ucieszyłem bo chciałbym całość przeczytać ale jak już drugiego dnia walą takie coś to mi się odechciewa bo za chwilę odjaniepawlą coś jeszcze lepszego.