Autor Wątek: Taurus Media  (Przeczytany 503653 razy)

Offline Kvothe

Odp: Taurus Media
« Odpowiedź #2040 dnia: Pn, 28 Kwiecień 2025, 16:23:23 »

Będzie 20 zeszytów, to nie tak mało na domknięcie.

Offline death_bird

« Odpowiedź #2041 dnia: Pn, 28 Kwiecień 2025, 22:03:16 »
Brzmi nie najgorzej. Pozostaje czekać i mieć nadzieję na wybuchowy finał.
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Masonna

« Odpowiedź #2042 dnia: Pt, 16 Maj 2025, 22:36:26 »
Widzę że ten gagatek wystawia się na Komiksowej Warszawie. Mógłby go ktoś zapytać co z dodrukami Valeriana i kontynuacją Lazarusa? Albo czy już mu przynajmniej zabrali licencję na Valeriana. 
Komary rypią...

Offline tomsawyer

• Polubień: 414
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
« Odpowiedź #2043 dnia: So, 17 Maj 2025, 13:41:01 »
Ostatnio wydali Rashmoon, zatem do zobaczenia za rok Taurusie.
"Nie od razu Rzym zbudowano, oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Offline kv

« Odpowiedź #2044 dnia: So, 17 Maj 2025, 15:06:49 »
Jak jeszcze dodamy 2 tom Wąż i włócznia to mają spokój na co najmniej 2 lata  :o

Offline komiks

« Odpowiedź #2045 dnia: So, 24 Maj 2025, 10:17:22 »
Jeśli to prawda, to moim zdaniem niezła hipokryzja.

Cytat: fragment filmu od 3:51
Zapytałem go również o to, co myśli w kontekście na przykład takiego Darkness czy Spawna od wydawnictwa Studio Lain, no i odparł - myślę, że to nie jest żadna tajemnica i Kuba raczej nie wycofa się z tego, jeśli to teraz tutaj padnie - że uważa, iż Studio Lain psuje rynek komiksowy, właśnie tego typu edycjami, taką formą wydawania komiksu.

Dlaczego to jest hipokryzja? Ponieważ Taurus Media pod nazwą KomiksEnklawa, na Allegro suto zarabia na komiksach Studia Lain, są prawdopodobnie ich największym skalperem.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #2046 dnia: So, 24 Maj 2025, 10:50:48 »
Dlaczego to jest hipokryzja? Ponieważ Taurus Media pod nazwą KomiksEnklawa, na Allegro suto zarabia na komiksach Studia Lain, są prawdopodobnie ich największym skalperem.
Co za różnica? Fakt pozostaje faktem - Studio Lain psuje rynek. Niczego nie zmienia czy żeruje na tym ten czy tamten. Skalperzy będą korzystali, serwery będą padały, czytelnicy będą odsyłani z kwitkiem dopóki Studio nie zmieni swojego podejścia. Przestań przerzucać odpowiedzialność za nieodpowiedzialne i szkodliwe działania Studia Lain na innych.
Batman returns
his books to the library

Offline michał81

« Odpowiedź #2047 dnia: So, 24 Maj 2025, 10:52:37 »
Śledczy Wombai na tropie, ktoś poczul co robi mu wyświetlenia.
Jeśli to prawda, to moim zdaniem niezła hipokryzja.
Nie pierwszy raz Kuba mówi o tym głośno. Ja ma wrażenie że to jest raczej z zadrości, bo komiksy swojego wydawnictwa się nie sprzedają, ale jak się samemu doprowadza do takiej sytuacji to trochę zalatuje to hipokryzją.

Offline Xmen

« Odpowiedź #2048 dnia: So, 24 Maj 2025, 11:01:47 »
No co ty wombai nie robi tego dla wyświetleń, przecieź rzadko nagrywa o Batmanie i sh ;D
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Adolf

« Odpowiedź #2049 dnia: So, 24 Maj 2025, 11:25:37 »
Przypomnę, że to ja pisałem kiedyś na forum, że Centrum Komiksu ma jeszcze The Darkness i zachęcałem by kupować tam, a nie od skalpelów. A okazało się, że promuję sklep, gdzie wciskają The Darkness za 600 zł...

A później Enklawa nawet wystawiła limitkę za 699. Zapytałem ich na Allegro czy to komiks bezpośrednio od Studia Lain. Dostałem odpowiedź pozytywną. To okazało się kłamstwem, ponieważ Studio Lain limitki sprzedaje tylko na Gildii.

Wyglądało to tak, że Kuba jako sprzedawca miał wiedzę o niesamowitym popycie na The Darkness. Klienci pokazali mu czym są zainteresowani. On zwietrzył w tym interes i zamówił sobie na Gildii dodatkowe tomy, które sprzedawał z zyskiem 200-300 zł.

Wtedy także przyglądano się mocniej innym sprzedawcom i się okazało, że takich sklepów co regularnie żerują na niskich nakładach Studia Lain jest więcej. Jednak z Centrum Komiksu kontrowersyjne jest to, że jest to współpracujący z wydawnictwem sklep. https://studiolain.pl/gdzie-kupic i to jak właściciel mija się z prawdą. Co ciekawe, Studio Lain miało już wcześniej problemy z innym warszawskim sklepem, Komikslandią, która nie płaciła faktur i wtedy współpraca została zerwana. Z Centrum Komiksu póki co nie zdecydowano się na taki drastyczny krok.

Działania Kuby powinni ocenić komiksiarze i... Co mnie zaskoczyło, oceniono je pozytywnie. Dużo osób, wyraźnie o poglądach zbliżonych do tych jakie ma pan Mentzen, stanęło w obronie sklepu. Fani przedsiębiorców i biznesów wzięli pod obronę sprzedawcę, bo przecież taki biznes to ciężki kawałek chleba i trzeba sobie jakoś radzić. Ja spotkałem się z hejtem, bo śmię wyszydzać sklep i nie rozumiem jak to sprzedawca ma ciężko.

Powyższa wiedza to tak dla przypomnienia, bo widzę teraz sprzedawca prowadzi szeptany hejt, ośmieszanie partnera. Jak czytam tu opinię, to może chodzić o zazdrość, że komuś coś wychodzi, a mu nie. Bardzo nieeleganckie zachowanie. Takie ploty, ciche podcinanie skrzydeł. Pewnie by się nie wydało, ale przypadkiem porozmawiał z Youtuberem, który wspomniał o tym co usłyszał... Nie rozumiem. Facet prowadzi sklep, wiele osiągnął. Jak widzi sprawdzający się model biznesowy z niskimi nakładami, to może sam powinien iść w takim bezpiecznym dla swojego biznesu kierunku? Wydawać wielkie tomy, z limitowanymi okładkami i konkretnych ilościach? Jestem przekonany, że komiksiarze by bardziej docenili, bo dotychczas to on jest królem rozwalania serii.

Afera Top Cow vs. Taurus widzę prędko nie wygaśnie.

Offline komiks

« Odpowiedź #2050 dnia: So, 24 Maj 2025, 12:44:50 »
Co za różnica?
Różnica taka, że przeszkadzają mu komiksy, ale nie przeszkadza mu uczestnictwo w zyskach z tych komiksów.

To jest hipokryzja, bo albo się potępia, albo siedzi cicho, a on potępia - szkodząc wizerunkowi wydawnictwa SL - jednocześnie po cichu przytula pieniążki z tego "psucia rynku". Tak, po cichu, bo przecież to nie jest oczywiste że: Jakub > Taurus Media > KomiksEnklawa.

Fakt pozostaje faktem - Studio Lain psuje rynek.
To jest opinia, ja mam inną, dla mnie SL nie psuje rynku tylko go rozwija. Za to psują go wydawnictwa jak... Taurus Media. Przypomnicie, ile serii zostało ubitych, albo "zaparkowanych" na bliżej nieokreślony czas.

Offline Szekak

« Odpowiedź #2051 dnia: So, 24 Maj 2025, 13:23:19 »
Co za różnica? Fakt pozostaje faktem - Studio Lain psuje rynek. Niczego nie zmienia czy żeruje na tym ten czy tamten. Skalperzy będą korzystali, serwery będą padały, czytelnicy będą odsyłani z kwitkiem dopóki Studio nie zmieni swojego podejścia. Przestań przerzucać odpowiedzialność za nieodpowiedzialne i szkodliwe działania Studia Lain na innych.
Co jest bardziej szkodliwe dla komiksowego rynku, jak Spawn wyjdzie w pakiecie za 800zl i ludzie którzy od dawna chcieli go przeczytać w końcu to zrobia, czy jak Spawn nie wyjdzie wcale?
« Ostatnia zmiana: So, 24 Maj 2025, 13:25:10 wysłana przez Szekak »
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #2052 dnia: So, 24 Maj 2025, 13:40:43 »
Co jest bardziej szkodliwe dla komiksowego rynku, jak Spawn wyjdzie w pakiecie za 800zl i ludzie którzy od dawna chcieli go przeczytać w końcu to zrobia, czy jak Spawn nie wyjdzie wcale?
Czyli jednak przyznajesz, że działalność wydawnicza Studia Lain sprowadza się obecnie jedynie do wyboru między złem a większym złem.
Batman returns
his books to the library

Offline komiks

« Odpowiedź #2053 dnia: So, 24 Maj 2025, 13:43:34 »
Wydawanie komiksów jest złem :o
Kilka tysięcy kilometrów dalej, zrzucają bomby na głowy dzieci (kierunek sami sobie wybierzcie).

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #2054 dnia: So, 24 Maj 2025, 13:46:01 »
A w Ameryce biją murzynów.
Batman returns
his books to the library