Autor Wątek: Taurus Media  (Przeczytany 505766 razy)

Offline sad_drone

Odp: Taurus Media
« Odpowiedź #1440 dnia: Wt, 01 Sierpień 2023, 12:12:12 »
Szanowni, ktoś tutaj przeczytał już ostatni tom urbana i rozwieje moje wątpliwości ? Generalnie seria jest fantastyczna, natomiast czuje że wątki siostry głównego bohatera i utraty zasilania w mieście nie zostały w pełni wyjaśnione, poniżej spoilery :

Spoiler: PokażUkryj
 Pierwsza sprawa, kto ostatecznie był odpowiedzialny za katastrofę w następstwie śmierci dziecka ? Czy była to reakcja emocjonalna ai kontrolującej park ? Czy może to część planu który docelowo mial jej zapewnić uwolnienie się od swojego twórcy ?

Druga kwestia, kto podjął decyzje aby nakazać robotom dokonać zabójstw na farmie ? Czy to również było częścią planu ai ? Moja interpretacja jest taka że miało to na celu zainfekowanie siostry bohatera nanobotami i przejęcie nad nią kontroli, nie jestem tylko pewien jaki był tego cel. Chodziło o dodatkowe narzędzie nacisku na bohatera żeby ostatecznie zabił twórcę parku ? Czy może celem było bycie blisko nowego dziecka które pomogła stworzyć ?

Cały wątek motywacji ai jest dla mnie generalnie niejasny i zakończenie zdaje się sugerować że odgrywa ona kluczową rolę w całej fabule. Może taki był zamysł, żeby czytelnik sam musiał poskładać puzzle i znaleźć własne wyjaśnienia.
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline Warpath

« Odpowiedź #1441 dnia: Śr, 02 Sierpień 2023, 22:40:27 »
Generalnie ja widzę to tak:

Pierwsza sprawa, kto ostatecznie był odpowiedzialny za katastrofę w następstwie śmierci dziecka? Czy była to reakcja emocjonalna ai kontrolującej park? Czy może to część planu który docelowo mial jej zapewnić uwolnienie się od swojego twórcy?

Zważywszy, że katastrofa nastąpiła w dokładnie tym samym momencie, gdy zginął chłopak - to musiała być reakcja A.L.I.C.E. Nikt inny nie mógłby tego zaplanować, by zbiegło się w tym samym czasie i nie miałby motywacji. Dlaczego A.L.I.C.E. tak wybuchowo zareagowała? O tym niżej. Swoją drogą A.L.I.C.E. ostatecznie nigdy do końca nie uwolniła się od swojego twórcy, mimo że działała razem z biologiczną matką chłopca przeciwko niemu. Wciąż miała wpisane dyrektywy, by go chronić, co ewidentnie pokazuje strona 41 tomu 5 podczas zamachu. Dlatego właśnie musiała współpracować z Merenią Colton celem wyeliminowania Springy'ego, gdyż sama nie mogła tego zrobić, nie pozwalało jej na to oprogramowanie.

Druga kwestia, kto podjął decyzje aby nakazać robotom dokonać zabójstw na farmie? Czy to również było częścią planu ai? Moja interpretacja jest taka że miało to na celu zainfekowanie siostry bohatera nanobotami i przejęcie nad nią kontroli, nie jestem tylko pewien jaki był tego cel. Chodziło o dodatkowe narzędzie nacisku na bohatera żeby ostatecznie zabił twórcę parku? Czy może celem było bycie blisko nowego dziecka które pomogła stworzyć?

Uważam, że to była wspólna decyzja A.L.I.C.E. i Colton. Colton nie potrafiłaby tego zrobić sama, ale ostatecznie obie "funkcjonowały" w roli przejętej siostry bohatera (strona 20 tom 5). Ich celem było dokładnie to, co podejrzewałeś - by za jej pośrednictwem wpływać na decyzje Buzza popychając go w ten sposób do wyeliminowania Springy'ego - tylko on był na tyle blisko, by to zrobić. Widać to też w komentarzu Springy'iego strona 28 tom 5, że przecież wiadomo było, że Buzz jest nieprzewidywalny i nie rozumie czemu A.L.I.C.E. go wybrała, a to, że Buzz się zgodził było także wynikową namowy jego "siostry". Myślę także, że drugorzędnym celem było ostatecznie zapewnienie ochrony nowemu dziecku, ale to już tylko ukryty cel A.L.I.C.E., o którym Colton nie miała pojęcia.

Cały wątek motywacji ai jest dla mnie generalnie niejasny i zakończenie zdaje się sugerować że odgrywa ona kluczową rolę w całej fabule. Może taki był zamysł, żeby czytelnik sam musiał poskładać puzzle i znaleźć własne wyjaśnienia.

Motywacja IA jest akurat transparentna. "Wskrzeszając" Colton po poderżnięciu gardła - połączyła się z nią, przekazała "część swojego wyposażenia", zatem dziecko, które zginęło, było także jej dzieckiem i tak je traktowała (mimo, że na stronie 57 tomu 4 twierdzi, że chroni je tylko, gdyż jest potomkiem Springy'ego). Dowodzi tego rozmowa Colton z A.L.I.C.E. strona 71 tomu 5, gdzie mówi, że wyizolowała materiał genetyczny NASZEGO syna, by na jego bazie stworzyć nowe dziecko. AI wtedy mówi o tęsknocie za Nielsem i bólu, który czuje w związku z jego śmiercią. Zatem motywacją A.L.I.C.E. od początku była ochrona swojego potomstwa, a gdy dziecko zginęło - wspólna zemsta z biologiczną matką (wykorzystując Buzza) - jako że sama nie mogła tego zrobić (dyrektywy), i odtworzenie potomka / zapewnienie mu bezpieczeństwa na przyszłość. Buzz był jedynie narzędziem, by zagwarantować i jedno i drugie. Podobnie Colton, która gdy przestała być potrzebna - została usunięta.

Odnośnie zakończenia - też ma sens. A.L.I.C.E. wspomina, że odbuduje wszystko co zostało zniszczone. Zaczęła od przywrócenia swojego dziecka, gdy już to się udało zrobić i zagwarantowała mu bezpieczeństwo - wraca do poprzedniego celu, czyli zarządzania Monplaisir, swojego celu podstawowego. "I zacznijmy na nowo przyjmować naszych drogich wczasowiczów jakby nic się nie stało".

IMO Urban bije na głowę większość tytułów, które wychodzą obecnie pod szyldem sci-fi. Historia jest niezwykle zręcznie skonstruowana, trzyma w napięciu, daje ogromną satysfakcję z czytania i odkrywania kolejnych puzzli, które ostatecznie łączą się w dopracowaną całość. Jak dla mnie jedno z większych zaskoczeń ostatnich miesięcy, jako że sięgnąłem po tytuł dopiero gdy ukazał się ostatni tom : )

Offline sad_drone

« Odpowiedź #1442 dnia: Cz, 03 Sierpień 2023, 21:22:17 »
Dzięki za szczegółową odpowiedź warpath, bardzo klarownie to wszystko rozpisałeś, mega merytoryczny post. dalej spoilery :

Głowny element układanki który przeoczyłem to fakt że Colton została połączona z A.L.I.C.E przed poczęciem dziecka Springy'ego, myślałem że jej więź była spowodowana wyłącznie faktem że dziecko jest potomkiem jej twórcy, a nie też jej samej (ten fragment o naszym synu jest kluczowy). Ta jedna informacja sprawia że cała układanka się zamyka.

Jedyne czego jeszcze do końca nie łapie to scena w której a.l.i.c.e zamiast usunąc narządy rodne dokonuje zapłodnienia, w kontekście wcześniejszej sceny w której mówi że może działać wbrew twórcy tylko wtedy gdy jest nieprzytomny. Czy tutaj bezpośrednio nie zignorowała jego dyrektyw ? Czy chodzi o loophole że sama oferuje dokonanie operacji nie mówiąc co konkretnie będzie robić, albo fakt że otrzymała polecenia od ochroniarza springy'ego wobec których nie jest zobowiązana programowaniem ?
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline Warpath

« Odpowiedź #1443 dnia: Pt, 04 Sierpień 2023, 19:22:26 »
Skłaniam się ku Twojej interpretacji, że to zapewne kwestia tego kto wydawał polecenie ;) Możliwe, że przy drugim czytaniu da się coś dodatkowego wyłapać, ale na tą chwilę to jedyne co i mi przychodzi do głowy :)

Offline kenji

« Odpowiedź #1444 dnia: Nd, 06 Sierpień 2023, 11:27:31 »
Urban na 5 z plusem !!!

Świetna, ciekawa i bardzo dobrze narysowana seria. Ja czytałem od samego początku jak tomy wychodziły i wracałem do wcześniejszych jak wychodził tom kolejny. Tak wiec właśnie po raz kolejny przeczytałem całość i za każdym razem świetnie mi się czytało Urbana

Kupujcie / czytajcie Urbana !

Offline Eyeless

« Odpowiedź #1445 dnia: Pn, 07 Sierpień 2023, 08:50:35 »
Bardzo dobra seria, świetne podejście do próby pokazania potencjałów rozwoju kierunku AI. Do tego wątek kryminalny rozwijany przez retrospekcje i bardzo dobrze rozegrany koniec, który ładnie odwzorowuje bolączki współczesnego świata (nepotyzm, możliwość łamania prawa we imię przydatności dla systemu). Jeden z najlepszych SF . Wypada tylko podziękować kolegom z forum , którzy upewnili mnie w zaopatrzeniu się w ten tytuł.

Offline Koalar

« Odpowiedź #1446 dnia: So, 12 Sierpień 2023, 02:16:18 »
Również polecam serię Urban, bardzo dobra seria SF.
Podobały mi się rysunki, dynamiczne i z fajnymi kolorami. Świetnie przedstawiony świat z mnóstwem znajomych postaci w tle.
Scenariusz elegancki, choć parę elementów dla mnie naciąganych:
1. Film animowany dla dzieci "akceptowany" przez jakieś międzynarodowe gremium, z taką dozą przemocy.
2. Postać Springy'ego - no gość wydurnia się w jakimś morderczym reality show, zamiast korzystać z życia, jest jakiś zbyt popieprzony. Ale to nasz rodak, może przedawkował KomikSpeca.
3. To zabijanie na ekranie też dla mnie słabo wytłumaczone. No jak to, zabójca na zlecenie łazi sobie po parku rozrywki i zabija, kogo mu się podoba? I to jest główna atrakcja tego parku nadawana na wszystkie światy? Chociaż park ma narzędzia, żeby go szybko wytropić i zneutralizować? I międzynarodowym władzom to nie przeszkadza? Już za to show mogli usunąć Springy'ego i zainstalować swoich ludzi.
4. Nie skumałem, czemu Springy tak bardzo nie chciał mieć dzieci. Co mu to niby przeszkadza, że po jego śmierci przejmą wszystko, skoro nie będzie żył? No chyba że miałby się obawiać tego, że jego dziecko chciałoby go zabić, żeby to wszystko szybciej zdobyć? Gość był pieprznięty, więc mógł sobie coś takiego wkręcić, no ale dla mnie to nie zostało wytłumaczone. Czy może dzieci po urodzeniu przejmują majątek rodziców?
5. Wolałbym, aby dokładniej zostało pokazane, co się konkretnie stało siostrze Buzza.

Tak czy siak historia i sposób jej prowadzenia bardzo mi się podobały.

Jednak to jest ciekawe, że były problemy, żeby taka dobra historia powstała. Że za pierwszym razem coś nie pykło i scenariusz trafił do szuflady. Ale może to wyszło komiksowi na dobre. Ile jednak jeszcze takich dobrych historii czeka albo przepada na zawsze?

Kurcze, ale to jest niestety problem z takimi komiksami. Taki Urban powstaje przez 10 lat. A przecież ten komiks trzeba przeczytać bez większych przerw, żeby wszystko załapać i docenić. To mniej więcej tak, jakby co dwa lata wychodził jakiś godzinny odcinek serialu czy film. I ktoś by czekał 10 lat na zakończenie historii. I nawet rysownik napisał, że był moment, że mógł to rzucić w diabły. I niestety wydawanie komiksu może zostać przerwane z różnych przyczyn.

Dobrze, że Taurus dokończył tą serię.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline tomsawyer

• Polubień: 414
  • Żywych zwołuję, zmarłych opłakuję, gromy kruszę.
    • Rush Hemispheres
« Odpowiedź #1447 dnia: Pn, 14 Sierpień 2023, 21:35:54 »
Fajnie, że Taurus dokończył tą serię. Po zachwytach na forum, dawno temu, kupiłem i ja. Sprzedałem, Urban nie trafiło do mnie, głównie jeśli idzie o warstwę graficzną.
Za to z żalem rozstałem się z Orłami Rzymu. Nie liczę, podobnie jak w przypadku Skorpiona, że Taurus to dokończy. Podobno Marini już w rękach Egmontu.
"Nie od razu Rzym zbudowano, oczywiście, z tamtą robotą nie miałem nic wspólnego."

Offline Klint

« Odpowiedź #1448 dnia: Śr, 30 Sierpień 2023, 12:07:41 »
Na stronie MFGiK oficjalnie zapowiedziano Robina Rechta
https://komiksfestiwal.com/guest/robin-recht/?fbclid=IwAR2apq8xkfWlXqHAO_7M1y67oTjaycZgdZvhDROZlqU46P2Gsik_1UXDAYs

Jeżeli teraz Taurus nie wyda 4 Elryka to chyba już nigdy.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #1449 dnia: Śr, 30 Sierpień 2023, 15:52:32 »
Prędzej Losty zrobią zbiorcze wydanie niż Taurus dokończy serię.

Offline Death

« Odpowiedź #1450 dnia: Śr, 30 Sierpień 2023, 16:41:08 »
Ja myślę, że wyjdzie jeszcze w tym roku. Oby na MFK. :)

Offline Klint

« Odpowiedź #1451 dnia: Śr, 30 Sierpień 2023, 20:40:51 »
Ja myślę, że wyjdzie jeszcze w tym roku. Oby na MFK. :)

Obawiam się że nie podzielam twojego optymizmu. Obstawiałbym, że już nic w tym roku nie wydadzą.

Offline Midar

« Odpowiedź #1452 dnia: Śr, 30 Sierpień 2023, 20:47:24 »
Obawiam się że nie podzielam twojego optymizmu. Obstawiałbym, że już nic w tym roku nie wydadzą.
Chyba, że oświadczenie o upadłości.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1453 dnia: Cz, 31 Sierpień 2023, 10:21:32 »
Jak zapewne zauważyliście w ostatnim czasie nie zapowiadaliśmy nowych tytułów, a to dlatego że całą energię włożyliśmy w przygotowanie od dawna wyczekiwanego zakończenia serii "Luc Orient". Jakiś czas temu zapowiadaliśmy, że zamykające ją tomy 4 i 5 zostaną w polskiej edycji połączone, jednak zrezygnowaliśmy z tego pomysłu i pod koniec września ukażą się dwa osobne tomy, tak jak w wersji oryginalnej.

Offline Dalthon

« Odpowiedź #1454 dnia: Cz, 31 Sierpień 2023, 10:53:50 »
Jak zapewne zauważyliście w ostatnim czasie nie zapowiadaliśmy nowych tytułów, a to dlatego że całą energię włożyliśmy w przygotowanie od dawna wyczekiwanego zakończenia serii "Luc Orient". Jakiś czas temu zapowiadaliśmy, że zamykające ją tomy 4 i 5 zostaną w polskiej edycji połączone, jednak zrezygnowaliśmy z tego pomysłu i pod koniec września ukażą się dwa osobne tomy, tak jak w wersji oryginalnej.

Piekło zamarzło! Nieważne że drożej - ważne że w końcu wyjdzie!