Autor Wątek: Taurus Media  (Przeczytany 504983 razy)

Offline Nowicjusz

Odp: Taurus Media
« Odpowiedź #1335 dnia: Śr, 05 Kwiecień 2023, 13:53:50 »

Fajnie że zamykają ta serię, i fajnie że nowy cykl wydadzą
Ale pewnie znowu w pojedynczych,  więc cenowo dużo wyjdzie i te okładki twarde tak jak lubię,  to w tych pojedynczych tomach wychodzi objętościowo tyle tego co komiksu w środku🤔

Offline misiokles

« Odpowiedź #1336 dnia: Śr, 05 Kwiecień 2023, 15:39:28 »
Na raczej w pojedynczych, skoro we Francji dopiero 2 zeszyty wyszły.

Offline badday

« Odpowiedź #1337 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 17:03:30 »
Z FB Taurusa:

"W maju planujemy wydać pierwszy tom serii "Wąż i Wócznia" (Le serpent et la Lance) Huba, autora znanego w Polsce z serii "Okko".
Jest to pierwszy tom z cyklu zaplanowanego na pięcioksiąg. Dotychczas we Francji ukazały się dwa tomy, z których każdy ma powyżej 100 stron (tom 1 ma 182 strony).
Fabuła rozgrywa się w imperium Azteków w okresie przed Konkwistą i jest bardzo wciągającym thrillerem politycznym.
Za polskie tłumaczenie odpowiada Jakub Syty."

Offline Dracos

« Odpowiedź #1338 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 17:28:46 »
Bardzo fajna zapowiedź pamiętam że nie tak dawno Konrad tutaj na forum podawał ten tytuł wśród tych który z miłą chęcią by zobaczył na naszym runku i proszę Taurus nam go sprezentuje :)

Offline Koalar

« Odpowiedź #1339 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 17:58:34 »
Taurus, który wciąż nie podomykał wielu serii, rozpoczyna nową serię, która nawet się nie skończyła w oryginale (1. tom w 2019, 2. tom w 2021; to piąty kiedy, w 2027?). Nie rozumiem takiego podejścia.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline Konrad

« Odpowiedź #1340 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 19:48:42 »
Dla wszystkich, którzy czekają na Orły Rzymu (nad 6 tomem trwają intensywne prace Mariniego, bo premiera we Francji już w październiku) to tak jak można było się spodziewać serię przejął Egmont. Info od Karol Janson z Planety Komiksów, który współpracuje też z Taurusem. Obstawiam, że zostanie wydana w 2024/2025 w 2 zbiorczych tomach (po 3 albumy w każdym).

Bardzo fajna zapowiedź pamiętam że nie tak dawno Konrad tutaj na forum podawał ten tytuł wśród tych który z miłą chęcią by zobaczył na naszym runku i proszę Taurus nam go sprezentuje :)
Trochę liczyłem, że może LIT przejmie tą serię Huba, ale i na Taurusa nie będę narzekał. W dodatku tutaj jak już było wspomniane będą trochę grubsze tomy (1 - 184, 2 - 112), więc nie będę musiał narzekać na ich ceny 65zł przy około 60 stronach jak w On mars czy Ter.
Przy okazji tutaj można sobie zerknąć na kilkanaście stron z pierwszego tomu:
https://www.bdgest.com/preview-2845-BD-serpent-et-la-lance-le-ombre-montagne.html

Taurus, który wciąż nie podomykał wielu serii, rozpoczyna nową serię, która nawet się nie skończyła w oryginale (1. tom w 2019, 2. tom w 2021; to piąty kiedy, w 2027?). Nie rozumiem takiego podejścia.
Ostatnio próbują się trochę ogarnąć. W ciągu następnych trzech miesięcy mają zakończyć 5 serii (Ter, On Mars, Urban i prawdopodobnie 2 z tych 3: Elryk, Pożoga lub Rycerze Heliopolis), więc nie będę narzekał, że zapowiadają jedną nową (bardzo dobrą) serię. Będziemy ich rozliczać na początku lipca czy uda im się z tego wywiązać.
O kolejne tomy Zamku Zwierzęcego, Shi czy Ekho jestem spokojny, bo te serie im się bardzo dobrze sprzedają. Prędzej czy później puszczą też pewnie po dwa ostatnie tomy Ira dei i Aristophani.
Luc Orient cały czas w tłumaczeniu (pozdrowienia dla pana Birka) i tak jak wierzyłem, że dostaniemy kiedyś zakończenie Wielkiego Martwego tak też i tutaj wierzę.
Największe problemy są z: XIII, XIII Mystery, Mureną i Orbitalem. Przy nich moim zdaniem można stawiać znaki zapytania.
« Ostatnia zmiana: So, 15 Kwiecień 2023, 19:53:31 wysłana przez Konrad »

Offline starcek

« Odpowiedź #1341 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 19:49:57 »
Już sobie pomyślałem, że będzie to idealnie na półeczce obok Alvar Mayora, ale skoro to Taurus i seria wciąż tworzona, to podziękuję. Wrzucę do zakupów za 5 lat.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1342 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 19:53:11 »
Największe problemy są z: XIII, XIII Mystery, Mureną i Orbitalem. Przy nich moim zdaniem można stawiać znaki zapytania.

Akurat XIII i Murenę to już teraz bym spisał na straty i subiektywnie najchętniej bym zobaczył od nowa w integralach (choć niedokończonych pojedynczych tomów nadal szkoda). Tylko też nie wiem u kogo bym to najchętniej widział. LiT i Scream niepotrzebnie wrzuciliby to w powiększony format, Kurc i Ongrys też się raczej niespecjalnie spieszą. Chyba Egmont mimo wszystko byłby najlepszy.

sum41

• Gość
« Odpowiedź #1343 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 20:05:26 »
To kupie bo rysunki architektury o wiele lepsze niz w komiksie LiT.

Offline Motyl

« Odpowiedź #1344 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 20:40:15 »
Akurat XIII i Murenę to już teraz bym spisał na straty i subiektywnie najchętniej bym zobaczył od nowa w integralach (choć niedokończonych pojedynczych tomów nadal szkoda). Tylko też nie wiem u kogo bym to najchętniej widział. LiT i Scream niepotrzebnie wrzuciliby to w powiększony format, Kurc i Ongrys też się raczej niespecjalnie spieszą. Chyba Egmont mimo wszystko byłby najlepszy.

Tu akurat pretensje powinieneś mieć nie do Taurusa, a Siedmiorogu, który przestrzelił nakłady, że później na taniej książce albumy chodziły po 3-5 zł. Nie wiem, czy jakiś wydawca zaryzykuje i wyda XIII od nowa, bo raz, że cena integrali byłaby znaczna, dwa, nadal możesz w sieci kupić niektóre tomy dość tanio (10 zł). Tomy, które wydał później Egmont też nie cieszyły się przesadną popularnością. Może kiedyś Taurus dokończy serię, jak warunki będą ku temu lepsze.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1345 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 20:43:48 »
Tu akurat pretensje powinieneś mieć nie do Taurusa, a Siedmiorogu, który przestrzelił nakłady, że później na taniej książce albumy chodziły po 3-5 zł. Nie wiem, czy jakiś wydawca zaryzykuje i wyda XIII od nowa, bo raz, że cena integrali byłaby znaczna, dwa, nadal możesz w sieci kupić niektóre tomy dość tanio (10 zł). Tomy, które wydał później Egmont też nie cieszyły się przesadną popularnością. Może kiedyś Taurus dokończy serię, jak warunki będą ku temu lepsze.

Nigdzie nie wynikało z mojej wypowiedzi, że mam pretensje do Taurusa. Ale dzisiaj jest zupełnie, diametralnie inny rynek niż nawet kilka lat temu, a co dopiero wtedy kiedy to wydawał Siedmioróg, Egmont, albo zaczynał Taurus. Swamp Thing kiedyś się nie sprzedawał, potem się sprzedawał, Toppi kiedyś się nie sprzedawał teraz się sprzedaje i takich przykładów jest dużo więcej. Jestem przekonany (i, oczywiście, to tylko moje przeczucie, nic więcej, w związku z tym nikogo bym nie namawiał do niczego na podstawie mojego przeczucia), że teraz integrale szczególnie XIII sprzedawałyby się bardzo dobrze.

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #1346 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 20:47:09 »
Okko to kapitalna seria. Chyba czas ją sobie odświeżyć. To w ogóle cud, że Taurus ją skończył. Zrobili to chyba tylko przez niedopatrzenie.

Offline srogin

« Odpowiedź #1347 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 20:53:36 »
Z tego co pamiętam Leszek z Ongrysa kiedyś sugerował, że chciałby ruszyć z integralami XIII, tylko prawa są zajęte.

Offline Motyl

« Odpowiedź #1348 dnia: So, 15 Kwiecień 2023, 21:22:51 »
Z tego co pamiętam Leszek z Ongrysa kiedyś sugerował, że chciałby ruszyć z integralami XIII, tylko prawa są zajęte.

Nikt nie broni mu wydawać integrali, zwłaszcza tych pierwszych tomów. Z tego co wiem, to Taurus chce dokończyć Mystery i wydać dalsze tomy serii. Nie bije się o prawa do XIII tomów 1-19. A patrząc na to, jak wydany został w Polsce Bouncer, widać, że wydawcy mogą dzielić się jedną serię.

Offline tuco

« Odpowiedź #1349 dnia: Nd, 16 Kwiecień 2023, 08:17:28 »
A patrząc na to, jak wydany został w Polsce Bouncer, widać, że wydawcy mogą dzielić się jedną serię.
dobry przykład! heheh

Bouncer:
Tomy 1-7 Humano, u nas Scream,
tomy 8-11 Glenat, u nas Taurus.