Dla wszystkich, którzy czekają na Orły Rzymu (nad 6 tomem trwają intensywne prace Mariniego, bo premiera we Francji już w październiku) to tak jak można było się spodziewać serię przejął Egmont. Info od Karol Janson z Planety Komiksów, który współpracuje też z Taurusem. Obstawiam, że zostanie wydana w 2024/2025 w 2 zbiorczych tomach (po 3 albumy w każdym).
Bardzo fajna zapowiedź pamiętam że nie tak dawno Konrad tutaj na forum podawał ten tytuł wśród tych który z miłą chęcią by zobaczył na naszym runku i proszę Taurus nam go sprezentuje 
Trochę liczyłem, że może LIT przejmie tą serię Huba, ale i na Taurusa nie będę narzekał. W dodatku tutaj jak już było wspomniane będą trochę grubsze tomy (1 - 184, 2 - 112), więc nie będę musiał narzekać na ich ceny 65zł przy około 60 stronach jak w On mars czy Ter.
Przy okazji tutaj można sobie zerknąć na kilkanaście stron z pierwszego tomu:
https://www.bdgest.com/preview-2845-BD-serpent-et-la-lance-le-ombre-montagne.htmlTaurus, który wciąż nie podomykał wielu serii, rozpoczyna nową serię, która nawet się nie skończyła w oryginale (1. tom w 2019, 2. tom w 2021; to piąty kiedy, w 2027?). Nie rozumiem takiego podejścia.
Ostatnio próbują się trochę ogarnąć. W ciągu następnych trzech miesięcy mają zakończyć 5 serii (Ter, On Mars, Urban i prawdopodobnie 2 z tych 3: Elryk, Pożoga lub Rycerze Heliopolis), więc nie będę narzekał, że zapowiadają jedną nową (bardzo dobrą) serię. Będziemy ich rozliczać na początku lipca czy uda im się z tego wywiązać.
O kolejne tomy Zamku Zwierzęcego, Shi czy Ekho jestem spokojny, bo te serie im się bardzo dobrze sprzedają. Prędzej czy później puszczą też pewnie po dwa ostatnie tomy Ira dei i Aristophani.
Luc Orient cały czas w tłumaczeniu (pozdrowienia dla pana Birka) i tak jak wierzyłem, że dostaniemy kiedyś zakończenie Wielkiego Martwego tak też i tutaj wierzę.
Największe problemy są z: XIII, XIII Mystery, Mureną i Orbitalem. Przy nich moim zdaniem można stawiać znaki zapytania.