Autor Wątek: Taurus Media  (Przeczytany 505540 razy)

Offline starcek

Odp: Taurus Media
« Odpowiedź #1320 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 10:10:03 »
Ongrys teraz powinien zrobic fiku-miku i wydać Long John Silver w integralu, bo po tylu latach to licencja już na pewno wygasła.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Sędzia

« Odpowiedź #1321 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 10:38:33 »
Sukcesem Taurusa jest to, że kończą coś co powinni wydać w jednym tomie. xd

Tylko pytanie, czy Taurusowi nie opłaca się finansowo właśnie to co zrobił. Wydaje w cieniutkich tomach po okładkowej 65 zł, czyli za integral (który miałby 192 strony) musieliby krzyknąć okładkowo 195 złotych, gdyby sprzedaż miała być taka sama. Pytanie ile osób by weszło w taki integral, a ile weszło w poszczególne tomy. Plus mrożą mniej kasy i mogą się wycofać, jeśli nikt nie będzie kupował.

Offline Arne

« Odpowiedź #1322 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 11:09:38 »
Integral może bym kupił w jakieś chwili słabości, trzy tomowa serie odpuściłem już przy pierwszym tomie i raczej nie będę nadrabiał. Zbyt wiele na półce porozpoczynanych serii, a miejsca na półkach zbyt mało, aby się pakować bez namysłu w nowe serie, tym bardziej, że komiksy coraz droższe, a pieniędzy jakby mniej coraz...

Offline michał81

« Odpowiedź #1323 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 11:13:47 »
Hahahaha, no w sumie tak. :D
Tym bardziej, że taki istnieje i wystarczyło po niego sięgnąć.
https://m.bedetheque.com/BD-Ter-INT-L-integrale-436974.html
To samo powiedziałem Kubie z Taurusa w zeszłym roku na KW. I usłyszałem odpowiedź, że kiedy kupowali licencje tego zbiorczego tomu jeszcze nie było.

Teraz sam zdecyduj, czy kłamał czy nie.

Offline Klint

« Odpowiedź #1324 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 16:41:25 »
Pierwszy kwartał praktycznie minął a Taurus zapowiada komiksy na kwiecień.
Szkoda tylko, że uparcie pomija te serie , na które czeka większość czytelników.
Jeszcze to tłumaczenie się że czekają na tłumacza (nomen omen) bo to zapewne jeden tłumacz w kraju.
Ech niech zakończą Elryka i Murenę i żegnamy się bez żalu - z mojej strony 🙂.

Offline Konrad

« Odpowiedź #1325 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 20:31:59 »
Odnośnie dokańczania serii Taurus napisał: "w naszym przypadku nie ma celowego przerywania serii i te które możemy kontynuujemy. W kwietniu domkniemy trzy, w maju czwartą a w czerwcu piątą. Szczegóły wkrótce."

Czyli w kwietniu finałowe tomy On mars, Ter i wspominanego już Urbana.
A te 2 pozostałe na maj i czerwiec to prawdopodobnie jakaś z tych 3 serii: Rycerze Heliopolis, Elryk albo Pożoga, bo tylko te serie mają do wydania finałowe tomy (jeszcze Luc Orient, ale pisali dzisiaj, że wciąż ponaglają tłumacza).

Offline Death

« Odpowiedź #1326 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 20:33:16 »
Jeśli faktycznie tak będzie, to ich notowania u czytelników mocno wzrosną.

Offline vision2001

« Odpowiedź #1327 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 20:51:49 »
Jeśli faktycznie tak będzie, to ich notowania u czytelników mocno wzrosną.
Uwielbiam te poparte niczym odpowiedzi za ogol.

Offline JanJ

« Odpowiedź #1328 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 20:52:07 »
Odnośnie dokańczania serii Taurus napisał: "w naszym przypadku nie ma celowego przerywania serii i te które możemy kontynuujemy. W kwietniu domkniemy trzy, w maju czwartą a w czerwcu piątą. Szczegóły wkrótce."

Czyli w kwietniu finałowe tomy On mars, Ter i wspominanego już Urbana.
A te 2 pozostałe na maj i czerwiec to prawdopodobnie jakaś z tych 3 serii: Rycerze Heliopolis, Elryk albo Pożoga, bo tylko te serie mają do wydania finałowe tomy (jeszcze Luc Orient, ale pisali dzisiaj, że wciąż ponaglają tłumacza).

lub Zamek zwierzęcy.

Niestety, moim zdaniem wydanie tych kilku komiksów nic nie zmieni. No, chyba żeby nagle kilkukrotnie zwiększyli tempo wydawnicze, bo to się wszystko tak ślimaczy... Mieli Mariniego, XIII, Żywe trupy, Valeriana - to były konie pociągowe. A teraz? Jakieś pomniejsze serie wydawane w tempie żółwia?
« Ostatnia zmiana: Śr, 29 Marzec 2023, 20:59:40 wysłana przez JanJ »

Offline Szekak

« Odpowiedź #1329 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 21:08:09 »
Taurus przerywa serie niecelowo, czyli przypadkowo, jak rozumiem.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline Konrad

« Odpowiedź #1330 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 21:11:15 »
lub Zamek zwierzęcy.
Przecież 3 tom Zamku zwierzęcego nie jest finałowy, będzie jeszcze 4 tom. Podobnie np. Shi gdzie do wydania jest np. 5 tom, ale będzie jeszcze 6, więc te tomy to nie byłoby domknięcie serii jak to pisał Taurus

Offline sad_drone

« Odpowiedź #1331 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 21:34:28 »
@Konrad Orbitalowi chyba tez już tylko jeden tom został, chociaż przy "zapowiedziach" kontynuacji w zeszłym roku nawet o nim nie wspominali.
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.

Offline Konrad

« Odpowiedź #1332 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 22:09:46 »
@sad_drone
Tak, został jeden tom do wydania, ale z tego co się orientuję nie jest on jeszcze finałem, więc trudno mówić tutaj o domknięciu. Jak też zauważyłeś nie wspominali o nim w tych ich pamiętnych zapowiedziach z początku 2022 roku https://www.facebook.com/TaurusMediaPolska/posts/pfbid0x1X3dZSPBaBCooJSJFmGxRx6RL78EbTkb4vFjNvYu2Tb9uT7etMVVcRTqUxpzcz5l
Dodatkowo we Francji wyszedł ostatnio też 1 tom spin-offu pod tytułem Outlaws
https://www.bedetheque.com/serie-80015-BD-Outlaws.html
I Taurusowi chyba łatwiej wydać Pożogę albo Rycerzy Heliopolis, bo wszystkie poprzednie tomy są dostępne, albo Elryka, któremu wyprzedał się tylko 1 tom (a przebąkiwali też coś o ewentualnym dodruku) niż Orbital, gdzie brakuje pierwszych 4 i raczej nowe osoby nie wejdą w serię.

_______

A jak już w temacie Taurusa jesteśmy to coś mi się przypomniało.
Studio Lain wydaje teraz Zaklinaczy Opali z rysunkami Gruna.
Z tego powodu ktoś zapytał ich na FB czy będą też wydawać jego nadchodzący komiks Space Relic Hunters ze scenariuszem Sylvaina Runberga od wydawnictwa Daniel Maghen éditions i odpowiedź która padła brzmiała: "My nie, ale ktoś wyda".
I tutaj teraz moje przypuszczenie jest takie, że może Taurus to wyda. Są to ci sami autorzy, którzy stworzyli wydawaną przez nich właśnie serię On Mars z tego samego wydawnictwa Daniel Maghen éditions.
Nie jest to potwierdzone info, ale nawet jeśli nie Taurus, to ktoś ma wydać.
Tytuł ma wyjść we Francji pod koniec sierpnia. Będzie one-shotem na około 100 stron komiksu + 20 dodatków.

Kilka plansz:

Więcej można znaleźć na FB autora:
https://www.facebook.com/grundessinateurbd

Offline Sędzia

« Odpowiedź #1333 dnia: Śr, 29 Marzec 2023, 22:47:49 »
Przecież 3 tom Zamku zwierzęcego nie jest finałowy, będzie jeszcze 4 tom. Podobnie np. Shi gdzie do wydania jest np. 5 tom, ale będzie jeszcze 6, więc te tomy to nie byłoby domknięcie serii jak to pisał Taurus

Czytałem Shi i to miało być zakończone 4 tomem. Tom 5 to drugi cykl ( https://www.amazon.com/SHI-5-Black-Friday-Zidrou/dp/2505089396 ), więc Taurus mógłby w ogóle tego nie wydawać. Ale pewnie wyda, bo im się to nieźle sprzedało, wyprzedane są dwa pierwsze tomy.

@sad_drone
Tak, został jeden tom do wydania, ale z tego co się orientuję nie jest on jeszcze finałem, więc trudno mówić tutaj o domknięciu.

Orbital jest wydany jako seria dyptyków, tom 7 i 8 tworzą zamkniętą całość. Nie wiem czy będzie 9 tom, ale to nie ma znaczenia, Taurus mógłby wydać tom 8 i zakończyć wydawanie serii.

Offline Midar

« Odpowiedź #1334 dnia: Śr, 05 Kwiecień 2023, 13:19:33 »
Tak prezentuje się polska wersja okładki trzeciego tomu "Ter", zatytułowanego "Oszust". Zamyka on tę trylogię, ale na jesieni rozpoczniemy nową serię, zatytułowaną "Terra", która jest jej kontynuacją.
Premiera "Ter #3: Oszust" planowana jest na 25 kwietnia.