Autor Wątek: Taurus Media  (Przeczytany 504739 razy)

szulig, kosmoski, Popiel, Gogo14 i 11 Gości przegląda ten wątek.

Online Castiglione

Odp: Taurus Media
« Odpowiedź #2445 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 12:43:02 »
Zgadza się, ale jednocześnie komiks można na spokojnie kupić w Komiksiarni. Dlatego ja osobiście nie rozumiem płaczków.
Jeżeli zakładamy, że istnieje tylko tu i teraz (rozciągnięte na nie wiem, kilka miesięcy w obie strony) i patrzymy tylko na siebie, to wiadomo, że komiks się w większości gdzieś znajdzie (ewentualnie nie w tej wersji okładkowej, w której by się wolało, ale to już specyfika limitek), bo albo dopchamy się w przedsprzedaży albo wpadną jakieś zwroty na Gildię, itd.

Natomiast no ja wróciłem do komiksu na poważnie w 2019 roku i nadal uzupełniam sobie różne braki, które były wydawane wcześniej czy nawet w czasie, jak już się interesowałem tematem. Gdyby wtedy mi ktoś powiedział, że jakiś tytuł był rok-dwa lata wcześniej od SL, to raczej by mnie to nie urządzało. Więc uwagi do takiego modelu działania wydawnictwa są dla mnie w pełni zrozumiałe.

Gdyby nie ten nieidealny sposób sprzedaży, to byś mógł o wieeeelu tytułach pomarzyć na polskim rynku i byś się cieszył, że jest idealnie. <3
Nie, nie cieszyłbym się. Wyraźnie napisałem wcześniej, że traktuję sposób SL jako mniejsze zło i opcję na ukazanie się u nas tytułów, za które inni prawdopodobnie by się nie zabrali. Co nie sprawia z automatu, że taki sposób wydawania staje się nagle zajebisty i nie ma wad. No ale to byś musiał jeszcze poczytać rozmowę i się trochę zastanowić przed napisaniem posta ::)

A cała dyskusja zaczęła się od tego że prawilne T wbija szpile nieprawilemu SL ale cichaczem opycha po "antykwarycznych cenach"  towar SL nazywając to wolnym rynkiem.
No może obiektywnie patrząc widzi, że nie jest to idealna sytuacja dla nabywców, ale że jest jak jest, to i korzysta. To nie jest takie trudne do ogarnięcia.
« Ostatnia zmiana: Cz, 31 Lipiec 2025, 12:49:17 wysłana przez Castiglione »

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2446 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 14:56:20 »
Mnie najbardziej dziwi ze prawie kazdy wydawca mangowy ma jakieś linie wydawnicze gdzie zbiera preordery i potem drukuje w odpowiednim nakładzie i to od japończyków z którymi podobno tak trudno się negocjuje przez co Lain w ogóle odpuścił temat wydawania mang. A jakoś nie potrafią ogarnąć podobnego systemu z amerykanami i francuzami z którymi się łatwiej negocjuje. A może po prostu nie chcą bo nagle cud sprzedażowe by prysł i już nie sprzedawałoby się 800 egzemplarzy w jeden dzień?

odpowiedzia na twoje pytanie sa naklady mang :) a preordery ograniczone dotycza glownie wydan w twardej i dodrukow, waneko jeszcze robilo limit na ostatni tom Black Lagoon, bo seria im zdechla

ja nie wydaje mang nie z powodu negocjajcji licencyjnych, ale formy dystrybucji i nakladow
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Rodrigues

« Odpowiedź #2447 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 15:14:29 »
Ciekawe, po co robili dodruk (powyżej 900 pakietów) tego Black Lagoon w 2023.
Z jakiego komiksu jest ten kadr? Edycja 19 - START 06.12.2025 o godzinie 20:00

Offline studio_lain

« Odpowiedź #2448 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 15:16:58 »
nie pytaj mnie, ale chyba nie było szału skoro ostatni tom był tylko na zapisy nie?

« Ostatnia zmiana: Cz, 31 Lipiec 2025, 15:19:45 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline death_bird

« Odpowiedź #2449 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 15:33:32 »
Jeżeli zakładamy, że istnieje tylko tu i teraz (rozciągnięte na nie wiem, kilka miesięcy w obie strony) i patrzymy tylko na siebie, to wiadomo, że komiks się w większości gdzieś znajdzie (ewentualnie nie w tej wersji okładkowej, w której by się wolało, ale to już specyfika limitek), bo albo dopchamy się w przedsprzedaży albo wpadną jakieś zwroty na Gildię, itd.

Jeżeli patrzymy w ten sposób to jest jeszcze lepiej, bo wychodzi na to, że kilkuset z nas posiada na półce cechujące się wartością "ponad okładkową" białe kruki a takie rzeczy budują prestiż kolekcjonerski. 8)
"Właśnie załatwiliśmy Avengers i to bez kiwnięcia palcem".

Offline Alienus66

« Odpowiedź #2450 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 15:49:36 »
Aaa z tymi okładkami limitowanymi tera to każdy okładki limitowane by robił a za jakiś czas znowu to samo jak lost in time

Online Castiglione

« Odpowiedź #2451 dnia: Cz, 31 Lipiec 2025, 18:21:50 »
Jeżeli patrzymy w ten sposób to jest jeszcze lepiej, bo wychodzi na to, że kilkuset z nas posiada na półce cechujące się wartością "ponad okładkową" białe kruki a takie rzeczy budują prestiż kolekcjonerski. 8)
No trochę tak faktycznie jest.

Offline deFranco

« Odpowiedź #2452 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 21:21:59 »
We wrześniu będzie miał premierę 8 tom Undertakera. Kolejny dyptyk domknięty. Ciekawe czy Taurus zareaguje ?
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Offline Death

« Odpowiedź #2453 dnia: Cz, 07 Sierpień 2025, 23:22:26 »
Ja bym się nie obraził gdyby wydali od razu dyptyk w jednym tomie.

Offline Szekak

« Odpowiedź #2454 dnia: Pt, 08 Sierpień 2025, 18:01:45 »
Dostal juz ktoś trupy z dodruku? Będę wdzięczny za info jaki papier.
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline eyesore

« Odpowiedź #2455 dnia: Śr, 13 Sierpień 2025, 08:41:58 »
Dostal juz ktoś trupy z dodruku? Będę wdzięczny za info jaki papier.
Chyba taki sam jak w wcześniejszych wydaniach, nie jest to kreda ale coś podobnego, dość gruby, w każdym razie porządnie to wygląda.

Offline parsom

« Odpowiedź #2456 dnia: Śr, 13 Sierpień 2025, 09:14:29 »
To lepiej jakby randomowo wrzucali pozycje na sklep i będzie jak będzie?

Jak Ongrys np?

Lepiej

Offline Szekak

« Odpowiedź #2457 dnia: Śr, 13 Sierpień 2025, 09:16:59 »
Chyba taki sam jak w wcześniejszych wydaniach, nie jest to kreda ale coś podobnego, dość gruby, w każdym razie porządnie to wygląda.
Z tego co pamiętam to we wcześniejszym wydaniu była taka mocno święcąca, ewidentna kreda. Nie zweryfikuję, bo w chwili zwątpienia się pozbyłem. :D
Piękno jest w oczach patrzącego.

Online amsterdream

« Odpowiedź #2458 dnia: Śr, 13 Sierpień 2025, 09:38:59 »
Różne były. Ta seria nie miała przez cały czas takiego samego papieru.  Śliska kreda,  taka mocno matowa i coś pomiędzy. Nawet jeden tom (6) nie miał utwardzanej okładki tylko taką miękką.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline hansior

« Odpowiedź #2459 dnia: Śr, 13 Sierpień 2025, 16:09:59 »
Żywe trupy mają zakończenie czy seria się dalej ukazuje?