Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 441344 razy)

Offline stachel

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #240 dnia: Pt, 28 Luty 2020, 15:11:18 »
Średnia cena zapowiedzi na marzec od Egmontu z uwzględnieniem przeciętnego rabatu (30% - Gildia, Bonito, ...): 44.65 zł
Liczba pozycji poniżej 30 złotych: 10/25.

Nie przesadzajmy, że nowy czytelnik nie ma czego kupić w cenie zbliżonej do książki. Dla mnie większym problemem jest brak komików w bibliotekach (a przynajmniej nie było ich kilka lat temu, dzisiaj już nie zaglądam). Sam komiks jest medium dość niszowym i wydawnictwa wolą wydawać zbiorcze pozycje, bo tego oczekują czytelnicy, którzy zostawiają u nich spore kwoty. Dodatkowo Egmont ma cały czas tańsze pozycje dla dzieci, NSC też ma w ofercie sporo tańszych komiksów.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #241 dnia: Pt, 28 Luty 2020, 15:38:06 »
Zwróć uwagę, że Egmont chcąc wychować i zdobyć nowe pokolenie czytających komiksy, wydaje raczej serie, nie pojedyncze rzeczy: kiedyś Fantasy komiks, ten ostatni magazyn z Marvelem, który chyba już zdechł, nawet sprzedawane pojedyńczo albumy dla najmłodszych są seriami. Czy TK nie ma świadomości, że pojedyncze, zwarte albumy bardziej zwiążą klienta z segmentem? Może trzeba go tutaj oświecić.

Egmont chyba już położył lachę na milenielsach. Uznał, że to jest pokolenie stracone dla komiksu i od paru lat próbuje wychować nowe pokolenie najmłodszych czytelników. Tanie komiksy dla dzieci z konkursu im. Christy i z serii "Komiksy są super!" wyraźnie na to wskazują.

Średnia cena zapowiedzi na marzec od Egmontu z uwzględnieniem przeciętnego rabatu (30% - Gildia, Bonito, ...): 44.65 zł
Liczba pozycji poniżej 30 złotych: 10/25.

Kłamiesz. Mijasz się z prawdą. W ofercie marcowej Egmontu są tylko 2 komiksy poniżej 30 zł (Yakari i Armada), 1 za 35 zł (Myszart), 7 po 40 zł, 7  po 50-70 zł, 2 po 80-90 zł oraz 6 po 100 zł i więcej. Takie to są teraz proporcje, kolego szanowny, a o rabatach na Bonito to możesz sobie pogadać u cioci na imieninach, chyba że do każdego komiksu doliczysz koszt wysyłki, wtedy OK.
« Ostatnia zmiana: Pt, 28 Luty 2020, 15:42:49 wysłana przez Kapral »

Offline stachel

« Odpowiedź #242 dnia: Pt, 28 Luty 2020, 16:39:35 »
Kłamiesz. Mijasz się z prawdą. W ofercie marcowej Egmontu są tylko 2 komiksy poniżej 30 zł (Yakari i Armada), 1 za 35 zł (Myszart), 7 po 40 zł, 7  po 50-70 zł, 2 po 80-90 zł oraz 6 po 100 zł i więcej. Takie to są teraz proporcje, kolego szanowny, a o rabatach na Bonito to możesz sobie pogadać u cioci na imieninach, chyba że do każdego komiksu doliczysz koszt wysyłki, wtedy OK.

10 pozycji oczywiście po rabatach. Najtańsza wysyłka kosztuje 7-8 złotych, ale wiele księgarni ma punkty darmowego odbioru. Może nie ma ich tyle co Empików, ale w większych miastach coś się znajdzie. Dla posiadaczy Smarta zostaje też Allegro, ale wtedy rzeczywiście trzeba kupić dwie pozycje w jednym sklepie. Btw, jak robiłeś swoje wykresy to wziąłeś ceny z Empika na stronie, czy w salonie?

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #243 dnia: Pt, 28 Luty 2020, 16:47:01 »
Ze strony Empiku, więc i tak taniej niż w salonie.

Offline stachel

« Odpowiedź #244 dnia: Pt, 28 Luty 2020, 16:49:25 »
Ze strony Empiku, więc i tak taniej niż w salonie.
(...) o rabatach na Bonito w Empiku to możesz sobie pogadać u cioci na imieninach, chyba że do każdego komiksu doliczysz koszt wysyłki, wtedy OK.

Offline turucorp

« Odpowiedź #245 dnia: Pt, 28 Luty 2020, 16:54:09 »
Ale pitolicie, w ramach Niech żyje komiks i ilustracja, W7 po 10, antologia muzealna po 30, obok Celuloza praktycznie wszystko po 15, schodziło jak świeże buły i to nie wśród koneserów, tylko gro to byli przypadkowi ludzie.
Wystarczyłoby znaleźć metodę sprzedaży o zasięgu empiku, ale z pominięciem empiku i problem masowości rozwiązany.
Bajki @Kaprala o zbyt wysokim progu wejścia pomijam milczeniem równie wymownym jak jego pomijanie komiksów, które nie pasują mu do tezy :/
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #246 dnia: Pt, 28 Luty 2020, 16:57:41 »
Stachel, ale wiesz oczywiście, że moje uproszczenie z tabelki (czyli de facto lekkie obniżenie cen) przemawia na korzyść mojej tezy, a nie Twojej, prawda? Poza tym obniżałem równo i komiksom i książkom, a właśnie o porównanie tam chodziło.

Ale pitolicie, w ramach Niech żyje komiks i ilustracja, W7 po 10, antologia muzealna po 30, obok Celuloza praktycznie wszystko po 15, schodziło jak świeże buły i to nie wśród koneserów, tylko gro to byli przypadkowi ludzie.

Ha ha ha!!! To dopiero ogólnie dostępna oferta dla szerokiego odbiorcy. Weź już Turu, nie rozśmieszaj mnie :D Przypadkowi ludzie na "Niech żyje komiks i ilustracja". No boki zrywać! Jak na Misiu: "Przechodziliśmy. Z tragarzami" :)
« Ostatnia zmiana: Pt, 28 Luty 2020, 17:05:44 wysłana przez Kapral »

Offline radef

« Odpowiedź #247 dnia: Pt, 28 Luty 2020, 18:36:24 »
Przypadkowi ludzie na "Niech żyje komiks i ilustracja". No boki zrywać! Jak na Misiu: "Przechodziliśmy. Z tragarzami" :)
No, przypadkowi ludzie. To było wydarzenie organizowane w galerii handlowej, pomiędzy sklepami z ciuchami, butami itp.. Sam byłem zaskoczony, jak w weekend znajomi powiedzieli, że byli na tym przy okazji zakupów w centrum handlowym.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline turucorp

« Odpowiedź #248 dnia: Pt, 28 Luty 2020, 18:39:54 »
Ha ha ha!!! To dopiero ogólnie dostępna oferta dla szerokiego odbiorcy. Weź już Turu, nie rozśmieszaj mnie :D Przypadkowi ludzie na "Niech żyje komiks i ilustracja". No boki zrywać! Jak na Misiu: "Przechodziliśmy. Z tragarzami" :)
Poczytaj gdzie była ostatnia edycja, zanim się do końca pogrążysz :P
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline stachel

« Odpowiedź #249 dnia: Pt, 28 Luty 2020, 19:06:42 »
Stachel, ale wiesz oczywiście, że moje uproszczenie z tabelki (czyli de facto lekkie obniżenie cen) przemawia na korzyść mojej tezy, a nie Twojej, prawda? Poza tym obniżałem równo i komiksom i książkom, a właśnie o porównanie tam chodziło.

Ja obniżam to chcesz doliczać wysyłkę, jak sam obniżasz to na korzyść komiksów. Zastanów się jeszcze raz, co chciałeś napisać ;) Jak chcesz liczyć po cenach Empika w salonie bez płacenia za wysyłkę to zaraz się okaże, że i książek poniżej 30 złotych nie będzie tak dużo (a przynajmniej jeśli mówimy o bardziej znanych i lubianych autorach).

Kapral

• Gość
« Odpowiedź #250 dnia: Pt, 28 Luty 2020, 19:37:47 »
Poczytaj gdzie była ostatnia edycja, zanim się do końca pogrążysz :P

W jakimś centrum handlowym? GDAKi też sa w centrum handlowym, a przypadkowo nikt tam się nie pojawia :)

Jak chcesz liczyć po cenach Empika w salonie bez płacenia za wysyłkę to zaraz się okaże, że i książek poniżej 30 złotych nie będzie tak dużo (a przynajmniej jeśli mówimy o bardziej znanych i lubianych autorach).

Nie chce mi się, ale chyba specjalnie dla Ciebie, pieniaczu, zrobię drugą tabelkę. A Ty w tym czasie zaproponuj podział na bardziej i mniej znanych autorów książek, komiksów i albumów z malarstwem :D

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #251 dnia: Pt, 28 Luty 2020, 20:12:31 »
Kapralu, mało książek ma ceny okładkowe poniżej 30 zł. Mam pod ręką trzy pozycje, nawet niekoniecznie nowości - wszystkie w miękkich okładkach ze skrzydełkami. Ceny: Fletcher "Bez odkupienia", wyd. Papierowy Księżyc, 2017, stron 536 - 44,90 zł; Gnat " Braciszkowie Niebożątka", Wydawnictwo Dolnośląskie, 2019, stron 304 - 39,90 zł; Scalzi "Wojna starego człowieka", wyd. Akurat, 2016, stron 400 - 39,90 zł.

Offline Blind

« Odpowiedź #252 dnia: Pt, 28 Luty 2020, 21:14:59 »
Pozwolę sobie wejść w dyskusję z punktu widzenia czytelnika który od ok roku wszedł w świat komiksów. Z mojej perspektywy komiksy owszem są drogie, może nie jest to przedmiot gdzie cena całkowicie mnie odrzuca od kupna, ale zdecydowanie uważam że wiele serii powinno bym bez twardych okładek itp co by się równało z niższą ceną. Piszę tu zwłaszcza o Mucha Comics gdzie serio wiele ich serii kompletnie nie rozumiem czemu posiada twardą okładkę patrząc na ich grubość... Podnosi to niepotrzebnie cenę no i zniechęca do wejścia w mniej pewne serie dla samego sprawdzenia.

Wg mnie super sposób na stosunek jakość/cena znalazło NSC.

Piszę recenzje komiksów na INSTAGRAMIE

https://instagram.com/marcin.blind?igshid=NzZlODBkYWE4Ng==

Offline stachel

« Odpowiedź #253 dnia: Pt, 28 Luty 2020, 21:27:27 »
A Ty w tym czasie zaproponuj podział na bardziej i mniej znanych autorów książek, komiksów i albumów z malarstwem :D

Jak już umiesz posortować po cenie, to uda Ci się też po popularności :)

Nie chce mi się, ale chyba specjalnie dla Ciebie, pieniaczu, zrobię drugą tabelkę.

To jeszcze od razu popraw resztę błędów, które popełniłeś przy tworzeniu tego wykresu. Zaproponuję też od razu drugi: ceny top 100 według popularności. Wtedy może się dowiemy czego oczekuje rynek i czy teza, że komiksy po 30 złotych miałby szansę się sprzedawać lepiej.

Offline sad_drone

« Odpowiedź #254 dnia: Pt, 28 Luty 2020, 21:38:52 »
Też sądzę że tezy kaprala o tym że komiksy są za drogie z perspektywy niedzielnych odbiorców mają sens. 4 dychy za sc marvela od egmontu to nie jest cena którą zapłaci nastolatek w empiku zajarany avengersami, tym bardziej że przeczyta taki komiks w pół godziny. Jasne że można kupić taniej, ale większośc ludzi nie zdaje sobie sprawy że standardem jest -30% w dyskontach (w tym też czytelnicy komiksowi, znam co najmniej jednego hobbyste co kupował komiksy głównie w empiku). Ceny w okolicach 100zł za grubsze wydania to w ogóle kosmos dla kogoś niewkręconego w hobby, ludzie pukają się w głowę jak im opowiadam ile kosztują komiksy które kupuje.

To że ksiązki również kosztują w okolicach 40zł to moim zdaniem żaden argument, raz że książka starcza na dłużej, a dwa że czytelnictwo w polsce generalnie umiera więc może tu występować równie dobrze ten sam mechanizm za wysokiej bariery wejścia.

Żeby była jasność, nie mówię że komiksy są za drogie patrząc na realia rynkowe czy to co oferują w zamian, ale w tym momencie to jest raczej nisza dla hobbysty niż rozrywka dla każdego.

@turocorp Okej, komiksy undergroundowe schodziły jak świeże buły na festiwalu, ale to dalej jest tylko festiwal o małym zasięgu i nie jest powiedziane że po kupieniu sobie takiej ciekawostki ktoś wejdzie w komiksy na poważnie, szczególnie jak zobaczy ile kosztuje mainstream.
If I Had More Time, I Would Have Written a Shorter Letter.