Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 447761 razy)

Offline perek82

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #2430 dnia: So, 04 Marzec 2023, 14:10:49 »
Takie tematy jak dochody ludności (w tym średnie wynagrodzenie, minimalne, transfery socjalne itp.) są brane pod uwagę w podejmowaniu decyzji biznesowych w wielu branżach. Zresztą brane są też inne rzeczy, które są dostępne i które (nawet teoretycznie) mogą mieć wpływ na popyt na dany produkt czy usługę - typu demografia, badania opinii, itd.
Być może 500+ miało widoczny wpływ na wielkość sprzedaży (była zbieżność czasowa, wzrost w segmencie dziecięcym, pewnie mają szczegółowe dane w tym zakresie i być może jakieś badania sami robią)?

Ucieszył mnie dzisiejszy odcinek. Zresztą, Pan Tomasz umie bardzo ciekawie opowiadać o komiksach i okołokomiksowych tematach. Nawet, jak mnie temat mniej interesuje, to zawsze lubię posłuchać.
Departament prawdy (5) ***
Świat mitów: Apollo **
Święta Barbora ***
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****

Offline komiks

« Odpowiedź #2431 dnia: So, 04 Marzec 2023, 14:34:50 »
W każdym razie dobrze, że największy wydawca się odniósł, pomimo że w jego interesie leży przedstawianie cen w pozytywnym świetle, to poruszył też mniej wygodne aspekty i całkiem wyważoną opinię wyraził (moglibyśmy się od E uczyć, bo mimo że część z tych rzeczy na forum padła, to jak widać na poprzednich stronach - w tonie niekoniecznie zachęcającym do dyskusji).
Ale też pan Tomasz nie prowadził dyskusji tylko monolog, prościej tedy wypowiadać się kulturalnie, bo trudno kłócić się ze samym sobą ;)

Ja rozumiem, że jesteś „świeżakiem” w komiksowie, ale z tymi politycznymi zagrywkami TK, to daj sobie spokój. Tomasz jest bardzo sympatycznym i inteligentnym człowiekiem, ale swoją inteligencję często wykorzystuje w niecnych celach, na które nawet średnio zorientowani czytelnicy, powinni brać poprawkę.  ::)
Rozumiem że nie ufasz panu Tomaszowi, w porządku, ja też nie wierzę we wszystko co ktoś mówi, ale dlaczego miałbym wierzyć Twoim słowom? Znam Ciebie jeszcze mniej niż pana Tomasza, bo jego czytam i oglądam. Poza tym, akurat w temacie - więcej kasy = więcej wydanych pieniędzy na kulturę - moja opinia jest podobna do opinii pana Tomasza, dlatego ją przytoczyłem. ;)

Dla mnie ciekawy jest ten wątek dotyczący omnibusów amerykańskich. Czy fakt, że jakiś komiks na danym rynku jest wydany enty raz, podnosi jego cenę czy wręcz przeciwnie? Mogę znaleźć argumenty za obiema tezami. Obniża cenę, ponieważ jest to produkt do zdobycia z rynku wtórnego, czasami nieaktualny kulturowo i nie na czasie. Ale z drugiej strony, takie ponowne wydanie może być droższe, bo zawiera dodatkowe materiały, jest wydane w lepszej jakości itd, produkt skierowany do fanów, do konkretnej grupy odbiorców, kolekcjonerów. Nie wiem, jak to wygląda na rynku amerykańskim z tymi ich omnibusami, ktoś wie?
« Ostatnia zmiana: So, 04 Marzec 2023, 14:38:43 wysłana przez Zwirek »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2432 dnia: So, 04 Marzec 2023, 15:05:32 »
tk kocha dude i pis ale nie przypuszczałem ze wrzuci 500 plus do swojego vloga. szacunek ludzi ulicy.

Offline Kandor

« Odpowiedź #2433 dnia: So, 04 Marzec 2023, 15:13:59 »
"A taki KiK też był wydany milion razy, to takie wydanie w w twardej oprawie to drogo czy tanio ?" - dobrze wiesz, że wydanie w Złotej Kolekcji różni się od tego w miękkiej, często nawet plansze są tak pozmieniane żeby przypominały oryginał z "wieczoru Wybrzerza" (+kolor, wiadomo). To nie jest tylko wydanie w miękkiej z dodanymi twardymi oprawami. TK nawet mówił półżartem, że prawdziwy kolekcjoner powinien mieć w swojej kolekcji oba wydania. Moim skromnym zdaniem cena wydaje się adekwatna do jakości wydania.

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2434 dnia: So, 04 Marzec 2023, 15:16:49 »

PiS i rozdawnictwo to nie moja bajka ale Pan Tomasz Kołodziejczak pracuje w korporacji i jeżeli wykresy wzrostu sprzedaży zbiegają mi się z czasem powstania 500 plus i ulgi dla młodych to dlaczego ma o tym nie wspominać . Taka partyjna nienawiść to straszna choroba naszych czasów i zamiast skupiać się na niej lepiej podnosić merytorycznie poziom dyskusji  w przestrzeni publicznej.  A nawet jeśli sympatyzuje z  PiSem to jest to Jego prawo i Jego sprawa, żyjemy w wolnym kraju i niech każdy sobie pisze co chce, mówi ci chce, głosuje w demokratycznych wyborach na kogo chce i obyśmy zawsze mieli takie możliwości swobodnego wyrażania swoich myśli.
A "myślozbrodnia" czai się za rogiem .

Offline tuco

« Odpowiedź #2435 dnia: So, 04 Marzec 2023, 15:20:15 »
PiS i rozdawnictwo to nie moja bajka ale Pan Tomasz Kołodziejczak pracuje w korporacji i jeżeli wykresy wzrostu sprzedaży zbiegają mi się z czasem powstania 500 plus i ulgi dla młodych to dlaczego ma o tym nie wspominać .
dlatego, że to podręcznikowa próba czystej krwi manipulacji.
Nie obchodziły mnie poglądy polityczne pana K, póki nie próbował wpisać się w kampanię.

Online xanar

« Odpowiedź #2436 dnia: So, 04 Marzec 2023, 15:24:51 »
"A taki KiK też był wydany milion razy, to takie wydanie w w twardej oprawie to drogo czy tanio ?" - dobrze wiesz, że wydanie w Złotej Kolekcji różni się od tego w miękkiej, często nawet plansze są tak pozmieniane żeby przypominały oryginał z "wieczoru Wybrzerza" (+kolor, wiadomo). To nie jest tylko wydanie w miękkiej z dodanymi twardymi oprawami. TK nawet mówił półżartem, że prawdziwy kolekcjoner powinien mieć w swojej kolekcji oba wydania. Moim skromnym zdaniem cena wydaje się adekwatna do jakości wydania.
Czyli praktycznie to samo co taki omnibus z lat 70-tych czy 80-tych, oprócz tej zamiany plansz.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline misiokles

« Odpowiedź #2437 dnia: So, 04 Marzec 2023, 15:28:07 »
póki nie próbował wpisać się w kampanię.

W jaką kampanię?

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2438 dnia: So, 04 Marzec 2023, 15:29:28 »
nie zapominajmy ze wysokie ceny wszystkiego, w tym komiksów, to wina brukseli. niech sobie bierze udział w kampanii, ciekawe czy dunczycy z korporacji tez podzielają te jego wolność słowa. no i panie wolnościowcu chyba korzystam z mojego prawa do opinii na forum, nie?

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2439 dnia: So, 04 Marzec 2023, 15:30:17 »
dlatego, że to podręcznikowa próba czystej krwi manipulacji.
Nie obchodziły mnie poglądy polityczne pana K, póki nie próbował wpisać się w kampanię.

A może po prostu stwierdził fakt i tabelki sprzedażowe zbiegły mu się z tym socjalem? Nie można tego komentować po prostu bez szukania podtekstów i prób manipulacji? 

Offline PJP

« Odpowiedź #2440 dnia: So, 04 Marzec 2023, 15:30:38 »
Całkiem ciekawy odcinek, chociaż oczywiście z kilkoma tezami można polemizować. Nie byłbym także takim optymistą co do grupy wiekowej, która "niesie" sprzedaż komiksów. Jeżeli już to właśnie dopiero po studiach i starsi podtrzymują nasze komiksowo ;) A przynajmniej część hobbystyczno-zbieraczą.
« Ostatnia zmiana: So, 04 Marzec 2023, 15:32:44 wysłana przez PJP »

Offline PabloWu

« Odpowiedź #2441 dnia: So, 04 Marzec 2023, 15:44:49 »
nie zapominajmy ze wysokie ceny wszystkiego, w tym komiksów, to wina brukseli. niech sobie bierze udział w kampanii, ciekawe czy dunczycy z korporacji tez podzielają te jego wolność słowa. no i panie wolnościowcu chyba korzystam z mojego prawa do opinii na forum, nie?
Pewnie że korzystasz i korzystaj z tego jak najwięcej. Było w nagraniu z czego wynikają ceny komiksów,  zapamiętałeś tylko
500 plus i piszesz jakieś dziwy o brukseli o której nie powiedział ani słowem, to taka trochę manipulacja z Twojej strony, a  skoro tak Cię ciekawi Napisz może zapytanie do Duńczyków z korporacji czy Pan Tomasz może korzystać ze swojej wolności słowa.Kończąc temat to obserwując profile wydawnictw na Facebooku, są "lepsi" polityczni agitatorzy i nie mam z tym problemu  :)

Offline starcek

« Odpowiedź #2442 dnia: So, 04 Marzec 2023, 15:56:42 »
A te słupki to też nie mają korelacji z wchodzeniem w lepszą sytuację materialną pokolenia TM Semic? Na pewno można snuć różne hipotezy.
A lista tytułów do kupienia tylko rośnie i rośnie.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline freshmaker

« Odpowiedź #2443 dnia: So, 04 Marzec 2023, 15:59:54 »
bruksela to z jego wypowiedzi na narodowym na fkw. nie jest to jego hobbystyczny vlog, tylko wydawnictwa egmont, które jest duńskie. wiec te komentarze to tzw wkład własny.

jest to klasyczna manipulacja jak wspomniał tuco, te jego światowe ceny tez nie wiadomo skąd się wzięły a od właśnie 2015 roku złotówka się osłabiła o 20%. efekt 500 plus czy może łamania konstytucji i walki z ue? ceny komiksów nie wzrosły tylko wstały z kolan.

Offline starcek

« Odpowiedź #2444 dnia: So, 04 Marzec 2023, 16:42:13 »
Kampania rusza więc na całego na wszystkich frontach.

Z niecierpliwością czekam na dezinflację w zakresie cen integrali Tintina, bo chyba w końcu się na nie zdecyduję.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.