Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 442293 razy)

Online studio_lain

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #1710 dnia: Cz, 03 Listopad 2022, 15:55:00 »
Nie podnosimy cen „do oporu”. Gdybyśmy chcieli uwzględnić wszystkie realne podwyżki kosztów produkcji, to ceny byłyby jeszcze większe. Ale część zwyczajnie bierzemy na siebie, bo jeszcze większych podwyżek czytelnicy by po prostu nie strawili. Co do ilości publikowanych komiksów - sytuacja na rynku papieru zmusza nas do bukowania drukarni z duuuużym wyprzedzeniem. Komiksy, które mają premierę teraz były przez nas zamawiane w wakacje, albo i przed. No i robimy, co się da, bo z tyłu głowy mam myśl, że przecież może być jeszcze gorzej.

Mysle Szymon, ze jebniecie czeka nas z nowym rokiem, kiedy podwyzki mediow uderza juz nie w firmy, ale w zwyklych ludzi. I lapie sie za glowe ze ten rzad przy takim stanie gospodarki ma wciaz dobre sondaze... Z drugiej strony jak patrzysz na alternatywy...
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline holcman

« Odpowiedź #1711 dnia: Cz, 03 Listopad 2022, 15:59:53 »
Wy jako KG to bardzo nieznacznie podnosicie, ale jesteście tą przyjemną skrajnością wśród wydawnictw komiksowych ;)

Ja chciałbym w ogóle nie podnosić. Dla nas to jest duży problem, szczególnie w komiksach z krótkich gatek, gdzie standard to było max 40 PLN. Teraz bardzo trudno taką cenę osiągnąć.

Offline NuoLab

« Odpowiedź #1712 dnia: Cz, 03 Listopad 2022, 16:04:26 »
Wydaje mi się, że spora część kupujących komiksy  wywodzi się z grupy zarabiających nieco więcej bądź też abnegatów wydających mniej na ubrania i kosmetyki więc po zaspokojeniu podstawowych potrzeb i tak mamy jeszcze jakąś niezagospodarowaną gotówkę a w sytuacji inflacyjnej nie ma sensu jej gdziekolwiek odkładać więc idziemy w konsumpcję. To jest jakiś mechanizm ekonomiczny, potem w miarę ubożenia ten mechanizm się zatrze ale póki co jedziemy...

Offline Itachi

« Odpowiedź #1713 dnia: Cz, 03 Listopad 2022, 16:37:20 »
Przynajmniej w tym całym bajzlu jest jedna dobra wiadomość. Wydawcy muszą dokonywać ostrej selekcji i decydują się na wydanie bardzo dobrych komiksów. Tak jak my czytelnicy wybieramy topki i oglądamy się dwa razy zanim złożymy zamówienie tak samo Wydawnictwa starają się dobrać do swojej oferty pozycje, które mają największe szansę ne pozytywny odbiór i sprzedaż.
https://www.instagram.com/itach_i_93/

A co, chciałbyś mnie zadenuncjować jak ten konfident itachi?

Offline holcman

« Odpowiedź #1714 dnia: Cz, 03 Listopad 2022, 16:41:51 »
Przynajmniej w tym całym bajzlu jest jedna dobra wiadomość. Wydawcy muszą dokonywać ostrej selekcji i decydują się na wydanie bardzo dobrych komiksów.

Since year 2000 :-)

Offline Eyeless

« Odpowiedź #1715 dnia: Cz, 03 Listopad 2022, 16:45:54 »
Zawsze jest szansa, że fani komiksowa rezygnują z mniej "ważnych" nałogów (czy innych używek) po to żeby mieć za co kupić nowe tytuły. Z drugiej strony te hobby jednak wymaga znacznie większego budżetu niż choćby książki więc na "biednych" pewnie nie trafiło :)

Offline perek82

« Odpowiedź #1716 dnia: Cz, 03 Listopad 2022, 16:49:57 »
Przynajmniej w tym całym bajzlu jest jedna dobra wiadomość. Wydawcy muszą dokonywać ostrej selekcji i decydują się na wydanie bardzo dobrych komiksów.
Wydawnictwa starają się dobrać do swojej oferty pozycje, które mają największe szansę ne pozytywny odbiór i sprzedaż.
Nie jestem pewny czy zawsze taki związek istnieje, tzn. czy dobre komiksy gwarantują pozytywny odbiór i sprzedaż. Ja tam się trochę obawiam, że niektórzy mogą skupić się na tych komiksach, na których najwięcej zarobią, kosztem tych bardziej ryzykownych (co nie znaczy gorszych).
W naszych topkach nie zawsze przecież wybieramy komiksy, które najlepiej się sprzedawały.
Czas pokaże.
Sandman. Teatr tajemnic (3) **
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***

Offline tuco

« Odpowiedź #1717 dnia: Cz, 03 Listopad 2022, 17:38:02 »
Mnie najbardziej właśnie dziwi, że u zdecydowanej większości wydawców nie widać spowolnienia. Zakładałem, że ktoś zrezygnuje z tego, ktoś z tamtego i w efekcie każdy komiks będzie się sprzedawał w mniejszej liczbie egzemplarzy, a co za tym idzie wydawcy będą mniej wydawać. A z boku to wygląda tak, jakby wydawcy podnosili ceny do oporu a czytelnicy wszystko pokrywali i kupowali tyle samo, nie rozumiem jaki tu jest mechanizm.
obawiam się, że ten mechanizm to proste myślenie "kupię na zapas ile tylko zdołam, bo za chwilę będzie drożej... dużo drożej (albo, co gorsza: bo za chwilę w ogóle nie będzie mnie stać na jakiekolwiek "niepotrzebne" wydatki), czyli fajnie, bo będę miał co czytać przez następnych kilka lat.
tzn. nic w tym złego, że kupujemy wciąż relatywnie dużo, ale gdy (jeśli) po nowym roku życie "fest nas jebnie" po kieszeniach, to ostre hamowanie może okazać się (dla niektórych wydawców) zabójcze.

Offline misiokles

« Odpowiedź #1718 dnia: Cz, 03 Listopad 2022, 18:01:37 »
Czyli alternatywą powinno być łagodne hamowanie od wakacji? Gdyż nie bardzo wiem do czego dążysz.

Offline tuco

« Odpowiedź #1719 dnia: Cz, 03 Listopad 2022, 18:18:57 »
Czyli alternatywą powinno być łagodne hamowanie od wakacji? Gdyż nie bardzo wiem do czego dążysz.
a czy mówiłem, że do czegoś dążę?
Czyli alternatywą powinno być łagodne hamowanie od wakacji?
napisałem:
nic w tym złego, że kupujemy wciąż relatywnie dużo
powinienem dodać, że wprost przeciwnie: to dobrze.

Po prostu, czasami ze stosunkowo dużym prawdopodobieństwem można pewne rzeczy przeczuć, no ale obiegowa opinia mówi, że niektórych zjawisk (wojna u bram, zaraza, megainflacja, recesja, bezrobocie, spadek poziomu życia, itd....) nie dało się w ogóle przewidzieć (...bo nie mieściły się w głowie "współczesnego człowieka"...:)

Bardziej niż na zachowania kupujących, liczyłbym na zmyślne posunięcia wydawców, by w jakiś sposób (no właśnie: w jaki?) nie pogrzebać naszego fajnego, ale płyciutkiego ryneczku......

Offline misiokles

« Odpowiedź #1720 dnia: Cz, 03 Listopad 2022, 18:23:48 »
Holcman parę postów wyżej napisał, jaką stosują tarczę anty-kryzysową. Wydaje się rozsądna.

Offline weiter

« Odpowiedź #1721 dnia: Cz, 03 Listopad 2022, 18:34:26 »
a czy mówiłem, że do czegoś dążę? napisałem:powinienem dodać, że wprost przeciwnie: to dobrze.

Po prostu, czasami ze stosunkowo dużym prawdopodobieństwem można pewne rzeczy przeczuć, no ale obiegowa opinia mówi, że niektórych zjawisk (wojna u bram, zaraza, megainflacja, recesja, bezrobocie, spadek poziomu życia, itd....) nie dało się w ogóle przewidzieć (...bo nie mieściły się w głowie "współczesnego człowieka"...:)

Bardziej niż na zachowania kupujących, liczyłbym na zmyślne posunięcia wydawców, by w jakiś sposób (no właśnie: w jaki?) nie pogrzebać naszego fajnego, ale płyciutkiego ryneczku......
Może odważniej wejdą w komiks cyfrowy?
Czytelnik zapłaci i dostanie wersję na pocztę.
Bez kosztów druku, wysyłki, magazynowania... czyli taniej  ::)
Od razu zostanie też rozwiązany problem braku miejsca na półkach  ;D
Podoba się takie rozwiązanie na trudne czasy?

Offline misiokles

« Odpowiedź #1722 dnia: Cz, 03 Listopad 2022, 18:36:53 »
Chyba, że koszt prądu podtrzymujący serwery na których będą wisieć wersje cyfrowe niebotycznie wzrośnie, co przełoży się na ich cenę.

Offline holcman

« Odpowiedź #1723 dnia: Cz, 03 Listopad 2022, 18:38:14 »
Ja tam się trochę obawiam, że niektórzy mogą skupić się na tych komiksach, na których najwięcej zarobią, kosztem tych bardziej ryzykownych (co nie znaczy gorszych).

Tak właśnie się dzieje w czasach kryzysu. Najbardziej po dupie dostają rzeczy ryzykowne, odważne artystyczne, albo stworzone przez debiutantów. Natomiast nadal dobrze sprzedaje się to, co sprzedawało się i wcześniej, czyli gwiazdy, celebryci, znane marki.

ukaszm84

• Gość
« Odpowiedź #1724 dnia: Cz, 03 Listopad 2022, 18:45:59 »
Może odważniej wejdą w komiks cyfrowy?
Czytelnik zapłaci i dostanie wersję na pocztę.
Bez kosztów druku, wysyłki, magazynowania... czyli taniej  ::)
Od razu zostanie też rozwiązany problem braku miejsca na półkach  ;D
Podoba się takie rozwiązanie na trudne czasy?

Mi nie, prędzej przestałbym czytać w ogóle. Robiłem parę podejść i to nie dla mnie ewidentnie. Ale może dla kogoś tak.