Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 443781 razy)

Online Pawel.M

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #1455 dnia: Pn, 07 Luty 2022, 18:45:56 »
No właśnie, a po co deweloperzy, po co domy - możemy wrócić na drzewa :D

Offline misiokles

« Odpowiedź #1456 dnia: Pn, 07 Luty 2022, 18:58:43 »
Wydaje mi się, że ktoś notorycznie zamiennie stosuje słowa deweloper i Lasy Państwowe. I że deweloperzy budują cokolwiek w lasach a nie na działkach przeznaczonych do zabudowy a Lasy Państwowe sprzedają działki bezpośrednio deweloperom.

Offline tuco

« Odpowiedź #1457 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 14:42:59 »
SCREAM

nie mam pojęcia, o co ostatnio chodzi z polityką cenową tego wydawnictwa, ale ja pasuję. [pewnie w normalnych warunkach nawet bym nie zauważył tych ruchów cenowych, ale jako że miałem małe "tyły" z grudnia i nie chciałem kupować tuż po nowym roku, bo wiadomo: inwentaryzacje itepe... Tak więc zostałem z "otwartą pozycją"]
wracając do meritum:
od "po świętach" do teraz zauważyłem (zarówno na ceneo, jak i na allegro) codziennie postępujący wzrost cen Screeamu, i to nie o jakieś grosze: pozycje które mnie interesują, drożeją co dzień o kilka zeta, już niewiele brakuje do ceny okładkowej. Żeby rozwiać wątpliwości, nie są to jakieś białe kruki, rarytasy, alternaty czy inne dziwności. w ostateczności kupiłem interesujące mnie komiksy na Gildii (gdzie jeden z nich wciąż miał cenę taką, jak w dniu premiery). żeby nie być gołosłownym: dziś rano... Gildia 138,7 vs Ceneo 173,4 (oferta allegro).

Jeśli tak dalej to ma wyglądać, to ja głosuję za tzw. ceną jednolitą. przynajmniej będę od razu wiedział, czy mnie stać na to hobby, czy mam se dać spokój raz-na-zawsze.
Na razie przestaję kupować cokolwiek od Screamu (oczywiście oprócz pozycji "musisz mieć, choćbyś miał zostać jumakiem", na dziś dzień w Screamie dla mnie to tylko Mroczne Miasta). 
:o Oczywiście zadaję sobie sprawę, że nikogo to nie obchodzi, ale przynajmniej zrzucę mroczne emocje :o

Offline Dracos

« Odpowiedź #1458 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 14:56:28 »
@UP Podejrzewam że z tym samym albumem miałem rozkminkę i również kupiłem na gildii, bo cenę mieli sporo niższą niż dyskonty. Najgorsze dla mnie było że to drugi tom i żeby nie zostać z połową serii czułem potrzebę kupienia (pomijając fakt że faktycznie chciałem ten komiks) po zawyżonej cenie. I nie wiem co jest tego przyczyną, czemu rabaty na ten tytuł są takie obcięte.

Edit: chociaż to nie tylko na ten tytuł pobieżnie sprawdzając to teraz maksymalny rabat na Scream wszędzie czy to dyskont czy też specjalistyczny sklep to 25%. Scream przemycił podwyżkę, pozornie cena wzrosła okładkowo np o 20 zł ale jednocześnie na pomniejszonych rabatach kolejne 20.
« Ostatnia zmiana: Pt, 11 Luty 2022, 15:06:52 wysłana przez Dracos »

Offline Alexandrus888

« Odpowiedź #1460 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 15:12:50 »
Nie no, masz przecież przecenę 13% Jaka jest okładkowa tak na serio?

Offline srogin

« Odpowiedź #1461 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 15:15:27 »
Nie no, masz przecież przecenę 13% Jaka jest okładkowa tak na serio?

184,99
Na Gandalfie 193,59. Może przez przypadek dodali te 13% zamiast odjąć ;)

Offline tuco

« Odpowiedź #1462 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 15:20:43 »
@UP Podejrzewam że z tym samym albumem miałem rozkminkę i również kupiłem na gildii, bo cenę mieli sporo niższą niż dyskonty. Najgorsze dla mnie było że to drugi tom i żeby nie zostać z połową serii czułem potrzebę kupienia (pomijając fakt że faktycznie chciałem ten komiks) po zawyżonej cenie. I nie wiem co jest tego przyczyną, czemu rabaty na ten tytuł są takie obcięte.

Edit: chociaż to nie tylko na ten tytuł pobieżnie sprawdzając to teraz maksymalny rabat na Scream wszędzie czy to dyskont czy też specjalistyczny sklep to 25%. Scream przemycił podwyżkę, pozornie cena wzrosła okładkowo np o 20 zł ale jednocześnie na pomniejszonych rabatach kolejne 20.
dokładnie, nie chodzi tylko o Rozbitków. specjalnie nie pisałem tytułu, ale podobnie zachowywało się kilka w miarę nowych albumów (kupiłem tak chociażby również "Pochyłe dziecko").
te gildiowe 25% w chwili premiery ostało się do teraz przy Rozbitkach, ale już nie przy Mrocznych Miastach.

ps.
wiem, że to moze wydawać się małostkowe, takie liczenie złotówek. ale z drugiej strony, to samo mogę wytknąć temu, kto tak zaczął manipulować.
wiemwiem... wolny rynek itd, każdy sprzedawca pokazuje taką cenę, jaką zechce, najwyżej nikt nie kupi. ale jeśli o mnie chodzi, to są pewne granice. tutaj została przekroczona granica (jakkolwiek ją zwał: uczciwości, dobrego smaku, czy może tylko mojego widzimisię). skutek dla mnie taki, że portfel "odetchnie"
 :o (taaa... akurat! polski syf zeżarł go już doszczętnie).  :o

Offline amsterdream

« Odpowiedź #1463 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 15:24:54 »
Ja zauważyłem, że dyskonty na święta podnosiły ceny, ale po nowym roku zawsze wracały do poziomu 39% do nawet 43% na niektórych wydawców. W tym roku nie wróciły.
Czas nas zmienił, chłopaki...

Offline tuco

« Odpowiedź #1464 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 16:32:39 »
Ja zauważyłem, że dyskonty na święta podnosiły ceny, ale po nowym roku zawsze wracały do poziomu 39% do nawet 43% na niektórych wydawców. W tym roku nie wróciły.
no ale chodzi o to, że w tym roku nie wróciły i dalej podnoszą, końca nie widać <-jak to mówią.
i co ciekawe, ja zauważyłem taką akcję tylko z komiksami Screamu.

Offline Mruk

« Odpowiedź #1465 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 16:36:36 »
Jeśli tak dalej to ma wyglądać, to ja głosuję za tzw. ceną jednolitą. przynajmniej będę od razu wiedział, czy mnie stać na to hobby, czy mam se dać spokój raz-na-zawsze.

Świetny pomysł, jeden wydawca zaoferował mniejszy rabat niż zazwyczaj, to wprowadźmy, żeby żaden wydawca nie wprowadzał żadnych rabatów, a co!

Tuco chętnie by zagłosował za jednolitą a potem spokojnie dał se spokój raz-na-zawsze, a my wszyscy byśmy płacili za komiksy o połowę więcej.

Tuco, jesteś moim bohaterem.

Offline xanar

« Odpowiedź #1466 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 16:39:42 »
Tak, może maksymalna cena komiksu ::)
To już żadnych komiksów nie będzie w tym kraju.
Twój komiks jest lepszy niż mój

Online freshmaker

« Odpowiedź #1467 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 17:06:14 »
normalnie najlepiej kupować od scream na imprezach, szczególnie jak odkładajcie zakupy na później. ja kupiłem rozbitków limitke na premierę, bo jestem napalony na ten komiks. cena okładkowa. poprzednia limitka na fkw ze stoiska z tego co pamietam za 130 pln.

Online Midar

« Odpowiedź #1468 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 17:21:58 »
SCREAM
nie mam pojęcia, o co ostatnio chodzi z polityką cenową tego wydawnictwa, ale ja pasuję.
Moim zdaniem nic się nie zmieniło. Mają stabilną politykę cenową: po pierwsze drogo i ekskluzywnie, po drugie w przedsprzedaży i w okolicach premiery (w zależności od tytułu) rabaty 20-30%. Nie dotyczy limitek, które przeważnie rabatu nie mają. W miarę upływu czasu i ubywania nakładów hurtownie i dystrybutorzy zmniejszają rabat nawet do 7%.
Dodatkowo (jak napisał Freshmaker) standardem jest możliwość kupna z przyzwoitym rabatem (nawet 40%) na wszelkich imprezach komiksowych, na których SC zwykle jest.
Czasami dystrybutorzy robią też fajne akcje, np. ostatnio gildia dała promocję rzędu nawet 38% na wiele dobrych tytułów SC.
Nie rozumiem więc, skąd to „darcie szat” i radykalne oświadczenia.

Offline tuco

« Odpowiedź #1469 dnia: Pt, 11 Luty 2022, 17:23:41 »
Świetny pomysł, jeden wydawca zaoferował mniejszy rabat niż zazwyczaj, to wprowadźmy, żeby żaden wydawca nie wprowadzał żadnych rabatów, a co!

Tuco chętnie by zagłosował za jednolitą a potem spokojnie dał se spokój raz-na-zawsze, a my wszyscy byśmy płacili za komiksy o połowę więcej.

Tuco, jesteś moim bohaterem.
ale założę się, że doskonale wiesz, że to nie tak miało działać. jeśli nie, to mogę Ci to wyjaśnić, ale na priw, bo nie mam ochoty po raz któryś stawać po którejś ze stron sporu (skoro po każdej widzę zarówno pewne plusy, jak i minusy, ale o tym tu już było, więc odpuszczam temat).
no i skoro wiesz, że bardzo grubo przesadzasz, to znaczy też, że zdajesz sobie pewnie sprawę, że manipulujesz. albo przynajmniej próbujesz. a ja nie nie lubię wchodzić w takiego typu dyskusje, przynajmniej nie publicznie

Nie o to chodziło w moim poście (gdyby ktoś jeszcze nie wiedział)

Moim zdaniem nic się nie zmieniło.
......
Nie rozumiem więc, skąd to „darcie szat” i radykalne oświadczenia.
no właśnie o to chodzi, że moim zdaniem się zmieniło (a w zasadzie zmienia się na naszych oczach), a my tego nie zauważamy, bo następuje w sposób ciągły i powolny (takie jest moje zdanie). Scream to tak rozgrywa, i takie sposób działania bardzo mnie irytuje (podobnie jak kiedyś jakieś zawieruszone egzemplarze wyprzedanego tytułu zaczęły się odnajdywać w piwnicach... nie znam szczegółów, sory). ja na to mówię cwaniactwo. tylko tyle chciałem w sumie powiedzieć. (wszelkie inne słowa zostały użyte w celach wywołania emfazy, która miała oddać moje wzburzenie)

PS.
jeśli jednak okaże się, że to nie wydawca krewi, tylko jakiś inny obszczymurek, to kajam się i serdecznie przepraszam Wydawcę.
« Ostatnia zmiana: Pt, 11 Luty 2022, 17:32:25 wysłana przez tuco »