Autor Wątek: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.  (Przeczytany 442305 razy)

Offline misiokles

Odp: Sytuacja na polskim rynku - ceny, rabaty itd.
« Odpowiedź #1395 dnia: Wt, 11 Styczeń 2022, 15:52:47 »
Nigdy. Chyba kpisz. Zawsze byłem przeciwko jednolitej cenie książki.
Nie tak dawno pisałeś tyrady, że męczą cię różne rabaty w różnych księgarniach, a z kolekcjami jest spokój, bo cena jest niezmienna, nie ważne gdzie się ją kupuje. To to wypisz-wymaluj sytuacja, gdy cena książki jest jednolita.

Offline starcek

« Odpowiedź #1396 dnia: Wt, 11 Styczeń 2022, 15:56:25 »
Komiks jest książką.
Tak samo jak szafa pancerna jest windą. 

A tak na serio - dla Egmontu książki i komiksy to dwa segmenty rynku.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline Szekak

« Odpowiedź #1397 dnia: Wt, 11 Styczeń 2022, 16:10:58 »
Czy serio, czy nie na serio - nie tak samo. ;)
Piękno jest w oczach patrzącego.

Offline radef

« Odpowiedź #1398 dnia: Wt, 11 Styczeń 2022, 16:26:23 »
Egmont nie jest dużym wydawcą, na papierze drukuje się także książki, prasę, ulotki i wszystko co widzimy na opakowaniach.
Egmont jest gigantycznym wydawcą. Oczywiście wliczając wszelakie zagraniczne oddziały i wydawnictwa prasowe.
Kacza Agencja Informacyjna - newsy, recenzje, artykuły nie tylko o komiksach Disneya

Offline xanar

« Odpowiedź #1399 dnia: Wt, 11 Styczeń 2022, 16:49:37 »
Papier w pierwszej kolejności powinien być przeznaczany dla dużych wydawnictw, które dużo wydają nie dla bieda-wydawnictw wypuszczających co raz mniej tytułów ;D
Twój komiks jest lepszy niż mój

Offline PJP

« Odpowiedź #1400 dnia: Wt, 11 Styczeń 2022, 17:05:15 »
Ale gdyby np. stworzyć kolekcję, narodową, wtedy mając możnego protektora można by wydawać więcej! Tylko musiałby być dobry doradca ;)

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1401 dnia: Wt, 11 Styczeń 2022, 17:42:51 »
Nie tak dawno pisałeś tyrady, że męczą cię różne rabaty w różnych księgarniach, a z kolekcjami jest spokój, bo cena jest niezmienna, nie ważne gdzie się ją kupuje. To to wypisz-wymaluj sytuacja, gdy cena książki jest jednolita.

Przykro mi, że mnie nie zrozumiałeś. Ja napisałem, że mnie to męczy, ze nie ma czegoś takiego w Empiku i innych stacjonarnych punktach - jak np. dział z książkami i komiksami w Lecklerku. Że nie mogę w dzień premiery pójść do księgarni i sobie od razu kupić Marvel Fresh po 25 zł. Że tam są tylko ceny okładkowe. A męczy mnie to, że musze czekać aż mi się kilka tytułów uzbiera, zamówić je przez net, czekać dzień aż mi przyznają rabat dla krwiodawców, potem po opłaceniu czekać 2 dni aż spakują i dadzą Inpostowi i jeszcze czekać aż Inpost dowiezie. W 2021 miałem dużo pracy wyjazdowej, więc musiałem obliczać i trafiać w okienka kiedy niedługo byłem w domu.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #1402 dnia: Wt, 11 Styczeń 2022, 17:48:57 »
A męczy mnie to, że musze
Nie musisz. Możesz kupić po okładkowej.

Czekasz z własnej woli, bo chcesz wyłapać promocję, nikt cię nie zmusza.

Offline misiokles

« Odpowiedź #1403 dnia: Wt, 11 Styczeń 2022, 17:57:18 »
Egmont jest gigantycznym wydawcą. Oczywiście wliczając wszelakie zagraniczne oddziały i wydawnictwa prasowe.

Co nie ma przełożenia na zaklepywanie papieru w polskich drukarniach. Przy takim polskim oddziale Axel Springera jest malutki i drukuje w Polsce niewiele.

Offline starcek

« Odpowiedź #1404 dnia: Wt, 11 Styczeń 2022, 18:13:07 »
Koncerny prasowe to już zupełnie inna liga - mają nawet swoje własne drukarnie.

Zapewne najgorzej przez ten kryzys nie(przejdą) średniacy, którzy ani nie mogą pozwolić sobie na zamrażanie sporych środków, ani nie są garażowymi wydawnictwami, których właściciele mają jeszcze inne źródło dochodów.
Tyle, że pisanie o tym, że mamy sytuację jak w PRL-u to absurd. Na rynku jest tyle towaru komiksowego, że przeciętny czytelnik bez robienia zapasów ma co czytać przez długie miesiące, kupując sobie na bieżąco z tego co już wyszło.

Przypomnijcie - ile tytułów wydano w 2021 roku?
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Offline PawelC

« Odpowiedź #1405 dnia: Wt, 11 Styczeń 2022, 19:18:04 »
Potwierdzam. Problem jest globalny i od strony branży poligraficznej powiem tylko tyle że papier (nieważne czy palety offsetu, kredy, role do druku etykiet czy belki do solwentu) Materiały które dało się zamówić z hurtowni z dnia na dzień teraz mają wydłużone terminy oczekiwania - nawet do 60 dni.
Generalnie da się to ogarnąć ale nie jest to tak łatwe i często sprowadza się do tego że jeśli masz dobrą historię transakcji i płatności, przedpłacisz z góry tudzież dużo zamawiasz i jesteś pewny to papier dostaniesz jak nie to czekasz w kolejce na święte nigdy.
Ciężko się ostatnio zrobiło...

Ej, ale jest ktoś w stanie wytłumaczyć w sumie czemu realnie są cały czas problemy z surowcami? Przecież to nie jest tak, że ludzie siedzą w domach i nie pracują, i dlatego zakłady stoją. Tak było w kwietniu/maju zeszłego roku. Ale od tamtego czasu wszyscy wrócili do pracy*, więc czemu jest inaczej?

*Poza urzędami państwowymi, które w zeszłym roku wskoczyły do alternatywnej rzeczywistości i jest im tam ciepło i dobrze, i już chyba nie mają zamiaru z niej wychodzić.

Offline turucorp

« Odpowiedź #1406 dnia: Wt, 11 Styczeń 2022, 19:44:49 »
Ej, ale jest ktoś w stanie wytłumaczyć w sumie czemu realnie są cały czas problemy z surowcami?

Proszę bardzo:
-miazgę drzewną (20% papieru) importuje się z Ameryki Południowej i Azji, ceny transportu wzrosły 4X, a do tego doszły okresowe ograniczenia w transporcie morskim.
-reszta, czyli 80% to makulatura, której recykling w ostatnim okresie spadł (firmy znacząco ograniczyły wydatki na ulotki i gazetki).
-producenci papieru dostosowali się do zapotrzebowania na rynku i przestawili produkcję na papier do opakowań.
Wszystko to w efekcie daje znaczący wzrost kosztów połączony ze zmniejszoną produkcją papieru przeznaczonego na książki (i komiksy).
Nieograniczona tolerancja prowadzi do zaniku tolerancji. Rozszerzenie nieograniczonej tolerancji na tych, którzy są nietolerancyjni, jeśli nie jesteśmy gotowi bronić tolerancyjnego społeczeństwa przed atakiem nietolerancyjnych, to tolerancyjni zostaną zniszczeni, a wraz z nimi tolerancja.

Offline Mruk

« Odpowiedź #1407 dnia: Wt, 11 Styczeń 2022, 20:04:23 »
Ej, ale jest ktoś w stanie wytłumaczyć w sumie czemu realnie są cały czas problemy z surowcami? Przecież to nie jest tak, że ludzie siedzą w domach i nie pracują, i dlatego zakłady stoją.

Słyszałem, że tak właśnie jest, na przykład w Chinach...

Offline Bazyliszek

« Odpowiedź #1408 dnia: Wt, 11 Styczeń 2022, 20:36:23 »
@starcek
Własna drukarnia Bauera nie uratowała CD Action, przed wypięciem się na pismo przez tego właśnie wydawcę. Znaczy uratował ich crofunding, ale przyszedł nowy rok i znowu się zamykają.

I nie napisałem o powrocie do PRLu w znaczeniu liczby tytułów na rynku, tylko w odniesieniu do dostępności papieru. Bo news, że "Wydawnictwo Mucha musiało przesunąć swoje plany wydawnicze z grudnia na styczeń z powodu przejściowych trudności w pozyskaniu papieru" spokojnie mogłoby być notką w Trybunie Ludu. :)

Offline misiokles

« Odpowiedź #1409 dnia: Wt, 11 Styczeń 2022, 21:26:54 »
Jak nad miejscowością przejdzie tornado i są problemy z dostępnością prądu to nie ma ta sytuacja nic wspólnego z czasami PRL-u. Podobnie jak dzisiejsze problemy z dostępnością papieru.