Ja już kilka razy pisałem, tego nie da się idealnie i bezpośrednio przetłumaczyć bo traci się wieloznaczność tego tytułu. Zaproponowanych Krzyżnietych kupuje, bo wg mnie brzmi najlepiej i oddaje klimat tej na swój sposób porąbanej historii, a pisze to jako osoba znająca całą serię może poza kilkoma oneshotami. Natomiast smutam widząc wpisy gdzie użytkownicy tego forum wstydzą się swojego ojczystego języka proponując zachowanie oryginalnego tytułu.
Oezu tylko nie wciągaj flagi na maszt. Tłumaczenie kompletnie naturalnej gry znaczeń w języku angielskim, która kompletnie nie funkcjonuje w języku polskim. Nie funkcjonuje do tego stopnia, że trzeba sięgać do słowotwórstwa. Ale, żeby się bawić w słowotwórstwo to trzeba mieć do tego mega-talent, bo nasz język za nim nie przepada. Dobrze znasz angielski, to wiesz że tam sporo rzeczy robi się "na czuja". Poważnie czujesz tych "Krzyżniętych"? Mi uszy więdną jak słyszę i oczy krwawią jak widzę i ciężko aż myśleć, że miałbym spotykać się ileś tam razy z tym potworkiem przy lekturze. Nie wiem, kto to wymyślił, ale kompletnie niepotrzebnie starał się dosłownie przetłumaczyć coś, co ani przetłumaczyć się nie daje, ani nie jest potrzebne formie wiernej wieloznaczności użytego w tym wypadku słowa crossed, której i tak kompletnie nie oddaje. Tłumaczenia tak jak i wszystko inne to chyba raczej powinno się upraszczać, nie utrudniać.