Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 4455778 razy)

simon84w, ras23 (+ 1 Ukrytych) i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Melkazir

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #29385 dnia: Wt, 12 Maj 2026, 14:08:10 »
A jak tak na razie jeszcze mam pytanie z innej beczki. Kiedy pojawią się orientacyjnie dodruki Solo na gildii?

Offline studio_lain

« Odpowiedź #29386 dnia: Wt, 12 Maj 2026, 14:11:40 »
czekam na klepniecie z francyji i lecimy
Plany Studia Lain - orientacyjne

Tagh przedsprzedaz 28 lipca, gildia godz 12
Solo nowy album - przedsprzedaz koniec sierpnia
Gwiazdy powstają ;) - przedsprzedaz wrzesien
Curse of the Spawn - redakcja
Nocterra - redakcja
Monster Kill Squad/Finder - skład
L'horloge - redakcja

Offline bocik

« Odpowiedź #29387 dnia: Wt, 12 Maj 2026, 14:15:05 »
Arek spiesz się bo wcześniej czy później pojawi się życzliwy ...

Offline Brvk

« Odpowiedź #29388 dnia: Wt, 12 Maj 2026, 14:20:37 »
Jestem świadom, że każdy ma gdzieś ustawioną granicę tolerancji lub zrozumienia sensu wypowiedzi artystycznej. Na tym tle zresztą zwykle rodzą się spory - dla jednego granica przekroczona, dla innego jeszcze nie. Niemniej tutaj nagromadzenie obrzydliwości i ekstremów jasno wskazuje, że samo epatowanie owymi bestialstwami było głównym środkiem (chcę wierzyć, że nie tylko celem) wypowiedzi. I dla jest to poziom nie do przyjęcia, przekracza granice estetyczne, moralne i przez to prawdopodobnie nie uda się zbudować kulturowej, gatunkowej i intelektualnej więzi między mną a autorem i historią jego bohaterów (żeby nie powiedzieć, że przed lekturą ta więź została już zerwana).

Offline dinogal

« Odpowiedź #29389 dnia: Wt, 12 Maj 2026, 14:29:10 »
I wporzo, dlatego na pewno nie jest to komiks dla każdego :) przy tym tytule wg mnie nie ma sensu na siłę nikogo przekonywać i wybór tego tytułu należy głęboko przemyśleć bo przypadkowy wybór może bardzo mocno nas zrazić żeby lekko określić.

Ja biorę na 100% bo uwielbiałem filmy gore, slashery etc. także to moje młodzieńcze klimaty ;)

Offline perek82

« Odpowiedź #29390 dnia: Wt, 12 Maj 2026, 14:32:41 »
Ja ten komiks sobie odpuszczę, aczkolwiek jestem ciekawy opinii tych, co po niego sięgną. Może chociaż co 10 z tych, którzy poinformują, jaką okładkę udało się wyrwać, wysili się na napisanie paru słów?
Black Dahlia **
Dylan Dog: Mater morbi ***
Chaos, Podróż do piekła ***
Nonnonba **
Historia Dylana Doga **

Offline studio_lain

« Odpowiedź #29391 dnia: Wt, 12 Maj 2026, 14:51:41 »
Jestem świadom, że każdy ma gdzieś ustawioną granicę tolerancji lub zrozumienia sensu wypowiedzi artystycznej. Na tym tle zresztą zwykle rodzą się spory - dla jednego granica przekroczona, dla innego jeszcze nie. Niemniej tutaj nagromadzenie obrzydliwości i ekstremów jasno wskazuje, że samo epatowanie owymi bestialstwami było głównym środkiem (chcę wierzyć, że nie tylko celem) wypowiedzi. I dla jest to poziom nie do przyjęcia, przekracza granice estetyczne, moralne i przez to prawdopodobnie nie uda się zbudować kulturowej, gatunkowej i intelektualnej więzi między mną a autorem i historią jego bohaterów (żeby nie powiedzieć, że przed lekturą ta więź została już zerwana).

wiadomo
ale nie zgodze sie z jednym ze to jest glowny srodek
bo glownym sa zachowania ludzi i dialogi
natomiast wybrano realistyczne przedstawienie tego swiata by naprawde zrozumiec w jakim okropnym sa polozeniu, ze nie ma juz nic gorszego co moglby spotkac ludzkosc
te sceny ktrore pokazalem one stanowia naprawde niewielka czesc tej opowiesci
chyba najwiecej jest w 3 tomie glownej serii, ale to dlatego ze bohaterem jest psychopata

natomiast w 100 plus to juz w ogole zanika ta makabreska na rzecz pokazania ewolucji swiata - to robota Alan Moora - dlatego nie zachecam oczywiscie, ale tez bym tego komiksu nie skreslal
na pewno przesuwa granice, ale mysle ze wciaz ich jeszcze nie przekracza
robi to natomiast historia z Badlands - tam mimo swietnych historii jest naprawde jazda po bandzie

Nocterra - redakcja
L'horloge - redakcja

Offline Martin Eden

« Odpowiedź #29392 dnia: Wt, 12 Maj 2026, 15:04:00 »
Wracając na chwilę do tłumaczenia, wydaje mi się, że na którymś etapie niepotrzebnie za bardzo przywiązano się do ścisłego związku pomiędzy tytułem na okładce a tłumaczeniem w środku.

Na okładce na spokojnie można było dać Crossed, nawet jeśli w środku tłumaczono by to na polski. 90% kontrowersji by zniknęło.

Co do samych "krzyżniętych" uważam, że w czasie takiej epidemii znaleziono by na zarażonych znacznie łatwiejsze określenie. Być może byłoby to w naszym kraju określenie z angielskiego, określenie spolszczone, albo używano by wyrazu, który zdobyłby w tym momencie nowe znaczenie (np. krzyżaki). Średnio widzę łamanie się w potocznej mowie odmienianiem wyrazu "krzyżnięci". Ale to już tylko rozważania. Język potoczny jest o wiele bardziej adaptujący się w takich sytuacjach.

Offline parsom

« Odpowiedź #29393 dnia: Wt, 12 Maj 2026, 15:10:13 »
A mnie się podoba. Chociaż sam styl na tych pierwszych planszach nieszczególny. Te drugie już jednak lepsze.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #29394 dnia: Wt, 12 Maj 2026, 15:12:00 »
Wracając na chwilę do tłumaczenia, wydaje mi się, że na którymś etapie niepotrzebnie za bardzo przywiązano się do ścisłego związku pomiędzy tytułem na okładce a tłumaczeniem w środku.

Na okładce na spokojnie można było dać Crossed, nawet jeśli w środku tłumaczono by to na polski. 90% kontrowersji by zniknęło.

Co do samych "krzyżniętych" uważam, że w czasie takiej epidemii znaleziono by na zarażonych znacznie łatwiejsze określenie. Być może byłoby to w naszym kraju określenie z angielskiego, określenie spolszczone, albo używano by wyrazu, który zdobyłby w tym momencie nowe znaczenie (np. krzyżaki). Średnio widzę łamanie się w potocznej mowie odmienianiem wyrazu "krzyżnięci". Ale to już tylko rozważania. Język potoczny jest o wiele bardziej adaptujący się w takich sytuacjach.

Wiesz Martin skoro w srodku sie cos tlumaczy, to na okladce tez warto, dodalismy jednak oryginalny tytul tez - czytelnik dostaje konkretna, prawdziwa informacje co jest w srodku

Tak ja tez uwazam ze w Polsce nazwalibysmy ich Krzyzakami - ale sam wiesz ze to slowo wzbudza mocne historyczne emocje po robocie wieszcza Sienkiewicza :) - wyobraz sobie co by bylo jakbysmy dali Krzyzacy ;) Krzyz jest bardzo wazny w tej nazwie nie da sie od tego uciec np tlumaczac zjeby, pojeby itp

Ja sobie zrobilem taki test radiowy ;) wydarłem się kiilka razy - Ty k... krzyżnieta, ty krzyżniety pojebie itp - i to slowo ma brzmienie fajne - miedzy twarda k...wa a jebnieci.
« Ostatnia zmiana: Wt, 12 Maj 2026, 15:14:47 wysłana przez studio_lain »

Nocterra - redakcja
L'horloge - redakcja

Offline studio_lain

« Odpowiedź #29395 dnia: Wt, 12 Maj 2026, 15:12:25 »
A mnie się podoba. Chociaż sam styl na tych pierwszych planszach nieszczególny. Te drugie już jednak lepsze.

tak Hiszpan to mistrz, dal zupelnie innego kopa tej serii :)

ciesze sie ze wydamy jego autorskie prace
sa jeszcze lepsze :)
« Ostatnia zmiana: Wt, 12 Maj 2026, 15:17:37 wysłana przez studio_lain »

Nocterra - redakcja
L'horloge - redakcja

Offline michał81

« Odpowiedź #29396 dnia: Wt, 12 Maj 2026, 15:13:03 »
Z mojej strony to już wszystko na ten temat. Chętnie przeczytam opinię osób, które znają ten komiks wraz z argumentami jeśli uważają ten termin za niedekwatny.
Ja już kilka razy pisałem, tego nie da się idealnie i bezpośrednio przetłumaczyć bo traci się wieloznaczność tego tytułu. Zaproponowanych Krzyżnietych kupuje, bo wg mnie brzmi najlepiej i oddaje klimat tej na swój sposób porąbanej historii, a pisze to jako osoba znająca całą serię może poza kilkoma oneshotami. Natomiast smutam widząc wpisy gdzie użytkownicy tego forum wstydzą się swojego ojczystego języka proponując zachowanie oryginalnego tytułu.
« Ostatnia zmiana: Wt, 12 Maj 2026, 15:14:56 wysłana przez michał81 »

Offline parsom

« Odpowiedź #29397 dnia: Wt, 12 Maj 2026, 15:18:28 »
I jeszcze komentarz do opinii, jakoby było to chore:

Offline studio_lain

« Odpowiedź #29398 dnia: Wt, 12 Maj 2026, 15:19:06 »
dzieki Michal za opinie :)

no nie da
sam spedzielm sporo czasu sprawdzajac jakie to ma znaczenia w usa, brytanii i innych krajach z angielskim
najczesciej chodzilo o cpunow najebanych w trzy dupy :)
« Ostatnia zmiana: Wt, 12 Maj 2026, 15:25:25 wysłana przez studio_lain »

Nocterra - redakcja
L'horloge - redakcja

Offline studio_lain

« Odpowiedź #29399 dnia: Wt, 12 Maj 2026, 15:19:49 »