Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 4455877 razy)

Offline dinogal

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #28845 dnia: Pt, 24 Kwiecień 2026, 13:15:54 »
No przyszło Oko Odyna. 100 pln w preorderze + koszt wysyłki* za 176 stron, średni format, średni komiks...
Coś nie pykło.
Egmont 100 pln w tym formacie życzy sobie za grubaski po 250-300 stron (przy założeniu standardowego 30% rabatu)

*doliczam koszt wysyłki, bo preodery to do siebie mają, że nie można ich kombinować z innymi zamówieniami SL, dlatego wczoraj dostałem Oko, a dzisiaj Vanish. Mogliby to ogarnąć w tej zapyziałej Gildii (jeden checkbox "Wyślij z poprzednim/następnym zamówieniem"), ekologiczniej i ekonomiczniej.

Jak porównasz z LIT to podobne komiksy są w tej samej cenie, tacy druidzi za 94,5 (okładkowo 105) za 148 stron. Także cena za stronę nie odbiegają od normy :)

« Odpowiedź #28846 dnia: Pt, 24 Kwiecień 2026, 13:36:21 »
Mogliby to ogarnąć w tej zapyziałej Gildii (jeden checkbox "Wyślij z poprzednim/następnym zamówieniem"), ekologiczniej i ekonomiczniej.
przecież wystarczy poprosić w informacji dla sklepu przy zamówieniu, o połączenie zamówień, ja to robię właśnie przy komiksach Lain często, że proszę, żeby mi dołożyli je do jednej paczki z innym zamówieniem, lub właśnie połączyli dwa komiksy od Lain w jedno, żeby właśnie oszczędzić na przesyłce.
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Grzmichuj

« Odpowiedź #28847 dnia: Pt, 24 Kwiecień 2026, 13:57:20 »
Jak porównasz z LIT to podobne komiksy są w tej samej cenie, tacy druidzi za 94,5 (okładkowo 105) za 148 stron. Także cena za stronę nie odbiegają od normy :)

Druidzi to nie ten format. 240 x 320 mm
Oko Odyna to mniejszy komiks 180 x 275 mm

przecież wystarczy poprosić w informacji dla sklepu przy zamówieniu, o połączenie zamówień, ja to robię właśnie przy komiksach Lain często, że proszę, żeby mi dołożyli je do jednej paczki z innym zamówieniem, lub właśnie połączyli dwa komiksy od Lain w jedno, żeby właśnie oszczędzić na przesyłce.

Serio? I jak to działa? Zwracają za jedną z przesyłek?

« Odpowiedź #28848 dnia: Pt, 24 Kwiecień 2026, 14:02:00 »
No po prostu anulują wtedy tamto zamówienie, i dokładają do drugiego.
Piszesz formułkę w stylu: proszę o połączenie zamówień nr. (I dajesz dwa numery zamówień które cię interesują) - po jakimś czasie jedno zaczyna figurować jako anulowane, a potem jak ci przyślą fakturę na maila to będą tam dwie pozycje.

Masz mój przykład, zamówiony za pobraniem Vanish, po czasie poprosiłem żeby go dorzucili do zamówienia z komiksami Egmontu jakie zamówiłem w międzyczasie - tak to wygląda:
https://imgur.com/a/yaTo5Ve
« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Kwiecień 2026, 14:05:35 wysłana przez wayne_collector »
Sociale:
https://www.instagram.com/wayne_collector
Ten który nie załapał się na WKKM, bo był za mały 😉

Offline Deepdelver

« Odpowiedź #28849 dnia: Pt, 24 Kwiecień 2026, 15:08:36 »
Też tak robię. Problem może być jeśli w zamówieniach wybrano różne sposoby płatności lub dostawy.
Dlatego ja zawsze i tak zamawiam za pobraniem, a potem lepię z tego jedno zamówienie z darmową wysyłką.

Offline fasola

« Odpowiedź #28850 dnia: Pt, 24 Kwiecień 2026, 15:33:16 »
Ja niedawno pytałem w bok gildii o łączenie przesyłek, bo miałem taką potrzebę, to mi zalecili: drugą przesyłkę oznaczyć jako odbiór osobisty, wtedy za przesyłkę liczy 0 zł i w uwadze napisać, ze dołączyć do wcześniejszej przesyłki nr ... To było miesiąc temu i wszystko przeszło jak należy, dostałem paczkę z obu zamówieniami.
« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Kwiecień 2026, 15:34:49 wysłana przez fasola »

Offline dinogal

« Odpowiedź #28851 dnia: Pt, 24 Kwiecień 2026, 15:35:59 »
Miraze w poniedzialek wysylane do sklepow

no to super, to odbiorę razem z Vanishem i Odynem za jednym zamachem :) nie trzeba będzie tyle razy jeżdzić do sklepu  ;)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #28852 dnia: Pt, 24 Kwiecień 2026, 16:50:53 »
Druidzi to nie ten format. 240 x 320 mm
Oko Odyna to mniejszy komiks 180 x 275 mm

cena za druk ta sama :)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Tagh przedsprzedaz 28 lipca, gildia godz 12
Solo nowy album - przedsprzedaz koniec sierpnia
Gwiazdy powstają ;) - przedsprzedaz wrzesien
Curse of the Spawn - redakcja
Nocterra - redakcja
Monster Kill Squad/Finder - skład
L'horloge - redakcja

Offline HugoL3

« Odpowiedź #28853 dnia: Pt, 24 Kwiecień 2026, 17:29:41 »
Oho, przedsprzedaż Witchblade 4.05, akurat będę wracał z majówki... oby coś zostało.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #28854 dnia: Pt, 24 Kwiecień 2026, 18:00:29 »
jakby co - to nevada jest juz na gildii
mozna sobie ustawic przypomnienie

Nocterra - redakcja
L'horloge - redakcja

Offline misiokles

« Odpowiedź #28855 dnia: Pt, 24 Kwiecień 2026, 20:10:25 »
Zwracają. Wystawiają fakturę korygującą i proszą o potwierdzenie jej otrzymania.

Offline Konrad

« Odpowiedź #28856 dnia: Pt, 24 Kwiecień 2026, 20:30:50 »
Zestawiasz komiks amerykański z europejskim, na dodatek w innym formacie?
A może by tak porównać cenę Oka Odyna (okładkowa 99zł bez rabatów, format 180x275 mm i 176 stron) i Wraithborn (okładkowa 99zł bez rabatów, format 180x275 mm i 164 strony) do innego komiksu w tym samym formacie i praktycznie taką samą liczbą stron, czyli Dawnrunnera - okładkowa 90zł, z ich standardowym rabatem 25% kosztuje 67,50zł, format 180x275 mm i 168 stron.
https://gildia.pl/dawnrunner.html
Albo jeszcze lepszy przykład od malutkiego wydawcy Kboom z komiksem Po ucieczce z Alcatraz - okładkowa 99zł, z ich standardowym rabatem 30% kosztuje 69,30zł, format 180x275 mm i 176 stron.
https://gildia.pl/po-ucieczce-z-alcatraz.html

Czyli jednak da się taniej? Wiadomo kwestia nakładów, ale czy taki Kboom wydrukował zauważalnie więcej niż 800 Studia Lain? Możemy się tylko domyślać ;)

A jeszcze poza konkursem Battle Chasers od Nagle (109,84zł, format 180x275 mm i 432 strony) na Allegro kosztuje 5zł mniej niż mający prawie dwa razy mniej stron Vanish (okładkowa 115zł bez rabatów, format 180x275 mm i 224 strony)
https://allegro.pl/oferta/battle-chasers-madureira-joe-sharrieff-munier-18524055302

« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Kwiecień 2026, 20:34:05 wysłana przez Konrad »

Offline studio_lain

« Odpowiedź #28857 dnia: Pt, 24 Kwiecień 2026, 21:10:12 »
naklad i cena licencji
ale to musicie juz nie mnie pytac - ale ide o zaklad ze maja mimo wszytsko wyzsze naklady od nas
ich komiksy sa dostepne w innych sieciach niz tylko sklepy komiksowe
sa tez w hurtowniach
i nie twierdze ze tanio, ale ja taniej nie moge juz zrobic
« Ostatnia zmiana: Pt, 24 Kwiecień 2026, 21:13:43 wysłana przez studio_lain »

Nocterra - redakcja
L'horloge - redakcja

Offline Saruto

« Odpowiedź #28858 dnia: Pt, 24 Kwiecień 2026, 21:29:29 »
Czyli jednak da się taniej? Wiadomo kwestia nakładów, ale czy taki Kboom wydrukował zauważalnie więcej niż 800 Studia Lain? Możemy się tylko domyślać ;)
Miejmy nadzieję, że zeszli ze swoich odjechanych nakładów ;) Bo jeśli utrzymali stary poziom, to SL przy nich to ogórki z okręgówki.

Vanish jest zarąbiście drogi jak na Image, ale nakład mimo tego poszedł.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #28859 dnia: Pt, 24 Kwiecień 2026, 21:55:57 »
wiesz Vanish ma 800 sztuk naklad
i wciaz do kupienia i w gildii i w innych sklepach

Nocterra - redakcja