Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 4455990 razy)

simon84w, PetrusVII i 4 Gości przegląda ten wątek.

Offline Midar

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #28005 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 11:44:43 »
Tak, Gideon Falls ostatecznie wygrywa. Tyle samo stron, co Siedmiu żołnierzy, ale większy format i zdecydowanie grubszy.

Offline wagd79

« Odpowiedź #28006 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 13:09:41 »
Zdaje sobie sprawę, że zdanie jednostki niewiele znaczy ale napiszę parę słów od siebie :) W końcu nie po to toczyłem "ciężką walkę" o możliwość wypowiadania się na niniejszym forum by siedzieć cicho. Tym bardziej w tak arcy ważnej kwestii ;) Śledzę wątek spolszczenia tytułu Crossed od początku. Nie rozumiem za bardzo czemu wydawca tak mocno "upiera się" przy nazwie mającej konotacje ze słowem krzyż. Wszystkie te krzyżaki, krzyżowcy etc. brzmią po prostu dziwnie i nienaturalnie w naszym języku. Tym bardziej mając z tyłu głowy naszą historię i obecność tzw. "zakonu krzyżackiego" u nas w okolicy :) Przykro mi ale takie jest moje pierwsze skojarzenie gdy czytam słowo krzyżaki i jemu podobne.
Oczywiście przyjąłem do wiadomości wypowiedź wydawcy, że nie jest to jeszcze nic ostatecznego.
Przecież nie musi to być tłumaczenie "dosłowne"? Tym bardziej biorąc pod uwagę fakt jak wieloznaczne potrafią być konkretne słowa.
O wiele ciekawiej brzmią sugestie części osób, które proponowały nazwy typu Naznaczeni, Skreśleni, Przekreśleni. Bardziej szedł bym tym tropem. Współczuję w każdym bądź razie tłumaczowi bo na pewno będą osoby niezadowolone z dokonanego ostatecznie wyboru co ma miejsce prawie zawsze w niemal każdej dziedzinie życia :) Jednak wierzę w kompetencje osoby, która się tym zajmie i oczywiście trzymam mocno kciuki za ten przekład.

Jedno jest pewne. Bez względu na to jakie będzie to finalne tłumaczenie... Komiks po krótkim czasie od momentu startu przedsprzedaży (być może nawet tego samego dnia, albo po paru minutach) będzie i tak "wyprzedany" (w sklepie Gildii oczywiście).

Przy okazji i odbiegając od tematu. Podziękowania dla wydawcy za możliwość zakupu tytułów SL w SmakLiter. Ja co prawda zostaję przy Gildii bez względu na porę dnia , w której ma miejsce przedsprzedaż jednocześnie zdaję sobie sprawę, że wiele osób nie ma tego komfortu by o konkretnej godzinie porzucić wykonywane czynności i brać udział w "walce" o okładki ;)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #28007 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 13:17:28 »
moze dlatego upiera sie na krzyz, bo autorzy tez uparli sie na krzyz ;)

Plany Studia Lain - orientacyjne

Tagh przedsprzedaz 28 lipca, gildia godz 12
Solo nowy album - przedsprzedaz koniec sierpnia
Gwiazdy powstają ;) - przedsprzedaz wrzesien
Curse of the Spawn - redakcja
Nocterra - redakcja
Monster Kill Squad/Finder - skład
L'horloge - redakcja

Offline Saruto

« Odpowiedź #28008 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 13:34:06 »
moze dlatego upiera sie na krzyz, bo autorzy tez uparli sie na krzyz ;)

Mi to wygląda na feniksa ;)

Offline studio_lain

« Odpowiedź #28009 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 13:40:58 »
generlanie krzyz jest waznym elementem tego komiksu
na roznych polach
wizualnym, religijnym, spolecznym itp itd
on nie pojawia sie w nazwie przypadkowo
ale zapewne rozwiazemy to jak The Boys
zwlaszcza ze ma byc serial
wiec malutkie Crossed
to dobry pomysl
a tytul w sumie trzy opcje

Crossed: Krzyżaki
Crosssd: Ukrzyżowani
Crossed: Krzyżnięci
- propozycja Mariusza - wynika z fabuly miks z jebnieci

w sumie mozna zrobic gloswanie
mi sie te Krzyznieci bardzo podoba :)
« Ostatnia zmiana: Nd, 08 Marzec 2026, 13:53:53 wysłana przez studio_lain »

Nocterra - redakcja
L'horloge - redakcja

Offline parsom

« Odpowiedź #28010 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 14:05:05 »
Moja propozycja "nakrzyżowani"

A Nakrzyżowani?

Offline warka

« Odpowiedź #28011 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 14:15:20 »
Nakrzyżowani sugeruje wyłącznie umieszczenie na nich krzyża. Tymczasem samo pojęcie padło po raz pierwszy w audycji radiowej w momencie rozszerzania się epidemii. Moja propozycja "krzyżnięci" wynika z połączenia szaleństwa z krzyżem. W języku angielskim "crossed" oznacza również przekroczenie granicy. I tak jest w przypadku tych postaci, które realnie przekraczają granice tego, czego nie mogły robić i oddają się swoim najbardziej prymitywnym żądzom. Fajnie by było, gdyby nasze tłumaczenie podkreślało zarówno ten charakterystyczny znak na twarzach, jak i zmianę zachowania dotkniętych nim osób.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #28012 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 14:19:03 »
mi sie kojarzy z naprostowani - a to nie oddaje jednak sensu tego co sie w komiksie dzieje

Nocterra - redakcja
L'horloge - redakcja

Offline Koalar

« Odpowiedź #28013 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 14:45:44 »
Ta nazwa byłaby używana w komiksie jako nazwa takich osobników? W stylu "Atakują nas krzyżnięci!"? To tak dość nienaturalnie i infantylnie to brzmi. Lepiej po prostu "krzyżaki" albo "krzyże". Że się nie uda oddać dwoistości tytułu - trudno, ale przynajmniej po polsku będzie to lepiej brzmiało.
pehowo.blogspot.com - blog z moimi komiksami: Buzz, Fungi, PEH.

Offline nekro

« Odpowiedź #28014 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 14:47:40 »
Krzyżole też jest ok.

Offline michał81

« Odpowiedź #28015 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 14:49:41 »
Nakrzyżowani sugeruje wyłącznie umieszczenie na nich krzyża. Tymczasem samo pojęcie padło po raz pierwszy w audycji radiowej w momencie rozszerzania się epidemii. Moja propozycja "krzyżnięci" wynika z połączenia szaleństwa z krzyżem. W języku angielskim "crossed" oznacza również przekroczenie granicy. I tak jest w przypadku tych postaci, które realnie przekraczają granice tego, czego nie mogły robić i oddają się swoim najbardziej prymitywnym żądzom. Fajnie by było, gdyby nasze tłumaczenie podkreślało zarówno ten charakterystyczny znak na twarzach, jak i zmianę zachowania dotkniętych nim osób.
Parząc jakie było bóldupczenia na forum o przetłumaczenie tytułu pierwszego tomu Rook: Exodus czyli walka Walka czy lot? co się odnosiło do fabuły to nawet jak dasz tu Krzyżniętych to się pojawią znawcy tematu którzy komiksu nie czytali i będą udowadniać jakie to tłumaczenie jest złe. Osobiście uważam je za całkiem niezłe wybrnięcie z sytuacji, znając tą serię i w jaki sposób jest ona jebnięta. Choć uważam, że większym wyzwaniem może być tłumaczenie dialogów Moore'a, bo tam jest nowomowa, którą on stworzył pod ten tytuł.

Offline warka

« Odpowiedź #28016 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 14:55:27 »
Parząc jakie było bóldupczenia na forum o przetłumaczenie tytułu pierwszego tomu Rook: Exodus czyli walka Walka czy lot? co się odnosiło do fabuły to nawet jak dasz tu Krzyżniętych to się pojawią znawcy tematu którzy komiksu nie czytali i będą udowadniać jakie to tłumaczenie jest złe. Osobiście uważam je za całkiem niezłe wybrnięcie z sytuacji, znając tą serię i w jaki sposób jest ona jebnięta. Choć uważam, że większym wyzwaniem może być tłumaczenie dialogów Moore'a, bo tam jest nowomowa, którą on stworzył pod ten tytuł.

Jestem właśnie w trakcie części Moore'a i jak już sygnalizowałem Arkowi, ciężko się miejscami skleić, czy mowa o człowieku, miejscu czy przedmiocie. W efekcie po każdej kolejnej stronie, gdy jakiś element układanki trafia na swoje miejsce, muszę się cofać, by skorygować wcześniejsze użycie jakiegoś zwrotu. Zabawy z tym co niemiara.

Jasiek

• Gość
« Odpowiedź #28017 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 17:27:28 »
Niezależnie od tytułu większość ludzi gdy widzi na półce komiksy uważa je za głupoty.

I w jakichś 60-70% ci ludzie mają rację.

Offline parsom

« Odpowiedź #28018 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 17:28:02 »
Nakrzyżowani to nie tylko naznaczeni krzyżem. To też podobne do nakręceni - czyli jest element szaleństwa. To wariacja na temat ukrzyżowania, ale też naznaczenia czy namaszczenia. Czyli coś na wzór słów w polskim używanych. Krzyżnięci natomiast brzmi źle, skojarzenie z jebnięci wcale tu nie pomaga.

Offline Xmen

« Odpowiedź #28019 dnia: Nd, 08 Marzec 2026, 17:30:14 »
I w jakichś 60-70% ci ludzie mają rację.
Powiedziałbym bym nawet, że w 80-90% mają rację.

Nakrzyżowani dużo lepiej niż krzyżowcy czy krzyżaki.
« Ostatnia zmiana: Nd, 08 Marzec 2026, 17:32:09 wysłana przez Xmen »
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.