Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3245797 razy)

Offline Leszek

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #18765 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 19:39:35 »
A ja nie kupiłem hutera-killera, jak wróciłem z pracy to już nie było z ładną okładką... no to się obraziłem.

Offline zombie001

« Odpowiedź #18766 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 19:42:24 »
Przy okazji - sprawdziłem ile kosztuje wynajęcie magazynu 3,5 m^2 (piwnica chyba nie jest dużo większa?) w jednej z firm oferujących takie usługi  389zł/miesiąc (przez pierwsze 2 miesiące 195zł/miesiąc).

Fajnie jeżeli ten towar trzymany w magazynie w miarę szybko by Ci schodził. Ale były też i takie przypadki gdzie komiksy zalegały latami. Ba.. niektóre pójdą/poszły na zmielenie, bo licencja wygasa/ła a sprzedaż siadła.

Darkness zeszło, no rewelacja, ale mogła równie  dobrze wyprzedać się połowa nakładu, a kolejna przez następne 3 lata. Czyli człowiek jest w plecy 4.500 zł rocznie za wynajem magazynu, przy dużej niepewności jak pójdą kolejne pozycje z listy... Może też będzie lipa?

Kwestia kalkulacji czy to się opłaca czy nie. Mnie się wydaje, że takiemu jednoosobowemu wydawnictwo - niekoniecznie. Co innego jakby Kierownik miał jakieś dodatkowe mieszkanie, które mógłby za darmoszkę na 2-3  lata przerobić na magazyn, rezygnując np. z jego wynajmu.

Wtedy rozumiem, że mógłby zaryzykować większy nakład. W innym przypadku 2-3 duże, nietrafione pod rząd inwestycje, mogłyby położyć go finansowo.
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline amsterdream

« Odpowiedź #18767 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 19:43:25 »
Myślę że to już czas przejść na poziom wyżej i wynająć drugą piwnicę.
« Ostatnia zmiana: Nd, 16 Marzec 2025, 20:51:18 wysłana przez amsterdream »
Czas nas zmienił, chłopaki...

Online Castiglione

« Odpowiedź #18768 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 19:55:49 »
Kwestia kalkulacji czy to się opłaca czy nie. Mnie się wydaje, że takiemu jednoosobowemu wydawnictwo - niekoniecznie.
No bez jaj, kalkulujemy teraz, czy wydawnictwo jest stać wydać 300 zł miesięcznie? ???

Offline zombie001

« Odpowiedź #18769 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 20:01:01 »
Dla Ciebie tu i teraz to 400zl miesięcznie, a dla kogoś innego kiedyś to może być ponad 4 tys. rocznie wywalone w błoto w magazynowanie komiksów, które nie schodzą i może dalej nie będą schodzić :D

Nie mój biznes, nie moja sprawa i nie będę nikogo pouczać jak go prowadzić. Jak ktoś chce np. Kierownika bojkotować i nie kupować, to też jego problem :D
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline michał81

« Odpowiedź #18770 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 20:11:53 »
popraw mnie Michał jeśli się nie mylę ale wydaje mi się że od 1-1,5 roku Egmont bardzo mocno zwolnił a wręcz praktycznie okroił dodruki szczególnie SH.
wg mnie masz rację, Egmont zmniejszył ilość dodruków komiksów superbohaterskich, może rynek się przesycił tym gatunkiem (bo wg mnie jest też mniej serii nowych), zresztą rynek wtórny wygląda ostatnio tak, że ludzie wyrzucają do sprzedaży całe serii lub kolekcji superbohaterów (widać to szczególnie na grupach sprzedażowych na facebooku)

Online Castiglione

« Odpowiedź #18771 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 20:16:58 »
Dla Ciebie tu i teraz to 400zl miesięcznie, a dla kogoś innego kiedyś to może być ponad 4 tys. rocznie wywalone w błoto w magazynowanie komiksów, które nie schodzą i może dalej nie będą schodzić :D

Nie mój biznes, nie moja sprawa i nie będę nikogo pouczać jak go prowadzić. Jak ktoś chce np. Kierownika bojkotować i nie kupować, to też jego problem :D
Nikogo nie chcę bojkotować, ale 400 zł to się może zastanawiać student, czy go stać na wynajęcie trochę większego mieszkania, kiedy wyjeżdża się uczyć do innego miasta, a nie firma, której jeden pojedynczy produkt ma tyle na okładce.

Offline Darth Lexus

« Odpowiedź #18772 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 20:19:02 »
pozwolicie, że przerwę ten łańcuszek miłośników 1 tomu
w umowie mam jak byk jak ma to być wydane i już nic nie mogę

I to właściwie zamyka temat wydania Gunslingera w jednym tomie.
What the Sith want, They take... - Darth Bane

Offline 79ers

« Odpowiedź #18773 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 20:19:30 »
oczywiście obecne ceny komiksów nie maja na to żadnego wpływu, przecież 3 tomy Compendium Darkness w oryginale to 500pln

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #18774 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 20:36:41 »
ale zobacz ile z tego to SH, reszta to stałe tytuły które od dawna wiadomo że będą non stop w sprzedaży

Większość SH jest nadal dostępne, więc po co komu dodruki?

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #18775 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 20:50:12 »
Spoko pan bibliotekarz ma w jednym racje. Pan Arek ma gdzies tych co mowia mu jak ma zyc, co robic i jak wydawac. ;)

Akolici chyba przesadzili z cukrzeniem. Wspominanie siebie w trzeciej osobie to już chyba moment tuż po ascendencji na lokalnego bożka.

Offline celtic

« Odpowiedź #18776 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 20:59:09 »
Panie Arku, taka myśl, na ile egzemplarzy musiałaby taka komiksiarnia złożyć zamówienie, żebyś dla niej zrobił okładkę limitowaną? Czy jeśliby sklep typu komiksiarnia złożył zamówienie na 120-150 egzemplarzy, to czy podniósłbyś nakłady o te egzemplarze? Mowa o nowych projektach.
Trzy Cienie - 10/10
Opowieści z czasów Kobry -8/10
Twierdzi Pereira -10/10
Bezprawie - 7/10
Locke & Key #1-6 - 9/10
Niezwyciężony - 7/10

Offline Dracos

« Odpowiedź #18777 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 21:05:27 »
A tu kolejna propozycja dla SL - He-Man - Omnibus i 1500 stron:

Jestem na tak ale w dwóch tomach 1500 stron to mocna przesada. Pewnie głupie to infantylne, ale hej jakie wspomnienia są z tą marką, wziąłbym z miejsca ;D

Na potęgę posępnego czerepu mocy przybywaj!

Online studio_lain

« Odpowiedź #18778 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 21:13:08 »
To co chciałbym przeczytać - tu plansze - Solomona:

Jak zrobi mi sie miejsce to pogadam o tym z titan comics. Chociaz mam uraz po tank girl.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Online studio_lain

« Odpowiedź #18779 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 21:15:47 »
Myślę że to już czas przejść na poziom wyżej i wynająć drugą piwnicę.

Mam druga. No 1.3 drugiej ;) inaczej juz bym byl zapchany.
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie