Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3245342 razy)

nesumi (+ 1 Ukrytych) i 15 Gości przegląda ten wątek.

Offline Deepdelver

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #18735 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 16:55:48 »
Popraw mnie jeśli się mylę, ale nie słyszałem, żeby coś takiego miało miejsce do tej pory. Gdyby się jednak wydarzyło, to nie jest dodruk, tylko nowe wydanie. Od strony kolekcjonerskiej ma to nawet większe znaczenie niż okładki alternatywne w ramach tego samego wydania.

Może i ma, nie wiem, nie jestem kolekcjonerem. Ale żaden kolekcjoner nie przegapił Darkness, bo kolekcjonerstwo wyklucza gapowatość. ;P

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18736 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 17:09:10 »
Darkness prawie1400 stron - 400 złotych, a Gunslinger 600 stron (ok. 800 mniej) i tylko stówkę taniej?
Może wydaj to w jednym tomie za 200-250.

a pamietasz co pisalem o cenie Darkness? wejdz na przyklad na komiksy Muchy - Na wschod od Zachodu - ma 500 stron i kosztuje po rabacie 190 zl - dwa tomy to 1000 stron za 380 zl, dodajmy teraz komiks ktory ma prawie400 stron - to jakies 170 zl - rynkowa cena darkness wychodzi z 500 z kawałkiem

albumy gunslinger beda miay po 300 str - przecietnie taki album kosztuje jakies 150 zl
« Ostatnia zmiana: Nd, 16 Marzec 2025, 17:11:08 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18737 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 17:15:37 »
tymczasem ja ślinię się nad tym co wydam jak będę "bogaty" ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline sixxtbone

« Odpowiedź #18738 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 17:27:06 »
Darkness prawie1400 stron - 400 złotych, a Gunslinger 600 stron (ok. 800 mniej) i tylko stówkę taniej?
Może wydaj to w jednym tomie za 200-250.

To samo miałem napisać. Już pal sześć cene ale niech to bedzie 1 Tom...

Offline Adolf

« Odpowiedź #18739 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 17:30:25 »
Popraw mnie jeśli się mylę, ale nie słyszałem, żeby coś takiego miało miejsce do tej pory. Gdyby się jednak wydarzyło, to nie jest dodruk, tylko nowe wydanie. Od strony kolekcjonerskiej ma to nawet większe znaczenie niż okładki alternatywne w ramach tego samego wydania.

Przebiłem się przez kilka stron dyskusji. Klienci piszą o tym co było poruszane wiele miesięcy temu, a nawet podobne argumenty sam wyprowadzałem, więc rozumiem punkt widzenia. Sytuacja się różni tym, że kiedyś to jakieś strzały się wyprzedawały w przedsprzedaży. Jednak teraz mamy linię Lain USA, gdzie przedsprzedaż sprawia, że po kilku dniach nie ma czego zbierać. Zbliżyliśmy się do poziomu kolekcji, tylko jeszcze gorzej, bo kolekcja jeszcze jest po 2 tygodniach do dorwania gdzieś online. Arek różni się od kolekcji tym, że jest zaangażowanym wydawcą, a nie bezduszną biurokracją, która wydaje coś na zagranicznej licencji. Arek widzi, że doszliśmy do momentu, gdzie trzeba poważnie przemyśleć nakłady, oczywiście tak by nie wtopić. Jeśli nakład pójdzie w górę to tylko na popularne tytuły. A czy pójdzie w górę to zależy od nas. Po prostu głosujmy portfelem. Kasa nie śmierdzi, Arek też będzie chciał mieć więcej pieniążków na nowe licencje.

Co do dodruków to wiadomo - zwykłe oddanie licencji nie rozwiązuje sprawy. Nowe wydanie to nowe tłumaczenie, korekta, a rynek przecież już jest trochę nasycony. Egmont z ich nowymi wydaniami dopiero po latach naprawiał to co kolekcje zepsuły, a i tak jest taki jeden gad co mu się to nie podobało... Dlatego lepiej już dać ten ciut większy nakład. Oczywiście Arek ma problem z piwnicą. Jednak jak sam opowiadał, zdaje sobie sprawę, że to jego słaby punkt i myśli jak rozwiązać ten problem. Baza klientów przez lata wzrosła, jednak poza Top Cow i mam nadzieję Spawnem (może jeszcze tytułami Roosevelta), to nie ma sensu szaleć z nakładami. 1000 to wciaż limitowana liczba, wywołuje fomo, które wcale nie jest takie złe przy ryzykownych tytułach. Jednak bardzo niszowe komiksy warto wciąż zostawić w 800.

Z tego co wiem (jeśli się mylę to poprawcie) to Arek i inni wydawcy podpisują umowę licencyjną na konkretny nakład (plus do tego osobna umowa z drukarnią). Dlatego nie można sobie ilości tak po prostu dopasować jeśli przedsprzedaż idzie świetnie.

Ja tam wracam do czytania The Darkness. Nie obrzucajcie wydawnictwa błotem, w końcu daje nam tyle dobra, którego inni nam dać nie chcieli. Sami pamiętacie jak Scream się wyłożył, a mógł dziś spijać śmietankę. Cieszmy się tym co mamy.

Offline U.F.O

« Odpowiedź #18740 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 17:44:43 »
To samo miałem napisać. Już pal sześć cene ale niech to bedzie 1 Tom...
Mam takie samo zdanie, niech cena będzie wyższa ale Spawn universe powinno być wydawane w grubaśnych omniakach ;D

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18741 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 17:47:35 »
pozwolicie, że przerwę ten łańcuszek miłośników 1 tomu
w umowie mam jak byk jak ma to być wydane i już nic nie mogę 

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline U.F.O

« Odpowiedź #18742 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 18:08:08 »
gg no re :'(

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #18743 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 18:12:12 »
Zbliżyliśmy się do poziomu kolekcji, tylko jeszcze gorzej, bo kolekcja jeszcze jest po 2 tygodniach do dorwania gdzieś online.
Większość tomów z kolekcji jest dostępna nawet rok czy dwa po premierze:
https://kolekcja-hachette.pl/sklep?_token=aJdwv5exTSp4e96ONapb2MFF5IB8wq2FLqh4v3rr&filter=all&sort=new
Nigdy nie było sytuacji, by tom kolekcji wyczerpał się jeszcze przed premierą. Ale to Hachette jest złe, prawda?

Arek widzi, że doszliśmy do momentu, gdzie trzeba poważnie przemyśleć nakłady, oczywiście tak by nie wtopić.
Arek tego nie widzi. Arek ma to gdzieś. Nawet jak tytuł się wyprzeda godzinę po starcie preorderów to jedyne, co będzie miał do powiedzenia, to że było tylko dwóch chętnych więcej. Arek ma swoją piwnicę, która jest jego bastionem i wywalone na całą resztę.

Po prostu głosujmy portfelem.
Dlatego przestałem kupować od SL. Nie będę wspierał swoim portfelem rozwoju patologii rynkowych. Swoje pieniądze wolę przeznaczyć dla wydawcy, który dba o klientów. Którego produkt mogę sobie kupić spokojnie po premierze. W sklepie, który mi odpowiada. I który zadba o dodruk produktu, którego niedoszacował. Który nie każe mi rozwiązywać jego własnych problemów z magazynowaniem i logistyką.

Jeśli SL chce być wydawcą niszowym to niech zostanie przy niszowych produktach. Przy tytułach zainteresowanie którymi nie przekracza 700 egz. Niech się nie bierze za żadne Spawny i podobne tytuły komercyjne.

Ma problem z piwnicą, z liczeniem w excelu, z księgarniami. Może ma też chorą ciri. Dopytaliście? W końcu to taki producent, który własne problemy przerzuca na konsumenta.
Batman returns
his books to the library

Offline Takesh

« Odpowiedź #18744 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 18:13:08 »
tymczasem ja ślinię się nad tym co wydam jak będę "bogaty" ;)

Wygląda cudnie. Gdzie Ty takie rzeczy znajdujesz?? :o

Przy okazji pierwsza myśl na widok tych kadilaków i dinozaury to.... ::)

Może pora ponownie zapytać? I o The Maxx? Ludzie zmieniają zdanie...

Offline Midar

« Odpowiedź #18745 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 18:20:00 »
a pamietasz co pisalem o cenie Darkness? wejdz na przyklad na komiksy Muchy - Na wschod od Zachodu - ma 500 stron i kosztuje po rabacie 190 zl - dwa tomy to 1000 stron za 380 zl, dodajmy teraz komiks ktory ma prawie400 stron - to jakies 170 zl - rynkowa cena darkness wychodzi z 500 z kawałkiem

albumy gunslinger beda miay po 300 str - przecietnie taki album kosztuje jakies 150 zl
Ja nie mówię, że Darkness jest drogie, wręcz przeciwnie, to świetna cena biorąc pod uwagę grubość i jakość.
Chodziło mi o to, że skoro mogłeś wydać takie dwa „grubasy” po 700 stron, to czy nie lepiej Gunslinger wydać w jednym tomie (to „zaledwie” 600 stron😀), a przy okazji mogłoby to, być może  obniżyć cenę komiksu.

Edit:
pozwolicie, że przerwę ten łańcuszek miłośników 1 tomu
w umowie mam jak byk jak ma to być wydane i już nic nie mogę
No, to teraz zrozumiałem i cofam, co wczśniej napisałem.
« Ostatnia zmiana: Nd, 16 Marzec 2025, 18:25:53 wysłana przez Midar »

Offline zombie001

« Odpowiedź #18746 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 18:32:16 »
Heh.. Strzelam w ciemno, że wszystkie Spawny  będą droższe niż  typowa średnia-Lainów i to nie bez przyczyny :D
KEEP CALM AND HATE EVERYONE

Offline Lobo

« Odpowiedź #18747 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 18:34:10 »
Jak pan bibliotekarz powiedział żeby wydawca nie brał się za spawna to teraz na pewno Arek rzuci wszystko i zostawi, w końcu pan bibliotekarz jest taki mądry że niedawno napisał że trzeba mieć 10 kont na gildii by pisać różne komentarze 🙂
Szkoda że do tej pory żadne inne wydawnictwo nie rzuciło się na wydanie czy to Spawna czy coś z Top Cow

Offline studio_lain

« Odpowiedź #18748 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 18:39:19 »
Spoko pan bibliotekarz ma w jednym racje. Pan Arek ma gdzies tych co mowia mu jak ma zyc, co robic i jak wydawac. ;)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline komiks

« Odpowiedź #18749 dnia: Nd, 16 Marzec 2025, 18:40:27 »
W przypadku Darknees nie było takiej wypowiedzi, dlatego użyłem zdania w formie przypuszczającej. W przypadku CE takie wypowiedzi były. Poszukaj na forum.
Nie zrozumieliśmy się, pytałem czy był przypadek na polskim rynku komiksowym, żeby jakieś wydawnictwo przekazało prawa do wydania komiksu, innemu wydawnictwu przed wygaśnieciem okresu licencyjnego?

Przykład dotyczący wydania to jest jakiś absurd. Jak komuś zależy na komiksie to kupi nie zależnie od wydania. Jak wolą przepłacać potem z zakupem z drugiej ręki, bo muszą mieć to pierwsze wydanie to już podchodzi pod zespół natręctw.
To nie jest absurd, nie tak dawno jeden z forumowiczów chwalił się, że kupił wszystkie okładki Cazy (4 sztuki), to się nazywa kolekcjonerstwo. Sam kupiłbym CE drugi raz, gdyby wydało go inne wydawnictwo, chociażby z samej ciekawości żeby porównać, która wersja lepsza.

Dodruk też nie byłby pierwszym wydaniem, bo nie da się utrzymać w 100% ustawień dodruku. I podam tu konkretny przykład, kupowałem wydania Tymka i Mistrza, tylko że od 2 tomu. Czekałem aż KG zrobi dodruk pierwszego i się doczekałem, tylko pojawił się mały problem odcień zieleni okładki był inny niż pozostałe, ale w pierwszym druku był taki sam, wiem bo znajoma ma na półce i się nie różni od pozostałych.
Kupiłem drugi tom Druuny z dodruków, wygląda tak samo jak pierwszy, więc to nie jest reguła. Dodruk z tego samego składu również może posiadać ten sam ISBN.
« Ostatnia zmiana: Nd, 16 Marzec 2025, 18:46:47 wysłana przez komiks »
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness