Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3259824 razy)

Random_Hero, celtic, Popiel, bocik (+ 2 Ukrytych) i 17 Gości przegląda ten wątek.

Offline Kvothe

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #12885 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2024, 17:38:38 »
Opinie i recenzje, jeśli w ogóle, to pojawiają się jakiś czas po premierze komiksu, czyli za późno.

A niby dlaczego za późno, za późno na co?

Offline Dracos

« Odpowiedź #12886 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2024, 18:07:54 »

Za późno na podjęcie świadomej decyzji bazującej na recenzjach i wrażeniach osób których gust jest zbieżny z naszym. W tym momencie to jest kupowanie kota w worku, bo zaraz nie będzie. Tzn za miesiąc dwa będą ze zwrotów albo nie opłaconych, ale to nie do końca chodzi o to żeby kupować pod wpływem impulsu - "albo teraz albo nigdy".

Jeszcze na forum można powiedzieć że ludzie są na tyle wyrobieni że robią research na własną rękę, recenzje francuskie przerzucają przez tłumaczy ( btw na angielski to naprawdę bajka) i są ciut bardziej gotowi na produkt który za miesiąc trafi w ich ręce.

Offline komiks

« Odpowiedź #12887 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2024, 18:11:33 »
Dlaczego za późno po premierze? Ostatnie tytuły, poza Kronikami, są dostępne w sklepach.

Ostatnie komiksy SL:
CE - okładka limitowana A - wyprzedana.
Shane - okładka limitowana B - wyprzedana.
Kroniki barbarzyńców - komiks wyprzedany.

Teraz poproszę was o linki do rzetelnych recenzji tych komiksów.
Albo poczekamy, aż takie recenzje się pojawią i wtedy zaktualizujemy dostępność tych komiksów.
Wiem, że pojawiają się komiksy ze zwrotów i nieopłaconych, ale to jest ruletka, uda się albo nie uda.

Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline LukCook

« Odpowiedź #12888 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2024, 18:23:00 »
Ostatnie komiksy SL:
CE - okładka limitowana A - wyprzedana.
Shane - okładka limitowana B - wyprzedana.
Kroniki barbarzyńców - komiks wyprzedany.

Tak, napisałem w poście, że Kroniki wyprzedane. Co z tego, że wersje okładek nie są dostępne. CE i Shane cały czas można kupić.

Co do recenzji, nie ma recenzji na polskich portalach ale są na zagranicznych. Wystarczy użyć tłumacza.

Offline komiks

« Odpowiedź #12889 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2024, 18:28:15 »
Co do recenzji, nie ma recenzji na polskich portalach ale są na zagranicznych. Wystarczy użyć tłumacza.
Takiś cwany? To poproszę linki, tylko mają być rzetelne.

Offline bibliotekarz

« Odpowiedź #12890 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2024, 18:29:08 »
W przypadku SL? Kiedy ukazuje się recenzja to jest już za późno na zakup  ;D
Batman returns
his books to the library

Offline Kvothe

« Odpowiedź #12891 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2024, 18:35:39 »
Czyli wam nie chodzi o recenzje, tylko o nakłady. Poza tym większość tytułów jest dostępna, jak LukCook zauważył.

Już dyskutowaliście nie raz na tym forum, że większość woli opinie/recenzję zwykłych czytaczy niż osób które dostają egzemplarze recenzenckie, a przy nakładach SL to ma jeszcze większe znaczenie.
No i znowu za LukCook, recenzje już są tylko nie na polskich portalach.

I nie  ma czegoś takiego jak  rzetelna recenzja, to oksymoron.
Możesz przeczytać super recenzje, wydać kilka stów na komiks a samemu stwierdzić, że średniak albo gówno.

Offline Lobo

« Odpowiedź #12893 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2024, 18:42:37 »
No ale recenzji komiksów od Scream czy Mandioci również wielu nie ma. Nie kapuje wrzucania komiksów Studia do jednego worka. Te wydawnictwa nie rozdają egzemplarzy recenzenckich po prostu.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12894 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2024, 18:47:06 »
To już pytanie do Arka, dlaczego nie ma recenzji komiksów Studia Lain?

Dlaczego za późno po premierze? Ostatnie tytuły, poza Kronikami, są dostępne w sklepach.

Wiesz odpowiem uczciwie bo chyba tak trzeba. Po prostu od poczatku dzialalnosci nie bierzemy udzialu w mechanizmie o nazwie wysylamy za darmo egzemplarze recenzenckie. Pierwotnie powodem bylo to ze chcemy traktowac wszystkich rowno i nie stac nas na wyslanie do wszystkich. Dzis dostrzegam olbrzymia patologie tego systemu. Wiecie ze tylko jeden recenzent JEDEN poprosil mnie o wersje w pdf?
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline Kadet

« Odpowiedź #12895 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2024, 19:06:49 »
Człowiek też tego nie potrafi i widać to na każdym kroku.

Opinia człowieka to wypadkowa ewolucji mózgu i uwarunkowań społeczno-kulturowych. Złudzenie "odkrywania prawdy" i konsensusu wokół tego odkrycia to najczęściej tylko powielanie zakodowanego schematu, jak dostrzeganie twarzy na Marsie.

To, że niektórzy ludzie (albo większość) tego nie potrafią, nie oznacza, że nikt nie potrafi albo że jest to niemożliwe. Zasadniczo nie zgadzam się z tak daleko posuniętym relatywizmem, jakoby w ogóle nie było żadnej prawdy, więc można sobie dać spokój z jej szukaniem, usiąść i gwizdać. Inna rzecz jednak to to, czy mówimy o poszukiwaniu prawdy, gdy nie chodzi o ustalanie faktów, ale bardziej o poznanie subiektywnej opinii różnych ludzi zawartej w ich recenzjach? Przecież ten sam komiks może być dla jednej osoby świetny, a dla drugiej marny - normalna różnica w gustach. Zdarzało mi się czytać recenzje napisane przez osoby kompetentne, które zawierały poglądy czy opinie, z którymi zupełnie się nie zgadzałem - ale mimo to wyciągałem z takich recenzji coś użytecznego dla siebie.

Jeśli chodzi o stosowanie SI do wyrabiania sobie opinii o komiksach, to dostrzegam tu parę zagrożeń. Po pierwsze to, że SI ma jakby wdrukowane, żeby zgadzać się z pytającym. Jeśli zapytasz ją np. "Dlaczego okładka komiksu XYZ jest kontrowersyjna?", to nie odpowie ci, że ta okładka nie jest kontrowersyjna, tylko zacznie wymyślać najrozmaitsze powody, dla których można by uznać ją za kontrowersyjną.

O innej sprawie czytałem na amerykańskim forum komiksowym, a dotyczy ona - wydawałoby się - tak prostych i obiektywnych wiadomości jak streszczenie danego komiksu. Otóż SI poproszona o przygotowanie streszczenia jakiegoś znanego komiksu, o którym jest dużo w sieci (np. "Avengers" #200), jakoś może sobie poradzić, ale jeśli zapytanie dotyczy mniej popularnego, nieszczególnego numeru (choćby "Avengers" #201), SI może zacząć zmyślać jego fabułę, aby "nie zawieść" pytającego. Być może zresztą z braku danych traktuje takie pytanie jak prośbę o napisanie streszczenia nieistniejącego - dla niej - komiksu i zaczyna wymyślać. Tak więc trudno byłoby mi zaufać jakiemukolwiek blurbowi napisanemu przez SI, także takiemu wrzuconemu wcześniej przez Zwirka, bo nigdy nie wiem, czy nie znajdzie się tam jakaś kompletna bzdura.
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!

Offline Dracos

« Odpowiedź #12896 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2024, 19:35:58 »
zość woli opinie/recenzję zwykłych czytaczy niż osób które dostają egzemplarze recenzenckie, a przy nakładach SL to ma jeszcze większe znaczenie.
No i znowu za LukCook, recenzje już są tylko nie na polskich portalach.

Ja dalej podtrzymuje opinie że  bardziej mnie interesuje zdanie niedzielnych forumowych czytelników niż profesjonalisty z portalu który czyta tygodniowo x tytułów. Pisałem że można zrobić research przepuszczając francuskie recenzje na angielski, ale to dalej nie to samo bo francuz może się zachwycać rzeczami które polaka nie koniecznie muszą ruszać. Poniekąd masz racje że to kwestia nakładów, podejrzewam że wiele osób odczuwa dyskomfort z takiego powodu że albo kupi komiks w początkowej przedsprzedaży albo musi się liczyć z tym że w dniu premiery może tylko poczytać opinie innych czytelników, na kupno komiksu może być za późno.

@Studio Lain I bardzo dobrze że nie udostępniacie pasożytom egzemplarzy to się wam chwali że opinie nt waszych komiksów są szczere, a nie podyktowane konformizmem recenzenta.

@Kadet Za dużo wymagasz od dzisiejszej SI ona przecież nie jest prawdziwa pytanie o rozróżnienie czy coś jest kontrowersyjne czy też nie to jeszcze nie ten poziom. Natomiast poproszenie o skrót fabuły i wyciągnięcie często powtarzających się motywów z recenzji to już jak najbardziej w jej zasięgu.

Offline komiks

« Odpowiedź #12897 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2024, 19:36:44 »
CE:
https://www.en-attendant-nadeau.fr/2020/09/23/labyrinthes-enchantes-roosevelt/
https://www.babelio.com/livres/Roosevelt-CE-Integrale/1386799

Wywiad:
https://www.du9.org/entretien/ce/

Shane:
tom 1: https://esensja.pl/komiks/recenzje/tekst.html?id=16613
https://www.bdtheque.com/series/1503/shane

Wywiad to nie recenzja.
Czytałeś tę recenzje na Esensja? Przecie to jest streszczenie.
Bdtheque - spoejlery i streszczenia.
En-attendant-nadeau - mimo iż wygląda najbardziej profesjonalnie z tych wszystkich, to niestety jeden wielki spojler.

Wolę moje z AI, która nie mówi o czym jest fabuła, bo jej tego zabroniłem w prompcie.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #12898 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2024, 19:53:57 »
Ja znam i Shane i W cieniu slonca
I za wyjatkiem przykladowych innych pozycji ona trafia w 10. No moze 9 ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - akcept
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - druk
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumacze

Offline Kadet

« Odpowiedź #12899 dnia: Nd, 16 Czerwiec 2024, 19:58:22 »
@Kadet Za dużo wymagasz od dzisiejszej SI ona przecież nie jest prawdziwa pytanie o rozróżnienie czy coś jest kontrowersyjne czy też nie to jeszcze nie ten poziom. Natomiast poproszenie o skrót fabuły i wyciągnięcie często powtarzających się motywów z recenzji to już jak najbardziej w jej zasięgu.

Ależ ja od niej niewiele wymagam, dlatego jej nie używam. A jak nie potrafi rozróżnić, czy coś jest kontrowersyjne, czy nie, to powinna wyświetlać taki komunikat, a nie brnąć w odpowiedź.

Co do tego, że skrót fabuły "jest w jej zasięgu"... Chat GPT twierdził np., że w pierwszym numerze swojego komiksu Hulk zabił Glenna Talbota (to się nie wydarzyło), stworzył od zera streszczenie fabuły komiksu "Brother Power the Geek" #3 (który urwano po drugim numerze), a w "Sgt. Fury and his Howling Commandos" #89 Fury łączy siły z członkinią antynazistowskiego ruchu oporu Hansi (to także się nie wydarzyło...).

Owszem, może w 95 przypadkach na 100 Chat GPT odpowie poprawnie, ale problem w tym, że ja nigdy nie będę wiedział, czy nie trafiłem na jeden z tych pięciu przypadków...
Bardzo Was proszę o wsparcie i/albo udostępnienie zbiórki dla dziewczynki walczącej z rakiem: https://www.siepomaga.pl/walka-agatki.

Dziękuję z całego serca!