Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3242575 razy)

Randal63, jahred666 i 14 Gości przegląda ten wątek.

Offline misiokles

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #23640 dnia: Cz, 28 Sierpień 2025, 17:57:51 »
Widzisz, czyli jednak Gildia ma na to wyjebane.

Może też nie mieć wyjebane. Zgaduję, że wybrano firmę oursourcingową, gdzie podpisano kontrakt na postawienie nowego silnika sklepu i support, minimum roczny. Więc owa firma ma za darmo przez ten okres naprawiać wszystko, co jest zgłoszone. Tak to też działa w twojej pracy - 'złamanie' umowy nie wchodzi w rachubę, zatrudnienie nowej - tym bardziej.

Offline Dalthon

« Odpowiedź #23641 dnia: Cz, 28 Sierpień 2025, 18:44:55 »
'złamanie' umowy nie wchodzi w rachubę, zatrudnienie nowej - tym bardziej.

Bzdura. Jeśli nie wywiązują się z powierzonego tematu zawsze można umowę rozwiązać. Poza tym nikt nie ma nikogo na wyłączność i działa to w obie strony. W skrajnych wypadkach jak firma nie naprawia to co zj*bała, można wynająć drugą a kosztami tego obciążyć pierwszą (partaczy i amatorów). Wszystko kwestią chęci i kasy.
Biorąc pod uwagę ruchy góry Gildii, to podejmują decyzje także amatorzy, więc na wielkie zmiany bym nie liczył, bo amatorzy "u góry" nigdy nie przyznają się do błędnych decyzji.

Offline 79ers

« Odpowiedź #23642 dnia: Cz, 28 Sierpień 2025, 19:08:25 »
Siedząc w biurze może być, że można pozwolić sobie na 40 minut przerwy, ale na produkcji w samo południe to nie przejdzie. A tylu wydawców mówi, że nie jest to towar reglamentowany. Zamówiłem jedynie dlatego, że jestem jeszcze na urlopie. Ogólnie szkoda gadać. Gdyby nie info SL na fb o konsultacji z gildią to bym się wkurzył, a tak czekam cierpliwie na Scorched.

Offline komiks

« Odpowiedź #23643 dnia: Cz, 28 Sierpień 2025, 19:34:44 »
Może też nie mieć wyjebane. Zgaduję, że wybrano firmę oursourcingową, gdzie podpisano kontrakt na postawienie nowego silnika sklepu i support, minimum roczny.
Czyli jeszcze minimum 8 miesięcy, a nawet więcej, bo nie wiadomo czy nowa firma naprawi ;)
Bo przecież gdyby chcieli naprawić, to przynajmniej widzielibyśmy jakieś postępy.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline perek82

« Odpowiedź #23644 dnia: Cz, 28 Sierpień 2025, 19:56:58 »
It's not a bug, it's a feature.
Ja podejrzewam, że sklep działa zgodnie z założeniami. Tylko po prostu zamówiono tańszą usługę. I tak jak ktoś powyżej humorystycznie napisał dialog, to decydent popatrzy na cyferki i zobaczy, że raz na miesiąc jakiś komiks nam zawiesza system, ale i tak się cały nakład wyprzedaje. No więc o co to halo?
Kajtek i Koko: Chybiony strzał ****
Rising stars (1-2) **
w0rldtr33 (1-2) **
Astronom ***
The Woods (2) *

Offline Rotting Hood

« Odpowiedź #23645 dnia: Cz, 28 Sierpień 2025, 20:38:05 »
Najgorsze, że miałam 30 minut przerwy i nie zrobiłam nic na stronie. Sporo osób o 12 pracuje, rozumiem, że tam (Gildia) muszą naliczać i też być przy tym ale godzina 12 nie jest dobrą godziną. Gdy kogoś proszę to są jaja bo stronę wywala zawsze praktycznie a ja chociaż jestem do tego przyzwyczajona. Teraz były wakacje ludzie mieli urlopy, będzie gorzej od września. Kupiłam podstawkę bo podstawkę miałam wcześniej a będą się spoko łączyć także luz. Przed nami jednak okładki limitowane z Fathom, Witchblade powiem sorry boss jaka praca za 3h serwer ruszy zamówię limitkę, trzeba czekać. Gildia musi działać na jedno klikniecie, jeżeli ma mieć sens odrywanie się o godzinie 12, mają czas by się przygotować, ale czy mają chęci faktycznie jak napisali wyżej - i tak wszystko się sprzedaje.

Offline Janas

« Odpowiedź #23646 dnia: Cz, 28 Sierpień 2025, 20:50:29 »
Platformy sprzedające bilety na koncerty i różne imprezy też w końcu sprzedadzą wszystkie bilety, ale nie ma tam takiego syfu jak tu. Ostatnio kupowałem bilet na koncert Deftones, na początku pojawił się pasek ładowania z informacją, że znajduję się w kolejce. Po załadowaniu co prawda żadne bilety nie były już dostępne, ale co pół godziny system odświeżał się i nieopłacone bilety wracały do sprzedaży, dzięki czemu udało mi się dorwać bilet po drugim odświeżeniu. Podejrzewam że nie wszystkie wydarzenia generują taki ruch, ale w razie wzmożonego ruchu są zastosowane odpowiednie mechanizmy, wystarczy chcieć coś zmienić.

Offline komiks

« Odpowiedź #23647 dnia: Cz, 28 Sierpień 2025, 21:26:01 »
Gildia nic nie zrobi, bo to są dla nich incydentalne przypadki, tylko przy komiksach Lain raz albo dwa razy na miesiąc. Jedynie Arek może coś zrobić, no i wymyślił, zrezygnuje z limitowanych okładek.

Offline Horyzont Snu

« Odpowiedź #23648 dnia: Cz, 28 Sierpień 2025, 21:34:38 »
Problem nie są nakłady, jak niektórzy twierdzą, tylko chora miłość SL do Gildii. Klienci wydają setki tysięcy złotych na komiksy Studia, i to dzięki nim Studio w ogóle istnieje i może sobie organizować głosowanka na okładki, ale mimo to najważniejsze jest jakieś stare, święte zobowiązanie wobec jakiegoś kogoś z Gildii, bez którego Studio dawno by nie istniało, bo przecież tylko Studio jest małe i wdzięczne za wyciągniętą w porę pomocną rączkę, inne małe oficyny wydawnicze komiksowe i książkowe, również sprzedające za pośrednictwem Gildii, są tak naprawdę korporacjami i zawsze sobie poradzą.

SL bierze się za coraz większe petardy, Darkness, Witchblade, Spawn, Crossed, a dystrybucyjnie tkwi w czasach pierwszego Slaine'a. LiT powstało później, a mimo to jest zdolne wydawać więcej komiksów,. sprzedawać w Gildii, na allegro i we własnym sklepie, w którym dobrze pakują przesyłki, także w Bonito i Empiku, a limitowaną okładkę ich Druidów, kupiłem właśnie w Bonito, o dziwo pewnie nawet wychodzą na swoje i nie dokładają do interesu. Drukarnie też potrafili zmieniać. No ale LiT to moloch, że hoho Panie Areczku... W Studiu natomiast pierwsze skrzypce grają Gildia, piwnica i piwnica sąsiada, a namolni petenci (pardon kumple od komiksów), którzy stale czegoś chcą, mogą na okładki głosować, obrazki lajkować, ewentualnie podziwiać plany wydawnicze na kolejne sto lat, prezentowane na forum.

Po raz kolejny pojawia się propozycja przesunięcia startu sprzedaży z 12 na godzinę późniejszą, bo 12 dla wielu nie jest zbyt wygodna, ale gdzie tam, najważniejsze żeby Gildii była zadowolona, bo przecież jakiś ktoś nie będzie się wysilał i odpalał sprzedaży np. o 18.

Gildia nic nie zrobi, bo i tak wychodzą na swoje, więc po co mają inwestować w lepszą infrastrukturę? Przecież sprzedają wszystko co mają. Jacyś szeregowi pracownicy nie są zadowoleni z takiego niefortunnego obrotu spraw, a kogo obchodzi ich głos?

Czekam na serdeczny wywiad Kołodziejczaka z Arkadiuszem, pełen uśmiechów i sympatycznych anegdotek, w którym ten drugi opowie o serdecznej przyjaźni jaką darzy wszystkich, zwłaszcza nabywców komiksów przez niego wydawanych, którzy zawsze są na pierwszym miejscu. Tak jak odpisałeś komuś na FB przyjacielu, by sobie własne wydawnictwo założył, w celu poznania realiów, co zawsze w takich sytuacjach jest najgłupszą możliwą odpowiedzią.

U mnie na telefonie i kompie wciąż brak metod płatności, tym samym na pękniętej Gildii nie mogę zakupić zupełnie nic. 🥳 Może w Komiksiarni się uda. Kiedyś.

Offline michał81

« Odpowiedź #23649 dnia: Cz, 28 Sierpień 2025, 21:40:17 »
Mi się wydaje, że to nie żadna chora miłość, a raczej to, że inne sklepy nie chcą przystać na warunki jakie proponuje wydawca, np. 0% promocji na tytuły.

Offline 79ers

« Odpowiedź #23650 dnia: Cz, 28 Sierpień 2025, 21:44:30 »
Ale to akurat normalne, że współpracujesz najchętniej z tymi, do których masz zaufanie. Zrozumiałe, że pracując  chcesz zarobić a nie bawić się w wolontariat społeczny. De facto to i dowolna godzina startu sprzedaży zawsze dla kogoś będzie zła, itd, itp...
Dla mnie największą wadą jest i zawsze będzie cena , względnie krótka obecność tytułu na rynku oraz brak rynku wtórnego.

Offline komiks

« Odpowiedź #23651 dnia: Cz, 28 Sierpień 2025, 22:12:10 »
Ale to akurat normalne, że współpracujesz najchętniej z tymi, do których masz zaufanie.
Arek przy każdej przedsprzedaży ufa, że Gildia będzie działała normalnie :)
No ale spoko, to jest tylko hobby, a nie wydawnictwo.

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #23652 dnia: Cz, 28 Sierpień 2025, 23:07:43 »
Widzę, że dzisiaj orka na głęboko a ja bana wyłapałem za tak trywialną sprawę jak narzekanie na jakość komiksów. Halo moderacja - przybywajcie na ratunek bo ktoś pisze przykre rzeczy.

Offline Castiglione

« Odpowiedź #23653 dnia: Cz, 28 Sierpień 2025, 23:14:03 »
Jest już taki temat honor czy biznes. Ja szanuję, że Studio nie chce tak łatwo odebrać limitek Gildii.

Offline Adolf

« Odpowiedź #23654 dnia: Cz, 28 Sierpień 2025, 23:41:22 »
Jak zwykle nowego Spawna odbiorę sobie z poznańskiego KiK kiedy już będzie wydrukowany. Poprzednio, przy zakupie Afrodyty, zależało mi na okładce limitowanej, więc brałem udział w tym teatrzyku - rozumiem więc jaką traumę to zostawia. Gdyby okładki z Top Cow również zrobić nie limitowane, a równoległe, to moje serduszko zabiło by szybciej, bo zupełnie nie miałbym powodu żeby wchodzić na tą przeklętą Gildię, tylko kulturalnie w KiK bym odebrał sobie określony wariant. Fajnie by było to wprowadzić jeszcze przed wielkimi premierami i uniezależnić się sprzedażowo od jednego molocha. Niestety, gdy jeden partner zawodzi, warto mieć innych co pociągną, dlatego pomysł by rozszerzyć sprzedaż na inne sklepy, np. Atom wcale nie jest taki głupi.

@studio_lain Muszę zapytać. Wiem, że może być trudna sprawa, możesz nie chcieć komentować, ale nie uciekniemy od tego. Sporo komiksiarzy sugerowało tu, że nakład Witchblade to zaledwie 800. Nigdy tego nie potwierdziłeś. Jaka jest oficjalna wersja?