Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3251781 razy)

dinogal, Ufilov, PabloWu (+ 1 Ukrytych) i 60 Gości przegląda ten wątek.

Offline Brvk

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #23070 dnia: Nd, 17 Sierpień 2025, 12:54:10 »
Mnie zaskoczyło jedno sformułowanie, które ponoć jest wielkopolskim regionalizmem, a dałbym głowę, że to wyrażenie powszechne.

Zakluczyć.

A ponoć prawidłowo mówi się zamknąć na klucz.

Online Sędzia

« Odpowiedź #23071 dnia: Nd, 17 Sierpień 2025, 13:20:27 »
Mnie zaskoczyło jedno sformułowanie, które ponoć jest wielkopolskim regionalizmem, a dałbym głowę, że to wyrażenie powszechne.

Zakluczyć.

A ponoć prawidłowo mówi się zamknąć na klucz.

W życiu nie słyszałem by ktokolwiek używał "zakluczyć"

Offline Dracos

« Odpowiedź #23072 dnia: Nd, 17 Sierpień 2025, 13:29:58 »

Używać w codziennej mowie to nie, ale w literaturze zdarzało się widzieć.

Offline deFranco

« Odpowiedź #23073 dnia: Nd, 17 Sierpień 2025, 14:01:16 »
Całe życie używam "zakluczyć" i nie rozumiem jak można nie używać  ;)
Do tej pory też myślałem, że jest to ogólnopolskie.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle

Online Castiglione

« Odpowiedź #23074 dnia: Nd, 17 Sierpień 2025, 14:02:22 »
Same here.

Offline starcek

« Odpowiedź #23075 dnia: Nd, 17 Sierpień 2025, 14:18:32 »
Tu często ludzie piszą "zakupiłem", a ja w życiu nie spotkałem kogoś, kto by tak mówił. Życie, życie.
Za każdym razem, gdy ktoś napisze: 80-ych, 70-tych, 60.tych, '50tych - pies sra na chodniku w Tychach.

Online Sędzia

« Odpowiedź #23076 dnia: Nd, 17 Sierpień 2025, 15:07:11 »

U nas w domu jest "ryszo". Kiedyś sprawdzałem w googlu i mi wyszło, że było używane w jednej wiosce na Podkarpaciu.

Offline studio_lain

« Odpowiedź #23077 dnia: Nd, 17 Sierpień 2025, 15:51:04 »
studiowalem w Poznaniu 5 lat - tej wiara ;)
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline gekko

« Odpowiedź #23078 dnia: Nd, 17 Sierpień 2025, 16:53:55 »
raczej ogolnorosyjskie bo to rusycyzm
ale slowo samo w sobie fajne

Offline Yorik

« Odpowiedź #23079 dnia: Nd, 17 Sierpień 2025, 17:24:17 »
"Ze spokojem" to wg mnie normalne sformułowanie (jestem z małopolski), w życiu bym tego nie skojarzył z Poznaniem.
Reklamówka to siatka z nadrukowaną reklamą, np. nazwą sklepu.

No właśnie to stricte wzięło się z Wielkopolski. W innych regionach mówisz "spokojnie". Np. "spokojnie, to tylko dubel z TM Semic". A Wielkopolanin powie "ze spokojem, było już w WKKM, znajdziesz na allegro".  :)
"Go ahead....I've had to deal with worse."

Offline Xmen

« Odpowiedź #23080 dnia: Nd, 17 Sierpień 2025, 17:29:07 »
Czyli wielkopolsnie mają nawet inne podejście do życia ;)
Jeleń to zwierzę leśne, którego widok napawa podziwem. Jego majestatyczny wygląd najlepiej podkreśla poroże – inaczej też wieniec, przypominający koronę. Jest postrzegany jako król lasu. Od początku dziejów pozostaje symbolem męstwa, witalności, władzy, a także walki i zwycięstwa.

Offline Pawel.M

« Odpowiedź #23081 dnia: Nd, 17 Sierpień 2025, 17:31:24 »
np. małym szokiem było dla mnie poznanie zwrotu "ze spokojem" (powoli, bez pośpiechu, "take it easy"), który dla kogoś z Poznania czy np. z Mosiny jest tak naturalne że nie zwraca uwagi na jego wyjątkowość (tzn. niektórzy nie wiedzą że to regionalizm). W Koninie czy Kole mało kto się nim posłuży bo... nigdy w życiu go nie słyszał.
Ciekawe, bo ja pochodzę z dawnego woj. konińskiego (ale historycznie to poznańskie), ze Strzałkowa. I u nas "ze spokojem" to jest normalny zwrot.

Ja się od rodziców nauczyłem mówić "reklamówka" ale potem usłyszałem "siatka" i tego często używam teraz, natomiast w drugiej połowie lat osiemdziesiątych "siatka" to była prawdziwa siatka, taka pleciona jakby, często z gumy i nosiło się w niej zakupy, choć "dziurawa" była
Reklamówka to po prostu tytka.

U nas normalnie mówi się zakluczyć, przekluczyć, odkluczyć.

Offline Kandor

« Odpowiedź #23082 dnia: Nd, 17 Sierpień 2025, 17:42:22 »
Paweł, a u nas już nie i tyle. Mijam codziennie Strzałkowo pociągiem - bliżej do Konina niż do Poznania, ale jednak kawałek (blisko Słupcy). Słuchaj, może i dziwne dla ciebie, spoko, ale mieszkałem 14 lat jakieś 20 km od Konina, potem chodziłem 4 lata do szkoły w Koninie i ani razu nie usłyszałem tego "ze spokojem". Więc tam się tak NIE mówiło. Najwyraźniej w Strzałkowie już tak. Zakluczyc usłyszałem po raz pierwszy w Toruniu, ale to też było od osoby dużo starszej, nie będę zgadywał gdzie i dlaczego ktoś używa tego zwrotu. Tytka*, pierwsze słyszę (no, może kiedyś) słyszę - też "nie moje słowo 😄[*a, jako dziewięciolatek dostałem od mojego taty "Szpyciote podanie czyli Blubrow Starego Marycha część druga" i tam Marych na początku prosił o opuszczenie sali które znają tylko trzy wyrażenia gwarowe: tytka, bimborek i andrejka "a to jest za mało, stanowczo za mało aby  zrozumieć dzisiejszy program(...) tym osobom będą robione zdjęcia przy wyjściu, one ukażą się w "Teleskopie""😁Marych(z Łazarza; "pan z rowerem" - pomnik) to był gość, choć zetknąłem się z nim przypadkiem😄]
« Ostatnia zmiana: Nd, 17 Sierpień 2025, 18:32:52 wysłana przez Kandor »

Online Castiglione

« Odpowiedź #23083 dnia: Nd, 17 Sierpień 2025, 17:51:25 »
No właśnie to stricte wzięło się z Wielkopolski. W innych regionach mówisz "spokojnie". Np. "spokojnie, to tylko dubel z TM Semic". A Wielkopolanin powie "ze spokojem, było już w WKKM, znajdziesz na allegro".  :)
A, to w takiej formie się używa. To nie, raczej tego nie słyszałem, ale że ktoś coś robi "ze spokojem" już tak.

Offline deFranco

« Odpowiedź #23084 dnia: Nd, 17 Sierpień 2025, 18:18:49 »
Raczej żaden Wielkopolanin tak nie powie. To ma inny kontekst, tak jak napisał wyżej Castiglione.
Czekam na: Bob Morane, Ric Hochet, Vampirella, Tomb of Dracula, Den, Indiana Jones, Xenozoic, Barb Wire, Alpha, Estelle