Autor Wątek: Studio Lain  (Przeczytany 3225627 razy)

Wintermute, bfg, bababatman, MonsterGirl i 12 Gości przegląda ten wątek.

Offline dante

Odp: Studio Lain
« Odpowiedź #22605 dnia: Pt, 01 Sierpień 2025, 14:04:39 »
Mi osobiście akurat Crossed +100 od Moore'a średnio się podobało, za to podstawowa seria od Ennisa kozak. Byłoby super gdyby udało się wydać całość  ;D

Online studio_lain

« Odpowiedź #22606 dnia: Pt, 01 Sierpień 2025, 14:06:46 »
Zaciekawiłem sie tym uniwersum spawna. Czy to co wydacie to bedzie można czytać po koleji jak Wasze premiery? Ma na myśli hellspawn, spawn  king oraz spawn dark ages. Czy kolejność nie ma znaczenia? Czy będzie jeszcze coś z tego uniwersum w przyszłości. Bo jestem zielony z tym uniwersum...

to sa tzw serie poboczne - King i Gunslinger przenikaja sie z glownym uniwersum, ale mozna je czytac tak jak ci wygodnie

natomiast hellspawn, dark ages, curse of spawn, haunt to sa wlasciwie samodzielne opowiesci

a z innej beczki
swiat komiksu codziennie czyms zaskoczy :)

« Ostatnia zmiana: Pt, 01 Sierpień 2025, 14:10:36 wysłana przez studio_lain »
Plany Studia Lain - orientacyjne

Zabójcza kołysanka - końcówka prac
ABC Warriors - przedsprzedaż 3 grudnia, godz 12 gildia
Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty
Spawn Dark Ages - styczeń
Magdalena - zakończone tłumaczenie
Barbara - zakończone tłumaczenie
Oko Odyna - zakończone tłumaczenie

Offline Takesh

« Odpowiedź #22607 dnia: Pt, 01 Sierpień 2025, 14:56:32 »
Froga?? Serio? Nawet bym się nie odważył spytać.... Dawaj!!

Jak przy tym, to może wreszcie Major Bummer? Arcudi pisze i Mahnke rysuje. Ci od Lobo/Mask. Najpierw wydali to w DC, jakiś czas temu było wydane przez Dark Horse. Prawa mają autorzy.
Sam komiks to świetna komedia, akcja i trochę rozkminy. Obcy dają moc ziemianinowi, aby był wspaniałym obrońcą. On jednak to wielki obibok (major bummer)...
Nie wiem czy wydanie DH czymś się różni od DC, ale warto. Serio. Nie jest tak ostry jak Waleczny Papież, ale daje radę. Ja uśmiałem się po pachy. I mega rysunki. Zresztą już kilka razy o tym pisałem.

To jak? Wydasz?  ;D

Online studio_lain

« Odpowiedź #22608 dnia: Pt, 01 Sierpień 2025, 14:59:13 »
ja trafilem na cyberfroga szukajac Pitta - ale od kilku tygodni jest mega drama dotyczaca wydania omnibusa

nie wiem czy wydam - na razie czekam co z crossed :)

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline komiks

« Odpowiedź #22609 dnia: Pt, 01 Sierpień 2025, 17:56:10 »
Pamiętam, grałem w Superfroga.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Alienus66

« Odpowiedź #22610 dnia: Pt, 01 Sierpień 2025, 18:03:42 »
Każdy Amigowiec grał w supefroga🙂

Offline PawelC

« Odpowiedź #22611 dnia: Pt, 01 Sierpień 2025, 18:57:42 »
Szefie, a skoro ostatnio długa seria hitów znikających z półek i interes się kręci (i bardzo dobrze!), szukasz co by tu jeszcze wydać, to może dałoby radę jednak dokończyć Slaine z klasycznego i najlepszego okresu - Skarby Brytanii?

Toć to już całe lata od wydania Rogatego i Zabójcy, smutno chłopakom na półce bez brata :|.

Offline dante

« Odpowiedź #22612 dnia: Pt, 01 Sierpień 2025, 19:33:46 »
@PawelC

w grudniu abc, w przyszlym roku Slaine Skarby i moze wersja delux Rogate Boga, na pewno Nemesiss i Zenith
i sinister and Dexter

wiec panie mam co wydawac z 2000ad ;)

Offline pawlis

« Odpowiedź #22613 dnia: Pt, 01 Sierpień 2025, 21:47:34 »
Ten Cyberfrog to jakaś zgrywa z ekstremalnych lat 90. :)?

Offline Takesh

« Odpowiedź #22614 dnia: So, 02 Sierpień 2025, 09:18:15 »
Też. Ethan Van Sciver tak zaczął swoją wielką karierę. Cyberfrog to ekstremalne lata dziewięćdziesiąte, ale też hołd dla wcześniejszej dekady i Żółwi. No i jest to całkowicie autorski komiks i pomysł. Wydawany był jako czarno-biały (prawie) i nie wiem, czy ostatnio to pokolorowano. Seria krótka, ale ciekawa. Za oceanem jest ceniona, a moim zdaniem słusznie. Mały komiks wydany przez autora uzyskał duży status. Koledzy znają nawet grę na Amigę.

Nie sądziłem, że ktoś w Polsce chciałby to wydać, ale ja z największą przyjemnością też kupię.

Online studio_lain

« Odpowiedź #22615 dnia: So, 02 Sierpień 2025, 11:19:32 »
Ten Cyberfrog to jakaś zgrywa z ekstremalnych lat 90. :)?

kurde w sumie nie znalem, ale podoba mi sie :) fajne :) zapytam o ten omnibus :) szkoda tylko, za autor jest alt rigtowcem ;)
« Ostatnia zmiana: So, 02 Sierpień 2025, 12:12:54 wysłana przez studio_lain »

Vae Victis - !druk
Haunt - !druk 
Solo - luty

Offline komiks

« Odpowiedź #22616 dnia: So, 02 Sierpień 2025, 12:26:21 »
Dawaj tego Cyberfroga, to będzie dobre.
Powstały kontynuacje od 2019 roku Cyberfrog: Bloodhoney i Cyberfrog: Rekt Planet

Sporo info o autorze,
przetłumaczone z https://www.comicconnect.com/item/999000

Ethan Van Sciver to amerykański rysownik komiksowy, który pracuje w branży od ponad dwóch dekad. Jego najwcześniejszym dziełem był komiks zatytułowany Cyberfrog, wydany przez Hall of Heroes w 1994 roku. Do najbardziej znanych prac Ethana należą obecnie takie tytuły jak Green Lantern i The Flash: Rebirth wydawnictwa DC oraz New X-Men Marvela.

Pierwsza praca komiksowa Van Scivera została opublikowana w 1994 roku – był to komiks CYBERFROG, do którego napisał scenariusz i stworzył rysunki, wydany przez Hall of Heroes, a później przez Harris Comics. Jego pierwsza praca dla DC Comics pochodzi z 1998 roku, co doprowadziło do zatrudnienia go w 1999 roku jako rysownika serii Impulse, przy której współpracował ze scenarzystą Toddem Dezago. W 2001 roku stworzył pierwszy z wielu projektów we współpracy ze scenarzystą Geoffem Johnsem – był to superbohaterski horror w formie one-shota (pojedynczego zeszytu) zatytułowany The Flash: Iron Heights.

W 2001 roku Van Sciver został zatrudniony przez Marvel Comics do pracy nad New X-Men, serią wznowioną pod nowym tytułem i odświeżoną formułą (począwszy od numeru #114), której scenarzystą był Grant Morrison. Główny rysownik serii, Frank Quitely, nie był w stanie zilustrować wymaganych dwunastu zeszytów rocznie, dlatego zaplanowano, że Van Sciver będzie ilustrował dwa zeszyty w roku. Liczba ta wzrosła, gdy jako drugi, nieregularny rysownik zatrudniony został również Igor Kordey. Van Sciver narysował łącznie cztery zeszyty. W numerze #133 tej serii Morrison i Van Sciver wspólnie stworzyli postać Dust – sunnickiej muzułmanki i mutantki, która potrafi zamieniać się w piasek.

Wracając do pracy głównie dla DC, Van Sciver współpracował z Johnsem nad sześciozeszytową miniserią Green Lantern: Rebirth (2004), która przywróciła postać Hala Jordana ze Srebrnej Ery jako głównego Green Lanterna wydawnictwa. Następnie razem pracowali nad serią regularną poświęconą tej postaci. W tym czasie Van Sciver był jednym z artystów, którzy przyczynili się do serii książek instruktażowych dla amatorów komiksu, wydawanych przez magazyn „Wizard”. W 2007 roku Johns, Van Sciver, Dave Gibbons, Ivan Reis i inni stworzyli Sinestro Corps War, głośną, 11-zeszytową historię, która ukazała się w dwóch miesięcznych seriach DC o Green Lanternie.

Van Sciver i Johns stworzyli sześciozeszytową miniserię The Flash: Rebirth (2009), która – podobnie jak wcześniejsza miniseria o Green Lanternie – przywróciła postać Barry'ego Allena ze Srebrnej Ery jako Flasha. W tym samym roku narysował alternatywne okładki do crossovera DC zatytułowanego Blackest Night. W 2011 roku, w ramach inicjatywy DC „New 52”, był rysownikiem oraz, wspólnie z Gail Simone, scenarzystą serii The Fury of Firestorm: The Nuclear Men.

Począwszy od 2016 roku, w ramach relaunchu tytułów DC pod szyldem „DC Rebirth”, Van Sciver rysował zeszyty serii Hal Jordan and the Green Lantern Corps. Otrzymał „specjalne podziękowania” w napisach końcowych filmów Liga Sprawiedliwości, Liga Sprawiedliwości Zacka Snydera oraz Legion samobójców.

W 2018 roku Van Sciver ogłosił, że będzie tworzył własne komiksy, a w 2019 roku opublikował CYBERFROG: BLOODHONEY, w którym powrócił do swojej wczesnej postaci, CYBERFROGA. Na realizację projektu zebrał ponad 500 000 dolarów w ramach finansowania społecznościowego. Kampania crowdfundingowa w 2020 roku na kontynuację pt. CYBERFROG: REKT PLANET zebrała ponad milion dolarów.
Xenozoic, Death Dealer, The Maxx, Thrud The Barbarian, Army of Darkness

Offline Castiglione

« Odpowiedź #22617 dnia: So, 02 Sierpień 2025, 14:35:44 »
"Crossed" jakoś nigdy mnie nie zainteresowało na tyle, żeby się za tym rozglądać, ale jeżeli się u nas pojawi, to na pewno wezmę na próbę z racji, że to Ennis (no i Moore). A jeśli mowa o Ennisie, jego wojenne komiksy wchodziłyby w grę czy nie bardzo? Typu "War Stories" czy "Battlefields"? Kolejny temat, który u nas zdaje się umarł, mimo że scenarzysta przecież popularny.

Pamiętam, grałem w Superfroga.
Ja lubiłem "Battletoads" z Nintento.

Nie chcę być złośliwy ale w pracy (lub po drodze) nie mogłaś się zalogować na telefonie i złożyć zamówienia) gdyż...?
Nie wiem, może pracowała?

Online Klima

« Odpowiedź #22618 dnia: So, 02 Sierpień 2025, 15:40:30 »
Cyberfrog wygląda zachęcająco a patrząc na przykładowe strony kojarzy mi się Savage Dragon. Klimat lat 90 i ostro jazda bez trzymanki :D

Offline tomekrusłan

« Odpowiedź #22619 dnia: So, 02 Sierpień 2025, 19:00:35 »
van Sciver zebrał tyle kasy nie dzięki realnej jakości komiksu a dzięki popularności jego anti-woke kanału na youtube. Większość ludzi, która wpłaciła na jego zbiórki pewnie nawet tego nie przeczytała. Może to jest coś dobrego, może nie. Przy takiej ilość świetnych rzeczy na rynku chyba nie warto marnować kasy na crowdfundingowy projekt gościa, któremu coś się odkleiło.